edmondhalley

Junior
  • Aantal berichten

    29
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Persoonlijke info

Bedrijfsinfo

  • Plaats
    Volendam
  • Telefoonnummer
    06-2797 9555
  • Branche
    Financiering & bankwezen
  • Branche 2
    ICT/ automatisering
  • Branche 3
    Financiering & bankwezen
  • Websiteadres

edmondhalley's trofeeën

  1. Toevallig is pensioen wel onze expertise :) vandaar dat ik ook vond dat ik de column moest schrijven. Die gaat overigens niet alleen over StiPP maar geldt voor alle bedrijven en ondernemers die starten maar ook bedrijven met een al bestaande pensioenregeling bij bijvoorbeeld een verzekeraar. In onze praktijk krijgen wij vrij regelmatig te maken met bedrijven die zich ten onrechte niet hebben aangemeld bij een verplichtgesteld pensioenfonds. StiPP is er daar een van. Zij voeren op dit moment de wet uit als pensioenuitvoerder. Sommige advocaten verwarren dit, zij denken dat StiPP de wet bepaalt. Dat is niet zo. Bedrijven die in aanmerking willen komen voor dispensatie moeten al wel een tijdige eigen regeling hebben. Concreet betekent dat: minimaal 6 maanden voordat de verplichtstelling van kracht werd. In het geval van StiPP: voor 22-3-1998. Had je op dat moment geen regeling, dan val je gewoon onder het BPF. StiPP is dan wel bereid om dispensatie te verlenen vanaf 1-1-2008 maar alleen als de bestaande regeling actuarieel en financieel gelijkwaardig is aan die van StiPP. Soms is dat zo, vaak ook niet, waardoor er allerlei ingewikkelde actuariële berekeningen moeten worden gemaakt met terugwerkende kracht. De werkgever kan vervolgens kiezen tussen een zogeheten "afloopdispensatie" danwel een "afwikkeldispensatie". Het gaat te ver om daar nu veel dieper op in te gaan, maar het laat zich raden dat men in dergelijke trajecten wel wat advies kan gebruiken. Het kan vaak duizenden euro's schelen. Uiteraard ben ik altijd bereid om meer informatie te verstrekken.
  2. Deze korte column is eigenlijk bedoeld voor nieuwe ondernemers of recent opgerichte ondernemingen. Het komt helaas steeds vaker voor dat nieuwe ondernemers te maken krijgen met de vervelende gevolgen van het niet aangemeld zijn bij het bedrijfstakpensioenfonds. Meestal is dat simpelweg uit onwetendheid, maar die onwetendheid kan hele vervelende financiële gevolgen hebben. Ben je een bedrijf gestart in een sector waarin er sprake is van een verplicht gesteld bedrijfstakpensioenfonds, dan ben je verplicht om je daarbij aan te melden. Voorbeelden zijn: uitzendbranche, payrollers, detailhandel, bouw, houtindustrie, textielbranche. In de meeste gevallen vind het bedrijfstakpensioenfonds jou wel door middel van een KvK-inschrijving, maar het is absoluut aan te raden om ook zelf een onderzoek te doen of te laten doen ("BPF-scan"). Dat kan veel ellende voorkomen. Als namelijk later blijkt dat je ten onrechte niet hebt deelgenomen aan het bedrijfstakpensioenfonds waar dat wel had gemoeten, dan zal de ondernemer niet alleen alsnog met terugwerkende kracht moeten deelnemen (en dus premies moeten betalen), maar volgt er vaak ook nog een boete wegens het overtreden van de Wet BPF2000. Kortom: laat je hierover goed adviseren! Dit advies kost je weliswaar geld, maar het voorkomen van de mogelijke ellende die er van komt is vele malen meer waard.
  3. Ja, wat Norbert aanhaalt is een essentieel punt. Wij lopen hier in onze adviespraktijk helaas vaak tegen aan. Meestal simpelweg uit onwetendheid. Als je dit niet goed in beeld hebt kan het hele vervelende financiële gevolgen hebben. Bij een verplichte CAO is er in de meeste gevallen ook sprake van een verplicht bedrijfstakpensioenfonds waar je aan moet deelnemen als bedrijf. Bijvoorbeeld StiPP, Detailhandel, Bouw en dergelijke. Als de ondernemer zich niet bij het pensioenfonds heeft aangemeld terwijl dat wel had gemoeten dan overtreedt de onderneming de Wet BPF 2000 en daar staan behoorlijke boetes op, plus ook nog het feit dat de onderneming met terugwerkende kracht alsnog moet gaan deelnemen in het pensioenfonds. Er is misschien een mogelijkheid om daar nog onder uit te komen, als er sprake is van een bestaande eigen pensioenregeling die gelijkwaardig is aan het BPF. Die route is ook een beetje afhankelijk van welk pensioenfonds het is. Kortom, laat je goed adviseren! Dat kost geld, maar het is de investering waard omdat de risico's groot zijn.
  4. De laatste tijd komt het steeds vaker voor dat bedrijven geconfronteerd worden met pensioenclaims die gevorderd worden door een bedrijfstakpensioenfonds. Is je bedrijf namelijk werkzaam in een sector waarvoor een verplichtgesteld bedrijfstakpensioenfonds bestaat, dan ben je wettelijk verplicht om daarin deel te nemen (afgezien van dispensatiemogelijkheden). Meestal wordt je wel automatisch aangeschreven door het bedrijfstakpensioenfonds, maar soms gebeurt dat niet. Als dan blijkt dat je ten onrechte niet deelneemt aan het wettelijk verplichtgestelde bedrijfstakpensioenfonds, dan kan (en zal) dit pensioenfonds met terugwerkende kracht tot maximaal 5 jaar pensioenpremies vorderen, inclusief rente en een eventuele boete. Voor kleine bedrijven kan dit verregaande consequenties hebben. Met name nieuwe bedrijven krijgen hiermee te maken, maar steeds vaker dus ook bestaande bedrijven. Als je bedenkt dat pensioen grofweg zo'n 20% van de salarissom kost, dan kun je je voorstellen wat de mogelijke financiele gevolgen zijn. Het is dus aan te raden om goed na te gaan of je als bedrijf onder de werkingssfeer valt van een verplicht gesteld bedrijfstakpensioenfonds (BPF), en om zonodig actie te ondernemen. Het kan je als ondernemer veel ellende besparen. Meer informatie is te vinden op de website van de Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen: www.vb.nl Voorbeelden: een bouwbedrijf valt onder BPF Bouw een schildersbedrijf valt onder BPF Schilders een grafisch bedrijf valt onder Grafische Bedrijfsfondsen
  5. Ik ben het deels met jullie eens. Binnen de beroepsgroep waarin ik zit (actuarissen en consultants) wordt al lang gesproken over een nieuwe invulling van pensioen. Bijvoorbeeld door zorg, wonen en pensioen te combineren. Er zijn natuurlijk nog steeds wel ouderwetse adviseurs maar die gaan de komende jaren snel verdwijnen. De wereld van pensioenen is snel aan het veranderen en ook over pensioen voor zelfstandigen wordt goed nagedacht. Kortom, de traditionele denkpatronen worden losgelaten en nieuwe ideeën en richtingen worden verkend. En dat is ook nodig.
  6. Ik was misschien niet helemaal duidelijk, maar het is een indicatief en fictief voorbeeld. Neem je andere uitgangspunten krijg je ook andere bedragen uiteraard. Het geeft een gevoel. Werknemersverzekeringen zijn idd volksverzekeringen uiteraard. En ik ben trouwens geen doorsnee Pensioenadviseur.
  7. Even een kleine vingeroefening ter verduidelijking en ter versimpeling. Een 65-jarige man wordt tegenwoordig gemiddeld 83 jaar oud. Wil je dus stoppen met werken op je 65e, dan wil je een bedrag bij elkaar hebben gespaard van 18 jaar maal je gewenste inkomen. Stel dat je nu 40 bent, en je bent gewend aan een salaris van EUR 50.000 en dat wil je wel graag als uitgangspunt nemen. Dan moet je deze 50K eerst oprenten naar 65 (25 jaar), met de inflatie (en wellicht iets meer). Grofweg kom je dan op 1 ton uit. Vanaf je 65e krijg je ook AOW (hopelijk) en je bent geen werknemerspremies meer verschuldigd. De AOW bedraagt tegen die tijd voor 1 gehuwde zo'n EUR 15.000. Je hoeft dus nog 85K te sparen in de komende 25 jaar. Maar omdat je na 65 een gunstiger belastingtarief hebt, is dit te sparen bedrag feitelijk lager, zo'n 60K. Uiteindelijk heb je dus 60K (zelf) + 15K (overheid) = 75K per jaar nodig vanaf 65. Dit komt ongeveer overeen met 100K voor 65. Maar welk bedrag moet ik dan hebben op 65 wil ik de 60K jaarlijks ontvangen. Deze 60K per jaar moet ik immers zelf sparen, die 15K krijg ik van de overheid. Rekening houdend met sterfte en met een voorzichtige rente van 4%, zul je daarvoor grofweg een kapitaal voor moeten hebben van zo'n 8,5 ton. Je bent nu 40 jaar, en verdient 50K per jaar wat uiteindelijk toegroeit naar 100K op 64. In 25 jaar tijd moet je dus een kapitaal van 8,5 ton hebben gespaard. Hoeveel moet je dan per jaar opzij leggen? Dit hangt helemaal af van het rendement wat je denkt te gaan halen. Ben ik heel voorzichtig en ga ik uit van 3%, of neem ik wat meer risico en kies ik 5%. Als je nog niets hebt gespaard en je begint nu vanaf je 40e dan moet je elk jaar opzij leggen: 25% van je salaris als je uitgaat van 5% rendement 32% van je salaris als je uitgaat van 3% rendement Maar vaak heb je al wat pensioen opgebouwd in het verleden via een werkgever. De bedragen worden dan wat vriendelijker. Stel dat je al 15K hebt opgebouwd, dan hoef je nog maar 45K bij elkaar te sparen. In dat geval ben je jaarlijks kwijt: 19% van je salaris als je uitgaat van 5% rendement 24% van je salaris als je uitgaat van 3% rendement Hoe kun je dit het beste doen? Dat hangt helemaal van je werksituatie af. Meedoen in een collectiviteit is vrijwel altijd de beste oplossing. Verder is voor ZZP-ers en DGA's op dit moment banksparen in de 3e pijler de meest aantrekkelijke optie.
  8. In haar kersttoespraak pleitte onze Koningin voor meer persoonlijk contact. Social Media zoals Twitter, Hyves, Facebook en Linkedin maakt volgens haar de wereld onpersoonlijker. Ook de zakelijke dienstverlening zou hierdoor worden beinvloed. Ik ben het absoluut niet met haar eens. Door Social Media ben ik in staat gebleken door veel meer zakelijke contacten aan te spreken en uiteindelijk ook fysiek te ontmoeten waardoor mijn business en dito omzet een enorme boost oplevert. Ik ben van mening dat door Social Media juist veel meer contact wordt gemaakt dan vroeger, weliswaar niet altijd fysiek, maar uiteindelijk wordt het wel makkelijker om fysiek een afspraak te maken met prospects, juist door de Social Media. Wat vinden jullie van de mening van onze Koningin?
  9. Ik snap de reactie. Het antwoord is simpelweg: tijdgebrek. Mijn doelstelling met het call-centre is ook absoluut niet om inhoudelijk te gaan discussieren. Ik wil ze 3 vragen meegeven die gesteld moeten worden: 1) Is de brief in goede orde ontvangen 2) Was de brief duidelijk 3) Heeft u behoefte aan een persoonlijk gesprek met de heer Tuijp, dan wel telefonische terugkoppeling met de heer Tuijp
  10. Volgende week verstuur ik een mailing (officiele brief) naar zo'n 250 pensioenfondsen. De brief is beperkt tot 1 overzichtelijk A4-tje en het aanbod is goed en duidelijk beschreven, volgens het "offer you can't refuse"-principe. Nu wil ik eigenlijk daarna gebruik gaan maken van een callcentre of telemarketingburo die de 250 pensioenfondsen kan nabellen. In eerste instantie of de brief is aangekomen, maar ook of deze duidelijk was en mogelijk om een afspraak in te plannen. Wie weet een goede, professionele en betrouwbare partij of persoon die dit kan en die ook niet zo gek duur is? Wie heeft er enig idee waar je dan ongeveer op moet rekenen qua kosten? Groeten,
  11. Wie heeft er ervaring met een Management Buy In (MBI)? Als zelfstandig ondernemer met een eenmanszaak doe ik momenteel als freelancer veel opdrachten en werkzaamheden voor een BV die momenteel 2 eigenaren kent. De hoofdeigenaar van deze BV is nu gevraagd voor een uitdagende baan als Managing Director bij een grote organisatie. Hij gaat dit ook doen, maar wil tegelijkertijd dat zijn opgezette bedrijf (gezond) voort blijft bestaan en blijft draaien. De andere eigenaar is geen echte manager en wordt door hem onvoldoende in staat geacht om de boel alleen te runnen. Hij heeft mij nu gevraagd om al zijn taken (klanten en management) over te nemen. In eerste instantie doe ik dat de komende maanden nog steeds als freelancer, maar het is de bedoeling dat ik na verloop van tijd (mede-)eigenaar wordt van de Bv, waarbij ik dus ook de aandelen verkrijg (of althans de helft daarvan, samen met de ander). Nu zie ik zelf allerlei beren op de weg die er misschien niet eens zijn, maar uiteindelijk komt het er denk ik toch op neer dat de huidige eigenaar op de een of andere manier moet worden uitgekocht. Ik heb zelf op dit moment geen eigen middelen om dat snel te realiseren. Het is sowieso nog maar de vraag of ik wel moet bijdragen aan de uitkoop, gezien het feit dat hij zelf de beslissing heeft genomen en mij zelf heeft gevraagd. Of zien jullie dit anders? Wat is normaal en gangbaar bij dergelijke MBI's? Waar moet ik op letten? Wat is in deze situatie marktconform als je praat over de "uitkoopsom" van de oude eigenaar? Welke afspraken zouden jullie minimaal maken zodat ik uiteindelijk zo weinig mogelijk financieel nadeel en risico loop. Graag jullie tips, trucs, ervaringen etc. Ik ben zelf redelijk thuis in de financiele wereld, maar ik merk dat dit soort bedrijfseconomische zaken toch best wel lastig is. Ik heb er in ieder geval 0 ervaring mee, zodat je al snel het gevoel bekruipt dat je misschien wel eens financieel wordt benadeeld. Maar wellicht is dat wel helemaal niet zo.
  12. Met de komst van de nieuwe Pensioenwet is ook op het gebied van waardeoverdrachten de overstap gemaakt naar marktwaardering. Dit betekent dat voor de bepaling van de overdrachtswaarde moet worden gerekend met een rentevoet op basis van de rentetermijnstructuur voor verplichtingen met een looptijd van 25 jaar met als peildatum 1 oktober van enig jaar. Klinkt technisch, maar dat valt alleszins mee en bovendien kan het voor werkgevers grote financiele nadelen hebben. Voor waardeoverdrachten in 2009 wordt uitgegaan van de rente per 1 oktober 2008, zijnde 4,533%. Dat betekent dat alle pensioenaanspraken die iemand heeft opgebouwd en graag wil laten overdragen naar een nieuwe pensioenuitvoerder vanwege een nieuwe baan, worden gewaardeerd tegen deze rekenrente. Veel werkgevers die hun pensioenregeling rechtstreeks bij een verzekeraar hebben ondergebracht, gaan echter niet uit van deze 4,533%, maar van een veel lagere 3%. In de praktijk komt het er op neer dat voor een doorsnee werknemer van 40 jaar met een gemiddeld salaris van EUR 40.000 en 15 achterliggende dienstjaren de nieuwe werkgever al gauw EUR 25.000 extra moet bijbetalen. Voor oudere werknemers is dat nog meer. Voor een uitgaande waardeoverdracht werkt dit uiteraard de andere kant op. Werkgevers moeten dus heel goed beseffen dat inkomende waardeoverdrachten zeer nadelig kunnen uitpakken. Als de instroom en de uitstroom elkaar in evenwicht houden dan zal het wellicht nog meevallen, maar als er meer nieuwe werknemers zijn die waardeoverdracht willen plegen, dan kan het voor de werkgever aardig in de papieren lopen. Het is zaak om samen met uw adviseur goed te kijken naar wat hierover in het contract met de verzekeraar is afgesproken, zodat u als werkgever niet voor verrassingen komt te staan.
  13. Omschrijving van je concept: Samen met enkele andere onafhankelijke partijen (en hopelijk ook MKB Nederland) willen we de pensioenbewustwording maar zeker ook het pensioenbegrip van ondernemers en werkgevers vergroten, zodat zij uiteindelijk weer richting werknemers helder tekst en uitleg kunnen geven op de eigen pensioenregeling. Het moet laagdrempelig worden maar bovenal begrijpelijk zijn voor iedereen. Bovendien is het de bedoeling dat alleen 100% onafhankelijke partijen en deskundigen de sessies leiden. Dit om te voorkomen dat deelnemers met een onbehaaglijk gevoel naar huis gaan. Verder willen we de sessies kort houden en vooral leuk en informeel. Vandaar ook de term infotainment. Het idee is ontstaan door de huidige felle discussies omtrent pensioen, de verdamping van pensioengelden maar toch vooral door het grote onbegrip over pensioen bij velen ('te moeilijk", "niet mee bezig" etc). Wij denken dan ook dat nu het moment is om pensioen goed op de kaart te zetten. Maar daarvoor hebben wij wel hulp nodig. [*] Is er bij jullie behoefte aan dergelijke bijeenkomsten? [*] Zo ja: wat zou je dan graag willen horen tijdens de sessies, en wat juist absoluut niet? [*] In welke periode zou het het beste georganiseerd kunnen worden? [*] Wanneer vind je de sessie geslaagd? Ik ben reuze benieuwd naar jullie feedback. Je kunt mij ook rechtstreeks benaderen of mailen. Omschrijf wat je tot nu toe zelf gedaan hebt hiervoor: Wat is de uitdaging die je met je concept op wil lossen: De uitdaging bestaat er in om in eerste instantie werkgevers meer bewust te laten worden van wat pensioen is, hoe het werkt, wat het kost, wat de risico's zijn etc. Hoe is dit anders dan bestaande concepten: Wat voor feedback hoop je te krijgen:
  14. Ik ben sinds 1 februari jl gestart als zelfstandige (eenpitter). Mijn oorpspronkelijke idee was om "gewoon" te gaan interimmen. Paar maanden hier, paar maanden daar tegen een uurtarief X. Makkelijk, overzichtelijk en goed verdienen. Daar staat tegenover dat het in deze tijden lastig of zelfs onmogelijk is om goede opdrachten te vinden, laat staan hoge uurtarieven te vragen. Bovendien loop je een "in between opdrachten-risico", waarbij je zonder inkomsten komt te zitten. Daarom heb ik de afgelopen 5 maanden vooral gezocht naar strategische partnerships. Op dit moment is het zo dat ik met een aantal partijen nauw samenwerk waarbij ik meerdere kleinere klussen doe naast elkaar. Zeg maar consultant. Ook dit is natuurlijk onzeker, maar hier staat wel een hoger uurtarief tegenover. Nu mijn "probleem". Door een van deze partners ben ik gevraagd of ik zijn goedlopende BV met een redelijk omvangrijke klantenportefeuille en dito omzet, wil overnemen of in elk geval wil gaan leiden. Hij is zelf gevraagd als managing director voor een groot bedrijf voor in elk geval 1 jaar (als werknemer dus), maar hij wil z'n eigen bedrijf niet zonder meer opgeven. Hij zoekt dus iemand die het bedrijf kan laten draaien (uitvoerend en managerial) en kan laten groeien. Hierbij is het in principe de bedoeling dat ik mede-eigenaar wordt met 50% van de aandelen (er zijn 2 DGA's). Betekent wel dat hij in principe moet worden uitgekocht, maar dat kan eventueel ook pas over enkele jaren. Op korte termijn schat ik in dat interimmen financieel gezien meer oplevert, maar dat je daarbij altijd aan een plafond zit. De hamvraag is natuurlijk nog altijd: wat wil je bereiken met je werk en wat vind je leuk om te doen? Ik veronderstel dat dit een vraag is die zo'n beetje alle interimmers tegenkomen, maar die toch lastig is te beantwoorden. Echte details zijn nog niet bekend, maar ik ben benieuwd naar wat jullie zouden doen, maar vooral ook naar zaken en elementen waar ik goed op moet letten mocht ik het gaan doen. Alle tips, trucs en aandachtspunten zijn welkom.
  15. Inderdaad, mee eens. Ik was van dit andere topic niet op de hoogte. Ik vind overigens persoonlijk dat het meer bij financiering thuis hoort dan bij overheid, maar dat is persoonlijk.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.