bikkel

Junior
  • Aantal berichten

    25
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door bikkel

  1. casus: een Holding BV met daarin 1 DGA ontvangt na verkoop van een aanmerkelijk belang een groot bedrag. De DGA wil dit geld graag beleggen, maar binnen de BV komt hier VPB over (en de latente 25%-claim) terwijl bij beleggen in prive het startkapitaal wordt verminderd met de belastingclaim van 25%. Is het mogelijk dat de DGA gaat beleggen in de Holding BV en dat de behaalde koerswinst iedere/maand als loon wordt uitgekeerd?
  2. Ik moet voor einde jaar nog rap 4 BV's in de lucht hebben! Alleen heb ik geen 72.000 voor de hand dus moet ik een kasrondje doen. Bij ABN AMRO moet het geld minimaal een week op de rekening staan voordat ik een bankverklaring krijg. Weet iemand de termijn bij bijv. de RABO, Fortis of ING Bank?
  3. ik ben niet de enige aandeelhouder maar er zijn een aantal belanghebbenden wat de besluitvorming niet echt vereenvoudigd. Ik ben het eens met je zegt dat de gespecialiceerde bedrijven de meeste kans geven op snel succes maar tegen wellicht een lagere prijs. Dan is een vaak gehoord argument, dat de snelste weg altijd tot een lagere prijs leidt. Mijn gesprekken met de specialisten waren vaak kansloos omdat de heren niet te diep op de zaak willen ingaan. Een echte case study voorleggen zal dan ook niet gaan werken, ze willen eerst de garantie van de opdracht voordat ze hun "kennis" prijsgeven. Ik probeer nu een traject in te gaan van 2 maanden waarin ik een specialist opdracht geef tot een waardebepaling en bedrijfsanalyse met het oog op verkoop maar daarnaast ga ik parallel aan dit traject zelf op onderzoek uit om de valkuilen te ontdekken bij het verkopen van het bedrijf. Want mocht het zo zijn dat de waardering te laag is en de specialist niet achter een hogere prijs staat, dan gaan we het zelf doen.
  4. Momenteel ben ik me aan het orienteren op een verkoop van mijn bedrijf. Ik heb al enkele gesprekken gehad met o.m BDO en andere F&A ondernemingen maar toch wordt ik door vele mensen geadviseerd om ver weg te blijven van "dat soort" bedrijven en proberen om zelf mijn bedrijf te verkopen. Ik ben immers degene die het het beste kent en zodoende de waarde het beste kan verwoorden, vooral in mijn geval daar het een goedlopend Internetbedrijf is. wat is de mening van de forumbezoeker t.a.v. zelf verkopen (daarbij rekening houdend met alle valkuilen die je op je weg tegenkomt) of een F&A organisatie in dienst nemen?
  5. ik zie niet in waarom het pas zinvol is bij aftrek in de hoogste schijf, het blijft toch een financieel voordeel, alleen lager dan aftrek in de hoogste schijf maar IMHO ben ik nog altijd beter uit dan bij een hypotheekverstrekker. Ter verduidelijking: Ik ben me aan het orienteren op het zo verstandig mogelijk aanwenden van de beschikbare gelden in de beheer BV waarbij het financieren van een huis op de eerste positie staat. Ik wil dan ook de belastingheffing zo lang mogelijk naar de toekomst schuiven want wellicht (als leven in Nederland helemaal niet meer leuk wordt) plak ik er een Panama-route achter.
  6. kortom, dit is de beste manier om een huis te financieren met eigen geld als je alle voor- en nadelen tegen elkaar wegstreept. Het is in ieder geval slimmer dan cash kopen ;)
  7. Ik wil binnenkort een huis aanschaffen waarbij de "hypotheek" wordt verstrekt door mijn eigen BV. Hier zit na de verkoop van een AB-belang aardig wat geld in en een huis lijkt me een goede besteding. Is dit mogelijk en zo ja, wat zijn dan naast de verschuiving van 25% belasting betaling naar de toekomst, de grootste voordelen en wat zijn de grootste nadelen? De meneer van de bank kon me die namelijk niet vertellen ;)
  8. Bedankt voor je heldere antwoord! Ik heb ondermeer gesproken met een persoon van BDO, een senior die veel ervaring heeft. Bij mij kwam die in ieder geval slecht over. Alsof die een HEMA-worst aan het verkopen was... Binnen het bedrijf is geen sprake vreemd vermogen dus de voordelen van de APV methode vervallen min of meer. Ik denk wel dat een domeinnaam een zekere waarde heeft, ook als er niks wordt verkocht omdat er veel traffic op binnen komt. Tijdens de hype werd in de USA tot wel $160 per unieke bezoeker betaalt als er een E-commerce bedrijf werd overgenomen. Natuurlijk is dit bedrag overhyped maar aan de hand van ratio's kan je snel achterhalen wat je verdiend per unieke bezoeker en kan je dus ook redeneren wat je bedrijf waard is. Maar het maken van diverse scenario's en dus ook wisselende cashflows lijkt me de beste manier...en dan bijvoorbeeld middelen en die waarde nemen als uitgangspunt ....of toch niet??
  9. Een RV is natuurlijk wel iemand die door een mogelijke koper in de arm wordt genomen om een prijs te bepalen. Zodoende heb je "bijna" altijd te maken met een dergelijk persoon. Dan kan je in mijn optiek beter zelf een dergelijk persoon aan je zijde hebben dat de koper. Je moet in mijn optiek nl. altijd proberen zoalng mogelijk de macht bij jezelf te houden! Dus zelf om de tafel gaan en gaan kissebissen om de prijs zie ik dan ook niet zitten.
  10. Momenteel ben ik met de mede-aandeelhouders aan het orienteren op een verkoop van ons e-commerce bedrijf en heb daartoe ook al enkele gesprekken gevoerd met RV's en RA's. Omdat we een relatief korte trackrecord hebben, er is pas 1,5 jaar echt volgedraaid, is de waardebepaling echt een wassen neus aan het worden. Ik heb nu al 4 verschillende bedragen gehoord, allemaal op basis van de DCF methode. Maar hierbij wordt alleen gekeken naar de kasstroom en niet naar de uniekheid van het bedrijf. Het bedrijf is NIET te kopieren en bezit alleen daarom al een grote intrinsieke waarde. Daarnaast wordt het bedrijf gevoerd onder enkele zeer bekende domeinnamen. Alle waarde die niet wordt meegenomen! Wat me dus tegen de borst stuit, is dat de heren RA's en RV's zo traditioneel zijn en dat ze de meerwaarde niet (willen) zien. Zo draaien we een omzet via de websites van 4 miljoen en houden we daar ruim 2 ton netto aan over. Groot voordeel is verder de slanke organisatie. Ik heb nu waarderingen gekregen die uiteen lopen van 7 ton tot 1.5 milj. Nogal een groot verschil! Ik zoek dan ook een ervaren RV die echt de waarde kan inschatten en dit goed kan verkopen. Wie kent er zo'n persoon/bedrijf, ik heb ze nl. niet kunnen vinden!
  11. Als je in een VOF met terugwerkende kracht wilt omzetten in een BV, geldt dan de termijn van vijf maanden? Is de deadline dan echt 1 mei of valt deze termijn nog te rekken? ZIjn er tevens nog fiscale nadelen voor de VOF B als een BV wordt opgericht met twee aandeelhouders te weten BV A en VOF B met die voorkennis dat VOF B binnen afzienbare tijd zal worden omgezet in BV B? bij voorbaat dank :)
  12. Een laatste vraag Stel, de beherend vennoot neemt een besluit waar goedkeuring voor nodig is van de commanditaire vennoot, en dit besluit geeft een reden aan de commanditaire vennoot om de vennootschap op te zeggen (bepaalt de rechter) dan mag de commanditaire vennoot door met de onderneming. Nu is de vraag: moet er dan betaald worden aan de beherende vennoot die niet meer mee doet, zo ja, wat moet er betaald worden. Ik heb 3 scenario's: -niks betalen en de vennoot die niet door gaat een recht geven op de helft van de opbrengsten van bedrijfsonderdelen die verkocht worden -betalen over de waarde van de onderneming met goodwill (bijv. in 10 jaar tijd) -betalen over de waarde van de onderneming zonder goodwill (bijv. in 10 jaar tijd) Welk scenario's kan de beherende vennoot het beste kiezen? Of is er nog een beter scenario? (ik denk zelf aan optie 1)
  13. als ik dus goed begrijp, zal de curator proberen om het belang in de CV te verkopen aan hetzij de beherende vennoot of aan een derde? De curator kan dan toch alleen de door de stille vennoot ingebrachte gelden vorderen en het winstdeel?
  14. Ik ben bezig met het opstellen van een CV contract waarin mijn bedrijf deelneemt als zijnde stille vennoot. Nu bestaat er natuurlijk altijd de kans dat mijn bedrijf failliet gaat. Daarmee ploft direct ook de CV tenzij er bepalingen worden opgenomen in het CV contract aangaande deze situatie. Mijn vraag is wat nu verstandig is om op te nemen in het geval dat de stille vennoot failliet. Kan ik het beste stellen dat als de stilel vennoot failliet gaat, deze bijv. recht heeft op 50% van de winst van de CV? Of dat de stille vennoot geld ontvangt als er een bedrijfsonderdeel van de CV wordt verkocht?
  15. Bedankt, in ieder geval een beetje licht in de duisternis. Als je een dergelijke bureau in de hand neemt, werken deze dan uurtje-factuurtje of bedingen ze een bepaald percentage van de verkoopprijs? Ik hoorde tevens van een collega dat het gebruikelijk is dat de persoon die de gehele verkoop opstart en begeleidt kan rekenen op een extra fee. Is dat zo? En zo ja, aan welk bedrag moet je dan denken?
  16. bikkel

    Bedrijf verkopen

    Als je van plan bent om je BV met activiteiten te gaan verkopen, hoe kan je dat dan het beste aanpakken? Leuren met je BV lijkt in mijn ogen niet echt gunstig voor de verkoopprijs, maar wachten op een overnamebod is ook geen optie. Ik wil actief gaan werken aan de verkoop van de BV, maar weet niet waar te beginnen. Zijn hier geen handige richtlijnen voor of gespecialiseerde ondernemingen? Verschilt de manier van aanpak ook per branche (het betreft hier een bedrijf in de online reiswereld)?
  17. Als een Ltd. 50% van de aandelen bezit in een BV, en de andere 50% in bezit zijn van een BV, en deze BV wordt verkocht, krijgt de verkopende partij dan te maken andere eisen? M.a.w. zijn de formele eisen van een aandelenoverdracht voor een Ltd. anders dan die van een BV? Krijgt de kopende partij te maken met twee rechtstelsels, twee keer de overdrachtshandeling e.d.? Kortom, wordt het voor de kopende partij dan minder interessant om de BV over te nemen of maakt dit helemaal niks uit?
  18. over de statuten maak ik me geen zorgen want alle aandeelhouders willen op de een of andere manier al hun aandelen proberen te verzilveren, of in ieder de geval de waarde die de aandelen hebben gebruiken. Het is een streven om de BV binnen 2 jaar te verkopen, zodat ik, als aandeelhouder, kan cashen. Zit er over na te denken om dan de opbrengst onder te brengen in een Ltd. om zodoende die te laten fungeren als hypotheekverstrekker, maar .....dan moet het bedrijf wel binnen2 jaar verkocht worden (tegen een redelijke prijs natuurlijk). Ik ben nu op zoek naar mogelijkheden om mijn aanmerkelijk belang al eerder te gelde te maken in de vorm van een onderpand of iets dergelijks. Verkopen aan een derde partij is nu niet aan de orde daar de BV nog veel groeipotentie heeft.
  19. Ik heb 16% van de aandelen in een BV en het streven is om deze BV en haar activiteiten op korte termijn (<2 jaar) te verkopen. Nu ben ik laatst tegen een mooi huis aangelopen dat ik met gemak kan betalen, ervan uitgaande dat de BV wordt verkocht en we de prijs er een mooie prijs voor krijgen. Momenteel ben ik werkzaam in start-up en heb een minimumsalaris en kan dus op basis daarvan geen hypotheek aanvragen. Zou ik wel voor een hypotheek in aanmerking kunnen komen aan de hand van mijn aanmerkelijk belang in de BV en daaraan een waarde geven aan de hand van jaarverslagen?
  20. bikkel

    BV en salaris

    Ik ben vennoot in een VOF per 1 januari wordt omgezet in BV. DIt gebeurt omdat de VOF een 50% belang heeft in een andere VOF die in 2004 wordt verkocht. Om ervoor te zorgen dat die verkoopwinst niet op de venoten binnen de IB sfeer komt te vallen, wordt de VOF geruisloos omgezet naar een BV. Nu maakt de nieuwe BV weinig omzet en kan dus de 3 aandeelhouders geen gebruikelijk loon betalen. Het is dan mogelijk om bijvoorbeeld per aandeelhouder een loon toe te kennen van 1000 Euro bruto? Meer kan er nl. niet worden uitgekeerd omdat er momenteel te weinig omzet wordt gedraaid. Is dit te regelen met de fiscus?
  21. Ja, we gaan de VOF omzetten naar een BV. Dit doen we omdat we de structuur in de VOF willen vereenvoudigen voor de verkoop over twee jaar. Zo zitten er nu geen persoonlijke vennoten in de VOF maar zijn de vennoten een BV en een andere VOF. Daarom is het van belang om te weten of mijn vermoeden klopt dat de fiscus (en hoe de fiscus hier actie op onderneemt) niet akkoord gaat met een lage prijs als de VOF wordt gekocht door een nieuw op te richten BV. Als de fiscus hier na 2 jaar veel probleem van maakt, rest er niks dan de VOF geruisloos te laten overgaan in een BV. Maar het gaat mij dus om het feit dat de fiscus waarschijnlijk een grote waardestijging in 2 jaar niet reeel vindt en als gevolg daarvan gaat heffen of iets dergelijks. In hoeverre is de fiscus hier streng in en wat zijn de eventuele gevolgen?
  22. Ik had een idee bedacht met mijn boekhouder om mijn bedrijf, nu een VOF, zo laag mogelijk te waarderen, en het vervolgens te verkopen aan BV die dezelfde activiteiten gaat doen en met als doel het bedrijf te verkopen binnen twee jaar. Nu hoorde ik van een collega ondernemer dat de fiscus er niet mee akkoord als je een bedrijf nu waardeert op zeg 50.000 en het over twee jaar verkoopt voor 5 miljoen? In hoeverre klopt dit.
  23. ik zit met twee andere vennoten in een VOF A en die VOF A heeft een 50% belang in VOF B. Nu wordt de VOF B omgezet in een BV waarin VOF A nog steeds een 50% belang houdt. Is het nu voor de vennoten van VOF A fiscaal gezien aantrekkelijker om de aandelen op naam van de vennoten van VOF A te zetten (dus ieder een belang van 16.66%) of om het 50% belang op naam van VOF te laten zetten? bvd
  24. Nope, want daar heb je pas recht op als het langer dan 5 jaar geleden is dat je een bedrijf hebt opgericht. Zelfstandigenaftrek is ook maar 3 jaar...maar het zou leuk zijn als ik er weer voor in aanmerking kom
  25. Ik ben momenteel al 4 jaar vennoot in een VOF. Nu wordt er een nieuwe VOF opgericht waarin mijn VOF een 50% belang krijgt. Heb ik dan als vennoot weer recht op zelfstandigenaftrek of heb ik hier pas recht op als ik op persoonlijke titel in de nieuwe VOF ga zitten?
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.