Jump to content

O_Samen

Senior
 • Content Count

  76
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

-2

Personal info

 • You are:
  anders
 • Gender
  Male
 • First name
  Victor
 • Last name
  Luijtjes
 • How did you find us:
  zoekmachine

Register

 • What age group do you belong to?
  31-35
 • You are primarily interested in:
  columns en algemene

Company info

 • Location
  Assen

Vision

 • I'm looking for people who
  Doeners zijn in het leven en zich sterk willen maken voor duurzaamheid. Denkers zijn ook welkom. Hoe beter een topic gefundeerd is, hoe sterker hij staat.
 • My opinion about entrepeneurship
  Laat ik graag aan anderen over. Ik heb mijn vrijheid in tijdsbesteding en daar ben ik dankbaar voor. Zou niets anders willen. Geld verdienen is niet mijn ding dus laat ik ook aan anderen die het wel belangrijk vinden, alhoewel ik niet begrijp waarom sommige mensen er zo hard op gaan.
 • My opinion about innovation
  Heerlijk om over na te denken. Wat werkt niet. Wat is een beter alternatief? En hoe krijg ik anderen zover het te gaan doen. Anders gezegd, dat men hetzelfde inziet en de dingen verder besluit en uitvoerd.
 1. http://www.senternovem.nl/senternovem/ moet je al aardig in de goede richting zitten. Je kan er voor LED-TL, zonnepanelen wwk enz terecht en naar ik meen ging de nieuwe sde vrij snel van start.
 2. Afschaffen die vleesindustrie, iedereen verplicht vegetarisch. De producten zijn goed genoeg tegenwoordig. Begrijp niet dat jij niet ziet dat het al een luxeartikel is waarvan me maximaal 1 keertje per week kunnen genieten als we rekening houden met dierenwelzijn en een eerlijke verdeling. Als het probleem zich verder vanzelf oplost hoeven we toch ook niet bang te zijn voor een wet die zekerheid bied. Het lost zich hoe dan ook toch op. Ben er met name voor daar het duurzaam voortrekt en kolen onmogelijk. En nu zullen er best mensen zijn die die 5 centrales graag gebouwd zien worden maar ik niet. Doe mij maar hernieuwbaar duurzame vormen waarbij de energievoorzieningszekerheid helemaal in onze handen ligt. Nu weet ik niet of jullie op de hoogte zijn van plannen wat dat aangaat. Maar ze liggen klaar en ready to take off. Alleen zonder wet weer dat gedraal. Feit is dat wij als windmolenland nr 13 staan op de internationale lijst en derde wereldlanden als india ons zo ver voorop lopen kwa nieuw geinstalleerd vermogen dat we ons kapot moesten schamen. Zonder wet werkt bewezen niet.
 3. De klappen kwa peakoil zullen in eerste instantie vallen in de armere Afrikaanse landen waar de regering de brandstof mee subsidieerd uit de staatskas. Deze zullen snel bankroet draaien. Een van de pijlers van de klimaatwet is om ook ontwikkelingslanden te helpen met het halen van CO2 doelstellingen en het aanpassen aan het veranderende klimaat. Bedrijven mogen hiertoe tot 20% in buitenlandse besparing investeren(vaak goedkoper). Hiernaast zie ik de klimaatwet als de oplossing om de energietransitie naar hernieuwbaar duurzame energieopwekkers te versnellen. Nederland wil met Poseidon voor windmolens gaan tesamen met zonnepanelen? Zo snel mogelijk doen. De klimaatwet geeft de zekerheid dit concurrerend te kunnen neerzetten. De grid die hiertoe aangelegd wordt is tevens uitstekend bruikbaar voor CSP, dus op alle vlakken kan gewerkt worden. Beter kan toch niet... Een beetje nadenken en aanpassen kan al zo veel schelen! Doe zelf ook alles vanachter mijn computertje en waar nodig OV.
 4. Een snelle aanname van de wet zoals ook in Engeland is gebeurd zal ondernemers een stuk stabiliteit bieden, en een investeringsklimaat scheppen die nu nog ontbreekt. Marketing richt zich op het geloof van mensen. Er moet al vanuit gegaan worden dat mensen aan besparing willen doen en geloven dat wat de verkoper zegt waar is en dat deze ook van goede wil is. Investeren in nieuwe zuinigere technologie en producten is duur. Er ontbreek teveel aan stimulans. De klimaatwet zorgt er voor dat er een schaarste ontstaat op CO2 uitstoot gebied en geeft deze een prijs. Het kabinet kan afgerekend worden op hun jaarlijkse CO2 begroting wat zekerheid biedt in het halen ervan. Tot die tijd zweeft de gehele intentie nog een beetje.
 5. Vandaag, 27Febr., is de klimaatwetCampagne van start gegaan. Getrokken door Milieudefensie, Jongeren MilieuActief en Stichting Natuur en Milieu en ondersteund door tal van maatschappelijke organisaties wordt opgeroepen tot het aannemen van een krachtige klimaatwet. De wet legt een jaarlijks met 3% afnemend CO2 plafond op. Aan ondernemers en burgers zich aan te passen. Door het hoe vrij te laten wordt er vanuit gegaan dat het uit zichzelf, ondersteund met maatregelen als label-ling zuinige apperatuur en belastingvoordelen, de goedkoopste en beste weg vind. Hoe als ondernemend Nederland je er op in te stellen? Waar liggen kansen voor ondernemers? Voor een voorbeelduitwerking zie www.Green4Sure.nl Ondersteun je het idee? Teken ook voor een krachtige klimaatwet! Klimaatwet.nu
 6. De vraag is helaas finaal om zeep geholpen door het besluit van de overheid vijf centrales neer te zetten ipv zich te committen aan duurzame energie. Deze trent proberen we te breken en is stap 1. Probeer als overheid weg te komen van de fossielen en probeer of beter ga er voor om de steigende vraag op te vangen met duurzame productie. Als overheid leg je jezelf een beperking op maar je zet wel stappen in de richting waar je in de toekomst wil uitkomen. Hiernaast geef je toch iets ruimte aan de nog steigende vraag. In die zin ben ik het met je eens dat er geen vraag is. Of in ieder geval zo vertroebeld en smakeloos door het roet dat de lust tot eten je vergaat. De overheid doet in ieder geval niet zijn best om vertrouwen te wekken en voor duurzaam te gaan. De klimaatwet van milieudefensie wil een begroting opstellen vastgelegt in WET waarop de overheid wordt afgerekend. Dit moet de zekerheid van afzet bieden. Wat een onzin dat er geen vraag is. We willen windmolens, CSP en PV. Kijk maar hoeveel van ieder en onderling kunnen ze elkaar uitdagen op het gebied van opschaalbaarheid kwa productie. Met andere woorden de overheid wordt klant en gehouden aan zijn woord. Financiering moet echter los komen te staan van kabinetsbegroting, anders stort het iedere keer weer bij wat tegenvallende inkomsten als een kaartenhuis in. Dit financieren kan uit de verkoop van gebakken lucht. Hoe meer energie we consumeren hoe meer geld er is voor sneller duurzaam. Dit is in ieder geval mijn verlanglijstje voor sinterklaas.
 7. Maar voor ondernemers is een stuk financiele zekerheid ook niet weg. Het gaat echt over kapitalen investeringen. De klimaatwet zoals die nu wordt vorm gegeven geeft die financiele zekerheid. In dat geval ben je minder afhankelijk van riscikokapitaal en kunnen de leningen ook goedkoper. De manier waarop het nu gaat is waardeloos. Er is geen fundament. Dat weer wel subsidie dan weer niet, potje leeg enz. Overheid wordt nu buitenspel gezet en onafhankelijk van begroting staat er dan een wet die die basis wel biedt. En handel in gebakken lucht levert goed geld op! Wat gebruikt kan worden om een extra impuls te geven aan de duurzame vormen. Marktwerking kan je ook op gokken dat het goed komt. Op zeker gaan dat duurzame energie neergezet word is een veel betere optie. Kost iets meer maar dan ben je op zeker van de CO2 uitstoot af. Dat is wat de overheid wil CO2 uitstoot reduceren. Dat issue wordt hard aan gewerkt. Neem dat van mij aan. Heb net weer een ronde brandmailtjes rond gestuurd, op peakoil zit Rembrandt de bewustwording aan te jagen, Groenfront! is mee als een half jaar geleden de bewustwordingscampagnes al aan het aanjagen en is zowiezo aanjager op dit gebied. Vanuit EU en CSP komt de oplossing electrisch rijden binnen, wordt sterker als visie neer gezet en gedeeld met o.a. hoofdmoot peakoil die ook in CSP geloven. Geloof me dat er aan gewerkt wordt. Nu eerst op bewustwordingsvlak en het weghalen als oplossing om de 2020 doelstellingen van de overheid te halen. Net een stuk over geschreven op mijn hyves: http://klimaat-peakoil.hyves.net Onder de doorrekening van ECN van het kabinetsbeleid. Op foto pdf file klikken, opend die zich en staat eronder. Eventueel ook in blog. In de reactie staat ook een link naar de discussie threat van Rembrandt/peakoil met zijn uitwerking en visie. Aan de politiek is gevraagt wettelijk omzetting van voedsel naar biobrandstoffen te verbieden. Zoals gezegt bekend. Maar Het aanbieden van een alternatief, electrisch rijden op duurzame stroom is iets waar zo snel mogelijk mee begonnen moet worden. Hoe eerder dit staat hoe minder druk er is op voedsel vs brandstof. Grote ondernemers/ bedrijven zijn de enige spelers op de markt die dat waar kunnen maken. Die kan ik niet bereiken daar ik niet bekend ben in die wereld. Vandaar die oproep hier en op andere plaatsen. Oorzaak wat jij noemt en gevolg, mijn oproep, liggen dicht bij elkaar. Je kan me verwijten dat ik zweef, was op moment van plaatsen ook, was weer is drie dagen achter elkaar bezig, Maar nu weer lekker fit opgestaan. De vraag ipv kritiek, doorsturen van vraag naar mensen of ondernemers die dit soort megaklussen aan kunnen met de vraag wat voor hun nodig is om de lijnen op te starten. Kan de klimaatwet gefundeerd worden vormgegeven. Want die draaid om energie! Duurzame energie.
 8. Even ter zake. De klimaatwet wordt binnenkort voorgesteld met wetje Olivijn al dan niet meegenomen. Het gaat o.a. over CO2 belasting om het maar eenvoudig te noemen en een feed vastgelegd in wet zowel voor windmolens als CSP als PV. Deze MOET de versnelde opstart van meer productiecapaciteit bewerkstelligen. Dit door het bieden van de gewenste wettelijke zekerheid. Ik ben niet goed thuis in welke feed nodig is voor meer windmolenindustrie en hoe we grote ondernemers zover krijgen dit op te pakken. Zouden grote bouwers, ook van een ander soort als windmolens maar die een nieuwe uitdaging zoeken, aankunnen en in staat zijn big-time productielijnen op te zetten hun nek willen uitsteken en verlanglijsje bij milieudefensie willen inleveren. Dus wat is nodig om de zaak versneld op te schalen om parken neer te knallen ruim binnen de doelstellingen. Opschalen Opschalen Opschalen. Er is hulp nodig van groot ondernemend Nederland die de schouders onder de klimaatwet zetten. Ook voor CSP en PV. Nogmaals verlanglijstjes bij milieudefensie inleveren. Het lijkt wel sinterklaas maar wees bescheiden. Transitiesnelheid is al duur. Is een oproep geef ik toe maar heb forum afgezocht en kon de plaats van oproepen niet vinden. Zou hem dan hiervandaan doorlinken daar naar toe. Brainstorm hoe doelen te halen is ook welkom. Klein hebben we hoe goed bedoeld in eerste instantie niets aan. Denk aan Phillips voor zonnepanelen bijvoorbeeld.
 9. Alle voorrang twijfelachtig. Levering turbines richting CSP voorrang. Aangezien CSP en de kerncentrales gebouwd in Engeland de zelfde turbines hebben, is het wijzelijk de projecten die geen bijkomend gevaar opleveren/ wel als duurzaam gekwalificeerd zijn voorrang te geven in levering. Lijkt nu een overbodig issue maar gezien de snel aanstormende CSP golf gaan deze in elkaars vaarwater lopen. Kan CSP nu al opkopen dan is er geen probleem. Wettelijk zou een veel beter fundament geven, waarbij buurlanden politieke druk mogen uitoefenen. Werkt politieke druk niet dan volgt er welligt gewoon druk druk. Er wordt niet voor kernenergie gekozen met een duurzame oplossing voor de hand en als dan pas als duurzaam af is. Oorlogsinspanning op duurzaam? Dan krijgt levering duurzaam voorrang op fossielen of debielen brandstoffen. Of was je er niet bij toen dingen "besloten" of geinformeerd werden?
 10. Update: Nieuw, iets op het gebied van zonneenergieomzetting met een rendement van 60% in de woestijnen. JTEC http://csptoday.ning.com/forum/topic/show?id=1142829%3ATopic%3A3801 Als variant op CSP. Conversie zonder water. Weet niet hoe warm jullie hier al lopen voor CSP maar op PeakOil is het megahot. Ben er zelf ook groot fan van en kan niet wachten op implementatie. Aqua CSP blijft belangrijk. Dan maar 35%. Drinkwater is belangrijker. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Klimaatprobleem en Peakoil hand in hand oplossen? Het mes snijdt aan twee kanten. Ieder dubbeltje tikt twee keer en is daarmee bijna een kwartje.... Electrisch rijden CSP-fresnell installatie EU MENA planning CSP en HVDC Gezen. Nederlandse invalshoek op trec + opzet financieringsplannen Infrastructuur laadpunten voor electrisch Is allemaal niet zo ingewikkeld: http://tyler.blogware.com/blog/
 11. Eerste keer dat ik mezelf quote.... De effecten op koraalriffen is misschien wel heel specialistisch en lastig in te schatten. Voor het bodemleven op de Noordzee ben ik niet zo bang. (Olivijn kan ook redder zijn van de koraalriffen?) Eenvoudigere vraag. Als de oceanen zeg 1 graad opwarmen, dan nemen deze toch meer CO2 op? Of zie ik dit verkeerd? http://noorderlicht.vpro.nl/artikelen/34728261/ Wel goed gedacht maar vindt toch niet plaats. Erg zorgwekkend. Toont wel aan dat bij het warmer worden de CO2 eigenlijk zou moeten verminderen. Hiermee volg CO2 de temperatuurs/ CO2 grafiek niet maar is definitief de veroorzaker in mijn ogen.
 12. http://www.madsci.org/posts/archives/2004-09/1096048224.En.r.html Gaat uit van 450KG CO2 uitstoot per barel. Voor het gemak hou ik 500 om 500 kg aan. Die was ik nog niet vergeten. Moet alleen wat meer leren niet te nauwkeurig te zijn. Zoek me wezeloos naar kosten van een mijninstallatie e.d. tesamen met stroomverbruik. Dus niet te vinden en op peakoil moet ik maar toevallig iemand tegen het lijf lopen die daar in zit. Kortom geen doen op mijn manier. De kosten zijn 10 Euro per ton gebonden CO2. Mij gaat het voornamelijk om kolen en gas. Kolen optimaal schoongemaakt(Wat nog steeds vies is) en in optimale situatie 750g per kWh. Realistisch 815-1.153 per kWh. Gas: 362-622g per kWh. Kolen l 1.000.000g / 815g * kWh = 1226.99kWh Kolen h 1.000.000g / 1.153g * kWh = 867.30kWh Gas l 1.000.000g / 362g * kWh = 2762.43kWh Gas h 1.000.000g / 622g * kWh = 1607.71kWh Kolen l kost: 10Euro / 1226.99kWh = 0.008Eurocent/kWh Kolen h kost: 10Euro / 867.30kWh = 0.012Eurocent/kWh Gas l kost: 10Euro / 2762.43kWh = 0.003Eurocent/kWh Gas h kost: 10Euro / 1607.71kWh = 0.006Eurocent/kWh Als afsluitende link http://mv.cda.nl/olivijn+de+oplossing+mondiaal+co2+overschot+.aspx Ik ben blij met het overzicht van het verschil tussen gas en kolen. Crusiaal voor de discussie rondom wetje Olivijn.
 13. Het is maar kolder natuurlijk, maar als je het wilt weten: Zou je een slang construeren met 1 uiteinde op de grond, en 1 uiteinde in de ruimte of op een andere planeet of maan, dan onstaat daardoor geen gasstroom. De atmosfeer van de aarde blijft op zijn plaats als gevolg van de zwaartekracht en is van de maximale dikte die vastgehouden kan worden. Uiteraard is er ook het drukverschil tussen vacuum aan het ruitme-einde, en 1 atmosfeer aan het aardse einde. De grap is nu dat het precies evenveel energie kost de lucht 'op te tillen' tot boven de dampkring dat het drukverschil oplevert. Je moet dus in de slag blazen om lucht te verplaatsen, maar alleen om de wrijvigsverliezen te overkomen... nadeel van de hele situatie is dat je zelfs voor 100 kilometer slag al verdomd hard moet blazen terwijl je dan nog niet in de baan van de laagste satteliet zit. De volgorde even over het hoofd gezien maar gezien het niet realistisch is zullen we er maar niet teveel tijd aan besteden. Heb je nog zo'n snelle +- voor de mijnkosten van Olivijn? Mijn rekensommetje vraagt veel opzoekwerk, maar ben even klaar. Kan kijken hoever ik kom. Het CATO-research programma doet hetzelfde maar ben gewoon nieuwsgierig. Wat gaat Olivijn ons kosten per kWh?
 14. Had hem zelf tussendoor ook bedacht, maar leuk te horen dat hij bestaat. Nou dan is daar nog wel even werk aan de winkel voor we daar wonen. Schijnen al groepen heel gespecialiseerd mee bezig te zijn. Er is een Jules Verne instituut dat zich met dergelijke zaken bezighoud. Ik zal de plaats onthouden waar dit staat. Ga ik in die richting verder weet ik de eerste richtingaanwijzer te staan.
 15. Hij hoeft niet zo heel dik te zijn. Waarom niet beginnen met de maan? Je weet nooit waar het goed voor is. Alleen al dat draaien om de aarde kan de slang verwarren en we moeten natuurlijk wel op passen voor de tussenliggende satalieten. Nou dan is daar nog wel even werk aan de winkel voor we daar wonen. Schijnen al groepen heel gespecialiseerd mee bezig te zijn.
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept