Jump to content

Beleving

Junior
 • Content Count

  14
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0

Personal info

 • You are:
  ondernemer in spe
 • Gender
  Male
 • How did you find us:
  zoekmachine

Register

 • What age group do you belong to?
  31-35
 • You are primarily interested in:
  ondernemen algemeen
 • Which other websites about entrepreneurship and / or innovation do you visit regularly?
  KVK
  Syntens

Company info

 • Branch
  29
 1. Ik doelde op een nieuw op te richten BV: durfkapitaal wordt toch verstrekt aan een bestaande onderneming ipv een nog op te richten onderneming? Het lijkt erop dat het wetsvoorstel op de lange baan is geschoven. Er is in ieder geval nog geen ingangsdatum vastgesteld.
 2. Laat ik die update hier maar plaatsen en mijn volgende uitdagingen met julie delen.... Voor de geïnteresseerden, in dit topic staan ook wat zaken die met mijn vraagstuk te maken hebben: https://www.higherlevel.nl/forum/index.php?board=46;action=display;threadid=26882;start=msg251753#msg251753. Overigens denk ik dat het vervolg van deze gang van zaken niet meer onder Arbeidsrechtelijke onderwerpen valt, maar dat laat ik over aan een moderator. Goed, de soap waar ik in mijn andere topic over schreef.... Het ziet ernaar uit dat de bedrijfsovername niet door zal gaan, omdat er gewoonweg teveel lasten kleven aan het overnemen van de bestaande situatie: personeel, huur. We hebben daarom een tweetal andere plannen opgepakt: Plan A is het opstarten van een nieuwe BV in een andere plaats, onder dezelfde franchisevlag (we hebben de franchisegever mee). Plan B is in essentie hetzelfde, maar dan met een 3e partij, ook werkzaam onde dezelfde vlag, maar door omstandigheden (tijdelijk) niet geheel in staat om het zelf te doen (teveel werkzaamheden om als eenpitter zichzelf te kunen bedruipen in onze tak van sport) en met een samenwerking kunnen we kosten en omzet(potentie) delen. Mijn voorkeur gaat uit naar het starten met een schone lei en zonder de inmening van de 3e partij, niets ten nadele van deze ondernemer. We lopen echter wederom tegen het inmiddels bekend probleem van financiering aan. Ik heb hier op HL het e.e.a. gelezen over durfkapitaal en microkrediet. Aanvraag voor dit krediet is reeds de deur uit gegaan, over durfkapitaal moet ik me nog meer laten voorlichten. Is het zo dat microkrediet kan worden gebruikt voor het opstarten van een BV / plaatsen van aandelenkapitaal? Ik heb al begrepen (hoop ik) dat dit met durfkapitaal niet makkelijk zal gaan. Sowieso ben ik benieuwd naar ervaringen vanuit hier met investerende durfkapitalisten en naar hoe 'men' hieraan komt. Een tweede idee waarmee we spelen, is het kopen van een lege BV. Ik ben me bewust van de risico's die dat met zich meebrengt (http://www.kvk.nl/Images/LegeBV_tcm16-154565.pdf en http://www.jonglaan.nl/tabid/120/Default.aspx?iNews_ID=467), toch ben ik ook benieuwd naar eventuele ervaring daarmee binnen dit forum. Het kopen van een lege BV zou m.i. namelijk het aantrekken van durfkapitaal makkelijker maken, omdat we de EUR18K plaatsingskapitaal niet nodig hebben. En een laatste vraag: er wordt al sinds jaar en dag gesproken over het mogelijk schrappen van de verplichting tot het plaatsen van die EUR18K bij oprichting van een BV. Echter, tot op heden heb ik nog nergens kunnen vinden of dat nu ook werkelijkheid is/wordt. Wie o wie heeft zich, in tegenstelling tot yours truly, wel verdiept in Prinsjesdag 2009 en informatie rondom dit onderwerp? Mijn dank is wederom op voorhand groot voor jullie reacties!
 3. And the soap continues.... De verkopende directeur wil met geen mogelijkheid zichzelf laten zien op de zaak en reageert niet op e-mails etc. Koopovereenkomst is ontbonden, echter onder voorwaarde dat we met een nieuwe overeenkomst op de proppen komen. n die komt er wel :-). Jammer genoeg loopt mijn tijdelijke arbeidscontract eind van de maand af en de beste man wil dit voorlopig nog niet verlengen. Hierdoor zijn we (mijn compagnon en ik) genoodzaakt plan b en plan c verder uit te voeren - en snel ook. Plan b is zelf een onderneming opstarten, plan c is een 3e erbij betrekken en daarmee een onderneming opstarten. Enfin, ik laat jullie de afloop tzt wel weten.
 4. StevenK: ik zat zelf ook in die richting te denken, we hebben de bewijzen in ieder geval aan onze kant. Johan GM: ik weet niet of je mij bedoelt, maar ik ben geen commercieel directeur. De andere directeur en ook aandeelhouder, mijn toekomstige compagnon, was natuurlijk wel bij het tekenen van de overeenkomst tussen ons 3: hij wordt immers in de nieuwe constructie ook directeur/aandeelhouder.
 5. Thanks voor de snelle reacties. Inderdaad, zonder dwang getekend, we waren blij dat we er ein-de-lijk een krabbel onder konden zetten. Sindsdien is de verkopende directeur echter afwezig, overspannen is geloof ik de door hem gebruikte term. M.a.w.: de commerciele bijdrage is nul komma nul. Dit terwijl we hadden afgesproken er gezamenlijk de schouders onder te zetten, om het tekort op het R/C zsm terug te dringen (wat sowieso altijd al het doel is geweest, geld verdienen :-)). Hij zit zijn tijd wel uit, terwijl wij alles op alles aan het zetten zijn om de resultaten positief te beinvloeden en te redden wat er te redden valt. Dit is in mijn ogen nalatigheid, echter verschuilt hij zich achter zijn overspannenheid. Klinkt hard, maar geloof me: het is verschuilen. Punt.
 6. Hallo allen, We hebben middels een activa-passivatransactie een koopovereenkomst opgesteld - en ondertekend. Ik wil nog even niet ingaan op het waarom ervan, maar is het mogelijk een getekende koopovereenkomst te ontbinden, voordat de overdracht/verkoop fysiek heeft plaatsgevonden? Ontbindende voorwaarde in het contract is het niet kunnen regelen van financiering bij een tweetal met naam genoemde bancaire instellingen. Met dat laatste kan nog wel wat gespeeld worden, maar ik wil op voorhand zekerheid over de juridische mogelijkheden die we hebben. Om toch een tipje van de sluier op te lichten: onderneming draait slecht, maar zou rendabel zijn zonder personeel. Qua werkdruk is het op te vangen na bedrijfsovername (activa-passiva) zonder personeel, maar ja.... damagnie :-). Een faillisement behoort tot de mogelijkheden, maar dat is een pad dat ik liever nog niet wil bewandelen als toekomstig eigenaar en tot op heden commercieel manager / loonslaaf. Sowieso heb ik daar geen directe invloed op uit te oefenen. De vraag: - Onder welke voorwaarden is een getekende koopovereenkomst te ontbinden? - Gaat het hier eigenlijk niet om een intentieverklaring, ook al heet het document echt Koopovereenkomst? Bij voorbaat dank voor jullie inzicht.
 7. Het verhaal gaat een staartje krijgen, maar daarvoor open ik even een ander topic :-)
 8. Is dit idee er eigenlijk nog doorheen gefietst, of zijn de marktomstandigheden toch niet 'je van het' geweest? ben benieuwd!
 9. Helder Frans en zeker een goed punt. Ik post tzt de vorderingen en blijf vanzelfsprekend de anderetopics met interesse volgen. Nogmaals dank voor de reacties.
 10. Beide bedankt. Manon, je hebt een mail terug op je vraag. Dit topic kan wat mij betreft dicht, ik denk dat ik alle info heb die ik zocht, dank daarvoor.
 11. Interessant: de dame in kwestie blijkt geen arbeidscontract te hebben bij de huidige BV. Er zal dus een arbeidscontract opgemaakt dienen te worden, geeft dit ons nog enige vrijheid in jullie optiek?
 12. Dag Manon GJ en StevenK, Bedankt voor jullie reacties, zie hieronder mijn antwoorden. 1. Inderdaad 2. Gedeeltelijk.... de onderneming heeft een tweetal aktiviteiten, waabij er een erg in opkomst is en de ander zorgt voor een enigszins stabiele omzet. De desbetreffende dame is werkzaam op vakgebied 2. Echter zal het zwaartepunt komen te liggen op vakgebied 1, omdat daar in mijn optiek 'het geld te halen is'. Voor die tak van sport doet ze nagenoeg niets. 3. Lijkt me wel bij deze transactievorm? Of doel je op een personeelsovernameovereenkomst)De laatste is er (nog) niet. a. Er is sprake van een verschuiving van aandacht en dus ook positionering in de markt (het gaat om 2 verschillende aktiviteiten). Het is wel zo, dat beide aktiviteiten worden voortgezet. De aard van de onderneming verandert hier, puur volgens de letter der wet, vrees ik niet mee... b. Pand is huur, weinig tot geen roerende zaken. c. Klopt: simpel gezegd voorraad, inventaris, deelneming in een inkooporganisatie en een stukje goodwill. d. Klopt, de onderneming is niet groot, er zullen 3 man overgenomen worden, waarvan de betreffende dame er 1 van is. Daarnaast 2 (toekomstige) DGA's dus. e. Klantenkring: het 'oude' vakgebied: wordt inderdaad overgedragen. Door de verschuiving van aandacht naar het andere vakgebied worden nu al nieuwe relaties aangegaan en door de nieuwe profilering en dito marktbewerking zal dit gedeelte logischerwijs meer aandacht krijgen. f. Daar zit de crux: de aktiviteiten worden in een ander marketingjasje gegoten, er ligt tevens een geheel vernieuwde werkwijze aan ten grondslag. Dus ja, de aktiviteiten komen overeen, maar lijken er niet meer op. Moeilijk verhaal zoals ik het nu omschrijf... @StevenK: tja... wat zou jij doen als je je bedrijf verkoopt en een van je kinderen zou ook in die overname mee moeten? Ik denk niet dat hij het zal accepteren dat we ervoor willen kiezen haar uit de deal te halen. De ontslagvergoeding die hiervoor betaald zal moeten worden neemt hij zeker niet voor zijn rekening. Ik vrees dat ik het antwoord op de vraagstelling nu eigenlijk al heb. Plat gezegd: we zittern eraan vast. Eigenlijk te gek voor woorden: ik kan op voorhand al bezuinigen en zordragen voor een gezondere organisatie, maar dit wordt me niet toegestaan. Let op: voorgaand is erg plat gezegd. Eventuele aanvullende reacties (van bv een jurist) zijn zeer welkom....
 13. Ik hoop inderdaad dat een van de specialisten dit topic ook leest en de tijd wil nemen erop te reageren. Toch bedankt voor jullie bijdrage!
 14. Hallo HL-ers, Na een behoorlijk aantal topics doorgespit te hebben, toch maar besloten zelf de vraag hier te stellen bij gebrek aan duidelijkheid mijnerzijds.... Ik zit momenteel in een management buy out traject (als koper) en na een erg intensieve periode zijn we er uiteindelijk in geslaagd overeenstemming met de directeur en verkoper te verkrijgen over de verkoopprijs van de toko. E.e.a was in eerste instantie op basis van een aandelentransactie, maar zoals zovelen weten is de bank nou eenmaal niet happig op het financieren van goodwill.... Daarnaast bleken er ook teveel verplichtingen vanuit privé richting BV en andersom in te zitten, waardoor we ervoor gekozen hebben een passiva-activa-transactie 'te gaan doen'. Een van de zaken die we besproken hebben is het overnemen van het personeel. Ik begrijp uit het BW dat alle verplichtingen t.a.v. personeel van de verkopende op de verkrijgende partij overgaan. Echter..... We starten een nieuwe BV en nemen weliswaar de activiteiten over van de oude BV, maar het zwaartepunt verschuift van de ene tak van sport, naar de andere. Mede daardoor ben ik ervan overtuigd dat de werkzaamheden van 1 collega met gemak over de anderen verdeeld kunnen worden. Deze collega werkt 13 uur per week en voert licht administratief werk uit. Bijkomend detail: het is de dochter van de directeur, zit al ruim 12 jaar in de zaak en ontvangr voor de zwaarte van haar functie een veel te hoog salaris. Ik wilde voorstellen het personeel niet geheel over te nemen, maar slechts diegenen waarvan ik met zekerheid kan zeggen dat ze na de overname even gemotiveerd hun werk zullen blijven doen. Deze collega's wil ik dan ook graag meenemen naar de nieuwe BV met (vanzelfsprekend) behoud van hun vaste contract. De zorgen voor de andere dame zou dan bij de verkopende partij blijven. Is er bij zo'n soort overname sprake van Het Personeel (dus 1 groep), of van Personeelsleden (dus individuen) en mag daarin door ons als kopers gekozen worden wie er mee overgenomen worden? Gezien de lengte van het dienstverband, de verwachting t.a.v. haar motivatie en het feit dat de werkzaamheden bij lange na geen fulltime dienstverand rechtvaardigen is dit een (ondernemers)risico wat ik liever mijd. De vraag is of dit ook gerechtvaardigd is. Ik verwacht niet dat de verkoper ervoor zal kiezen om haar arbeidscontract te laten ontbinden, omdat hij de ontslagvergoeding niet voor zijn kiezen wil krijgen. Bij voorbaat dank voor jullie reacties!
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept