rutger.staats

Junior
  • Aantal berichten

    11
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door rutger.staats

  1. Oke... nog wat dieper gegraven in de website van de belastingdienst. Daar kwam ik het volgende tegen (zie bijlage voo reen screenshot - noot: ik heb alles weggehaald wat niet relevant is). Het lijkt dus in eerste instantie dat ik maar deels gelijk heb. Ik dacht namelijk dat er altijd een BTW plicht zou. Ik heb schijnbaar alleen gelijk als de afnemer zich in de EU bevind. Als de dienst afgenomen wordt buiten de EU lijkt geen BTW plicht... Maar... hoe zouden ze moeten zien dat de afnemer van buiten de EU komt?
  2. De site van zowel de belasting als KvK geraadpleegd. Weinig tot niets over ondernemen op het Internet kunnen vinden (met buitenlandse betalingen en BTW). Googlen leverde me verder ook weinig op. En ik ben geen expert in buitenlandse transacties die zelfs nog buiten Europa kunnen gaan. Uiteindelijke cafe heb ik nog niet gekozen. Er is zoiezo best veel aanbod (kijk maar eens op hormax.nl of klaassenbv.nl). Het gaat mij meer om de fundamentele zaken achter zo een business. Alvoor ik er 1 koop of in discussie ga, wil ik wel weten waarover ik het heb. Daarom dat ik me op deze sector aan het 'inlezen' ben. En 23 kEUR/FTE is gewoon niets als dit de kostenpost is voor het bedrijf. Ik schreef al dat je bruto op nog geen 1500 EUR/maand uitkomt voor zo een werknemer. En als je de CAO van de horeca erbij pakt, lijkt dit overeen te komen met de allerlaagste schaal. Hoe kan de Rabo met een dergelijke richtwaarde komen?! Graag wil ik wat info over personeelskosten omdat dit toch een belangrijke kostenpost is. Andere kosten die ik overal terugkom voor het draaien van een cafe lijken wel aardig in lijn te zijn. Alles behalve die personeelskosten dus.
  3. Ik ben op dit moment een nieuwe investering aan het afwegen (de eerste lijkt redelijk succesvol te verlopen dus is het tijd voor de volgende:). Daarbij overweeg ik op dit moment twee dingen (ook twee vragen dus): 1./ Er is mij een aantal ondernemingsplannen onder de ogen gebracht waarbij ik er 1 interessant vind. Het betreft hier een plan om over het Internet met een innovatieve methode videomateriaal aan te gaan bieden over het Internet. Ik weet dat hier heel veel voors en tegens zijn (omdat mensen toch altijd wegen vinden om het gratis te krijgen), maar het plan lijkt op zich wel interessant te ogen (ook de copyrights van het materiaal zullen ze zelf hebben dus daar lijkt op het eerste gezicht ook niks mis mee). Uiteraard kijk ik met argusogen naar de voorgestelde financials, maar ik heb wel 1 vraag over de kostenopbouw die ze me niet konden beantwoorden. Hoe zit het namelijk met de BTW afdrachten? Aangezien door het Internet de koper in elk deel van de wereld zit (van Japan, China tot Afrika en Zuid-Amerika), hoe zit het dan met de BTW afdracht?! Ik neem aan dat BTW plicht gekoppeld is aan het land van vestiging voor iets dergelijks of? Het betreft hier NL dus ik ga er vanuit dat ik in het voorgestelde financials met het hoge BTW tarief zal moeten rekenen of? Die BTW zal mijn inziens namelijk behoorlijk funest voor de marge zijn. 2./ Volgende idee is meer iets van mijzelf. Ik overweeg op dit moment als andere optie om eventueel een cafe op te kopen. Ik heb hier zelf al aardig wat info over verzameld. Ik heb daarbij al wat cijfers via de sectortrends van de Rabobank gezien en ook via de website "bedrijfschap horeca en catering", maar ik snap niet dat die loonkosten zo laag kunnen zijn. Als ik bijvoorbeeld de cijfers van 2006 van de Rabo pak, zie ik een jaarlijkse kost per FTE van 23kEUR. Dat kan toch nooit waar zijn? Als ik terugreken naar een bruto salaris zou ik uitkomen 1470 EUR per maand?! Dat kan toch niet?? Zeker niet als deze personen ook nog eens in de avond en nachturen zouden moeten werken? Zijn dit voornamelijk jongeren die in deze sector werken?
  4. Dit artikel had ik inderdaad ook al gevonden via Google. Graag hoor ik eigenlijk wat meer ervaringsverhalen. Hebben hier andere forumleden ook mee te maken gehad?
  5. Ben ik weer... Het volgende issue:( Ik heb in het verleden al eens een bedrijf samen met iemand opgezet (2004). Dat bedrijf is erg goed gaan lopen maar heb mijn handen en door ruzie (om het geld) volledig van afgetrokken in 2006. Ben op dit moment op het punt om een nieuw bedrijf te starten (gelijke activiteiten). Ik wil nu echter 1 van de werknemers van het vorige bedrijf aannemen (ook een erg goede vriend van mij) en hem een aandelenbelang geven in de nieuw op te starten onderneming. Zijn oorspronkelijke contract bij het vorige bedrijf is er 1 van 'machinebediener'. Nu krijgt hij binnen het nieuwe bedrijf echter een veel breder takenpakket en tevens ook een aandelenbelang (voor nop) en de mogelijkheid tot verder ingroeien. Echter... Er is een concurrentiebeding in het spel. Mijn vraag dus hoe hier mee om te gaan? In eerste instantie zag ik eigenlijk geen mogelijkheden meer, maar na wat gesprekken met andere mensen wordt ik gelukkig al wat positiever... Maar wat is jullie mening hier? Mogelijk of onmogelijk? Adviezen? [titel aangepast - mod]
  6. Met betrekking tot de BTW adviseer ik je eens te bellen met de belastingdienst. Gezien jouw erg lage omzet (4kEUR), kom je toch in aanmerking voor de "kleinondernemers regeling" vermoed ik met de bijbehorende voordelen. Ik heb er even een link bijgezocht die je een en ander kan verduidelijken: http://www.belastingdienst.nl/zakelijk/ondernemen_btw/ondernemen_btw-07.html#P74_7167
  7. Combinatie van skills denk ik... Ik persoonlijk ben erg onder de indruk van de skills en track record van de investeerders. Ik ben verder zelf ook niet dom en de operationele man (welke toch aan mij gelieerd is) is een erg waardevolle asset. Deze kan mijn inziens absoluut de kar trekken. Daarnaast wil je ook niet met elkaar gaan concurreren in de toekomst... Zo hou je de inzichten en competenties onder 1 dak wat strategisch toch een betere oplossing kan zijn. Anders ga je toch concurreren mijn inziens op prijs... En dat is toch het laatste wat ik wil zien. Op het moment zijn de winstmarges echt superdik dus die wil je niet gaan drukken. Ik ben van mening dat het ook gewoon beter is de handen ineen te slaan. Ik heb er lang over na gedacht, en ik denk zelf namelijk wel dat ik de deal ga maken. Oke... de deal kan wat scepsis oproepen, maar ik denk het op middellange termijn een grotere uitdaging is om de investeerders erbij te hebben. Daarnaast verwacht ik ook van hun veel te kunnen leren. En als de onderneming gaat groeien zie ik verder geen problemen?! Acquisitie skills van 1 van de investeerders heb ik namelijk erg hoog ingeschat. Daarnaast ben ik op middellange termijn zeker geinteresseerd om zelf in de onderneming te stappen. Punt is dat ik zo een opstart van een, in pincipe, gelijk bedrijf al eens gedaan heb. Uitdaging is daar dus weg. Vergeet niet dat ik mij wel zeker met deze onderneming ga bemoeien trouwens! Nog een punt... Er is gesproken om de inbreng (dit is 135 kEUR) op de delen in deels EV (18 kEUR) en de rest achtergestelde lening. Jullie mening hierover?
  8. @Frans74 Investeerder kennen elkaar zeer goed. Ze gaan ook samen in een enkele holding (welke de aandelen beheert die ze hebben in de firma). Daarnaast is een deel van de 45 kEUR waar ik het over heb (het geld dat ik er in moet stoppen), geld dat ik nog ga verdienen de komende drie maanden. Dus als ik nu beslis zelf te ondernemen zal ik niet verder komen dan een 30 kEUR. Daar krijg ik nooit die zaak mee gefinancierd op dit moment. De bank zal niet snel financieren vrees ik als 500 kEUR van ze vraagt en zelf maar met 30 kEUR aankomt. Daarnaast zijn de investeerders mijn inziens zeer competente ondernemers dus ik kan daar ook absoluut veel van gaan leren. Verder is een jaar wachten niet echt gunstig denk ik... Ik wil toch graag vooruit lopen in de markt en daarbij kan er veel gebeuren in een jaar tijd. Een jaar wachten geeft toch aardig wat risico dat een ander de opportunity aangrijpt (bijv. dat de investeerders zonder mij zouden starten).
  9. @Ties, bedankt voor je aanbod. Ik zal waarschijnlijk gebruik maken van je aanbod. @Ard, Cash komt er wel degelijk binnen. Zoals gezegd heb ik een dergelijk bedrijf al eens eerder opgestart. Ik weet absoluut wat het potentieel is en klanten vinden is wel het laatste probleem waar ik op dit moment aan denk. Ik ga verder technieken gebruiken in het nieuwe bedrijf waarmee de kostprijs nog eens aanzienlijk verlaagd kan worden t.o.v. de concurrentie (noot: concurrentie is in principe alleen het bedrijf dat ik een aantal jaren geleden heb opgericht). Andere potentiele concurrenten zitten in Zuid-Duitsland of in Frankrijk... Dus omzet-zijde zit wel snor kan ik je zeggen. Ik denk derhalve ook wel dat die 150kEUR aan kosten wanneer de investeerders in de onderneming gaan werken waarschijnlijk wel gedragen kunnen gaan worden. Maar dan zal de productie capaciteit ook wel tot de limiet zitten. Uitbreiding is daarom dus op korte termijn wel noodzakelijk wil het bedrijf 'winstgevend' zijn. Het probleem is dat ikzelf een dergelijk bedrag (130-140 kEUR) ook in het bedrijfsleven verdien. Hier heb ik op dit moment eigenlijk ook voorkeur bij. Het operationele dingetje van het nieuwe bedrijf is voor mij op dit moment geen FULL-TIME uitdaging meer omdat ik het al eens eerder heb gedaan. Als de onderneming gaat groeien wil ik er zeker ingaan, maar dan pas over 2 tot 3 jaar. @ExTax Ik las in het berichtje van ExTax trouwens iets van "rc-aandeelhouder". Wat is dit precies? Hoe zit het eigenlijk met mijn 'minderheidsbelang'. Wat zijn de nadelen daarbij. Er is namelijk ook gesproken over een 'exit'-plan. Investeerders zullen er over 5-10 jaar uitstappen en daarbij krijg ik de eerste optie op de koop van de aandelen. Deze zouden dan te financieren moeten zijn met mijn opgebouwde belang (en evt. met een deel achtergestelde lening). Mocht de optie niet uitgeoefend worden dan zal waarschijnlijk het belang aangeboden aan wie dan ook...
  10. Die operationele man krijgt een incentive plan waarbij hij middels een equity stake in de onderneming zal groeien. Nog een erg jong persoon maar zeker wel met kwaliteiten! Acquisitie kan hij zeker ook gaan doen in de toekomst. Strategisch is hij niet sterk. Potentieel voor leidinggeven heeft ie absoluut. Ik wil wel opmerken dat de financiers die op de boek gaan, wel absolute rotten in het vak zijn. Ze zijn strategisch en operationeel zeer ervaren (leiderschap, managen, acquisitie, financieel). De rest van de financiering gaat door de bank en leasemaatschappij plaats vinden. Ongeveer 140 kEUR ingebracht door de aandeelhouders (45 kEUR van mij, 90 kEUR investeerders): 18 kEUR eigen vermogen en 117 kEUR achtergestelde lening. Rest is financiering van bank en leasemaatschappij: langlopende schulden en leasecontracten. Noot: volledige opzet van de financiering (ook discussies met bank en leasemaatschappij) wordt uitgevoerd door de investeerders dus dat is een 'easy' ride.
  11. Ik heb me hier geregistreerd om te kijken wat jullie van het volgende vinden. Ik weet namelijk niet wat ermee aan te doen. Ik ga namelijk een bedrijf oprichten dat actief is in de high tech sector (zeer niche trouwens). In het verleden heb ik al eens een dergelijk bedrijf opgericht maar ben daar door ruzie uitgestapt (helaas had ik alleen een lening verstrekt voor een financiering dus veel beter ben ik er niet van geworden). Om je een idee te geven van dat eerste bedrijf: het is nu drie jaar actief en heeft een resultaat voor belasting (EBT) van > 190 kEUR met drie FTE's. Groeipotentieel is gigantisch mijn inziens maar wordt op dit moment niet benut. Daarover ging ook de ruzie en daarom heb ik na de uitstap besloten een nieuwe onderneming op te starten. Ik ben nu al enige tijd in gesprek met enige financiers voor de opstart van het nieuw op te starten bedrijf. Om jullie een idee te geven: de start balans bedraagt ongeveer 500 - 700 kEUR omdat er aardig wat equipment gekocht moet worden. Ikzelf beschik op dit moment 'maar' over 45 kEUR in cash die ik erin zou kunnen stoppen. Ikzelf kan gaan werken bij de onderneming maar kan ook voor mijn baan kiezen (waar ik voorkeur bij heb aangezien ik een superbaan heb waar ik superveel vrijheid heb). In mijn vrije tijd wil ik dan voor de nieuw op te starten onderneming gaan werken uiteraard. Mijn financiers bieden mij nu aan ongeveer 1/3 van het aandelenkapitaal van de onderneming (voor de 45 kEUR). De financiers voorzien de andere 2/3 van het vernootschappelijke kapitaal 90 kEUR. Middels mijn connecties en competentie in deze sector heb ik al een zeer geschikte operationele man gevonden. Omdat ik liever voor mijn baan kies (en alleen in de vrije tijd met de onderneming bezig wil zijn) hebben de financiers besloten dat zij zich gaan bezig houden met acquisitie en administratie. Per persoon per dag rekenen ze daarvoor tussen de 600 en 800 EUR. Totaal komt het per jaar uit op 150 kEUR. Wat is jullie mening over deze financieringsvorm? Ik zie dit zelf wel als een manier om de onderneming van de grond te krijgen maar hoor uiteraard graag jullie mening hierover.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.