AlfredGriffioen

Junior
  • Aantal berichten

    26
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Persoonlijke info

Bedrijfsinfo

AlfredGriffioen's trofeeën

  1. Ik heb de test ook gedaan maar wat ik mis is de 'aaibaarheidsfactor' van je product of dienst. Crowdfunding voor een hulpmiddel waardoor ouderen langer thuis kunnen wonen is veel gemakkelijker dan crowdfunding voor een nieuwe productiemachine. Mensen 'hebben' wat met het onderwerp en zijn dan minder kritisch in het terug krijgen van hun lening. Daarnaast klopt wat Norbert zegt, het is een lening, dus je moet ook rekening houden met kritische geldverstrekkers die willen weten waarom hun terugbetaling uitblijft. En dat kan ook flink tijd kosten.
  2. Ik zou nog even kijken naar het opzetten van een coöperatie. Het is een Nederlandse zelfstandige rechtspersoon, en als de de U.A. versie kiest, zijn de leden niet (persoonlijk) aansprakelijk voor de schulden van de coöperatie. Wel heb je natuurlijk bestuurdersaansprakelijkheid, net als bij een BV. Je richt 'm op met twee leden, maar die kunnen ook weer het lidmaatschap opzeggen, en afgezien van de bestuurder staat er niemand bij de KvK geregistreerd. Nieuwe leden kun je altijd buiten de notaris om toevoegen. De coöperatie kan factureren aan de opdrachtgevers, kan leveranciers betalen en de facturen betalen van de leden voor hun werk. In de meeste gevallen zal de coöperatie BTW-plichtig zijn, en volg je daarvoor de gewone regels. Maar BTW is een administratieve last en levert je geen extra kosten op. De meeste opbrengsten kun je door de leden uit de coöperatie laten halen door te factureren, dat is voor hen omzet die elk in hun eigen land belast wordt. Je moet wel zorgen dat de coöperatie wat winst maakt, maar die winst kun je aan de leden uitkeren. Daarover betaal je normaal gezien VPB, maar als de leden natuurlijke personen zijn (maakt niet uit of ze in het buitenland zitten) dan geldt de verlengstukwinst. Hierdoor betaal je feitelijk geen vennootschapsbelasting. Een extra voordeel t.o.v. de BV: een coöperatie hoeft over uitgekeerde winst aan buitenlandse personen geen dividendbelasting in te houden. Het Nederlandse lid moet er wel voor zorgen dat hij naast de coöperatie nog andere opdrachtgevers heeft. Anders krijg je problemen met je fiscaal ondernemerschap. Tot slot: het hangt er een beetje vanaf hoe je de coöperatie inricht of je lidmaatschap verkoopbaar is. Maar als alle leden het er mee eens zijn, kun je 'm bij de notaris eenvoudig omzetten naar een BV, die je prima kunt verkopen.
  3. Helaas is het nog zo dat de belastingdienst in de meeste gevallen de klanten van de coöperatie niet ziet als klanten van de leden. Omdat de leden factureren aan de coöperatie, wordt deze als klant gezien van elk van de leden. Je moet dus naast de coöperatie nog andere opdrachtgevers hebben. Al je werkzaamheden via de coöperatie laten lopen en ondernemer voor de inkomstenbelasting blijven kan dus niet. Er lopen nu een paar cases met de belastingdienst om hier een uitzondering voor te maken, maar dat zijn vaak coöperaties waarbinnen de leden heel zelfstandig werken. Als je dus voor een deel samenwerk (onder de nieuwe naam) en daarnaast nog zelf je 'oude' klanten bedient, dan kan een coöperatie prime werken.
  4. De meeste van je voorwaarden over flexibiliteit kun je goed vormgeven met een coöperatie. Je hoeft dan in elk geval niet naar de notaris om nieuwe leden te aan te nemen en om leden te laten uittreden. Winstverdeling en zeggenschap kunnen ook flexibel geregeld worden. De coöperatie is een rechtspersoon onder Nederlands recht, maar kan prima buitenlandse (rechts)personen als lid hebben. Oprichting gaat het makkelijkst met twee Nederlandse leden, maar kan ook met buitenlandse partijen.
  5. Een vof kan ook geen lid zijn van een coöperatie. Dus daar zit niet zoveel verschil met een BV. Het handigst lijkt mij als jullie partners elk 25% van de aandelen in de BV nemen, en jullie vanuit de eigen BV de resterende 50%. Bedenk dat je met de aandelenverhouding niet alleen de zeggenschap, maar ook de toekomstige winstverdeling vastlegt. Dat betekent dat je er vanuit gaan dat alle partijen blijvend evenveel aan die winst bijdragen. Als dat niet zeker is, dan kun je wel een coöperatie overwegen, daarbij kun je winst en zeggenschap laten meebewegen met ieders inbreng door de tijd heen. Wie weinig inbrengt, krijgt ook weinig winst en zeggenschap.
  6. Met de definitie van ING ('Een start-up is een organisatie die op zoek is naar een wereldwijd schaalbaar business model') sluit je wel heel veel bedrijven uit. Terwijl je ook prima een bedrijf kunt opzetten dat enige schaalgrootte moet krijgen maar dat lokaal gericht is, en je daarbij ook nog innovatief kunt zijn. Denk aan nieuwe zorgconcepten in Nederland, een keten van ecologische wijnboeren in Duitsland of een waterwinproject in Africa. Ik ben benieuwd naar meer voorbeelden van bedrijven die niet in de ING defiinitie vallen maar zich wel als start-up classificeren!
  7. Het belangrijkste verschil tussen een BV en een cooperatie ligt in hoe je mensen bij je plannen wilt betrekken. Bij een BV is er een kleine groep aandeelhouders die beslist, ze krijgen vaak stemrecht obv hun investering. Bij een cooperatie is het 'zaken doen met...' vaak al voldoende om lid te mogen worden en mee te stemmen. Dat maakt mensen vaak meer betrokken, het is ook 'hun' club.
  8. Goede vraag. En er zijn mensen die veel meer over fiscaal ondernemerschap uit kunnen leggen dan ik. Fiscaal ondernemerschap hangt namelijk niet alleen van het aantal opdrachtgevers af, maar ook van of je investeert (dat doet die boer beduidend meer dan de gemiddelde zzp'er), winstgevende activiteiten hebt, wat voor ondernemersrisico je loopt (mond- en klauwzeer, lage melkprijs) enzovoort. Niemand zal van een boer zeggen dat 'ie een verkapt loondienstverband heeft.
  9. Een coöperatie is een goede vorm om dienstverlening van verschillende ondernemers te bundelen tot één pakket. De klant kan dan één factuur krijgen, en onderling verdeel je de opbrengsten. Ook heb je dan een goede afdekking van aansprakelijkheid. Wel is belangrijk dat je niet al je opdrachten via de coöperatie doet, anders kun je je status als ondernemer voor de inkomstenbelasting verliezen, met daarbij de MKB winstvrijstelling en de zelfstandigenaftrek. Projecten doen via een coöperatie is dus prima, maar full-time daarvoor actief zijn is niet met dat ondernemerschap te combineren. In de zorg is het extra lastig. De belastingdienst lijkt zelfstandigen in de zorg in het geheel niet als ondernemers te zien, ook niet als ze via verschillende bemiddelingsbureaus werken (en dus verschillende opdrachtgevers hebben). De vraag is namelijk hoe zelfstandig je bent als je door anderen wordt ingeroosterd en allerlei richtlijnen moet volgen. Of dat bemiddelingsbureau je eigen coöperatie is maakt dan niet uit. Het hangt van de geldstroom af (WMO, PGB, AWBZ, via zorgverzekeraars) of het mogelijk is voor een zelfstandige rechtstreeks voor verschillende cliënten te werken. Als dat wel zo is, zou je een 'faciliterende' coöperatie kunnen oprichten. De geldstromen lopen dan niet via de coöperatie, maar de coöperatie helpt een groep zelfstandigen om zich bekend te maken en doet bijvoorbeeld voor jullie alle administratie. Dit zie ik momenteel als de meest kansrijke optie. Met 'als de opdrachtgever niet de betalende partij is' bedoel je waarschijnlijk dat de zorgverzekeraar voor een client betaalt. Maar de client betaalt premie, dus de zorgverzekaar betaalt eigenlijk namens de client. Als iedereen in Nederland bij dezelfde zorgverzekeraar verzekerd is houd je dan alsnog verschillende opdrachtgevers.
  10. Dit topic is bedoeld voor discussie over bovenstaand(e) evenement(en).
  11. Ik heb onderhand dezelfde ervaringen. ING doet het erg gemakkelijk, je kunt je inschrijving bij de buitenlandse KvK meenemen naar een kantoor. ABN Amro heeft er wat meer moeite mee, volgens de eigen documentatie moet het kunnen, maar zie maar een medewerker te vinden die dit weet. Ik ben benieuwd wanneer onze banken gaan internationaliseren
  12. Ik zou gewoon formulier 16 nemen van de Kamer van Koophandel en daarmee de andere vennoot uitschrijven. Wellicht blijf je dan in naam een vof, maar er is maar één vennoot. Op eenzelfde manier kun je ook een coöperatie hebben met maar één lid. Het lijkt me zeker niet de bedoeling van de wetgever, maar ik weet niet of hier bepalingen in het burgerlijk wetboek over zijn opgenomen.
  13. Wij werken met z'n vijven samen in een cooperatie, en houden als regel aan dat iedereen voor zijn inbreng zo direct mogelijk wordt beloond uit de omzet bij een klant. Als in dit geval jouw collega voor 1000 euro jouw product verkoopt, dan krijgt hij bijvoorbeeld 350 euro voor de verkoop en jij 650 euro voor het gebruik van je programma. Doet hij ook nog consultancy werkzaamheden daarbij, dan wordt zijn aandeel hoger. Voor jouw programma werkt dat als een soort licentie, en dat is voor hem voordelig: hij hoeft geen risico te nemen in de ontwikkeling ervan, dat heb jij al genomen. Bovenstaande gaat op ongeacht de rechtsvorm, zowel voor een vof, BV of coöperatie. Bij de laatste heb je wel voor weinig geld ook nog een goede afdekking van prive aansprakelijkheid.
  14. Als je zelf de eigenaar bent van een geregistreerd merk en iemand anders heeft jouw domein, dan is daarvoor een procedure om 'm terug te claimen. Voor een .com domein kan dat bij het WIPO, kost tussen de 1000 en 2000 dollar. Je moet alleen wel aantonen dat de ander 'm te kwader trouw heeft geregistreerd, dus om jouw dwars te zitten of om er geld mee te verdienen.
  15. Inschrijving bij de Kamer van Koophandel is over het algemeen niet het probleem. Als er geen bedrijf in Nederland is met dezelfde of een vergelijkbare naam dan lukt dat wel. Je bedrijfsnaam als merknaam gebruiken is een ander verhaal. Check eerst in het Benelux merkenregister of de naam al voor Nederland of voor andere landen als merk geregistreerd staat (http://register.boip.int/bmbonline/intro/select.do?language=nl). In de landen waar geen merkinschrijving is kun je vooralsnog aan de slag. Echter: als jij zelf niet de merknaam registreert kan een ander dat later doen. Voor een game die je waarschijnlijk wereldwijd wilt vermarkten kan dat lastig zijn. Slimmer is wellicht om een meer algemene naam te kiezen (die kun je namelijk niet als merk registeren, zie andere fora) waarvan de belangrijkste URL's nog vrij zijn.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.