Financieel Planner

Junior
  • Aantal berichten

    20
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Persoonlijke info

Financieel Planner's trofeeën

  1. De overheid heeft deze verschillen ook gezien en heeft de wetgeving hierover in 2001 aangepast. Wanneer je onroerend goed nu in privé aankoopt en verhuurt aan je BV, dan valt het pand toch in box 1 (en niet in box 3). Dit betekent concreet dat de verkoopwinst tzt toch belast is! Wel kun je de kosten aftrekken en dat kan in box 3 niet. Wanneer je het pand niet voor eigen gebruik aanhoudt maar verhuurt aan derden, dan valt het pand in principe wel in box 3 en is de waardestijging niet belast. De juiste keuze hangt dus af van de wijze van gebruik en ook of je een waardestijging gaat verwachten (zonder verwachte waardestijging en met veel kosten is een BV mogelijk weer aantrekkelijker). Het is dus belangrijk om alles goed door te rekenen!
  2. De AOV-premie is in privé aftrekbaar als persoonlijke verplichting. Wij adviseren over het algemeen dan ook om de AOV in privé te sluiten (en in privé de premie af te trekken). De DGA kan de extra lasten compenseren door zijn salaris te verhogen. De BV kan de AOV ook sluiten. Een nadeel kan zijn dat bij faillisement van de BV de uitkeringen toekomen aan de curator! De BV is dan namelijk vrijwel altijd de begunstigde. Dit kun je mogelijk voorkomen door jezelf een arbeidsongeschiktheidspensioen toe te kennen in je pensioenbrief (alleen mogelijk bij BV's dus). Een persoonlijk advies op maat is dus belangrijk!
  3. Het is inderdaad heel gebruikelijk om pensioen binnen je holding op te bouwen, waarbij de holding de premie betaalt en de DGA begunstigde is. Je BV kan dit pensioen verzekeren bij een verzekeringsmaatschappij of je kan "pensioen in eigen beheer" opbouwen. De premies aan de verzekeringsmaatschappij zijn aftrekbaar als kosten voor je holding. De hoogte van de premies is wel aan een aantal voorwaarden verbonden en kun je niet zomaar zelf bepalen. Bij pensioen in eigen beheer bouw je zelf pensioen op in je BV. Via een actuariële berekening wordt jaarlijks je "pensioenreserve" berekend. De toevoegingen aan je reserve, de pensioendotaties, zijn aftrekbaar. Je moet er dan zelf voor zorgen dat je op de pensioendatum ook de pensioenreserve aanwezig is. Dit kan door middel van cash, beleggingen, een pand, de verkoopwaarde van je onderneming, etc. Hierover is overigens al meer gemeld op HL. Wat het beste bij jou past, is afhankelijk van verschillende factoren. Ik heb een document bijgevoegd, waarin de voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden worden besproken. Groeten, Remco Pensioen_van_DGA.doc
  4. Kijk ook eens op de site van Het Centrum van het Familiebedrijf: http://www.cfb.nl Groeten, Remco
  5. De genoemde structuur is maar één van de mogelijkheden om een onderneming over te dragen. Er zijn verschillende manieren. Dit is o.a. afhankelijk van de wijze waarop de onderneming wordt verkocht: - Ineens: Dollie koopt met een koopholding de werkmaatschappij - Geleidelijke overname door bijv.: a) Oprichting koopholding waarin zowel Dollie als vader (evt. vanuit zijn BV) eigenaar van zijn b) Verkrijging via cumulatief preferente aandelen (cumprefs) c) Koopholding met cumprefs d) Koopholding met winstdelende lening e) Overname dmv letteraandelen f) De BV van pa gaat een VOF aan met Dollie Kortom; genoeg mogelijkheden. Een goede fiscalist kan je hierbij verder helpen. Je kunt denk ik beter starten in loondienst bij je vader om te bekijken of het wederzijds bevalt!
  6. Als je een goede relatie hebt met je vader en je kunt veel van 'm leren, waarom zou je het dan niet doen? Wel lijkt het mij verstandig om nu al zakelijke afspraken te maken over een eventuele samenwerking. Nu ben je er nog niet emotioneel bij betrokken, straks is dat anders. Denk aan punten als zeggenschap, winstverdeling, salaris, etc. Veel problemen ontstaan vaak op het moment dat je de zaak wilt overnemen. Houd pa een stem in de zaak of juist niet (hij wil vaak wel een vinger in de pap en jij niet). Maak hierover dus ook nu alvast afspraken! Ik zou je nog wel laten adviseren over de samenwerkingsvorm(en) die je kiest. Ik vind het niet logisch dat je in de toekomst met 2 aparte BV's onder dezelfde naam doorgaat. Succes met je overweging!
  7. Ik had nog nooit gehoord van een rekening-courant verhouding binnen een eenmanszaak. Ik heb de opmerkingen van Egbert over rekening-courant dan ook nog even voorgelegd aan een fiscalist van BDO. Zijn mening is als volgt (vrij vertaald door mij): - Wanneer je geld overmaakt vanuit de zaak naar prive wordt dit geboekt als Opname. Tot zover geen probleem. - Wanneer je geld overmaakt vanuit je priverekening naar de zaak dan is dit een storting en dit wordt geboekt als Kapitaal. Geen rekening-courant derhalve, waarbij je dat saldo moet verantwoorden in box 3. Dus nog maar even samenvattend: - de rente op de zakelijke rekening wordt bij de winst opgeteld. Dit betekent dus feitelijk dat de rente wordt belast in box 1. Egbert meldt wel terecht dat overtollige liquide middelen fiscaal niet tot het ondernemingsvermogen mogen worden gerekend Daarom alleen al raadzaam om het naar privé over te brengen (maar wat is overtollig?) - het vermogen op een priverekening wordt belast in box 3. Je kunt dus wat sturen tussen box 1 en box 3, maar niet teveel want de fiscus let ook op!
  8. Hier nog de informatie over de Ernstige Aandoeningen-verzekering. De genoemde premie van het combi-tarief is de aanvangspremie! Deze stijgt dus jaarlijks. Ernstige_Aandoeningen_AOV.doc
  9. Uiteraard is het geen pretje om premie te betalen en deze premies kunnen flink oplopen. Maar voor de technobranche vallen de premies naar mijn mening wel mee! Zoals al gemeld kon je tot € 2.200,- betalen aan WAZ-premie. Dat is per maand dus € 183,-. Daar kreeg je voor: - uitkering van maximaal € 12.000,- (afgerond) - wachttijd van 1 jaar - dekking op basis van passende arbeid Ik heb een paar rekenvoorbeelden gemaakt op basis van de volgende uitgangspunten: - man - verzekerd bedrag € 12.000,- - wachttijd 1 jaar - uitkering stijgt met 3% per jaar na arbeidsongeschiktheid - dekking op basis van beroepscriterium (kun je nog je beroep uitoefen, dus niet loempia's vouwen o.i.d.) - risicoklasse 1 (voornamelijk denkwerk en geen handwerk) - met starterskorting (tot 25% in het eerste jaar) - je kunt kiezen voor een "combi-tarief", dat is een stijgende premie of het "standaard tarief", dat is een gelijkblijvende premie. Het combi-tarief is uiteindelijk meestal duurder maar kan interessant zijn als je in de beginfase nog niet zoveel geld hebt. Globale indicaties: - 25 jaar, combi € 45,- p.m., standaard € 80,- p.m. - 30 jaar, combi € 60,- p.m., standaard € 90,- p.m. - 35 jaar, combi € 75,- p.m., standaard € 95,- p.m. Conclusie: een betere dekking tegen een veel lagere premie dan de WAZ! Vind je dit nog te duur, dan heb ik ook nog een indicatie van de genoemde Ernstige Aandoeningen-verzekering. Globale indicaties (combi-tarief): - 25 jaar, € 20,- p.m. - 30 jaar, € 30,- p.m. - 35 jaar, € 40,- p.m. Deze verzekering zou ik zelf aanvullen met een ongevallendekking. Indicatie premie: € 10,- p.m. voor € 300.000 eenmalige uitkering bij 100% AO. Ik heb nog een tweetal artikelen bijgevoegd. 1. Wat bepaalt de prijs van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Alle factoren worden hierbij besproken. 2. Meer informatie Ernstige Aandoeningen-verzekering. AOV_bijlage_prijsbepaling.doc
  10. Het antwoord van Welleke is helaas niet juist. Het vermogen dat op een zakelijke rekening staat valt onder box 1. Dit houdt in dat de rente progressief wordt belast (tot 52%!). Het vermogen dat op een privé-rekening staat valt onder box 3. Hierbij wordt het gemiddelde vermogen (boven de vrijstelling) belast tegen 1,2%. Ik kom dit in de praktijk vaak tegen en veel ondernemers weten dit niet. Je hebt dan een dubbel nadeel; 1. je krijgt vaak een lage rente op je zakelijke rekening 2. je betaalt over het algemeen meer belasting. Over het algemeen kun je dus beter je geld op de privé-rekening plaatsen; maar reken het zelf nog even na. Afwegingen: - hoe hoog is de rente op de zakelijke en prive-rekening - de belastingschijf waarin je zit - aanwezige vermogen in box 3 (wel of geen vrijstelling) - maar let ook op de hoogte van je vermogen voor eventuele (F)OR-opbouw! En: wanneer je het geld nodig hebt, kun je het toch altijd weer overboeken naar je zakelijke rekening! Voorbeeld: - vermogen € 50.000,- per 1-1 en 31-12 - rente 3% (zakelijk en prive), dat is € 1.500,- per jaar - box 1: 52%-schijf Belasting bij zakelijke rekening: 52% x 1.500,- = € 780,- Belasting bij privé-rekening: 1,2% over 50.000,- = € 600,- Dat is dus snel geld verdienen!
  11. De standaard-VOF-contracten zitten juridisch meestal wel goed in elkaar, maar praktisch kunnen ze vaak wel beter. Met een beetje gezond verstand kom je daar ook zelf wel uit! Kijk bijvoorbeeld eens naar artikel 14 over arbeidsongeschiktheid in het contract van Edward; in feite staat er dat de arbeidsongeschikte partner volledig in de winst blijft meedelen terwij hij niet meewerkt. Vind je dat terecht? Ik zou denken aan een vaste vergoeding en een lager deel van de winst. Wanneer mag je deze partner uitkopen (na 1 jaar, boven 80% arbeidsongeschiktheid)? Onderbelichte aandachtspunten in een VOF- of BV-contract zijn meestal: Arbeidsongeschiktheid. Spreek af dat je een arbeidsongeschiktheidsverzekering sluit, met een bepaalde wachttijd en verzekerd bedrag. Spreek af welke vergoeding je elkaar geeft. Spreek af wanneer je de ander mag uitkopen. Spreek eventueel een uitkoopprijs af op basis van een vaste waarderingsmethode (is wel lastig!). Overlijden. Als je zakelijke partner mocht komen te overlijden dan willen de nabestaanden natuurlijk hun deel van de onderneming (de waarde). Om liquiditeitsproblemen te voorkomen kun je een overlijdensrisicoverzekering op elkaar sluiten (compagnonsverzekering). Spreek dit dan ook af in het contract (de hoogte van het bedrag, looptijd, etc). Spreek af hoe je de waarde van de onderneming uitkeert; in 1 keer of in termijnen. Wel of niet afhankelijk van de winst, etc. Uittreden van de partner. Hoe bepaal je de waarde; laat je dat door de genoemde arbiters doen of bepaal je samen een waarderingsmethode (wel goed jaarlijks bijhouden en bijstellen!)? In het voorbeeldcontract wordt het bedrag in 5 jaar uitgekeerd, maar stel dat de winst niet voldoende is? Maak hierover ook afspraken. Wij zijn zelf net standaardteksten over deze onderwerpen aan het bedenken, omdat het vaak onderbelichte punten zijn (ten onrechte!). Belangrijk is dus om deze aandachtspunten samen met je zakelijke partner(s) te bespreken en je eigen wensen voorop te stellen. Als ik wat voorbeeldteksten gereed heb, zal ik ze op het net plaatsen.
  12. Misschien goed om toe te lichten hoe banken werken!?: Elke financieringsaanvraag wordt in behandeling genomen door de accountmanager of kantoordirecteur. De kantoordirecteur heeft de bevoegdheid om tot een bepaald bedrag zelf aan leningen te verstrekken. Boven dit bedrag moet de financiering worden goedgekeurd door een "kredietcommittee". Blijkbaar is dat bij jullie het geval of er is sowieso geen vertrouwen in jullie. Het kredietcommittee beoordeelt jullie met name op de jaarcijfers en die zien er blijkbaar niet rooskleurig uit. De beslissing ligt dus daar en niet bij je plaatselijke bank. Uiteraard hoort de accountmanager zich sterk voor jullie te maken! Mogelijk kan jullie accountant een positieve tussenrapportage opmaken? Wanneer je de overwaarde van het bedrijfspand wilt gebruiken, zal de bank ook kijken naar het doel van de lening en (alweer) naar de jaarcijfers. Ook al heeft de bank veel zekerheden, ze willen ook niet na een paar maanden gaan executeren (dat is hun visie op jullie natuurlijk). Daar kom je dus ook weer niet verder mee.... Welke mogelijkheden heb je dan nog wel? - heb je (veel) overwaarde op je woonhuis? Er is een aantal banken die tot 55% van de verkoopwaarde willen lenen zonder inkomensgegevens. - of je komt toch weer terug op lenen van vrienden en kennissen... - of mogelijk verkoop van het bedrijfspand aan een belegger, waarbij je het zelf mag huren (met evt recht tot terugkoop over een paar jaar). Meer mogelijkheden kan ik helaas ook niet voor jullie bedenken. Succes!
  13. Je kunt eens kijken op: www.nva.nl www.fx.nl (hier staan ook direct writers) www.verzekeringssite.nl/tussenpersoon/
  14. Ik ben van mening dat je de verkeerde invalshoek kiest; verzekeringen zijn namelijk nooit een doel op zich, maar slechts een noodzakelijk kwaad. Je moet dus iemand zoeken die je kan adviseren over en inzicht geeft in de risico’s die je loopt met ondernemen. Daar hoeft dus in principe geen verzekering aan te pas te komen! Een goede risico-analyse gaat als volgt: 1. Welke risico’s loop ik met mijn onderneming 2. Hoe kan ik deze risico’s elimineren of verwijderen. Bijvoorbeeld: als je goede leveringsvoorwaarden hebt, is de noodzaak van een aansprakelijkheidsverzekering minder of nihil 3. Hoe kan ik mijn risico’s beperken. Denk hierbij aan preventie(maatregelen) 4. Wil ik de overgebleven risico’s zelf dragen of verzekeren (of gedeeltelijk verzekeren) Vaak komt er uiteindelijk wel een verzekering aan te pas, maar het is wel belangrijk dat je goed hebt nagedacht over je risico's en de noodzaak van verzekeringen (en misschien heb je dat al wel gedaan). Succes!
  15. Je kunt de voor de aankoop betaalde BTW, waaronder de BTW op de notariskosten, slechts in aftrek brengen indien je het onroerend goed met BTW verhuurt. Het is niet mogelijk om woningen aan particulieren met BTW te verhuren. Dit betekent dus dat je de in rekening gebrachte BTW moet splitsen in een gedeelte dat op de woningen betrekking heeft en een gedeelte dat betrekking heeft op de winkels. Het gedeelte van de BTW dat betrekking heeft op de woningen kan alsdan niet in aftrek worden gebracht. Ik ga er hierbij vanuit dat ter zake van de verhuur van de winkels geopteerd is voor met BTW-belaste verhuur. Alle aankoopkosten moeten worden geactiveerd. Dat zijn dus ook de notariskosten, taxatiekosten en de BTW welke niet in aftrek kan worden gebracht. Over het totaal geactiveerde bedrag kan dan vervolgens worden afgeschreven. Afschrijving over de grond is fiscaal inderdaad niet toegestaan. Gezien je toekomstige plannen met de woningen raad ik je aan meer advies op te vragen bij een goede belastingadviseur. Reden is dat onder normale omstandigheden de te behalen verkoopwinst onbelast is. Echter gezien je plannen tot projectontwikkeling bestaat de kans dat de te behalen verkoopwinst belast wordt. Fiscale planning is dus noodzakelijk!
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.