Jump to content

Joost A.

Junior
 • Content Count

  11
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

2

Personal info

 • You are:
  ondernemer
 • Gender
  Male
 • How did you find us:
  via een kennis

Register

 • What age group do you belong to?
  31-35
 • You are primarily interested in:
  ondernemen algemeen
 • Which other websites about entrepreneurship and / or innovation do you visit regularly?
  kvk.nl
  sprout.nl
 1. Je vraag is te algemeen om een gericht antwoord te kunnen geven. Wil je een IOS/Android app laten maken, een online hotelreserveringssysteem, een compleet ERP pakket, of misschien een stukje embedded software voor de aansturing van de automatische versnellingsbak van een stadsbus? Allemaal verschillende mogelijkheden die potentieel een andere aanpak vragen. In basis zou ik adviseren een partij te zoeken die ontwikkelt volgens een agile methodiek, en daarbij in ieder geval met (korte) iteraties werkt. Dat betekent dat je regelmatig terugkoppeling krijgt en daarbij de mogelijkheid hebt om bij te sturen. En bij software ontwikkeling spelen verschillende disciplines een rol die over het algemeen moeilijk in een persoon verenigbaar zijn. Een functioneel ontwerper kijkt met een heel ander oog naar jouw wensen dan een programmeur. Iets soortgelijks geldt voor een tester, wie denk je dat er kritischer is over het op te leveren product, een programmeur of een tester? Misschien moet je daarom op zoek gaan naar een team en niet naar een individu. Maar nogmaals, een algemene vraag is alleen maar algemeen te beantwoorden.
 2. Leuke stelling, ik zie een verband met de theorie over kerncompetenties van Hamel en Prahalad. Hamel en Prahalad zeggen dat de concurrentiestrijd op de lange termijn gewonnen wordt door ondernemingen die in staat zijn sneller en tegen lagere kosten de kerncompetenties op te bouwen waaruit volkomen nieuwe producten ontstaan. Hierbij worden kerncompetenties omschreven als de collectieve kennis, vaardigheden en houdingen binnen de organisatie, die vooral betrekking hebben op het coördineren van uiteenlopende productievaardigheden en het integreren van verschillende technologieën. Daarbij moet een kerncompetentie aan drie voorwaarden voldoen: (1) potentieel toegang verschaffen tot een grote verscheidenheid aan markten; (2) significant bijdragen aan de door de klant waargenomen voordelen van het eindproduct; (3) moet moeilijk te imiteren zijn door concurrenten. Wanneer je deze theorie loslaat op de stelling dan zou je kunnen zeggen dat ingewikkelde dingen wel uitbesteed kunnen worden zolang dat maar niet de kerncompetenties betreft. Die kerncompetenties zou je dan om twee redenen niet uit moeten besteden. Op de eerste plaats geef je namelijk (een deel van) je kroonjuwelen uit handen, en daarmee teken je dan mogelijk het doodvonnis van je eigen organisatie. Op de tweede plaats is het inherent aan kerncompetenties dat ze moeilijk te imiteren zijn dus de kans op falen is bij uitbesteding aanzienlijk.
 3. Een iets andere kwestie is hier te vinden: artikel. Een drukkerij wilde niet leveren aan een homo organisatie omdat dat niet strookte met hun geloofsovertuiging. De reden om een levering te weigeren is een andere dan hierboven genoemd wordt, de uitspraak van de rechter is echter ook voor dit topic van toepassing: ,,Dit doet echter niet af aan het gegeven dat aanbieders geen verplichting hebben om bepaalde goederen te vervaardigen of te verkopen, ongeacht de reden waarom zij bepaalde goederen niet willen vervaardigen of verkopen.''
 4. Ik kwam dit recentelijk tegen, lijkt volgens mij sterk op wat jij van plan bent: Chic & Shine Ladies Event Misschien kun je daar ideeën opdoen?
 5. Het gaat wat mij betreft te ver off topic dus ik ga er niet teveel woorden meer aan vuil maken, maar ook bij een SAAS oplossing zul je op zijn minst moeten investeren in een stukje opleiding (kennis) en inrichting. Is het geen geld dan is het op zijn mist tijd. En tijd is geld ;)
 6. Goed om te lezen dat je in ieder geval weet wat je wel en wat je niet wilt ;)
 7. Oplossingen zonder investering daar geloof ik dan weer niet in. Ik maak uit de openingspost op dat het primaire doel is om de belastinginspecteur tevreden te houden. En dat kan wellicht met een eenvoudig Excel staatje. Meer uitgebreide automatisering moet je zeker doen als het in je strategie past, bijvoorbeeld wanneer je flinke groei of uitbreiding in de toekomst voorziet, maar het moet naar mijn mening niet als doel op zichzelf staan.
 8. Als je het minimalistisch c.q. goedkoop wilt houden kan ik me voorstellen dat je begint met een eenvoudig Excel document waarin je op dagelijkse basis bijhoudt wat er binnen komt en wat eruit gaat.
 9. Bedankt voor de moeite John. Misschien heeft het weinig prioriteit voor de douane omdat er in verhouding weinig te halen valt. Of men wordt ingehaald door de realiteit en groeit de invoer van pakketten sneller dan ze bij kunnen benen.
 10. Dat vind ik een gewaagde uitspraak die ik niet graag voor mijn rekening zou willen nemen. en dat is een contaminatie... :P Mijn vraag was serieus en ik heb mijn best gedaan maar geen antwoord kunnen vinden op het forum. Vanmorgen heb ik nogmaals gebeld met de belastingtelefoon van de douane, en vervolgens met DHL. Hieronder een korte opsomming van de voor mij belangrijkste uitkomsten. Douane [*]De pakketdienst is verantwoordelijk voor het aanbieden van het pakket aan de douane; [*]Achteraf kan ik geen aangifte meer doen bij de douane, dat kan alleen de pakketdienst want zij nemen het pakket als eerste in ontvangst; [*]Het bedrag voor douanerechten en BTW dat door de douane (via de pakketdienst) in rekening wordt gebracht is definitief, ze kunnen daar in de toekomst niet op terugkomen. DHL [*]DHL biedt alle pakketten aan bij douane; [*]Alle pakketten uit China worden door de douane grondig onder de loep genomen; [*]Wanneer er een commerciële factuur is bijgevoegd worden over het algemeen over het volledige bedrag douanerechten en BTW in rekening gebracht; [*]Wanneer er een pro forma factuur, of helemaal geen factuur is bijgevoegd maakt de douane een schatting van de totale waarde en brengt eventueel douanerechten en BTW in rekening; [*]Ook al krijg je geen extra rekening voor douanerechten en BTW bij aflevering dan nog kun je er van uit gaan dat het pakket is gecontroleerd door de douane; [*]Ook voor andere pakketdiensten geldt dat alle pakketten uit China gecontroleerd worden (dubieus, DHL kan daar naar mijn mening niets over zeggen). Ik ben er nu van overtuigd dat ik in ieder geval geen aangifte meer hoeft te doen. Blijft er voor mij een kwestie over. De pakketten die ik toegestuurd krijg bevatten vaak geen factuur, en soms een briefje met daarop de mededeling dat het pakket een gift bevat. De factuur is mij dan al eerder via email al toegezonden, de leverancier is verantwoordelijk voor de documenten die hij bij het pakket stopt. Zou het nu als fraude beschouwd kunnen worden dat ik producten verkoop die aan mij verzonden zijn als gift, ook al heb ik de leverancier niet gevraagd om het pakket als gift te bestempelen?
 11. Ik ben bezig met een onderzoekje naar wat er allemaal komt kijken bij het op kleine schaal importeren van goederen van buiten de EU. In mijn geval zou het gaan om pakketten electronica die via een pakketdienst zoals DHL verzonden worden. Ik heb gebeld met de belastingtelefoon van de douane (0800-0143) en de meneer aan de andere kant vertelde me dat in mijn geval de pakketdienst verantwoordelijk is voor de inklaring van het pakket. Zij worden geacht douanerechten en BTW bij mij in rekening te brengen. Wanneer ze dat niet doen dan zou voor mij de zaak daarmee afgedaan zijn. Op mijn vraag of ik dan naderhand nog aangifte kan doen, omdat ik graag volgens de regels handel, was het antwoord dat dat niet hoeft, en dat het zelfs niet eens mogelijk is. Ik ben toch nog niet helemaal overtuigd. Ik heb mijn situatie duidelijk omschreven en aangegeven dat ik commerciële intenties heb, maar de man bleef erbij dat ik zelf geen initiatief hoeft te nemen. Ik twijfel of ik nog eens moet bellen in de hoop dat ik een andere persoon aan de lijn krijg die het verhaal bevestigt, maar misschien is er hier iemand die bovenstaand verhaal kan bevestigen of ontkrachten?
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept