rvdb

Senior
  • Aantal berichten

    37
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door rvdb

  1. Bedankt voor de uitleg, Norbert. Ik heb als 1-pitter nooit gebruik gemaakt van het minimale gebruikelijk loon, maar een loon uitbetaald dat vergelijkbaar is met dat van een ICT consultant in loondienst. Dat ligt aanzienlijk hoger dan het loon van mijn vrouw. Ik heb nog eens naar de jaarlijkse pensioenberekeningen gekeken die extern door een specialist zijn gemaakt. Waar het denk ik mis is gegaan is dat die berekeningen waarschijnlijk uitgaan van een pensioenpot ter grootte van X op leeftijd Y. Daarvoor is een onrealistisch hoog commercieel rendement gebruikt en dan kom je uit op een vrij lage jaarlijkse inleg. Terwijl je daarmee (zeker in deze tijden) nooit op het benodigde bedrag X uit zal komen. Ik heb geen idee of er met een realistischer rendement gerekend had kunnen worden zodat de inleg hoger had kunnen zijn, maar dat kan ik toch niet meer aanpassen.
  2. Ik ben DGA van mijn BV waarmee ik ICT consultancy werkzaamheden verricht. Nu ik geen pensioen meer mag opbouwen in de BV ben ik me eens gaan verdiepen in de alternatieven (zoals pensioensparen en/of pensioenbeleggen). Via de belastingdienst heb ik mijn jaarruimte en reserveringsruimte berekend en daar schrok ik toch wel van. Ik blijk een flink pensioengat te hebben, ook in de jaren dat ik nog wel pensioen in mijn BV opbouwde. Mijn vrouw (gewoon elders in loondienst) heeft dat niet. Met haar pensioenopbouw komt de jaarruimte steeds netjes op 0 uit. Hoe komt het dat ik in mijn BV kennelijk minder pensioen heb kunnen opbouwen dan maximaal is toegestaan? Was er voor pensioen in eigen beheer een wettelijk lager maximum van kracht dan bij externe pensioenfondsen?
  3. De belastingdienst het eens met jullie analyse. Dan zal het wel kloppen. ;) Belastingdienst-bijtelling.pdf
  4. In artikel 13bis lid 18 van de Wet op de Loonbelasting staat hetzelfde als in artikel 3.20 lid 11 van de Wet op de Inkomstenbelasting. Het probleem is dat op 1 januari 2019 het CO2-uitstootgrens of het bijtellingspercentage niet wordt aangepast maar er een absoluut maximum op wordt gezet. Daar beschermen deze artikelen niet tegen. De tekst uit 2016 wel, vandaar dat die auto's ook worden genoemd in de overgangsregeling. @StevenK: waaruit maak je op dat in 2019 de maximale korting op de bijtelling van €9.000 niet geldt voor auto's aangeschaft in 2017 of 2018?
  5. Ja, dat deel is duidelijk. Wat volgens mij niet helder staat beschreven is welke bijtelling in 2019 gaat gelden voor auto’s die voor 2019 op naam zijn gezet.
  6. Nee, in jouw link staat hetzelfde:
  7. Ik ben me aan het oriënteren voor een opvolger van mijn zakelijke Volvo V60 PIH. Die heb ik nu 54 maanden met veel plezier en 0% gereden, maar over 6 maanden houdt dat laatste toch echt op. :( Een van de opties is volledig elektrisch te gaan rijden, bijvoorbeeld een Tesla. Er is en gaat nogal wat veranderen in de wet die de korting op de bijtelling regelt. Zo stond er tot 31 december 2016 in artikel 3.20 lid 15a: Dat is vrij duidelijk en biedt 60 maanden zekerheid. Per 1 januari 2017 is dit vervangen door lid 11: En in 2019 gaat voor de korting op de bijtelling een maximum gelden: Heeft iemand al uitgezocht (belastinginspecteur een brief gestuurd?) of het maximeren van de korting tot € 9.000 in 2019 ook van toepassing is op auto's die in 2017 of 2018 zijn aangeschaft? De wettekst uit 2016 lijkt me helder, maar die van 2017 lijkt ruimte te bieden om dit als nog aan te passen omdat de CO2-uitstootgrens of het percentage niet worden aangepast. Kortom: als ik nu een Tesla koop van € 100.000, hoeveel is mijn bijtelling dan in 2019?
  8. Ik ben wel benieuwd hoe werken vanuit een BV de situatie verandert. Dan lijkt me huur betalen aan privé niet meer dan logisch. Wordt wel belast in Box 1 lijkt me? Wellicht is het voordeliger om het kantoorpand door de BV te laten kopen (als er genoeg zakelijk vermogen is) om van de hypotheekrente af te zijn.
  9. Ik heb dit oude draadje net doorgelezen (ik gebruik zelf ook deze constructie) en er zijn twee ontwikkelingen die ik mis. Mbt het bepalen van zakelijke rente publiceert de belastingdienst sinds 2012 een aanwijzing: gebruik het T- of U-rendement (of een combinatie hiervan) met een risico-opslag. Hoe hoog die opslag moet zijn wordt niet besproken, maar enkele procenten lijkt redelijk afhankelijk van het gelopen risico. Per 1 januari 2016 wordt het rentevoordeel van personeelsleningen tbv de eigen woning gezien als loon en als zodanig belast met IB. Houd hier rekening mee als je voor een renteloze lening kiest.
  10. Interessante casus, wel heel lullig dat het jou overkomt. Wat ik me afvraag is: welk verkapt dienstverband heeft de belastingdienst geconstateerd? Bij de (eind)klant of bij de intermediair? Indien het eerste, wat maakt het dan uit dat je via een intermediair factureert? Indien het laatste: heb je al je opdrachten via dezelfde intermediair laten lopen? Zo ja, had het uitgemaakt als je steeds van intermediair had gewisseld? Heeft de intermediair ook medewerkers in loondienst die hetzelfde soort werk bij (eind)klanten uitvoert als jij? En misschien het belangrijkste: hoe zit het met de gezagsverhouding bij je opdrachten? Moet je precies doen wat de baas zegt, of kan je dat in grote mate zelf bepalen en geeft de klant slechts de randvoorwaarden aan? Zijn er ondertussen vorderingen in het fiscaal juridische traject?
  11. Dit kan je makkelijk zelf uitrekenen. De KIA bedraagt € 15.470, de MIA 36% van de investering. Zie hier. Hoeveel belasting je hiermee bespaart hangt af van hoeveel je afdraagt over je winst. Dat loopt van 52% (grote ZZP-er) tot 20% (kleine B.V.). De VAMIL (willekeurig afschrijven) is slechts het naar voren halen van de aftrek. Dat levert netto alleen rente voordeel op. Afschrijven van een auto doe je in de regel over 5 jaar naar 5% van de aanschaf waarde. Dat mag lineair (elk jaar 19%) maar mag ook reëel (1e jaar het meest, 5e jaar het minst). Met de VAMIL mag je 75% willekeurig afschrijven. Dus bijvoorbeeld in het eerste jaar. Maar de afschrijvingsberekeningen is alleen voor in de boeken zolang je de auto bezit. De echte afschrijving weet je pas als je de auto weer verkoopt. Levert dat meer op dan je hebt afgeschreven, dan is dat gewoon weer winst.
  12. Ik heb een vergelijkbare situatie: zaak aan huis (BV) maar huis niet gesplitst, en ook niet splitsbaar. De BV heeft een elektrische auto besteld en ik verwacht voor het opladen jaarlijks tussen de 2000 en 3000 kWh nodig te hebben. Daarvoor zou ik graag zakelijk zonnepanelen aanschaffen, en die op het woonhuis plaatsen. Zou dit overduidelijk zakelijke doel genoeg zijn om de panelen zakelijk aftrekbaar te maken? Zo ja, wat doe ik als de panelen onverhoopt meer produceren dan de auto verbruikt? Dan zal ik de stroomkosten prive aan de BV moeten betalen, en de BTW daarover afdragen lijkt me. Maar wat doet de BV met de millieuheffing die ook in de kWh prijs zit? Ik heb al kWh meters etc geplaatst, dus het aantonen van de opbrengst ten opzichte van het zakelijke gebruik is geen probleem. Het gaat mij puur om het fiscale aspect.
  13. Ik heb zo het vermoeden dat de tekst niet zo snel terug zal komen. En als dat wel zo is, is het heel interessant om te zien wat er is veranderd. Ik heb dus alle oude teksten uit Google Cache gehaald (voordat het daar ook weer weg is). Als ik wat vergeten ben hoor ik het graag.
  14. Wow. Wie heeft er zoveel invloed dat de belastingdienst binnen een week haar eigen site op zwart zet? ::)
  15. Ik denk dat het wel mee zal vallen met het aanmerken van bestaande lenining als loon. Dit standpunt van de BD is waarschijnlijk niet nieuw, maar het is wel de eerste keer dat ze het duidelijk kenbaar maken. Dus voorheen was het als ondernemer lastig om aan de zakelijk voorwaarden te voldoen, omdat ze niet eenduidig vaststonden. Dus inderdaad met z'n allen naar de notaris, ook voor bestaande leningsovereenkomsten. Dan kan je bij een controle altijd aanvoeren dat je direct na het bekend worden van de invulling van het begrip zakelijke voorwaarden stappen hebt ondernomen om hier aan te voldoen.
  16. Interssante link, bedankt. In eerste instantie kwam ik tot de conclusie dat inschrijven van de lening niet nodig is. Maar de bd vindt van wel. Jammer, maar in ieder geval wel duidelijk.
  17. Zo denk ik er ook graag over. :) Ik hoop dat het lenen vanuit de BV om af te lossen bij de bank gezien wordt als oversluiting. Is daarvoor een inschrijving als 2e hypotheek noodzakelijk? Of kan dat net als nu ook prima met een onderhandse overeenkomst?
  18. Ik heb vanuit mijn BV geld geleend aan prive om mijn hypotheek bij de bank gedeeltelijk af te lossen. Hiervoor heb ik een onderhandse overeenkomst opgesteld. Aangezien de eigenwoningschuld hierdoor niet wordt beinvloed blijft de rente aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Vanaf 1 januari 2013 gelden echter nieuwe regels: bij het ophogen van een hypotheek moet dit extra bedrag annuitair worden afgelost. Zie http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/koopwoning/nieuwe-regels-hypotheek Als ik in 2013 opnieuw een bedrag vanuit mijn BV wil lenen aan prive om een deel van de hypotheek bij de bank af te lossen, ben ik bang dat dit wordt gezien als een extra lening of ophoging van de bestaande lening. Helpt het als ik de lening vanuit de BV in 2012 nog in laat schrijven als 2e hypotheek? Het idee is om een verhoogde inschrijving te doen, zodat duidelijk is dat de overeenkomst voor de totale hypotheek al in 2012 is gesloten. Of zal ondanks deze inschrijving het overhevelen van geld uit de hypotheek bij de BV naar de hypotheek bij de bank toch worden gezien als verhoging van de hypotheek?
  19. De productie van de V60 PIH start in oktober 2012. De eerste serie wordt in Nederland niet verkocht, vandaar dat de levertijd in de 2e helft van 2013 ligt. Maak je geen zorgen, ik heb momenteel een (niet zo schone) V70 als bedrijfsauto. ;) Met alle respect maar de V60 PIH is niet echt te vergelijken met de andere schone auto's die je noemt. Dit is een 70 pk elektromotor aangevuld met een 210 pk diesel. Ook de afwerking is navenant: erg compleet en veel luxe. Zie deze folder. Oh ja, en dus 0% bijtelling bij levering voor 1 jan 2014. ;D
  20. Ik heb een BV aan huis met een werkkamer zonder zelfstandige ingang, etc. Ik heb een Volvo V60 Plug In Hybrid besteld op de zaak. Die auto kan je thuis opladen, maar de brandstof voor deze auto zijn natuurlijk zakelijke kosten. Kan ik gewoon een stroommeter aan de oplader hangen, en die kosten elk kwartaal via de rekening courant terug betalen van de BV naar prive? Kan ik de betaalde BTW over die stroomafname dan ook terugkrijgen? Of kan ik beter de stroomaansluiting van het hele huis op naam van de BV zetten, en alle kosten behalve het opladen van de auto via RC terugbetalen van prive naar BV? Is het aanleggen van een oplaadpunt/paal op prive terrein aftrekbaar als zakelijke kosten?
  21. Dit informatieblad geeft een overzicht van de fiscale voordelen van zuinige auto's t/m 2015. Ik heb zelf een Volvo 60 Plug In Hybrid besteld die hopelijk nog in 2013 wordt geleverd. Met 49 gram CO2/km valt die dan nog in de 60 maanden 0% bijtelling. ;D
  22. Ik wil het ook niet perse aftrekken voor de VPB (zou leuk zijn), maar VPB betalen is nog altijd beter dan IB betalen. ;) @odeon: de school heeft een "Vrienden van" stichting met een ANBI-status. Maar ik begrijp dat als er een persoonlijk belang speelt, dit als onttrekking wordt gezien (dus toch IB of dividend betalen). Dus sponsoren/schenken aan een ongerelateerde ANBI-stichting kan wel, zonder zakelijk/persoonlijk belang?
  23. Geen. Sponsoring kan toch ook zonder zakelijk belang? Anders zouden die ANBI's het nog moeilijker hebben.
  24. Veel Algemeen Nut Beoogde Instellingen waarschuwen op hun website dat bij giften van een BV de gift niet aan de DGA moet worden toegekend. In welk geval zal de belastingdienst dat doen? Ik wil mijn BV de school van mijn dochter laten sponsoren. Is dat fiscaal een probleem? Bijvoorbeeld als de gift door de school wordt gebruikt als een studiebeurs die mijn dochter kan krijgen? [Mod edit: verwarrende titel aangepast]
  25. Hoe bedoel je "niet opgenomen"? Er is bij een ZZPer geen onderscheid tussen zakelijk er prive vermogen. Dat is juist een reden om over een bv te starten. Over alle winst die je als ZZPer hebt gemaakt heb je inkomstenbelasting betaald (of moet je nog betalen). Wat overblijft is privevermogen. Daar kan je mee doen wat je zelf wilt.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.