Jump to content

Aaaaaa

Junior
 • Content Count

  11
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

1

Personal info

 • You are:
  ondernemer
 • How did you find us:
  zoekmachine

Register

 • What age group do you belong to?
  < 18
 • Which other websites about entrepreneurship and / or innovation do you visit regularly?
  Geef hier svp een aa
 1. Als het een loodgieterscongres is... van een week... mijn idee zou zijn om de onkosten proportioneel af te trekken.
 2. Hotelkosten voor *bezoek* aan een conferentie zijn beperkt aftrekbaar. Geen BTW aftrekbaar als voorbelasting. Wel 80% aftrekbaar in W&V over de kosten inclusief BTW. Maarrrr ... wat als je geen bezoeker bent, maar een (betaalde) spreker, of een (gedeelte) van de conferentie host? Dan is het een primaire activiteit en geen representatie? Klopt het dat je in dat geval wel de BTW en volledige reis&verblijfkosten kunt aftrekken?
 3. Eigenlijk zou dit een nieuwe vraag moeten zijn. Anyway; Je zal waarschijnlijk VAT betalen. Die kan je via een hele lange omweg terugvragen: http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/zakendoen_met_het_buitenland/btw_terugvragen_uit_het_buitenland/ Er is wel een drempelbedrag trouwens, 50 euro ofzo per jaar.
 4. http://www.belastingdienst.nl/zakelijk/ondernemen_btw/ondernemen_btw-14.html Natuurlijk moet de factuur gespecificeerd zijn, zie bovenstaande link, maar als het gaat om onkostendeclaraties dan hoef je natuurlijk niet elk boutje/moertje en frietje/mayo/frikandel te specificeren. Dat doe je in je eigen admin, in je factuur volstaat een verzamelpost. Voor sommige klanten is dat voldoende, andere willen alle bonnetjes zien (vooraf om goed te keuren) om in hun eigen admin/declaratieproces te verwerken.
 5. Alles wat je verkoopt als toegevoegde waarde voor jouw product/dienst, dus ook onkosten, daar moet je BTW over rekenen. Bij de belastingdienst wordt niet gekeken naar de specificatie van de factuur, daar mogen ze zich niet eens mee bemoeien, als je consultancy doet en je vindt dat er Playmobil gefactureerd moet worden (of een bezoek aan dames van lichte zeden) dan mag dat gewoon. Er wordt slechts gekeken naar het totaalbedrag... en over elk totaalbedrag op je factuur moet je BTW heffen. Dus als je in de UK een hotel hebt van (omgerekend) 1000 euro, dan factureer je gewoon 1190 euro aan je klant. Een tijdje later kan je trouwens de 20% VAT = 200 euro nog terugvragen ;-)
 6. Voor de belastingdienst zijn dit twee verschillende zaken. [*] Wat op je factuur staat valt gewoon onder omzet. Het maakt de belastingdienst niet uit hoe je dat bedrag verantwoordt naar je klant - time, material, expenses, payTV in je hotel - wat onder de streep staat telt. [*] Eten met een klant valt onder representatiekosten. Dat is gedeeltelijk aftrekbaar, voor 73.5% (vergeet ook de voorbelasting niet). De rest is inderdaad prive. Als je met die 26,5% in je maag zit, letterlijk en figuurlijkl, de volgende 'oplossingen' ben ik tegengekomen: [*] Er zijn bedrijven die voor expenses 110% factureren. FInancieel begrijpelijk, ook al klopt het sommetje niet, maar ik vind dat een beetje zielig. Eerst ben je gul door een lunch/dinner te betalen... en later vraag je daar extra geld voor! [*] Zorg ervoor dat de rekening van je hotel direct naar de klant gaat. Veel multinationals hebben daar gewoon standaard procedures voor. Betaal dinners dan om de beurt, jij "gul" alles binnen het hotel-restaurant, jouw klant alles erbuiten. [*] Reken een all-in bedrag voor je verblijfskosten. Financieel maakt dit natuurlijk niks uit, maar het verhult de pijn. Bovendien kan je zo makkelijk uitgaven verrekenen die je misschien niet wilt laten zien aan je klant. [*] Verzamel bonnetjes van anderen. Niet slim. Een collega van me deed dat altijd... de klant heeft het er nog steeds over. [*] Zorg dat je reistijd kunt factureren "tegen kostprijs". Ik neem aan dat je uurtarief hoger is dan de extra kosten voor een dinner.
 7. Maar de auto had geen trekhaak en ik had geen caravan ;-) En serieus; welke cataloguswaarde reken ik voor die auto? Precies hetzelfde type opzoeken in Nederland (leuk, het was een Vauxhall), of achterhalen wat deze in Engeland nieuw zou kosten?
 8. Google en de belastingdienst is eenduidig; het maakt niet uit hoe of waar de auto wordt gefinancierd. Short-lease, long-rent, lease-bak uit Belgie, operationele lease, financiele lease... auto is auto en meer dan 500km prive betekent gewoon bijtelling. Maar hoe zit het met een auto in het buitenland huren voor zakelijk gebruik? Daar vind ik niks over. Voor zaken ben ik drie maanden in Greater London geweest, waar ik ter plekke een auto heb gehuurd voor woon/werkverkeer. Engels kenteken, betaald in Britse ponden en de kilometeradministratie is 'gesloten' ... de auto is namelijk het eiland niet af geweest (...) en "dus" alleen zakelijk gebruikt. Gaat deze vlieger op? Ik vloog regelmatig in het weekend terug naar NL, waarbij ik de Britse bolide in London liet staan en in Nederland gewoon mijn prive auto reed.
 9. Wat mij opvalt is dat higher-level erg breed is (geworden), niet alleen in diversiteit van onderwerpen en bezoekers, maar vooral in de diepgang oppervlakkigheid van reacties. Gelukkig blijft bijna elk topic inhoudelijk erg goede reacties hebben! Wat ik bedenkelijk vind is dat er kneuzen worden uitgedeeld als een vraag te eenvoudig is "had je maar moeten Googlen". Maar is het juist geen compliment dat bezoekers hier komen met eenvoudige vragen? Immers als je Googlet dan vind je gewoon veel antwoorden op HL. In plaats van ons jong talent uit te schelden als kneus, zou ik liever een sectie / categorie zien binnen HL voor starters... En natuurlijk een categorie waar onze reuzen van smullen, met de allermoeilijkste vragen! Verder zie ik soms door de bomen het bos niet. De huidige indeling is goed en veelomvattend, maar ik mis (wederom) onderscheid tussen snelle eenvoudige vragen en diepgaande juridische/strategische/belastingtechnische discussies. Hebben anderen dat ook? Daarbij merk ik ook dat er vaak wordt gepredikt tegen het kerkkoor, qua waarden/normen niet netjes, maar als je het kerkkoor tussen het normale publiek zet dan is het logisch dat dat gebeurt ;-) Met andere woorden; ik stel voor om het kneus/reus systeem - dat per definitie op de man speelt - om te zetten naar een inhoudelijk systeem. [*] Het gaat hier immers om kennis/informatie delen. [*] Het gehele topic kan dan omhoog of omlaag scoren. Oppervlakkige vragen, hetgeen sommigen hier frustrerend vinden, die worden dan vanzelf daar neergezet waar mensen die die vragen wèl interessant vinden er wèl iets nuttigs mee kunnen. [*] Ook andersom, als reuzen zichzelf willen bewijzen wie de grootste heeft is, dan doen ze dat vanzelf bovenaan de lijst. Immers, geen reus die zichzelf wil bewijzen binnen een eenvoudig onderwerp ;-) [*] De enige die "op de man" mag scoren is de TS... die het antwoord uitkiest dat hem/haar het best geholpen heeft. [*] Zo kan je snel per topic zien welke reactie nuttig is én kunnen we nog steeds bijhouden wie hier een reuzen/guru-status heeft (en terecht). Voor de duidelijkheid: ik vind dat dit forum extreem goed is, juist doordat er hier veel reuzen én kneuzen zijn. Die paar vreemde reacties, daar lees ik wel overheen. De moderators verdienen wat mij betreft dan ook een lintje. Maar het reuzen/kneuzen systeem veroorzaakt in mijn ogen veel onwaardig gedrag... als we nou eens niet mensen maar topics zouden beoordelen/classificeren, dan kunnen we frustraties voorkomen.
 10. Het is inmiddels bijna een jaar later... ik ben wel benieuwd wat de oplossing was! Mijn ervaring is dat juist in dit soort gevallen de KvK en de www.evd.nl interessante informatie kunnen geven. Zorg er wel voor dat je persoonlijk langs gaat in een grotere vestiging, bellen is zo afstandelijk. Met andere woorden; als je zaken doet met landen waar netwerken extreem belangrijk is, dan zijn er DUS ook in Nederland voldoende aanknopingspunten te vinden. Zoek deze en bereid je voor! De locale expat-community wil je vast ook wel helpen.
 11. Regelmatig reis ik binnen Europa, als ZZP-er. Hoe boek ik die kosten op de juiste manier? a) Ik werk vooral op uurtje-factuurtje basis en de meeste onkosten krijg ik 1-op-1 terug van mijn klanten, via aparte "travel&expenses" facturen/declaraties, die ook netjes lopen via hun expenses-systeem. Is dat omzet? Ter verduidelijking: deze reiskosten en maaltijden voer ik (thans) niet op als fiscale onkosten voor mijn omzet, ik boek het als persoonlijke kosten die ik van mijn klant terugkrijg. De argumentatie is dat het geen toegevoegde waarde heeft voor m'n omzet en dat ik er ook geen persoonlijke gebruik aan over houdt. Is dat OK? b) laatst bezocht ik een conferentie, als mijn directe marketing activiteit, heb me te pletter genetwerkt, is dat opvoerbaar als 73,5% of 100%? c) de vlucht is niet BTW aftrekbaar (laten we geen politieke discussie starten) en is gewoon 100% onkosten? d) hotel, huurauto en benzine in Europa -> de BTW is niet terug te halen en de totale kosten zijn gewoon 100% onkosten? e) Wat betreft zakendiners in het buitenland; kan ik deze avondmaaltijden voor 100% opvoeren als onkosten, of slechts voor 73,5%? Die 73,5% is gebaseerd op "je had ook thuis boterhammen kunnen smeren" en "thuis eet je geen kaviaar op je krentenbol" maar ook al ben ik Hollander, zo ga ik me natuurlijk niet 's ochtends in een hotel gedragen ;-) f) Is er - nog steeds in het buitenland - een verschil tussen enerzijds een zakendiner als investering in toekomstig werk en anderzijds in je eentje uit eten gaan "omdat je er morgenochtend een zakelijke afspraak hebt"? Vraag me niet hoe ik het voor elkaar heb gekregen, maar ik heb een bonnetje voor een zakendiner-voor-twee van 39 euro en een eenzaam diner van 109 euro... maar de wijn was wel lekker! Zijn beide opvoerbaar als 100% onkosten? Ter indicatie, ik ga ruim over de 4100 euro drempel heen voor kosten omtrent voeding, representatie en congressen, maar deze zijn verdeeld tussen directe bedrijfsvoeringskosten en uitgaves die ik van klanten terugkrijg. En los van deze vraag... als hier op het forum meer ZZP-ers rondzwerven die in Europa zaken doen, lijkt me leuk om ervaringen uit te wisselen!
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept