Jump to content
OnlineOndernemn
Verberg

Verkoop Digitale Goederen

vraag

Beste Higher Level,

 

In een online spel heb ik de laatste maanden een flink aantal items opgebouwd. Dit heb ik gedaan door mijn virtuele items voor andere virtuele items te ruilen en hierdoor nam mijn inventaris in waarde toe binnen een spel. Belangrijk hier is dat de items via dit spel zelf niet om te zetten zijn in geld / geen waarde hebben. Nu is er een grote Amerikaanse site waar ik deze items kan verkopen voor echt geld. Hier kan ik ze op plaatsen voor bijv. 100$ en als deze dan verkopen (kan een tijdje duren) krijg ik na een kleine commissie ~95$ gestort. Hier krijg ik niet te zien uit welk land mijn afnemer is en de betaling krijg ik via deze site uitbetaald. Hieruit verwacht ik dit jaar ongeveer~€15000 aan binnen te krijgen.

 

Allemaal leuk en aardig, maar hoe kan ik dit het opgeven bij de belastingdienst. Alhoewel het om relatief grote bedragen (20 jaar - student) gaat heb ik maar 1 'afnemer', de site. Ik vraag mij af of het mogelijk / toegestaan is om dit op te geven als inkomen uit overige werkzaamheden. Zo niet, dan moet ik mezelf inschrijven als onderneming bij de KVK. Mocht ik deze route op gaan , dan hoef ik als het goed gelezen heb (https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/btw/content/moet-ik-de-btw-over-mijn-digitale-diensten-in-en-uit-het-buitenland-aangeven) , geen BTW te berekenen, aangezien mijn afnemer in de VS zit. Klopt dit?

 

Ik wil het graag allemaal legaal doen... maar ik kom heel weinig mensen tegen die in dezelfde situatie zitten als ik (dus met digitale verkopen). Opgeven als inkomen uit overige werkzaamheden zou hier zeker mijn voorkeur hebben. 

 

Met vriendelijke groet,

Mij :)

 

 

(Mocht iemand advies hebben over een persoon / organisatie die hier (eenmalig) (professioneel) mee zou kunnen helpen (tegen betaling) dan is dat advies ook welkom)

Edited by OnlineOndernemn
Link to post
Share on other sites

4 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Welkom op HL 

 

Er zullen vast adviezen in dit topic volgen. 

 

43 minuten geleden, OnlineOndernemn zei:

(Mocht iemand advies hebben over een persoon / organisatie die hier (eenmalig) (professioneel) mee zou kunnen helpen (tegen betaling) dan is dat advies ook welkom)

Voor dit soort concrete oproepen verwijs ik je door naar de Vraag en Aanbod Sectie 


Succes & Groet, Hans van den Bergh, A.C.T.I.V.E. (Adviseur, Coach, Trainer, Inbrenger Van Expertise)-Consultant, gespecialiseerd in Opzetten, Aanpassen of Verbeteren van bedrijven in de Belevenis-, Hospitality- & Leisure-markt. Hulpvraag? Ideeën? Plannen? Neem gerust Contact op!

(Let Op: Mijn reacties als vrijwillig Moderator zijn op basis van toetsing aan de forumregels, als lid zijn deze op persoonlijke titel)

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer
Posted 7576 - 141

Het lijken me inderdaad 'overige werkzaamheden' - begrijp ik goed dat je die virtuele items hebt verkregen via 'werk', dwz iets in een spel doen, slim te ruilen etc, maar geen inkoopkosten hebt gemaakt?

 

Feitelijk lijkt me de situatie weinig anders dan wanneer je bijvoorbeeld beeldjes maakt en die verkoopt via een of ander platform, waarbij de betaling via het platform gaat (etsy ofzo), maar het product uiteindelijk naar meerdere klanten gaat. 

 

Het enige is dat het wel een behoorlijk bedrag is - maar het enige bezwaar daartegen zou kunnen zijn dan het zou gaan om een verkapt dienstverband of iets dergelijks, daarvan lijkt me duidelijk geen sprake. 

 

Ik denk niet dat je hiervoor een onderneming -hoeft- in te schrijven, maar het kan wel. Dat zou handig zijn als je bijvoorbeeld freelancers oid wilt inhuren om nog meer virtuele goederen te vergaren, of ze wilt kopen om met winst te verkopen etc. 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Dit klinkt sterk als inkomsten uit overige werkzaamheden, maar schroom niet het de belastingdienst zelf te vragen. Ook de zoekfunctie op deze site kan je van dienst zijn; je bent niet de eerste met dergelijke inkomsten (al zal het niet precies altijd van verkoop van virtuele items zijn).


Branko Collin, front-end web developer / prototyper / Drupal-developer.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Toch zijn die situaties altijd weer anders. Het zijn virtuele goederen, al denk ik niet dat dat een enorm verschil zal maken, maar het is ook een bedrag dat aan de hoge kant is voor iemand die dingen maakt/vindt en verkoopt. Je kunt zeker altijd contact opnemen met de belastingdienst, al heb je ook daar geen garantie op een correct advies!

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 5 leden online en 216 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept