Freelance vanuit Portugal (internationale belastingen, NHR / HAVA)

Aanbevolen berichten

(aangepast)

Hierbij deel ik mijn ervaring nadat ik naar Portugal vertrokken ben als Nederlandse freelancer/ZZP'er. Vooral met betrekking tot kosten/baten/belastingen.

 

Speciaal belastingregime

Naar Portugal vertrekken kan voordeel hebben voor wat betreft belastingen, (bedrijfs)kosten en administratieve druk. Dit dankzij een speciaal belasting regime dat "NHR HAVA" heet. Dit staat voor "non-habitual (tax) regime, high value added activities".  De voorwaarden zijn in het kort dat je voor je aanvraag geen inwoner van Portugal mag zijn en dat je ZZP vakgebied op de "high value added activities" lijst staat (zie helemaal onderaan deze post). Dit regime is tijdelijk voor een periode van 10 jaar.

Belangrijk: je moet het de aanvraag doen NADAT je een Portugese BSN/sofi hebt aangevraagd maar VOORDAT je er daadwerkelijk gaat wonen.

 

Vanuit de Nederlandse fiscus gezien is de voorwaarde voor recht op dit regime dat je niet belastingplichtig bent in Nederland voor je inkomsten vanuit Nederlandse klanten. Je bent niet belastingplichtig in Nederland wanneer je "feitelijke leefomgeving" zich voor meer dan de helft van het jaar buiten Nederland bevindt. Uiteraard moet je daarbij ook voorkomen dat je freelance klus niet onder "verkapt dienstverband" valt, want in dienstverband ben je altijd belastingplichtig in Nederland als het bedrijf waarvoor je werkt zich in Nederland bevindt (ongeacht de lengte van je verblijf in Nederland).

 

Feitelijke belastingdruk incl. premie volksverzekeringen (seguranca social / social security)

Dit is waar ik voor mijn vertrek onmogelijk duidelijkheid over kon krijgen: hoeveel moet ik straks daadwerkelijk afdragen? Zowel lokale belastingadviseurs als ook het internet wist me hier geen duidelijk antwoord op te geven. Inmiddels heeft iemand hier een duidelijke rekenmachine voor gemaakt: https://sergioestevao.github.io/rnh_tax_calculator/ LET OP: deze klopt niet helemaal voor wat betreft social security berekeningen, zie hieronder voor correcte percentages.

 

Het NHR / HAVA regime zorgt voor een "flat fee" afdracht van ongeveer 25%, inclusief premie volksverzekeringen (IB is ongeveer 15%, premie volksverzekeringen ongeveer 10%). Afhankelijk van je situatie in Nederland ga je er dus wel/niet op vooruit wanneer je besluit te verhuizen naar Portugal.

 

Hierbij ga ik uit van de "minimum contributie". Je kunt in Portugal ook tot 25% meer of minder bijdragen aan premie volksverzekeringen, vrijwillig naar keuze. Dit heeft verder geen invloed op de hoogte van je toekomstige uitkeringen/AOW.

 

Voordelen en nadelen dagelijks leven in Portugal ten opzichte van Nederland (uiteraard subjectief!):

Lang verhaal kort: doe het alleen als je motivatie verder gaat dan "ik wil minder belasting betalen". Qua belasting is het verschil met Nederland niet heel groot voor degenen die reeds van de WBSO subsidies e.d. genieten, zit je in een ander vakgebied dan is het verschil voor grootverdieners wellicht flink in het voordeel van Portugal.

 

Voordelen:

  1. De administratieve druk ten opzichte van een Nederlandse ZZP'er, vooral eentje die elk jaar WBSO aanvragen doet, is in Portugal veel lager. Dit heeft vooral te maken met het "gesimplificeerde regime" voor boekhouding waar je als freelancer in Portugal onder valt wanneer je omzet lager is dan 200k EUR per jaar (je mag ook vrijwillig alsnog voor de "normale" boekhouding gaan in het geval een veel groter percentage van je omzet onder bedrijfskosten zou vallen). In het gesimplificeerde regime gaat de fiscus er bij het berekenen van je inkomstenbelasting vanuit dat ongeveer 25% van je omzet bestaat uit bedrijfskosten die je vervolgens niet hoeft te "bewijzen". Verkoopfacturen kun je direct in de portal van de belastingdienst invoeren en inkoop facturen boek je alleen in als je de BTW erover wilt kunnen terugvragen. Ook hier is een web portal voor van de overheid. Dus inboeken van inkoopfacturen is optioneel en je hebt nooit meer gedoe en vragen over welke uitgaven je nou wel of niet (voor een bepaald percentage) als bedrijfskosten mag rekenen. Geen zakelijke km administratie meer. Geen gedoe met voertuig administratie, geen gedoe met afschrijven van bedrijfsmiddelen, etc. Ook zul je je nooit meer zorgen hoeven te maken over of je WBSO aanvraag nou wel/niet goed genoeg was en of je wel/niet genoeg bewijslast verzamelt hebt voor de WBSO onderbouwing in het geval van een audit.
  2. Je hoeft je niet in te schrijven bij de lokale KVK die vervolgens je privé gegevens doorverkoopt aan spammers.
  3. Meer koopkracht. In andere woorden: significant goedkoper in levensonderhoud en goedkoper "leuke dingen doen". Bijvoorbeeld het hebben van een (grote) auto is hier een stuk goedkoper (geen wegenbelasting, parkeren voor 0,50 EUR per uur of gratis, etc).
  4. Gratis zorgverzekering van de staat. Geen verplichte betaalde zorgverzekering, geen eigen risico,
  5. Niet-gratis zorg (privé klinieken) behoren tot de top van de wereld. Mijn inschatting is dat als geld geen probleem is, je je beter kunt laten behandelen in een privé kliniek in Portugal dan in een gemiddeld ziekenhuis in Nederland.
  6. Ik ken persoonlijk geen beter land voor mensen die over de hele wereld willen reizen maar toch ergens een vast adres in de EU willen aanhouden, maar tips zijn uiteraard welkom!
  7. Bergen/heuvels voor sporten, golven voor surfen en andere watersport. Gevoel of je op vakantie bent zodra je na het werk de deur uit stapt.

 

Nadelen:

  1. Als je een klus op locatie in Nederland aanneemt van meer dan 6 maanden per kalenderjaar, dan ben je alsnog in Nederland belastingplichtig voor het gehele jaar. In dat geval is verhuizen naar Portugal onnodig vanuit belastingen geredeneerd. Veruit de meeste opdrachtgevers willen ZZP'ers weer op locatie hebben, ook voor freelancers die prima op afstand zouden kunnen werken (software ontwikkelaar, e.d.).
  2. De reputatie die Portugal heeft voor verschrikkelijke trage bureaucratie is volledig terecht: alles dat met papierwerk te maken heeft is ronduit verschrikkelijk en frustrerend traag tot in het extreme. Voor buitenlanders is alles extra ingewikkeld, omdat buitenlanders geen gebruik kunnen maken van veel online overheidswebsites. Hier is een "Cartao do Cidadao" voor nodig die je alleen als Portugees of Braziliaan kunt krijgen. Je zult vele uren/dagen/weken kwijt zijn aan regelen van papierwerk en in wachtkamers zitten. Zelfs voor de meest simpele zaken als het regelen van een OV-kaart kun je rustig een dag of 2 uittrekken.
  3. Heb je lokale ondernemersplannen in Portugal zelf? Dan kan corruptie ook een serieus probleem zijn.
  4. Specifiek voor ingenieurs (elektrotechniek, werktuigbouw, civil, etc): in tegenstelling tot in Nederland vallen ingenieurs in Portugal onder beschermde beroepen en moet je in Portugal lid worden van "het gilde van Ingenieurs" (Ordem dos Engenheiros) om je beroep in Portugal (en Brazilie) uit te kunnen oefenen. Als een in Portugal gevestigde ZZP'er, moet je je hierbij aansluiten om je te kunnen verzekeren voor beroepsaansprakelijkheid ook wanneer al je klussen buiten Portugal plaatsvinden! Veel Nederlandse klanten eisen zo'n verzekering. Buitenlandse (bijvoorbeeld Nederlandse) verzekeraars accepteren geen in Portugal gevestigde ZZP'er en Portuguese verzekeraars accepteren geen ZZP'er die niet is ingeschreven in het gilde. Dus inschrijven bij het gilde is indirect een must. Inschrijven bij het gilde is een enorm gedoe, want je moet een hoop bewijslast meenemen uit Nederland die vertaald moet worden en gelegaliseerd moet worden (diploma's, arbeidscontracten, bonnetjes van loonbetalingen, etc). Weer een mooi voorbeeld van onvoorstelbare Portugese bureaucratie. 
  5. De Portugese maatschappij is minder "op goed vertrouwen" gebaseerd dan Nederland (100% subjectief, mijn persoonlijke ervaring), waardoor lokaal zaken doen op alle mogelijke vlakken lastiger is. Of het nou gaat om het inhuren van iemand voor je bedrijf, een auto kopen of een verbouwing. Voorbeeld: goed personeel en/of dienstverleners vinden is hier lastiger dan in NL, bijvoorbeeld: een goede accountant of belastingadviseur. Vooral als je nog geen Portugees spreekt. Ik had in het begin een hele dure hele slechte belastingadviseur die was "vergeten" te noemen dat ze nog studeerde en die ronduit onwaarheden als antwoorden opleverde met volle overtuiging.
  6. Zinvolle fietspaden en fietsenstallingen bestaan er niet/amper. Alles moet met de auto of OV en fietsen is (zeer) gevaarlijk,
  7. Meer luchtvervuiling in steden, onder andere omdat Portugezen er een sport van maken om met hun vieze diesels zonder roetfilter door de APK keuring te komen (ze lenen/huren dan tijdelijk een roetfilter van bevriende monteur voor de keuring),
  8. Publieke zorg heeft (zeer) lange wachttijden en sommige publieke klinieken en ziekenhuizen in de wat armere wijken zien er niet veel beter uit dan wat ik in 3e wereld landen tegenkwam. Er is een gebrek aan huisartsen, waardoor een afspraak bij de huisarts in de publieke zorg vaak weken/maanden in de toekomst plaatsvindt. De huisarts is verder prima, dus alleen de wachttijd is het probleem. Niet te vergelijken met de privé zorg.
  9. Dit geldt in het algemeen voor vertrekken naar welke buitenland dan ook: buitenlanders (jij dus in het buitenland) zullen door sommigen gezien worden als de reden voor zelfgemaakte politieke problemen.

 

 

Hopelijk heeft iemand hier iets aan :)

 

Een topic van jaren geleden waar het allemaal mee begon en waarin ik nog niet veel wist:

Lijst van vakgebieden die onder "high value added activities" (HAVA) vallen:
 

Quote

 

- Atividades profissionais (códigos PCP):

112 - Diretor geral e gerente executivo de uma empresa
12 - Diretores de serviços administrativos e comerciais
13 - Diretores de produção e serviços especializados
14 - Diretores de hotel, restaurante, serviços comerciais e outros
21 - Especialistas em ciências físicas, matemática, engenharia e áreas técnicas similares
221 - Médicos
2261 - Dentistas e estomatologistas
231 - Professores em universidades e estabelecimentos de ensino superior
25 - Especialistas em tecnologias da informação e comunicação (TIC)
264 - Autores, jornalistas e linguistas
265 - Artistas criativos e artistas performáticos
31 - Técnicos e profissionais de nível intermediário de ciência e engenharia
35 - Técnicos de tecnologias da informação e comunicação
61 - Agricultores orientados para o mercado e trabalhadores agrícolas e pecuários
62 - Trabalhadores qualificados em silvicultura, pesca e caça, orientados para o mercado
7 - Trabalhadores industriais, da construção civil e artesãos qualificados, incluindo trabalhadores qualificados nas áreas de metalurgia, metalurgia, processamento de alimentos, fabricação de madeira, produção de roupas, artesanato, impressão, fabricação de instrumentos de precisão, joalheiros, artes„os, eletricistas e eletrónicos.
8 - Operadores de instalações e máquinas e trabalhadores de montagem, nomeadamente instalações fixas e operadores de máquinas.

 

 

 

aangepast door geobeo

Weg met intermediairs! Freelancers en projecten. Direct gratis contact. http://neruni.launchrock.com/

Link naar reactie

Mod- edit: topic verplaatst naar 'Nieuws en Artikelen'

 

Ideale bewaarplek voor dit soort leerzame en nuttige informatie.

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie

Die NHR HAVA, geldt dat nog dat je weet?

 

Mogelijk is het je ontgaan maar de NHR is eind vorig jaar de nek omgedraaid. Er is nu een transitieperiode en een nieuwe regeling vooral gericht op innovatie en research maar ik weet er het fijne niet van.

 

Als je vorig jaar ben geëmigreerd zal je nog wel onder de oude regeling vallen maar daar kan je vast meer over vertellen.

Link naar reactie
18 uur geleden, Elroban zei:

Die NHR HAVA, geldt dat nog dat je weet?

 

Mogelijk is het je ontgaan maar de NHR is eind vorig jaar de nek omgedraaid. Er is nu een transitieperiode en een nieuwe regeling vooral gericht op innovatie en research maar ik weet er het fijne niet van.

 

Als je vorig jaar ben geëmigreerd zal je nog wel onder de oude regeling vallen maar daar kan je vast meer over vertellen.

 

Voor degenen die in 2023 al in Portugal woonden is er geen consequentie: die kunnen de 10 jaar gewoon "uitzitten".

 

Voor nieuwe aanvragen is het vanaf januari 2024 inderdaad beperkter, maar zoals ik het lees kan iedereen die in R&D werkt (of iets innovatiefs doet met universiteiten) nog steeds genieten van NHR. Dus grof gezegd: iedereen die in Nederland WBSO kan aanvragen voor werkzaamheden als freelancer kan in plaats daarvan ook gebruik maken van de NHR HAVA in Portugal. Ook in/na 2024.

 

Weg met intermediairs! Freelancers en projecten. Direct gratis contact. http://neruni.launchrock.com/

Link naar reactie

Mogelijk wel, mogelijk niet.

Daar ga ik me de komende tijd verder in verdiepen om te zien wat de mogelijkheden zijn voor een freelancer in IT. Helaas kwam 2023 net wat te snel voor ons. Mocht ik meer te weten komen, zal ik me weer melden.

Link naar reactie

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    4 leden, 111 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.