hidds

Junior
  • Aantal berichten

    13
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door hidds

  1. Beste allemaal, Ik ben inmiddels 15 jaar actief als ZZPer (jong begonnen ;)). Een eenmanszaak waarmee ik voor tientallen klanten per jaar webdevelopment problemen oplos, wat hostingzaken etc. Nu doet zich een kans voor met een grote opdracht á 32 uur per week voor een langere periode (zeg eerst even 6 maanden, maar kan langer worden). Dit zal dus een groot deel van mijn tijd en inkomsten innemen. Nu krijg ik echter van mijn accountant de waarschuwing dat ik moet uitkijken niet als werknemer gezien te worden (verkapt dienstverband) met mogelijke loonheffing als gevolg. Naast deze grote opdracht blijven ook andere (kleinere) opdrachten uitgevoerd worden en zullen hostingcontracten etc. ook blijven doorlopen, maar financieel gezien zal dit een klein deel uitmaken van mijn inkomsten in die periode. Nu heb ik nog nooit met VAR verklaringen etc. gewerkt en ben ik hier helaas niet in thuis. Maar zover ik weet beschermt een VAR(WUO) verklaring ENKEL de werkgever tegen loonheffingen e.d. maar zou dat nog wel op mij verhaald kunnen worden mocht de belastingdienst toch beslissen dat het te veel op een dienstverband lijkt. Om te bepalen of het op dienstverband lijkt zijn dan een aantal "vage" voorwaarden en volgens mijn accountant is het een grijs gebied. Ik werk vanuit eigen kantoor, bepaal eigen tijden, enz. maar vanwege het aandeel in de omzet kan het als een dienstverband worden gezien.... Nu wil ik dit echter niet ongeveer weten, maar exact, want ik wil niet aan het eind van het jaar voor verrassingen komen te staan. Het betreft immers flinke bedragen. Zijn er hier mensen die mij hier meer over kunnen uitleggen? Bij voorbaat dank hiervoor! Ps. Elke freelancer die meerdere maanden (of langer) bij een opdrachtgever werkt krijgt dan toch te maken met dit probleem? Of de postbodes die als ZZPer weer aangenomen werden door PostNL etc?
  2. Ik ben ook benaderd en er in 1ste instantie deels ingetrapt; maar gelukkig op tijd een zeer dringende brief gestuurd (aangetekend) met de mededeling dat we er na de proefperiode geen gebruik meer van wilde maken. Tevens had ik bij het telefoongesprek (dat men opneemt) heel duidelijk in mijn antwoorden verwerkt dat ik na een maand kon opzeggen, just 2 be sure ;). Wel staan we nog steeds op die site, er af komen lijkt wat lastiger :s.
  3. Ach het klinkt nu allemaal heel dramatisch, maar de omzet stijgt elk jaar nog leuk, heb pas begin 2007 mijn studie hogere informatica afgerond, dus ik ben nog niet heel lang full-time bezig (alhoewel je de uren soms wel haalde naast de studie ;)). Leuke klanten en leuke projecten, maar ik rij nog wel in een smart ;). Het is gewoon tijd voor de volgende stap... en daar probeer ik me wat op te orieënteren en KEUZES MAKEN! Mocht je nog een goede programmeur nodig hebben trouwens.... ;)
  4. Hoi Lonette, Ik ben mezelf erg bewust dat ik enigszins ben blijven hangen in de werkwijze van 10 jaar geleden. Ik ben mijn hele huisstijl aan het omgooien, incl. de website (dank voor het compliment ;)) en ook het briefpapier wordt nu geregeld. Niet omdat ik niet wist dat ik dat eens moest gaan doen, maar het is er gewoon nooit van gekomen.... druk druk druk. Hetzelfde geldt voor die algemene voorwaarden, hoewel dat wel iets noodzakelijker is *kuch*. Het wettelijke vangnet is hiervoor niet sterk genoeg ;). Wat betreft de offertes; In de regel ontwikkel ik systemen en software voor andere webdesignbureaus door het hele land. Ik werk hier zo veel mee, incl. hele kleine opdrachtjes (1 uur of minder zelfs) dat er meestal geen prijsopgave nodig is, dit gaat meestal op nacalculatie. Alleen bij grotere projecten gaat er dan per e-mail een eenvoudige prijsopgave die kant op. Ik ben er ook wel enigszins trots op dat ik zo vroeg ben begonnen en dat het me uiteindelijk ook vrij aardig gelukt is... maar je kijkt soms wel eens om je heen (vrienden en familie) en dan twijfel je soms nog wel eens of je de goede keuze hebt gemaakt. Denk aan hypotheken (3 (goede) jaarcijfers) en andere ontberingen ;). Groetjes! Chris
  5. Ikzelf beschik niet over andere mensen/werknemers, alles ontwikkel ik met mijn eigen 2 handen. Over verantwoordelijkheid e.d. heb ik geen goede afspraken met opdrachtgevers (tot het natuurlijk fout gaat *zucht* ;)). Sterker nog, ik beschik niet over algemene voorwaarden en heb pas sinds enkele weken (na 10 jaar!) echt net briefpapier e.d. Dit alles binnen het bewustwordingsproces waar ik momenteel in zit :)
  6. Mijn probleem is niet mijn uurprijs, maar de hoeveelheid uren die ik reken. Dit zijn er regelmatig te weinig en ik zeg te snel "dat doe ik wel even". Maar dat komt in principe op hetzelfde neer ;). Zonder hoog van de toren te willen blazen; ik weet dat ik goed ben in wat ik doe. De communicatie hierover naar de buitenwereld is voor mij een probleem... ik durf hier geen stappen in te maken en zit al enigszins in vastgeroest (de door mijzelf gevreesde tunnelvisie). Voor mijn gevoel moet ik de stap maken naar openheid, en naar het gewoon vermelden van partners en open discuseren over de gemaakte kosten tegenover de gevraagde beloning, etc. Mijn angsten zijn echter dat ik alles wat er tot nu toe opgebouwd is mee verloren kan gaan ;). Risico van het vak, maar of ik het durf te nemen...twijfel twijfel. Keuzes zijn een probleem.
  7. Klopt, als ik hier niet onzeker over was, dan was het stellen van vragen hierover niet nodig geweest :). Je merkt op een gegeven moment gewoon dat je toch niet helemaal lekker in je vel meer zit, door de enorme druk, gigantische werktijden (18 uur per dag / 126 uur per week is geen uitzondering meer) en constante focus op lopende projecten (geen tijd om zaken even te reflecteren). Daarbij komt dat je je soms "krampachtig" vast houd aan de huidige situatie / huidige klanten, want je kan er in principe toch aardig van rond komen? Bij een gesprek met de bank komt dan echter wel naar voren dat je met de gelopen uren het 3 of zelfs 4-voudige zou moeten verdienen en je nu bijna beter in loondienst kan gaan ;).
  8. Hartelijk dank voor de reacties! Wordt gewaardeerd! Je merkt wel dat er veel verschillende meningen over de stellingen bestaan; waarschijnlijk ook de aanleiding voor mijn twijfel. Persoonlijk neig ik ook naar het bieden van openheid & eerlijkheid. Ok, je bent een eenpitter, maar dat kan inderdaad juist in je voordeel werken als je kijkt naar het kostenplaatje. Het open & eerlijk opnemen van mooie projecten in je portfolio kan helpen aantonen dat je toch aan flinke / professionele projecten werkt. Dit zou een reden kunnen zijn om de projecten, ondanks de vermelding van de opdrachtgevers (welke ongeveer in dezelfde branche zitten), toch te tonen. Het blijft risico's nemen... wat lastig is als je wel van het inkomen uit je bedrijf afhankelijk ben ;). Ik denk dat ik deze werkwijze toch een kans ga geven.
  9. Beste allemaal! Ik ben vrij jong begonnen met mijn bedrijfje (17 jaar) en inmiddels alweer een jaar of 10 met succes bezig. De omzetten stijgen, maar ik ben niet helemaal tevreden... en dat gaat niet zo zeer om het financiële plaatje, maar als je van s'ochtends 6 tot s'nachts half 3 werkt, incl. het weekend... dan doe je iets fout (je uurloon zakt dan flink :)). 1. Omdat ik altijd alleen heb gewerkt ben ik bang om een tunnelvisie te ontwikkelen en belangrijke / makkelijke verbeteringen in mijn werkstijl over het hoofd te zien. Zou een coach hierbij kunnen helpen, of moet ik gewoon dit forum vaker gebruiken? ;). Zijn er mensen die ervaring hebben met business coaches? 2. Daarnaast stel ik mijzelf momenteel de vraag hoe ik mijzelf moet presenteren naar de buitenwereld toe. Momenteel hanteer ik op mijn website bijv. termen als "ons" en "wij". Ik vertel niet explicitiet dat hier 20 man werkt, maar ik ontken het ook niet. De laatste tijd twijfel ik of het wellicht toch een meerwaarde is om gewoon duidelijk te vermelden dat het om een eenmanszaak gaat... probleem is... gaat dit klanten afschrikken? Wat is jullie ervaring hier in? 3. Ik verricht middels mijn bedrijf een hoop werkzaamheden voor grote bedrijven (AutoRAI, Pretparken, van der Valk). Dit gaat echter via opdrachtgevers die deze opdracht zelf hebben binnen gehaald. Dus ook al doe ik het werk "officiëel" is het hun klant (het betreft webdesign/webdevelopment projecten). Nu zou ik deze namen graag in mijn portfolio willen opnemen, wat ook mag van de opdrachtgever, als ik hun naam als opdrachtgever maar vermeldt. Maar de opdrachtgever is een "groot" bureau met 20 man...... hoe groot is de kans dan dat bezoekers van de website een opdracht uiteindelijk bij mijn opdrachtgever plaatsen? Hoe open kan / wil je tegenwoordig zijn bij dit soort werkverhoudingen? Ik hoop dat mijn vragen duidelijk zijn en in het goede forum zijn geplaatst. Zo niet, dan verneem ik dat uiteraard graag! Alsvast bedankt! Chris
  10. Beste allemaal, Momenteel overweeg ik (nog in een heeeel vroeg stadium) om te gaan handelen in houdbare verpakte voedingsmiddelen. Denk hierbij aan azijn, olijfolie en dat soort zaken. Ingekocht bij Nederlandse importeurs. Alles echter houdbaar, in flessen e.d., goed afgesloten, voorzien van houdbaarheidsdatum en buiten de koeling houdbaar. Ik doe hier verder niets mee, ik sla het op en zou het dan doorverkopen. In hoeverre dien ik in dan aan diploma's/vergunningen te denken (en aan welke?). Of is het de importeur die wordt gecontroleerd en als ik er verder niets mee doe is dit voor mij niet van toepassing bij dergelijke producten? Dit is totaal nieuw voor mij, ik hoop dat er hier mensen zijn die mij in de juiste richting zouden kunnen sturen. Mijn dank!
  11. Beste allemaal, Afgelopen jaar heb ik een x bedrag aan de zorgverzekeraar betaald en een x bedrag aan inkomensafhankelijke bijdrage. Ik heb een eenmanszaak. Kan ik deze bedragen (of één ervan) aftrekken van mijn inkomsten in 2007? Bedankt!
  12. Mja reden.. reden.. ze hebben te horen gekregen dat ik privé nu in Drachten woonachtig ben (hoe weet ik verder niet) en ze weten dat ik een bedrijf in Roosendaal heb, en dat vonden ze klaarblijkelijk vreemd. Maar niets zou mij dus verplichten tot het openen van een nevenvestiging? Al zou ik hier in Drachten en omgeving ook gaan adverteren onder het adres in Drachten? Ik probeer nergens onder uit te komen, maar wat niet nodig is...
  13. Beste allemaal! Ik had een vraagje over het openen van een "nevenvestiging", althans, de inschrijving hiervan bij de KvK. De situatie is als volgt: Reeds 9 jaar werk ik als zelfstandig ondernemer binnen mijn eigen bedrijf. De eerste 8 jaar gebeurde dit vanuit een locatie in Roosendaal. Omdat ik jong ben begonnen (17 jaar) en er dingen in je leven veranderen is de situatie ontstaan dat ik nu in Drachten woon en van hieruit (uit huis) werk. Nu ontvang ik nog regelmatig klanten op het adres in Roosendaal, en ook veel nieuwe klanten komen uit deze omgeving. Het kantoor daar wil ik dus aanhouden, al ben ik woonachtig in het noorden van het land. Nu word ik flink gebeld door de KvK die het wat vreemd vinden dat je bij hen ingeschreven staat in Roosendaal en ze volgens je privé gegevens weten dat je in Drachten woont. Een mogelijke oplossing is om het woonadres in Drachten als nevenvestiging aan te merken (ook omdat de locatie in Roosendaal representatiever is). Echter wat ik niet duidelijk krijg: * Bestaat de mogelijkheid dat hier in de toekomst dan ook extra kosten aan worden verbonden? Zij het door de Kvk, zij het door de belastingdienst, gemeente, etc.? * Zijn er andere nadelen te bedenken van een dergelijke constructie? Hoop dat iemand hier meer over weet, bij de kvk zelf kom ik tot op heden niet veel verder :'( Alvast bedankt!
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.