Liqua.nl

Junior
  • Aantal berichten

    18
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door Liqua.nl

  1. Ja, het begin van dit topic was alweer even geleden, zag ik. Maar ik betwijfel dus (zoals eerder toegelicht) of de versleuteling in dit forum wel afdoende is. De 'onleesbaarheid' van de mailadressen geldt alleen voor mensen, volgens mij dus niet voor harvest-algoritmes. Als weinig mensen last van HL-spam hebben, maak ik me gelukkig onterecht zorgen. Vermoedelijk werken de spamfilters ook steeds beter. Maar spammers kennen deze vrij eenvoudige methode van letter-versleuteling dus wel degelijk. Die truc zat volgens mij ook in die recente Russische(?) nepmails van de Postbank. Door wat van die versleutelde tekens in een weblink op te nemen, lees je niet dat je niet naar je bank gaat, maar naar een site in het buitenland. Erg tricky, je moet blijven opletten. Gelukkig is spam in Nederland wettelijk verboden, behalve naar bedrijven. Volgens mij heeft dat ook een aardige rem opgeleverd. En wat je zegt, Twalevel: een morele afstraffing en negatieve vermeldingen in weblogs kunnen een bedrijf aardig kwaad doen. Inderdaad, nonex, niemand wil een link van spamvrij in zijn Google-top-10 hebben staan. En je gunt het je ergste vijand niet dat je op Highlevel als spammer vermeld wordt... ;)
  2. . Daar haal je niet zo makkelijk een e-mailadres uit. Voor de normale mensen is dit inderdaad niet leesbaar. Dat is ook de reden waarom spammers deze truc zelf ook hanteren om hun eigen web-adressen te versleutelen. Werkt vooral leuk om fake-bankadressen en Paypal-imitaties en zo te camoufleren, ik heb het al vaker gezien in spam. Maar een harvester herkent meteen het woord 'mailto' en vlak daarachter een @-teken. Een beetje harvester kent dus het standaard vertaaltabelletje en klaar is Kees. Ik begrijp dus wat je bedoelt, maar ik zou me er niet echt gerust op voelen. Ik hou het bij Javascript.
  3. Kijk eens in de code van een profielpagina hoe het e-mailadres eruit ziet dan :) Er wordt zeer weinig gespamd naar HL-adressen, grotendeels door het punt hierboven. Wil je deze e-mailadressen harvesten dan moet je meer dan gemiddeld moeite doen. Maar de algemene afweging die we moeten maken is enerzijds het risico op spam, anderzijds het bieden vna mogelijkheden om met elkaar contact op te nemen. Dat blijft een afweging. Eh, ja, ..., ik heb gekeken? Ik zie in die code dus: jeroen...@hotmail.com De drie puntjes heb ik er even ingezet ter vervanging, om jouw adres niet letterlijk te vermelden. Ik zie dus in de HTML gewoon een duidelijk e-mailadres staan, of denk je dat harvesters niet zo slim zijn om dat members.msn.com/ weg te knippen voor de slash? Ik snap je opmerking eerlijk gezegd niet.Ook op de forumpagina's zelf zie ik diverse mailadressen open en bloot in de code staan. Zelf breek ik op mijn contactpagina's een mailadres met Javascript altijd op in stukjes en voeg ze dan met een document.write weer samen. Werkt prima, en je moet van redelijk goede huizen komen om aan de script-code een mailadres te herkennen. Zelfs het 'mailto' splits ik op om het als zoekwoord voor harvesters onherkenbaar te maken. Al met al lijkt me wat extra script toch wel veiliger...
  4. Bedankt voor de tip, ik heb mijn mailadres in dit forum meteen maar afgeschermd, zoals anderen ook tipten. Er bestaan allerlei trucs, waaronder Javascripts, om e-mailadressen op een site te tonen terwijl je het erg moeilijk maakt voor spammers om die adressen automatisch 'harvesten' (om het in goed Nederlands te zeggen). Een contactpagina op een zakelijke site moet nou eenmaal een klikbaar mailadres hebben. Ik gebruik zelf een stukje Javascript in de meeste van mijn sites, en de spam valt mede daardoor tegenwoordig erg mee. Het lijkt me nuttig als de makers van dit HL-forum zo'n scripts of een andere oplossing zouden kunnen inbouwen.
  5. (Na een opmerking door de moderator ontdekte ik dat ik eigen berichten ook zelf kan aanpassen en heb ik dit bericht flink ingekort. Ik moet in mijn enthousiasme toch nog wennen aan de mores in dit forum, sorry.) Wat een leuke vraag: je mooiste yes-moment! Ik heb er zoveel, het is moeilijk om een keuze te maken. Ik noem er een paar: - Yes, bij elke nieuwe klant en elk nieuw project. Gewoon vanwege de creatieve kick van elke nieuwe uitdaging, het plezier van elke creatieve samenwerking en vanwege het vertrouwen dat een (huidige of nieuwe) klant in je heeft. - Yes, toen ik een Flash-intro met muziek op maat af had en de klant erg enthousiast was. Kicken vooral dat ik later ook de rest van de site mocht bouwen. De grootste kick bij dit bedrijf was echter toen men mijn ontwerp voor een nieuw bedrijfslogo met enorm enthousiasme ontving; vooral de ontroerde en ontroerende reactie van de oprichter van het bedrijf was een indringend ‘yes’-moment om nooit meer te vergeten. - Yes, toen mijn zus als huidtherapeute werd gevraagd voor televisie-optredens. Dat had ze vooral te danken aan het feit dat de site die ik voor haar bouwde op 1 staat als je bij Google zoekt naar ‘huidtherapie’. - Yes, toen ik onlangs, na ruim 25 jaar fan te zijn van de Engelse folk-rockgroep Magna Carta, hun nieuwste cd-hoes mocht ontwerpen. Waanzinnig!! Wat een eer, dat had ik nooit durven dromen toen ik voorzichtig gitaar leerde spelen op de muziek van ‘Seasons’ en ‘Lord of the Ages’. - Yes, als je bedenkt hoe leuk het leven kan zijn! - Maar mijn allergrootste ‘yes’-moment was toch wel een off-top-yes: dat mijn vrouw in Amerika ‘yes’ antwoordde op mijn huwelijksaanzoek. Let wel: dat was dus binnen twaalf uur(!!) na onze eerste ontmoeting. Yes dus voor het fenomeen e-mail, dat voor ons de romantische basis legde. Een week na onze eerste ontmoeting waren we getrouwd, en dat is al bijna zeven jaar geleden! Is het leven niet verrukkelijk? :)
  6. Als het een site is die over jezelf gaat, zou ik nooit praten over "zij", dat komt op mij erg afstandelijk over. JIJ presenteert je toch? Een site is in zo'n geval een vervanging van het persoonlijke gesprek. Als je met iemand rechtstreeks praat, spreek je toch ook niet over "zij"? Je zou hoogstens kunnen vertellen over "de techniek" in het algemeen. Maar richt je op de lezer van mens tot mens. Praat vooral ook over de voordelen voor de LEZER. Betrek die in het gesprek: "Het grote voordeel van deze aanpak is dat u ...(blabla) ..." Dus vertel niet alleen: wat doe jij, maar wat heb ik er als lezer aan? De goede tip van Perry zou je wel kunnen mengen met je eigen verhaal: een deel je eigen verhaal en een deel "Lees ook eens wat anderen over mijn (of de) aanpak vertellen."
  7. Liqua, het was een grapje, ik ben zelf verbaasd dat de admin meegaat in mijn grapje. Die ene zin werkt nu eenmaal een beetje als een rode lap op een Christine. dagdag Christine, die niet normaal doet en ook liefst boven het maaiveld uitsteekt, en meer van dat soort dingen. Hoi Christine, Ik was wel even verbaasd over de ludieke censurering, dat had ik nog niet eerder meegemaakt, en ik had het zeker bij zo'n totaal onschuldige opmerking al helemaal niet verwacht. Maar ach, het heeft wel iets komisch. Op zich goed om te zien dat het forum zorgvuldig gemonitord wordt, en het houdt de discussies hier ook luchtig, dat is wel zo leuk. Bedankt nog voor je tip voor de "About us" op mijn site. Ik heb het aangepast, of liever gezegd 'uitgebreid'. Er staat nu "Over ons (grappig)" in het hoofdmenu. Dat lijkt me inderdaad wel duidelijker en uitnodigender. Groeten, Walter
  8. Leuk dat je probeert om hier wat mee te verdienen :) Ik gun het je iig van harte. Dit is een prima 'bewijs-test' voor stellingen van anderen die zeggen dat copycats nooit zullen werken. Mijn tip voor jou zou zijn om een interview te doen met Libelle ofzo, en met een prijsvraag een paar vakjes weg te geven. Ik heb ook nog een paar vragen voor je: - Is alles wat je er tot nu op hebt staan gratis geweest? - Wat heb je al gedaan om je site te promoten? - Hoeveel heb je tot nu geïnvesteerd om dit op te zetten? Houd ons hier op de hoogte van je commerciële vorderingen! Hallo Entertainer, Bedankt voor je enthousiaste steun en je tips. Leuk te horen dat er ook mensen positief op kunnen reageren. Natuurlijk wil ik hier best iets meer vertellen over de achtergronden van www.greatwoman.com, als men daarin geïnteresseerd is (het moet natuurlijk geen reclame worden, dus forum-masters, laat dat dan maar weten). Ik moet het sowieso beknopt houden, tenslotte werk ik ook nog gewoon... Wat ik tot nu toe gedaan heb? Allereerst de site natuurlijk uitgebreid met het pixelconcept. De site bestaat al sinds 1999 en was er al een paar jaar in ongeveer de huidige paarse lay-out. Wat dat betreft vind ik mijn site dus niet puur een copycat van Tew, het is al lang een site ter ere van 'great women / geweldige vrouwen', er is alleen een nieuwe dimensie bijgekomen. Over der pixelverkoop tot nu toe: ik wil niet in financiële details treden, maar je mag ervan uitgaan dat Nefertiti zichzelf niet heeft aangemeld En ook Oprah staat er momenteel nog gratis op, totdat ik de ruimte nodig heb. Of totdat ze me vraagt voor haar show, haha. Dan stoppen we gratis pixels onder de stoelen van het publiek. :D Bekende namen maken de boodschap van mijn site sneller duidelijk en geven natuurlijk wat extra publiciteit,. Dat merk je ook als men een screenshot van mijn site overneemt: zie bijv. nu www.molblog.nl, die hebben alleen Oprah eruit gelicht. Verder laat ik mijn vrouw (linksboven) natuurlijk ook niet betalen voor haar pixels... ;) Je tip voor een prijsvraag in Libelle vind ik een leuk idee, ik heb ze een mail gestuurd. Viva heeft het nieuws ook al geplaatst op hun site, maar de menustructuur van die site werkt mijns inziens tamelijk onhandig: het submenu klapt heel snel dicht, waardoor het laatste tabje (superlinks) volgens mij niet zo vaak wordt aangeklikt. De investering tot nu toe? Dat was eigenlijk alleen veel (nacht)tijd. Het bouwen van de site zelf, ach, dat doe ik zelf, dat is mijn vak. De site had al jarenlang deze opmaak, dus daar zat het grote werk niet in. Dat werk zit nu wel in het uitzoeken van kanalen voor de promotie, want dat bepaalt natuurlijk in belangrijke mate het succes. Ik probeer nu te speuren naar vooral internationale sites en weblogs, want ik zit nog niet in dat 'wereldje'. Daarom wil ik ook mijn eerdere oproep herhalen: wie kent goede nieuwskanalen waar ik mijn bericht zou kunnen droppen? Volgens mij zijn de onderstaande vragen ook het meest relevante aspect van deze discussie: - welke (inter)nationale weblogs zijn toonaangevend? - welke (inter)nationale nieuwssites zijn toonaangevend? - waar kun je een bericht over een site zoals deze bekend maken? - hoe zou je een internationale krant of tv-zender moeten benaderen? - welke kanalen 'doen ertoe'? Wie kan daar iets zinnigs over zeggen? Liefst concrete namen, niet alleen het algemene: "probeer het eens bij weblogs". WELKE weblogs kennen julie? Wie zou dit leuk vinden en plaatsen? Alvast bedankt! Walter
  9. Nee!! Dat zouden we hier niet meer zeggen. Ze hadden me beloofd dat deze zin uitgefilterd en gecensureerd zou worden op dit forum! dagdag Christine :-) Done :P ;D Wow, té Nederlands denken!? De flauwekultuurpolitie treedt wel hard op hier. ;) Ik moet kennelijk nog even wennen aan de mores binnen dit forum. Ik had het wel een beetje kunnen raden natuurlijk, met een Engelse naam 'higherlevel' voor een Nederlands forum. En zelfs termen als noobie. Moet ik eerst een beetje uitburgeren of zal ik mijn té Nederlandse opmerkingen voortaan maar door mijn vrouw in het Japans laten vertalen? Dan duurt het in ieder geval even voordat men er hier achter komt, haha.
  10. Ja, ongelofelijk! Wat een negativiteit en afgunst is er toch op deze wereld. Het lijkt echt droevig gesteld met de mensheid. Waarom gunnen we elkaar geen succes en plezier in het leven? Als je in de Quote 500 komt, moet je bodyguards gaan huren. Het zou haast een reden zijn om dan maar geen succes na te streven. Of in ieder geval niet zo snel als Tew, dan valt het veel minder op. Dus wat mijn romantische site betreft: fluister het voort... ;)
  11. Het zal wel aan mij liggen, maar ik vind het genoemde prijsverschil wél duidelijk merkbaar in het resultaat... Alleen al die rafelige pixels in de naam "InnoZuid"! Een bont allegaartje aan kleuren. En maar liefst een stuk of vier, vijf verschillende lettertypes (met een moeilijk leesbaar hoofdfont) binnen één site...? Maar laten we wel wezen: wat verwacht je van een site voor 600 euro? De oude site van Holland Innovation oogt in mijn ogen wel wat professioneler dan die van Innozuid, en hij lijkt ook wat uitgebreider (ik kan me vergissen). Overigens ben ik ook bij deze site niet van alles gecharmeerd. Dunne rode letters op een groene ondergrond...? En ook hier een ietwat merkwaardige combinatie van fonts, missende plaatjes, dode links en een rafelig "aanmelden". Veel fraaier vind ik de nieuwe site van Holland Innovation. Waar die 30 mille in zit, kan ik niet inschatten, waarschijnlijk ook in andere dingen. In die eerste paar milliseconden zie je mijns inziens echt wél meteen welke site het duurste is! Wat versta je overigens onder 30 mille voor een "huisstijl"? Dat kan echt een schijntje zijn, het is zo afhankelijk van wat je ervoor krijgt. Bedoel je niet website i.p.v. huisstijl? Een "huisstijl" voor 600 euro kan ik me al helemaal niet voorstellen.
  12. Hallo Anders, Ik ben dus de maker van het op pag. 4 genoemde www.greatwoman.com . Voor alle duidelijkheid: nee, die site heb ik hier echt niet als 'zelfpromotie' gepost. Het was juist omgekeerd: door clicks vanaf die posting ontdekte ik dit forum! Ik heb even afgewacht of de discussie zou verstommen, want ik wil op dit zakelijke forum geen zelfpromotie doen voor mijn site. Maar de discussie ging dus door over het nut van vermelding op blogs en andere sites. Ik ben dus erg benieuwd naar concrete namen van dat soort sites. Inderdaad geloof ik ook dat de meeste pixelsites weinig kans van slagen hebben. Ik zie mijn site echter niet zo zeer als een pixelsite. Greatwoman.com heb ik al sinds 1999 en staat - zoals de naam al zegt - in het teken van 'geweldige vrouwen'. Het geniale, maar eigenlijk oersaaie pixelconcept van Alex Tew was de inspiratie om mijn site aan te passen, maar het doel van mijn site was en blijft het eren van geweldige vrouwen, waaronder als start een paar van mijn idolen en natuurlijk mijn eigen vrouw (die dus linksboven staat). Natuurlijk is een leuke zakcent via de site erg mooi meegenomen, dat ga ik zeker niet ontkennen. Maar ik hoop dat GreatWoman.com een romantische eerbetoon-site wordt, waar je wél graag terugkomt, niet om saaie advertentiepixels te bekijken, maar om lieve berichten te lezen en de achtergrondverhalen en sites achter veel geweldige vrouwen te ontdekken. Leuk voor Valentijn, zei iemand, dus die tip heb ik op mijn site overgenomen, maar mijn concept is natuurlijk tijdloos. Heeft iemand daarom concrete tips voor goed bezochte blogs en nieuwssites? Ik zat tot nu toe helemaal niet in het blog-wereldje. Ik heb wel al flink zelf gezocht op internet, maar helaas nog niet zo veel gevonden. Een paar sites hebben het wel al gemeld. Vooral Flabber leverde een hoop extra bezoekers, dus ik zoek liefst internationale sites zoals Flabber. Welke? Je noemde Digg, maar dat leverde helaas nog weinig op; het is natuurlijk best moeilijk om in de overvloed van Tew-copies duidelijk te maken dat je geen gewone pixelsite hebt. Vanavond plaatste wel Viva een leuk bericht op hun site, ook aardig. Zoiets zoek ik dus, liefst internationaal. Kortom: wie heeft concrete tips voor internationale blogs en nieuwssites? Alvast bedankt. PS: Anders, ken ik jou van de 'niwo'?
  13. Hallo Christine, Een grappige discussie die je aankaart. Ik denk dat je in het algemeen wel gelijk hebt dat men in Nederland minder aan "About us" doet, ik zie het ook niet zo vaak. Typisch Nederlandse zakelijkheid, denk ik. "Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg," werd al gezegd. Het zijn volgens mij vooral de kleinere, creatievere bedrijven die de uitzondering op de regel vormen. Introduceer je het management van een groter bedrijf, dan denken die managers en zelfs veel van hun medewerkers: "Moet dat nou?" (Dat heb ik zelf ook meegemaakt.) Het is op dit forum niet de bedoeling dat je eigen sites meldt, heb ik begrepen. Behalve als het thema "About us" is, lijkt me. ;D Dan durf ik toch te vertellen dat wij wél een "About us" hebben. Alleen heet dat bij ons "Grappig". Het hoofdstuk beschrijft wat luchtige achtergronden over de twee mensen achter ons bedrijfje. Ik doe overigens ook niet geheimzinnig over 'us' en onze voorkeuren op de andere pagina's. Een "About us" lijkt me namelijk een must bij dienstverlenende bedrijven. Logisch, daar gaat het om mensenwerk, en vooral bij kleine dienstverleners is het cruciaal dat het op het persoonlijke vlak klikt. Wie zich als (potentiële) klant niet thuis voelt bij het profiel op een site, moet zoeken naar een ander bedrijf. Een goed selectiecriterium naar twee kanten; dan is zo'n "About us" juist wél een waardevolle toevoeging. Maar van de AH, de Hema, mijn garage of de cd-winkel hoef ik als consument eigenlijk niet te weten wie de directeur is, als de producten, de prijs en de service maar goed zijn. Samengevat: hoe kleiner het bedrijf en hoe persoonlijker de dienst, des te belangrijker de "About us". Ik vraag me door deze discussie overigens wel af of ik mijn hoofdstuk "Grappig" niet beter "About us" of "Over ons" moet noemen. Vermoedelijk is dat toch duidelijker? Groeten, Walter
  14. Nee, grijs is zo grijs. Dan beter wit met zilver-accenten. dagdag Christine Geen grijs, wel wit met zilvertinten? Zilver spiegelt hoogstens wat kleuren die in de omgeving aanwezig zijn, maar verder heeft het alleen grijstinten... Naast wit met zilver (grijs) zou ik minstens kiezen voor één extra steunkleur, anders is het al gauw erg saai. Een goed voorbeeld is dit formum, waar men rood als extra 'signaaltint' heeft gekozen. Hou het dan liefst wel bij alleen variaties (percentages) van die ene kleur, met mixen van grijs/zwart, dus alleen donkerrood, felrood, pastelrood enz., dat staat vaak het mooiste. Op dit forum heeft men sommige tekstdelen gekozen in een donkerrood (een mix van rood met donkergrijs). Dat is heel goed gekozen, zo hou je het geheel rustig. Dat het ook prima met andere signaalkleuren kan, zie je bijv. bij: - http://www.startlog.nl/ hoewel ik hier de groene tekst toch echt wat donkerder zou hebben gekozen voor de leesbaarheid. Het contrast is nu te laag in mijn ogen, je moet wel opletten voor een goede leesbaarheid. Functionaliteit moet uiteindelijk nog boven design staan, anders schiet je je doel als ontwerper voorbij! Wat ook erg mooi staat, is als je dan zelfs alle foto's in dat eigen kleurenpalet van wit//grijs/zwart/rood omzet. Duotone noemen ze dat. Dat is bij een webwinkel met concrete producten natuurlijk wel wat lastiger: veel werk, en de klant wil misschien toch liefst de originele kleuren zien. Maar met duotone-foto's maak je het wel heel stijlvol. Mocht je dan een derde kleur erbij willen kiezen, dan doet de 'complementaire' kleur het vaak erg goed. Bij blauw is dat oranje (met creme als pastelvariant). Let maar eens op hoe consequent en dus mooi dat bij sommige sites is doorgevoerd: - http://www.problogger.net/ - http://www.volkskrantblog.nl/pub/blogs/index.php - www.hotmail.com Bij Hotmail gebruiken ze ook wel wat andere kleuren, bijv. een tintje rood in het logo en groen in het barometerbalkje. Ze doen dat heel spaarzaam en functioneel. Erg goed over nagedacht, maar dat mag je van zo'n megabedrijf ook wel verwachten. Kortom: minder = meer. Beperk het aantal kleuren, dan wordt je site al snel veel mooier. Wat je wel moet beseffen: uiteindelijk blijft het ook een kwestie van smaak en hoe je het precies invult. Wat de een mooi vindt, vindt een ander juist lelijk of saai. Je kunt het nooit naar ieders smaak maken (gelukkig ook maar, dan zou iedereen dezelfde smaak hebben). Kies dus uiteindelijk vooral wat je zelf mooi vindt en waar jij je goed bij voelt. Het is tenslotte jouw webwinkel. Succes! Walter
  15. Oeps, ik vrees dat ik hierboven weer een andere fout maak door op een laat tijdstip te snel en daardoor verkeerd te quoten. Sorry, ik ben duidelijk een beginner in dit forum. Ik hoop dat mijn antwoord in de bovenstaande reactie desondanks duidelijk is? Excuses.
  16. De link die je geplaatst hebt verwijst naar een door jou gemaakte website. Je begrijpt natuurlijk dat, als elke webdesigner hier links gaat plaatsen , we hier niet meer toe komen aan waar het forum voor bedoeld is. En dat is het helpen van ondernemers door het delen van kennis door andere ondernemers. Het bericht dat boven jouw post staat heb je blijkbaar niet gelezen, daar wordt ook een poster erop gewezen dat het in dit soort gevallen wel zo netjes is als jij je eigen bemoeienissen erbij vermeld. Nu lijkt het bijna of je het draadje niet gelzen hebt en meteen je bericht toegevoegd hebt. In jouw geval had je kunnen omschrijven welke functionaliteiten in deze website maken dat hij beter is dan andere websites die hetzelfde publiek bedienen. Op die manier plaats je een interessante bijdrage die mensen nieuwsgierig maakt naar jouw bedrijfsactiviteiten. Beste TechNico, Ik snap je reactie. Mijn excuses, maar het berust gelukkig toch echt op een misverstand. Allereerst is het onjuist dat ik de site van Goes en Roos gemaakt zou hebben, die hebben ze geheel zelf gemaakt. Ik heb alleen in 2002 wat extern design-werk gedaan voor een paar klantprojecten van Goes en Roos, vandaar de (jaartalloze) vermelding op mijn site. In 2002 zaten ze nog in een startfase en konden ze door piekdrukte nog wat externe grafische hulp van mij gebruiken. Tegenwoordig hebben ze veel meer mensen in dienst en doen ze dat volledig zelf. Ik heb al jaren niets meer voor ze gedaan. Goes is een ex-collega van me uit een andere werksituatie, daardoor weten we van elkaar wat we doen en kunnen. Maar mijn laatste project voor hen was dus in 2002. Ik ben inhoudelijk niet genoeg op de hoogte om ze concreet te vergelijken met andere makelaars-websitebouwers. Ik weet wel dat ze sinds die tijd flink gegroeid zijn, zowel qua klantenkring als qua personeelsbestand. Ze doen het dus kennelijk erg goed. Voor inhoudelijke details moet ik doorverwijzen naar hun site, naar hun referenties of naar een persoonlijk gesprek. Mijn enige doel was om de vraagsteller te tippen over hun bestaan, zonder daar verder enig zakelijk belang bij te hebben (behalve dat het altijd wel leuk is als je een bekende kunt tippen). Excuses als er enige vorm van belangenverstrengeling zou lijken, dat is er dus NIET en dat was uiteraard ook absoluut niet mijn bedoeling. Ik zal voortaan extra opletten om geen verkeerde indruk te wekken. Ik hoop dat ik je daarme gerust heb gesteld? Groeten, Walter [edit mod]quotes aangepast [/edit]
  17. Ik ben net nieuw op Higherlevel en lees dus nu pas dit bericht, vandaar de late reactie. Waar u zeker ook eens moet kijken voor een goede makelaars-website is bij www.goesenroos.nl Interessante formule, vaste (lage) prijs met erg veel faciliteiten. Ze hebben in vrij korte tijd een enorme klantenkring opgebouwd. Echt een aanrader!
  18. In de kleurenpsychologie is blauw volgens mij de meest zakelijke kleur. Ik meen dat HP daar wel eens onderzoek naar gedaan heeft. Maar je kunt ook met andere kleuren een heel zakelijk gevoel uitstralen, ook met grijs, paars, groen en zelfs oranje. Het gaat er vooral om hoe consistent je het toepast en welke andere kleuren je erbij kiest. Ook het lettertype van de huisstijl is belangrijk. Zoals al eerder gezegd: wat is de huisstijl? Is er al een logo, briefpapier enz. Dan moet je dat uiteraard als basis nemen. Hou het in het algemeen bij een kleurenpalet van maximaal twee 'hoofdkleuren' en zorg dat alle andere kleuren daarvan afgeleid zijn (bijv. 50% van de blauwtint, 10% als pastelkleur enz.). Voor een zakelijke uitstraling is ook de indeling van je pagina erg van belang. Hou het rustig, veel ruimte, geen drukke banners, niet te veel bewegend beeld, geen goedkope gimmicks op je site, enz. Zorg ook voor een perfecte navigatie op je site. Let bovendien op het taalgebruik. Spelfouten zoals op het mailformulier van Higherlevel.nl (reakties met een k??) zijn natuurlijk ook uit den boze. Kortom: er zijn veel aspecten die bijdragen aan een professionele uitstraling. Succes.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.