Jump to content

Marie-Louise

Junior
 • Content Count

  19
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0

Personal info

 • You are:
  ondernemer
 • How did you find us:
  zoekmachine

Register

 • What age group do you belong to?
  41-45
 • You are primarily interested in:
  financiering
  ondern
 • Which other websites about entrepreneurship and / or innovation do you visit regularly?
  KvK, belastingdienst
 1. Bedankt voor de info over herinvesteren, het zal waarschijnlijk uitdraaien op een boekverlies....! Vooral ben ik geinteresseerd over het btw verhaal...
 2. Dank voor je snelle antwoord. In het verleden is een andere zoon ook al uitgetreden, toen is er door de accountant destijds geen "verkoopnota met btw " gemaakt. Die zoon ging niet verder met een eenmanszaak, maar ging gewoon in loondienst. Daar is blijkbaar niet goed gehandeld toen? Het ging overigens inderdaad om een auto waar btw in vooraftrek is genomen.
 3. Het geval: er is een VOF tussen vader, moeder en zoon. Zoon treedt uit en gaat verder in z'n eentje, maar neemt wel de bestelbus over die op de balans stond van de VOF. Moet er nu een factuur gemaakt worden met btw van de levering van deze bus, of mag de boekwaarde (zonder btw) verrekend worden met het kapitaal? Bedankt voor de reacties.
 4. Het is 2 jaar geweest (2207, 2008) en in 2009 wordt er dividend uitgekeerd en een groot deel van de r/c schuld afgelost. Ik maak nu een r/c overeenkomst, er zijn alleen weinig zekerheden...... Kun je in de overeenkomst volstaan met de zin: 3. Als de hoogte van het verschuldigde bedrag daartoe aanleiding geeft, dient de ene partij aan de andere partij op eerste aanvraag passende zekerheden te verschaffen. Bedankt maar weer.....
 5. Voor de kleine ondernemer is ook Kleisteen prima geschikt. Wint voor de doorgewinterde boekhouder niet altijd de schoonheidsprijs, maar ideaal is dat het lekker goedkoop is, online, en (dus) ook geschikt voor Apple.
 6. Oeps, ja op zich logisch. Is het wel inderdaad zo dat een bedrag ter hoogte van een brutojaarsalaris is toegestaan? Maar dan naar ik nu begrijp met een hoger percentage? Met DLK bedoel je neem ik aan doorlopend krediet trouwens? Enne.... bedankt voor je snelle en nuttige antwoorden steeds. SUPER!
 7. Er is een 2e huis, echter met hypotheek, verder niet veel spaargeld. Alles zit vooral in de BV
 8. Wie heeft ervaring met hoe de fiscus omgaat met een behoorlijk hoge r/c schuld van de enig aandeelhouder aan de BV? Er is simpelweg veel meer opgenomen dan het netto loon. Ik spreek dan over een salaris van netto 70K en r/c stand 150K. Deze stand is er ca. 2 jaar, daarna komt dividenduitkering en wordt deel afgelost. Inmiddels begrepen dat een r/c schuld ter hoogte van een jaarsalaris is toegestaan. Er wordt 4% rente berekend aan de aandeelhouder. Overigens is er nooit een r/c overeenkomst opgesteld....alsnog doen en antidateren of melden in de overeenkomst dat je alsnog besloten hebt een overeenkomst te maken?
 9. Dat leek me inderdaad ook de meest creatieve oplossing. Dit ging overigens om 2007, in 2008 is hetzelfde aan de hand. Ga denk toch de salarisadministrateur vragen alsnog een correctie te maken. Bedankt voor je snelle reactie.
 10. Hoe gaat het dan in het volgende geval: DGA heeft via salaris wel bijtelling auto gehad, echter salarisadministrateur heeft geen eigen bijdrage verwerkt via het loon. Vervolgens maakt de accountant de boeking : debet r/c aandeelhouder, credit autokosten. Op zich lijkt me dit zo goed te gaan voor de vpb. Echter waar geef je nu in de aangifte Ib(elsevier) die eigen bijdrage aan? Kan/mag dat wel? Bedankt vast voor je reactie.
 11. Stichting Administratiekantoor. Aandelen worden verkocht aan Stichting Administratiekantoor. Binnen de stichting worden certificaten uitgegeven. Inderdaad zoals hiervoor al werd gezegd, geen stemrecht. Bestuurder van de stichting zou jij zelf kunnen zijn. Er is verder geen administratieplicht of wat dan ook voor die Stichting. Is ook handig ter vervanging van het geven van aandelen aan personeel. De notaris kan ongetwijfeld veel informatie geven hierover.
 12. Een ZZP-er die langdurige opdrachten aangaat doet er wellicht goed aan vantevoren de opdracht te omschrijven en dus duidelijk een aantal taken af te bakenen. Verder schijnt het verstandig te zijn zo min mogelijk gebruik te maken van voorzieningen van de opdrachtgever als een emailadres, personeelsvoorzieningen als fitness etc.
 13. Stel: ik ben ondernemer voor de IB volgens de belastingdienst. In 2007 gestart en klein verlies gemaakt, in 2008 geen omzet, alleen kosten gemaakt (ik heb ook nog een gewone baan) Ik heb nog geen gebruik gemaakt van de startersaftrek omdat ik nog niet aan het urencriterium heb voldaan. Nu zou ik de komende 3 jaar serieus met mijn onderneming aan de slag moeten om de startersaftrek niet te "verliezen". Mag ik er nu zelf voor kiezen om mijn resultaat over 2008 als inkomsten (in dit geval kosten) uit overige werkzaamheden op te geven, of moet ik daarvoor vooraf toestemming vragen aan de belastingdienst? Bedankt vast voor de reactie.
 14. Je kunt vanuit prive € 0.19 per km declareren bij je onderneming, voor de zakelijke ritten. Vervolgens kun je voor alle gemaakte autokosten (behalve de aankoop van de auto) 75% aftrekken van de btw. Handig is dus om alle brandstof- en onderhoudskosten via je zakelijke rekening te betalen. Je boekt dan alles als prive opname, behalve de 75% van de btw. Die mag je gewoon verrekenen. Dit zegt de btw almanak: 1.2.3 Auto privé-vermogen voor BTW Als u de auto voor de BTW tot uw privé-vermogen rekent, kunt u de eventuele BTW op de aanschaf niet als voorbelasting in aftrek brengen. Ook is dan geen aftrek mogelijk met betrekking tot later in de auto verwerkte bestanddelen, zoals een voorruit, een uitlaat, een katalysator e.d. Daarom is deze mogelijkheid meestal alleen interessant als de auto is gekocht zonder afzonderlijke berekening van BTW, bijv. bij aankoop onder de margeregeling of van een particulier. Deze mogelijkheid is ook interessant als u als startende ondernemer een auto gebruikt die u in het verleden als privé-persoon hebt aangeschaft. Op die auto drukt dan nog de als particulier betaalde BTW. Door het gebruik van die auto voor de — nieuwe — onderneming ontstaat geen recht op aftrek van de daarvoor betaalde BTW. Als u kiest voor privé-vermogen, kunt u wel de BTW op gebruik en onderhoud in aftrek brengen. Hierbij moet u rekening houden met het privé-gebruik. De mate waarin u de BTW op gebruik en onderhoud kunt aftrekken, moet in beginsel uit uw administratie worden afgeleid. Als uw administratie daarvoor echter onvoldoende basis biedt, is goedgekeurd dat 75% van de BTW op gebruik en onderhoud wordt afgetrokken. Bij de latere verkoop van een auto, die u voor de BTW tot uw privé-vermogen hebt gerekend, bent u geen BTW verschuldigd.
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept