Jump to content

fistron

Junior
 • Content Count

  20
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0

Personal info

 • You are:
  ondernemer
 • How did you find us:
  zoekmachine

Register

 • What age group do you belong to?
  36-40
 • You are primarily interested in:
  Financiën / administ
 1. Klopt jouw handelen (wat jij commercieel en fiscaal noemt) met de "aanbeveling" van kvk ? Ik heb begrepen door alle verhalen heen dat het volstaat om dit op een aparte bijlage/pagina in de jaarrekening te vermelden, zodat het niet per definitie op de bladzijde van de balans staat als aparte post.
 2. En of ik een middagje zoet zal zijn..... Bijzonder interessant, leerzaam, en telkens meer helder en dus ook toepasbaar in mijn boekhouding en aangifte. Een cursus is altijd een goed idee, maar je ziet het, het eigen vermogen is laag, de liquiditeit is dus ook laag (meer geld uit de zaak gehaald dan erin kwam), en een cursus kost altijd geld. Ik ga me eerst nog eens verder verdiepen in al die wetteksten, en zal ongetwijfeld met aanvullende vragen komen.
 3. Wederom dank voor de antwoorden. Het begint me nu allemaal wat meer duidelijk te worden, gelukkig. Toch roepen ook deze antwoorden weer enkele vragen op, maar ik denk juist dat dit logisch is, omdat ik het onderste uit de kan wil halen, en de FOR echt helemaal wil doorgronden. Dit wordt echt een interessant onderwerp, waar ik me verder in wil verdiepen, en dat als gevolg van de heldere antwoorden tot nog toe. De laatste vragen die nu in me opkwamen zijn: Dit laatste stukje zou mooi zijn als iemand hier nog een antwoord op zou hebben. Maar als ik alles zo lees, zou je zeggen dat ik er boekhoudkundig niets mee hoef, omdat de toevoeging van de FOR ook niet in de boekhouding wordt verwerkt. Ik heb ergens in een ander topic op dit forum gelezen dat als je aan de FOR toevoegt dat dit altijd voor de volle 12% moet, en nooit meer of ook niet minder. Als ik dan weer even mijn situatie bekijk met een eigen vermogen aan het einde van mijn boekjaar van € 1560 en een winst van € 22475 dan trek ik de conclusie dat ik dus niet aan de FOR mag toevoegen, omdat het bedrag aan toevoeging ervoor zorgt dat mijn eigen vermogen negatief wordt. Als ik het dan goed lees dan mag ik dus ook niet aanvullen tot de maxinale dotatie van € 1560 omdat ik hiermee de 12% regel foutief toepas. Klopt mijn conclusie??? 6. Dan in de lijn van mijn vorige vraag schiet me een nieuwe vraag te binnen. Stel ik ben een paar jaar verder, ik heb enkele jaren FOR kunnen aftrekken, maar mijn zaak loopt toch slechter dan verwacht, ik heb ook nog eens meer geld uit de zaak gehaald dan er is in gekomen (ik moet toch leven), en mijn eigen vermogen wordt sowieso negatief. Stel dat ik al FOR had opgebouwd omdat dit in een eerder jaar mogelijk was, hoe moet ik daar dan nu mee omgaan? Moet ik nu altijd een stuk laten vrijvallen zodat mijn eigen vermogen weer terug naar NUL gaat, of zover mogelijk richting de NUL gaat? Hoe zit dat dan als ik eventueel de jaarruimte heb gebruikt in mijn aangifte zoals Norbert Bakker noemt in zijn antwoord? 7. En waar kan ik meer informatie vinden over die terugwenteltermijn die Norbert Bakker noemt? Of is dit ook makkelijk uit te leggen door iemand?
 4. Ik had gehoopt dat er nog wat meer duidelijkheid zou komen over mijn laatste vraagjes die ik heb gesteld. Ik recapituleer ze hieronder nog even: 1. Aankoop van lijfrente (dus in privé) verlaagt dus niet de stand van de FOR? 2. De stand van de FOR wordt pas verlaagd bij bedrijfsbeeindiging of pensioen? 3. Moet ik dit jaar (dus in 2013) nog een lijfrente aankopen als het gaat om de FOR van 2012. Ik heb namelijk ergens bij de Belastingdienst gelezen dat de fiscale voordelen alleen opgaan als de lijfrente in het opvolgende jaar wordt aangekocht. 4. Dus ook al koop ik een lijfrente (in privé zoals eerder bevestigd), dan kan de stand van de FOR worden verlaagd wanneer dit aan de Belastingdienst kenbaar wordt gemaakt? En hoe maak ik dat kenbaar? 5. En wat gebeurt als het saldo van de FOR ervoor zorgt dat het gewone Eigen Vermogen hierdoor negatief wordt? Ik heb namelijk een eigen vermogen aan het einde van het boekjaar van € 1.560 en ik mag voor dit jaar € 2.697 aan de FOR toevoegen. Dat zou dus betekenen dat ik in mijn aangifte bij de FOR het laatste bedrag opneem en als gewone eigen vermogen een negatief bedrag van € 1.137. Klopt dit?
 5. Bovenop de vorige vraagjes die ik nog heb, kom ik hij het invullen van mijn belastingaangifte over 2012 toch nog het volgende tegen in de toelichting op de oudedagsreserve. . Dus ook al koop ik een lijfrente (in privé zoals eerder bevestigd), dan kan de stand van de FOR worden verlaagd wanneer dit aan de Belastingdienst kenbaar wordt gemaakt? En hoe maak ik dat kenbaar? En wat gebeurt als het saldo van de FOR ervoor zorgt dat het gewone Eigen Vermogen hierdoor negatief wordt? Ik heb namelijk een eigen vermogen aan het einde van het boekjaar van € 1.560 en ik mag voor dit jaar € 2.697 aan de FOR toevoegen. Dat zou dus betekenen dat ik in mijn aangifte bij de FOR het laatste bedrag opneem en als gewone eigen vermogen een negatief bedrag van € 1.137. Klopt dit?
 6. Ook al hou ik me inderdaad bezig met administratievoering (en hoop ik dat binnenkort te intensiveren), op fiscaal gebied heb ik nog niet of nauwelijks ervaring. Wat mijn administratieklanten betreft, op fiscaal en aangifte gebied stuur ik ze dan ook allemaal door naar een fiscale collega van me. Ik ben dus puur een boekhouder, en wil natuurlijk wel meer ervaring opdoen op fiscaal gebied. Maar goed, daar moet ik mijn weg nog in gaan vinden. Dus op het gebied van FOR, en dat is iets wat mijn eigen eenmanszaak nu bezig houdt, en waar ik zelf mee probeer uit te komen, ook uit kostenbesparing, dat ik dit zelf niet door een fiscaal adviseur moet laten behandelen, probeer ik dit nu zelf op te pakken. Dus voor nu is het voor eigen gebruik, en ja, later kan ik deze tips natuurlijk toepassen als ik ooit nog eens fiscale zaken voor klanten ga doen. Verder bedankt voor de antwoorden tot dusverre. Dat roept nog wat aanvullende vragen op voor mijn zekerheid: 1. Aankoop van lijfrente (dus in privé) verlaagt dus niet de stand van de FOR? 2. De stand van de FOR wordt pas verlaagd bij bedrijfsbeeindiging of pensioen? 3. Moet ik dit jaar (dus in 2013) nog een lijfrente aankopen als het gaat om de FOR van 2012. Ik heb namelijk ergens bij de Belastingdienst gelezen dat de fiscale voordelen alleen opgaan als de lijfrente in het opvolgende jaar wordt aangekocht.
 7. Ik ben bezig met het afronden van de jaarstukken van mijn eenmanszaak en mijn aangifte inkomstenbelasting over 2012. In het verleden heb ik echter nooit iets gedaan met de FOR, en ik begrijp dat dit wel verstandig is. De afgelopen uren heb ik zoveel gelezen over de FOR op Higherlevel, dat het me allemaal een beetje begint te dazen, dus ik hoop dat ik in Jip en Janneke taal wat antwoord op mijn vragen kan krijgen. Ik heb over het jaar 2012 een winst van ongeveer € 23.000 Dit betekent dus dat ik, en dat weet ik wel, € 2.760 mag toevoegen aan de FOR. Wel of niet op de balans? Nu lees ik allerlei verschillende berichten over wel of niet op de balans zetten. De één zegt dat je het wel op de balans moet zetten, en een memoriaalboeking in je eenmanszaak moet doen: Kapitaal -- Aan/ FOR, en dat beide rekeningen gewoon onderdeel van het eigen vermogen zijn. De ander zegt dat je dit niet in je eenmanszaak boekhouding verwerkt, en dit alleen in de aangifte inkomstenbelasting vermeldt. Een volgende zegt weer dat je het wel in je jaarrekening vermeldt, maar niet op je balans, maar op een aparte pagina waar je tot uiting laat komen dat je ondernemingsvermogen voor xxxx bedrag bestaat uit FOR. Wat is nu juist? Aankopen lijfrente / banksparen? Verder heb ik begrepen dat je het beste een lijfrente kunt aankopen voor het opgebouwde bedrag. Ik neem aan dat ik die lijfrente in privé moet aankopen, en niet via mijn eenmanszaak. Klopt dit? En klopt het ook dat ik hier dus niets van opneem in de jaarrekening van mijn eenmanszaak? Want ik heb ook berichten gelezen over dat aankoop van een lijfrente de stand van de FOR juist verlaagd. Dat zou betekenen dat je er wel iets mee doet in de jaarrekening van de eenmanszaak. Wat is daarnaast beter? Een lijfrente aankopen, of banksparen? Of maakt dit eigenlijk geen verschil uit? En als er nog verdere tips zijn, dan houd ik mij natuurlijk aanbevolen hiervoor. Wat ik al zei, er zijn zoveel berichten, dat ik door de bomen het bos niet meer zie, en ik wil het in 1x goed doen.
 8. fistron

  Nanny en BTW

  Dank je wel voor dit uitgebreid antwoord. Dan neem ik aan dat ze, wanneer ze dit doet onder de vlag van dienstverlening, en dus ook buiten de eenmanszaak om, ze ook de kosten die ermee gemoeid zijn (zoals kilometerkosten) kan aftrekken van haar inkomsten voor opgave bij de IB.
 9. fistron

  Nanny en BTW

  Ik praat altijd over wij, maar de eenmanszaak is van mijn vrouw. Zij heeft ook commerciële activiteiten in haar eenmanszaak (netwerkmarketing), daar help ik haar bij, vandaar de wij. Wat ze precies gaat doen is 8 uur per dag als nanny gedurende 3 dagen per week 3 kinderen verzorgen, inclusief het naar school brengen, ophalen, alle activiteiten van de kinderen begeleiden (naar zwemles, jazzdans etc....), en na school thuis bezig houden........
 10. fistron

  Nanny en BTW

  Vanuit onze eenmanszaak gaat mijn vrouw activiteiten als nanny ontplooien. Op diverse sites lijkt het erop dat de uurtarieven altijd BTW-vrij zijn? Kan iemand dat hier bevestigen?
 11. Ik heb een vraag over het concurrentiebeding in arbeidscontracten. Het betreft hier een gymnastiekvereniging die per 1 juli a.s. wordt ontbonden. Voor alle medewerkers (trainers) is ontslag aangevraagd. De reden dat er geen nieuw bestuur gevormd kon worden is dat leden zich geblokkeerd voelen met betrekking tot 1 bepaalde trainer in loondienst, die zich niet aan afspraken houdt, en er een eigen agenda op na houdt. Het bestuur van de vereniging heeft echter nooit effectief dossier gehouden van deze trainer, en kan dus niet onomstotelijk bewijzen dat zij niet functioneert. Geen nieuwe bestuursleden, dus ook einde vereniging. Dit betekent dat er vrijheid is een nieuwe vereniging op te richten, die dus niet gebonden is aan de werknemers van de oude vereniging, en dus ook geen arbeidscontract hoeft aan te gaan met de bewuste trainster. Deze trainster is al enige tijd bezig een situatie te creëren waarin zij de leden die van haar les krijgen te overtuigen van het feit dat als de leden ophoud te bestaan, de leden het best met haar mee kunnen gaan, want zij zal zorgen dat de leden gewoon blijven dansen. In haar huidige arbeidscontract heeft zij een concurrentiebeding, waarin staat dat zij niet gerechtigd is om leden van de vereniging mee te nemen. Dit arbeidscontract houdt op (ontslagaanvraag) wegens einde vereniging. Duidelijk moet zijn dat zij uitsluitend werkneemster is, en geen bestuurslid, evenals geen lid van de vereniging. VRAAG: In hoeverre geldt een concurrentiebeding nog na einde van het arbeidscontract? Duidelijk is geworden dat de bewuste trainster al geruime tijd (en zelfs geruime tijd voordat bekend werd dat de vereniging zou ophouden te bestaan, en haar baan op het spel zou staan) begonnen is met het benaderen van de leden, om ze een aanbod te doen met haar mee te gaan in een door haarzelf te starten nieuw dansschool initiatief. Zij heeft dus al inbreuk gemaakt op het concurrentiebeding, maar bewijzen zijn er niet. Los daarvan is het volgens mij conform de wet op de privacy niet toegestaan dat wie dan ook (zelfs een bestuur van een nieuw op te starten vereniging) adresbestanden gebruikt van de vereniging die ophoudt te bestaan, en kan alleen de beëindigende vereniging aan de leden toestemming vragen of zij hun lidgegevens mogen verstrekken aan een nieuwe vereniging met hetzelfde doel. VRAAG: In hoeverre pleegt de trainster inbreuk op de privacy door zonder meer de leden te benaderen met haar voorstel, en in hoeverre kan dit juridisch worden aangepakt in het kader van bovenstaande waarin haar arbeidscontract (met concurrentiebeding) per 1 juli a.s. wordt beeindigd? VRAAG: Wie kan haar hier op aanpakken. Is dit de taak van het bestuur van de bestaande vereniging, of kan elk lid die zich aangetast voelt in de privacy hier actie op ondernemen? Of kan zelfs de nieuwe vereniging, die mogelijk aanspraak maakt op een deel van de lidgegevens (na toestemming van de leden) hier actie op ondernemen? Graag zou ik hier wat meer duidelijkheid over willen krijgen.
 12. Ja, ik zit een beetje op de wip, zo vlak voor 1 april. ::) Concreet, betekent dus dat de lening u/g van mijn eenmanszaak wegvalt tegen de lening o/g bij de eenmanszaak van mijn echtgenote? Zij neemt de vorderingen over en de schulden (debiteuren / crediteuren), en de kapitaalspositie wordt dan waarschijnlijk ook overgenomen?
 13. Is er iemand die hier a.h.v. de punten in het topic en de bijlage een antwoord op kan formuleren. Ik wil namelijk graag mijn aangifte IB correct doen.
 14. Ze neemt de apparatuur over (computer - aanschafwaarde € 750,00 - boekwaarde € 515,00) Ze neemt de vorderingen over (debiteuren € 70,00) Ze neemt de schulden over (crediteuren € 270,00) De lening is in het kader van de onderneming verstrekt. We zijn in gemeenschap van goederen getrouwd. Er is geen FOR opgebouwd. Ik heb niet voldaan aan het urencriterium. Wat ik al zei, het is het laatste jaar bijzonder kleinschalig geweest. Ik heb als bijlage een balans & VW bijgesloten Saldibalans_31-12-2009.Xls
 15. Ik heb enkele jaren een eenmanszaak gerund, allemaal heel kleinschalig met af en toe wat winst, soms ook een jaar met wat verlies. Ik wil hier nu mee stoppen, maar de activiteiten van de onderneming worden voortgezet door mijn echgenote die ook een eenmanszaak heeft. Hoe moet ik hier nu mee omgaan in het kader van staking, stakingswinst, geruisloze overdracht etc...?? Als ik kijk naar mijn balans dan stelt dit allemaal niet veel voor: 1) Een beetje computerapparatuur met een restwaarde van € 300,00 2) Banksaldi zijn ongeveer nihil. 3) Er zijn nog wat openstaande debiteuren en crediteuren (per saldo ongeveer € 200,00) En misschien wel een bijzondere situatie is dat mijn stoppende eenmanszaak door de jaren heen een lening heeft verstrekt aan de eenmanszaak van mijn echtgenote ter hoogte van ongeveer € 2000,00. Volgens mij maak ik geen aanspraak op stakingswinst en is dit ook helemaal niet relevant. Klopt dit? Ten tweede, kan de balans volledig door de eenmanszaak van mijn echtgenote worden overgenomen. Hierbij valt de lening die onderling is verstrekt automatisch weg. Klopt deze denkwijze?
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept