Jump to content
maderan
Verberg

meewerkende partner

vraag

Beste mensen,

Ik ben psychosociale counselor en therapeut  hier in Nederland. Ik ben btw vrijgesteld. Ik lever diensten (gesprek therapie) buiten Europa via internet (skype en zoom). Ik werf al mijn clienten via internet. Ik werk als  zelfstandig ondernemer. Ik ben getrouwd. Mijn vrouw voert al mijn administratie taken uit(telefoon, agenda, correspondentie, youtube kanaal beheren, facebook, instagram clienten werven en hun vragen beantwoorden.) Mijn netto inkomen is 50 duizend per jaar. Mijn vrouw werkt meer dan 1225 aantoonbare uren per jaar dit is rond 15000 euro.  Is het beter dat ik haar neem als 1-werknemer of 2-vof of 3-reele beloning?

 

Alvast bedankt voor de reactie

Maderan

Link to post
Share on other sites

3 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Welkom op HL 

 

Lukt het met deze informatie om de beste keuze voor jouw/jullie situatie te maken?

 


Succes & Groet, Hans van den Bergh, A.C.T.I.V.E. (Adviseur, Coach, Trainer, Inbrenger Van Expertise)-Consultant, gespecialiseerd in Opzetten, Aanpassen of Verbeteren van bedrijven in de Belevenis-, Hospitality- & Leisure-markt. Hulpvraag? Ideeën? Plannen? Neem gerust Contact op!

(Let Op: Mijn reacties als vrijwillig Moderator zijn op basis van toetsing aan de forumregels, als lid zijn deze op persoonlijke titel)

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Madaran,

 

Waar is de informatie op gebaseerd dat je vrouw 15000 euro verdient? Heeft zij ook nog een baan waar ze dit verdient of zie je dat als redelijke vergoeding voor haar activiteiten in jouw onderneming?

 

Als ondernemer kan je een meewerkende partner op 4 manieren belonen.

1. via een man-vrouw VOF

Ik denk dat de optie van een man vrouw VOF in dit geval  afvalt op het criterium oneigenlijke samenwerking. Als zij niet je vrouw was zou je nooit met een assistent samen de onderneming vormen. Je vrouw voert uitsluitend ondersteunende taken uit voor jouw activiteiten. Je kunt daar iets meer over lezen op deze pagina over de VOF. https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/ondernemen/onderneming_starten/voordat_u_start/rechtsvorm/vennootschap_onder_firma_vof

Het ligt heel dicht aan tegen het voorbeeld van de tandarts en de vrouw die als tandartsassistente meewerkt.

 

2. Werknemerschap

Omdat jij alleen werkt lijkt ook werknemerschap geen logische stap.

Arbeidsovereenkomsten tussen familie heeft altijd een bijzondere positie in het arbeids- en fiscaal recht. Omdat je verder geen personeel hebt en dus ook geen loonbelastingnummer en hoeft niet elke maand aangifte loonbelasting te doen. Als je je vrouw werknemer maakt dan komen al die verplichtingen er wel bij. 

De wetgever heeft dat ook als onnodig ingewikkeld gezien en heeft daarom de derde optie arbeidsbeloning toegestaand. Want als je vrouw werkzaamheden uitvoert in jou onderneming is een (arbeids)beloning daarvoor redelijk.

 

3. Arbeidsbeloning

Een arbeidsbeloning is feitelijk niet veel meer dan een salaris maar dan zonder dat je allerlei sociale lasten en loonbelasting hoeft in te houden.

Als jij je vrouw 15.000 euro arbeidsbeloning wilt geven voor haar werkzaamheden dan mag je die 15.000 euro als kosten opnemen in je boekhouding en wordt je winst lager.

Je vrouw moet die 15.000 euro dan als inkomen opgeven en betaald daar belasting over.

Je moet het bedrag wel kunnen onderbouwen door aantal uren te specificeren en daar een uurloon aan te koppelen om zo een op een jaarbeloning te okmen, maar je hebt al aardig in beeld wat ze allemaal doet en aan elke activiteit wel een inschatting van uren maken.

 

4. Meewerkaftrek

Dit is eigenlijk de eenvoudigste regeling, je houd uren bij en afhankelijk van het aantal gewerkte uren zoek je in het tabelletje op hoeveel % je van jou winst af mag trekken.

nu is het percentage redelijk laag 3 of 4% van 50.000 is 1500 tot 2000 euro aftrek.

Dat is ten opzichte van de beloning die jij noemt erg weinig natuurlijk.

 

Als je vrouw geen andere  baan heeft waar ze ook inkomen uit heeft dan lijkt de arbeidsbeloning een logische keus omdat zij dan ook belastbaar inkomen verkrijgt en ook zelf gebruik kan maken van de belastingvoordelen die iedere belastingplichtige krijgt (heffingskorting, arbeidskorting).

 

Als je vrouw wel een andere baan ernaast heeft dan kan het zijn dat de voorkeur toch weer doorslaat naar meewerkaftrek toepassen. omdat dan de verschuiving van inkomen van jou naar je vrouw nauwelijks extra belastingvoordeel oplevert. jou inkomen is met 50.000 nog niet heel hoog. Maar alleen een exacte berekening waarin al jullie inkomsten en fiscale aftrekposten meegenomen worden kan uitsluitsel geven over welke verdeling het gunstigst is.

 

 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 4 leden online en 230 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept