Jump to content
NicoleS
Verberg

Vraagje over de KOR

Sinds December 2020 ben ik zzp'er als eenmanszaak. Vaak is mij aangeraden me in te lezen over de KOR, aangezien het aannemelijk is dat ik onder de 20.000 euro zal (blijven) verdienen voor een tijdje. Ik zou er zeker mijn belastingvoordeel uit kunnen halen omdat ik nu toch wel een hoop aan OB kwijt ben, alleen heb ik nog niet mijn aanloopkosten en andere bedrijfs-gerelateerde kosten gedeclareerd. 

Is het mogelijk om eerst alles te declareren en daarna in de KOR te treden? Of zijn hier regels aan verbonden?

Link to post
Share on other sites

5 answers to this question

Recommended Posts

 • 1
11 minuten geleden, NicoleS zei:

Is het mogelijk om eerst alles te declareren en daarna in de KOR te treden?

Ja. Zodra je wil deelnemen aan de KOR moet je je aanmelden bij de Belastingdienst. De Belastingdienst bevestigt je ingangsdatum van de KOR dan, tot die tijd doe je dus nog wel BTW-aangifte en heb je de mogelijkheid om betaalde BTW terug te vragen. Zodra je in de KOR zit factureer je zonder BTW, hoef je geen BTW-aangifte meer te doen en heb je dus ook geen mogelijkheid meer om BTW terug te vragen.

 

Houd er wel rekening mee dat je deelname aan de KOR 3 jaar vaststaat, tenzij je boven de omzetgrens van € 20.000,- komt. Je kunt je dus niet over een jaar weer afmelden, als het je dan wel goed uit lijkt te komen om weer BTW terug te willen vragen.

Link to post
Share on other sites
 • 0
2 minuten geleden, RubenT zei:

Ja. [...] tot die tijd doe je dus nog wel BTW-aangifte en heb je de mogelijkheid om betaalde BTW terug te vragen. Zodra je in de KOR zit factureer je zonder BTW, hoef je geen BTW-aangifte meer te doen en heb je dus ook geen mogelijkheid meer om BTW terug te vragen.

Dus ook de kosten die ik voor het starten van mijn bedrijf heb gedaan, kan ik nu nog wel aftrekken, na de KOR niet meer?

Als duidelijker voorbeeld: ik heb in midden 2019 een iPad gekocht om op te tekenen (ben een Digitaal Kunstenaar) en ben dus in december 2020 gestart als zzp'er. Die kosten zijn nu dus nog terug te krijgen? Of is dat te ver weg?

Wat als ik nu een nieuwe iPad koop, omdat deze al oud wordt, kan ik die dan nu nog wel aftrekken voordat ik me in de KOR inschrijf?

Ik vraag het nog even extra duidelijk omdat ik conflicterende antwoorden lijk te krijgen op andere plekken. Zo zei een adviseur laatst tegen mij: "Alleen het gebruik willen/kunnen maken van allerlei fiscale voordelen in het begin is denk ik niet het goede argument om geen gebruik te willen maken van de KOR." Terwijl ik toch het idee had dat de KOR alleen voor belastingvoordeel is voor beginnende ondernemers. Misschien zit er meer achter dan belastingvoordeel en heb ik het verkeerd opgevat.

Link to post
Share on other sites
 • 0
9 minuten geleden, NicoleS zei:

Dus ook de kosten die ik voor het starten van mijn bedrijf heb gedaan, kan ik nu nog wel aftrekken, na de KOR niet meer?

Er zijn twee zaken die je door elkaar lijkt te halen, namelijk  1) betaalde BTW als voorbelasting aftrekken bij je BTW-aangifte en 2) gemaakte kosten opvoeren in je administratie (om met je winst te kunnen verrekenen).

Zodra je deelneemt aan de KOR doe je geen BTW-aangifte meer, dus kun je geen betaalde BTW meer terugvragen. Je mag uiteraard nog wel kosten maken in je bedrijf.

 

13 minuten geleden, NicoleS zei:

Als duidelijker voorbeeld: ik heb in midden 2019 een iPad gekocht om op te tekenen (ben een Digitaal Kunstenaar) en ben dus in december 2020 gestart als zzp'er. Die kosten zijn nu dus nog terug te krijgen? Of is dat te ver weg?

In dit voorbeeld moet je dus de betaalde BTW van die iPad en de kosten van de iPad uit elkaar houden. Stel dat je de iPad Pro 12.9 inch voor € 1.118,50 (zo staat 'ie nu op Apple.nl)  hebt gekocht, dat was inclusief 21% BTW. De iPad zelf kostte dus € 924,38 en de BTW bedroeg € 194,12,-. Je hebt de iPad gekocht voordat je eenmanszaak was ingeschreven, maar je mag deze in je eenmanszaak inbrengen als je deze nu voor je bedrijf gebruikt. Dat doe je tegen de economische waarde, waarbij je dus met die € 924,38 rekent en daarvan de huidige economische waarde bepaalt. Dat staat dus los van de KOR. De betaalde BTW van die iPad is iets lastiger, die mag je alleen opgeven bij je BTW-aangifte als je de iPad kocht met de insteek om die voor je eenmanszaak te gebruiken. Dat deed je ongeveer 1,5 jaar voordat je de eenmanszaak inschreef, wat wel een lange periode is. Ik denk niet dat je dat nog goed aannemelijk kunt maken.

Dus: de kosten van de iPad zijn (tegen economische waarde) nog op te voeren, maar de BTW lijkt mij niet meer aftrekbaar.

 

25 minuten geleden, NicoleS zei:

Wat als ik nu een nieuwe iPad koop, omdat deze al oud wordt, kan ik die dan nu nog wel aftrekken voordat ik me in de KOR inschrijf?

In lijn met bovenstaande, alleen heb je nu niet meer te maken met het inbrengen van privé goederen en de economische waarde. De kosten van de nieuwe iPad kun je opvoeren, de BTW kun je terugvragen zolang je niet in de KOR zit.

 

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
4 uur geleden, RubenT zei:

Er zijn twee zaken die je door elkaar lijkt te halen, [...].

 

 

Ah ja dat zie ik nu, dom van me! Maar enorm bedankt voor de hulp, het moest even klikken maar ik denk dat het dat nu doet!

Link to post
Share on other sites
 • 0

Verkoop je veel aan bedrijven? Als je veel B2B hebt dan verwachten de ondernemers vaak wel een factuur met BTW (omdat ze die af kunnen trekken). Nu kun je wel een factuur sturen zonder BTW maar dan kun je de prijs dus niet 'opdrijven' tot hetzelfde bedrag als het was incl. BTW. Dat kun je bij particulieren wel doen. Als je dus veel B2B hebt en misschien ook nog inkoop dan is de KOR niet voordelig.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 10 leden online en 343 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept