Jump to content

Jeroen Akkermans

Junior
 • Content Count

  16
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

1

Personal info

Register

 • What age group do you belong to?
  25-30
 • You are primarily interested in:
  ondernemen algemeen
 • Which other websites about entrepreneurship and / or innovation do you visit regularly?
  Bizz, De Zaak
 1. Beste Frans, Caroline, Norbert, Johan en Henny, Dank voor jullie reacties. We hebben besloten om met iedere kredietverstrekker een aparte leningsovereenkomst op te stellen. Wij willen het niet te ingewikkeld maken en ik vermoed dat onze kredietverstrekkers daar ook niet op zitten te wachten. Nogmaals dank voor jullie input! Vr groet, Jeroen Akkermans
 2. Dank voor je reactie. Het zijn bekenden en we hebben al voor 100/m toezegging onder deze voorwaarden. De vraag is of de kredietverleners verenigd kunnen worden en zo ja, in wat voor vorm dat het beste zou kunnen (cooperatieve verenigning, stichting, bv?). Onze onderneming wordt waarschijnlijk een bv.
 3. Beste, Ik heb een vraag m.b.t. rechtsvorm en investeerders. Voor onze nieuwe vof of BV? zijn wij op zoek naar investeerders. Via eigen netwerk verwachten wij tusen de 10 en 20 investeerders aan te trekken die een bedrag tussen de 10 en 40 duizend euro investeren. Investeerders zijn dus bekenden van ons. De vraag is nu op wat voor manier we dit het beste vorm kunnen geven. Hierbij zijn de volgende uitgangspunten van belang: - vaste rentevergoeding - jaarlijks aflossen - geen zekerheden - geen zeggeschap het lijkt ons het beste wanneer de investeerders zich verenigen in een ..... Beter dan met iedere investeerder een losse leningsovereenkomst sluiten, of toch niet? alvast dank voor reacties.
 4. Beste Higher Levelers, De discussie is wat oud maar ik begrijp dat het per aard van de dienst verschilt of de btw verlegd kan worden. In mijn geval betreft het een Belgisch bedrijf (goede relatie) dat van onze faciliteiten en diensten (terrein, vergaderzaal, catering, begeleiding) gebruik maakt in NL. Ik heb een btw factuur gestuurd en krijg van hun de vraag om een factuur zonder btw te versturen en het teveel betaalde bedrag (de btw) terug te storten. Kan iemand mij hier mee helpen of mij de juiste weg op wijzen? Alvast dank.
 5. Goede avond, Ik probeer een antwoord te vinden op mijn vraag maar weet niet of ik het nu bij het rechte eind heb als ik stel dat: Een IB ondernemer 0,19 euro per kilometer vanuit zijn vof/eenmanszaak vergoed kan krijgen voor gereden woon-werk kilometers. Deze vergoeding komt dan als kostenpost in de W&V rekening van de VOF. Is 19 cent wettelijk vastgesteld of kan dat ook meer zijn? Ik hoop dat jullie dit kunnen bevestigen (of niet). Bij voorbaat dank. Mvg, Jeroen
 6. Maar de arbeidsbeloning kun je dus jaarlijks opnieuw bepalen. Als het maar overeen komt met de gewerkte uren. Als iemand het volgende jaar minder uren maakt wordt dat dus niet als staking gezien. Als de winstverdeling wisselt dan kan dat wel als staking gezien worden. tenzij je dus de oplossing van Odeon toepast. Sorry dat ik er zo op door ga maar wil het helemaal helder voor mijzelf hebben. Groet, Jeroen
 7. Hmmm, Mijn accountant vertelt me (na overleg met fiscalist) dat de arbeidsbeloning nooit een percentage mag zijn omdat, wanneer deze percentages wijzigen t.o.v. voorgaand jaar, de fiscus dit ziet als staking. Dus als ik jou goed begrijp Joost, kunnen we qua arbeidsbeloning doen wat we willen mits het zakelijk te onderbouwen is / in verhouding staat tot de geleverde arbeid. Een winstverdeling hoeven we helemaal niet te hebben dus? Dank zover!
 8. Dank voor je reactie. Ik vroeg me af of je jaarlijks de arbeidsbeloning kan aanpassen en of de fiscus dan niet moeilijk gaat doen over staking. Kunnen we bij een winst van 100.000 in jaar X gewoon zeggen van: vennoot 1 krijgt dit jaar 30.000, vennoot 2 30.000 vennoot 3 30.000 en vennoot 4 10.000. Bij een winst van 120.000 in jaar X+1: vennoot 1: 30.000 vennoot 2: 40.000 vennoot 3: 10.000 vennoot 4: 40.000 hierbij heb ik het puur over arbeidsbeloning. En zou die arbeidsbeloning ook niet gewoon een % van de winst kunnen zijn die je dan jaarlijks opnieuw vaststelt? Een winstverdeling hebben we dan niet.
 9. Het percentage dat gehanteerd wordt bij de vergoeding voor de kapitaalrekening, kun je dat zelf bepalen (in onderling overleg) of moet dat aan bepaalde voorwaarden voldoen? In ons geval zou een percentage van 3 of 4% al goed zijn.
 10. Hallo, Ik heb een vraag m.b.t. de arbeidsbeloning en winstverdeling in een vof met 4 vennoten. Mag je de arbeidsbeloning jaarlijks als een percentage van de winst achteraf vaststellen adhv ieders inbreng van arbeid over het afgelopen jaar? En hoe zit het met de winstverdeling? Eigenlijk willen we jaarlijks achteraf bepalen wat ieders deel is wat hem/haar toe komt. Hoe kunnen we dit het beste aanpakken?
 11. Ik zit met een soortgelijke vraag: Momenteel hebben wij een familiebedrijf (vof) met 4 vennoten: beide ouders, broer en ik. Als wij naar een b.v. gaan 1) zijn wij dan vrij om per aandeelhouder het salaris te bepalen? 2) is hier een minimum aan verbonden? 3) ik neem aan dat alle sociale lasten dan van toepassing zijn Alvast dank voor de antwoorden! Mvg, Jeroen
 12. Beste HL-ers, Ik heb een korte vraag over de Wet vermindering afdracht loonbelasting en afdracht voor de volksverzekeringen (WVA). Ik ben één van de 4 vennoten en denk er over om een managementtraining te gaan. Mijn vraag is of ik voor bovenstaande regeling in aanmerking kom. Ik heb al e.e.a. op internet gezocht maar het wordt mij niet duidelijk of dit in mijn situatie (VOF) op gaat. Alvast dank voor jullie antwoord. Mvg, Jeroen
 13. Hoi Joost, Dank voor je antwoord. Lastige materie, vooral omdat ik me de (mogelijke)consequenties van de verschillende opties moeilijk in kan beelden. Ben in ieder geval weer wat wijzer geworden. Groet, Jeroen
 14. Beste Odeon, Dank voor je reactie. Het alternatief dat je voorstelt heb ik ooit eens (in iets andere vorm) besproken met een andere accountant. Ik heb destijds de volgende notitie gemaakt: OG in privé (ouders), Exploitatie over naar BV. (Bank heeft OG als zekerheden). BV betaalt huur (iets te hoog maar wel realistisch) aan privé, onbelast. OG in box 3 privé. Hogere huur is aftrek voor BV die lagere winst heeft en minder belasting betaalt. In deze huur zit ‘salaris’ voor ouders zo lang ze nog werken voor de BV (daarom is de huur ‘te hoog’). Ouders betalen dus minder IB. Bij staking door ouders wordt de fiscale claim aan de winst toegevoegd (= afrekenen). Ouders kunnen dit ook als lijfrente in de BV stoppen (zodat de BV geëxploiteerd kan blijven worden). Vergelijkbaar met een achtergestelde lening. Zo hoeven ze er niet over af te rekenen. Deze lijfrente wordt vervolgens na het 70e levensjaar van ouders uitgekeerd. In feite hebben ze deze al uitbetaald gekregen als het te hoge gedeelte van de huur min ‘salaris’. Als de BV door deze te hoge huur verlies draait hoeft hier over geen lijfrente uitbetaald te worden. Fiscale claim wordt niet doorgeschoven maar wordt omzeild door het huur/lijfrente verhaal. Hier is er van uitgegaan dat de vof over zou gaan naar een BV. Op dit moment is dit, gezien de winst, (nog) niet gewenst als je puur kijkt naar de fiscale voordelen m.b.t. de gewone bedrijfsvoering. Wat ik me afvraag is of deze constructie ook werkt bij een vof. Daarnaast vraag ik me af wat het precies inhoudt als de exploitatie over gaat naar een BV en het OG naar mijn ouders privé. Zijn ik en mijn broer in deze opzet de enige aandeelhouders in de BV of kunnen mijn ouders daar ook aandeel in hebben? Zelfde vraag geldt voor de situatie met vof. Wat houdt het in om de OG naar privé over te hevelen (voor mijn ouders)? Misschien duik ik nu teveel de details in. Ik hoop dat je/iemand mij verder kan helpen. Alvast dank. Groet, Jeroen p.s. Ik probeer me een zo goed mogelijk beeld te vormen van de verschillende mogelijkheden op dit gebied ter voorbereiding op een eventuele overname. Als het zo ver is laten wij dit zeker goed begeleiden.
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept