Trevor

Junior
  • Aantal berichten

    22
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door Trevor

  1. Er zijn geen verschillen qua eisen tussen papieren en digitale facturen. Achterliggende bewijsstukken zijn ook onderdeel van de administratie en dragen bij aan de authenticiteit en integriteit. Hoe de belastingdienst controleert is haar zaak, maar het is in eerste instantie toch de verantwoordelijkheid vd onderneming om zorg te dragen dat de organisatie zodanig is ingericht dat de authenticiteit vd de inkoopfactuur is gewaarborgd. Het voorbeeld wat je overigens noemt klinkt overigens eenvoudiger dan het is. In de toekomst zal dit wellicht veranderen als facturen op grotere schaal in een uniforme taal worden verzonden. het gaat erom dat de factuur niet is gewijzigt/ bewerkt door de ontvanger. Als de verzender een valse factuur heeft verzonden en deze niet is bewerkt dan is de factuur wel authentiek. In dit geval zou dit bij een goed ingerichte organisatie aan het licht moeten komen bij de factuurcontrole.
  2. Ik zou het afstemmen bij de fiscus. In principe bekijken zij a.h.v. aantal activiteiten/ aantal afnemers/ omzet niveau/ urencriterium of je ondernemer bent voor IB en/ of BTW. Belangrijkste is dat je deelneemt aan het handelsverkeer en bijv. reclame maakt en concureert met andere partijen. Is denk ik een grijs gebied. Als het hobby-matig is kan je het ook als resultaat uit overige werkzaamheden opgeven, maar ik zou e.e.a. navragen/ afstemmen bij de fiscus als ik jou was.
  3. Als je een credit bedrag negatief debet verantwoord geeft dit een vertekend beeld, aangezien je als het ware dan de balans (totaal activa en passiva) verlaagd ('balansverkorting'). Dit heeft een (onterecht) effect op te berekenen ratio's.
  4. Dank voor alle info (voor zover hier wat nieuws voor mij tussen zat). Vind het wel bijzonder dat men allerlei waardeoordelen post, zonder verdere achtergrond te weten.
  5. 95 is neem ik aan het verlies van de werk BV Als dit het geval is wordt de deelneming 95 minder waard. Je boekt dan: Resultaat deelneming (resultatenrekening), @ FVA ad EUR 95. Balans wordt hierdoor: FVA 119.905 AK 18.000 Algemene reserve 102.000 Resultaat boekjaar -95 Totaal EV 119.905
  6. Allereerst excuus voor onduidelijke tekst. E.e.a. is met ipad geschreven, dus vandaar soms onduidelijk. Hierbij een nadere toelichting. We hebben geen gezamelijke kapitaalrekening, maar ieder betalen we goederen/ lasten privé en boeken dit in een R/C privé. We zijn gezamenlijk bevoegd tot een bedrag van EUR 500,-. De vennoot is zelfstandig een verplichting aangegaan boven dit bedrag, zonder mij daarvan op de hoogte te stellen en zonder mijn voorafgaande goedkeuring. Uiteindelijk ben ik akkoord gegaan met de verplichting (niet expliciet schriftelijk) als hij de verplichting maar zelf betaalde. De vennoot heeft de verplichting echter niet voldaan en na dreigen van de leverancier met een incassoprocedure en afwezigheid van vennoot, heb ik om coulance te bieden aan de leverancier en de relatie, reputatie en andere schade te beperken, het bedrag privé betaald. Voorgaand omschreven afspraak t.a.v. betalingen uit privé middelen staat echter niet als zodanig in het vof-contract omschreven. Echter blijkt wel duidelijk uit email-correspondentie, dat de vennoot zelfstandig de verplichting is aangegaan (zonder mijn voorafgaande goedkeuring). Is dit voldoende om de vof te laten ontbinden of mij uit te laten schrijven. Momenteel is het probleem dat de vennoot niks van zich laat horen en we wonen ver van elkaar weg, dus kan ook niet zo even bij hem langs. Hoe gaat een ontbinding in zijn werk. Het artikel waarnaar Dennis verwijst heeft overigens betrekking op een maatschap.
  7. Hoe gaat een onmiddelijke ontbinding in zijn werk. Ik ben een vof gestart met een partner en deze partner is een verplichting aangegaan > dan bevoegd (maar ik had hier geen problemen mee, als hij het maar uit eigen middelen betaalde). Uiteindelijk is dit niet gebeurd en heb ik het bedrag 'voorgeschoten'. Echter wil ik nu stoppen. In onze overeenkomst is echter opgenomen dat dit alleen ultimo boekjaar kan, maar ik wil er zo snel mogelijk van af. Wat zijn de beste wegen om nu te bewandelen? Momenteel negeert hij echter mijn telefoontjes/ emails. 1) vennoot schriftelijk (aangetekend) op de hoogte brengen van uitschrijving als vennoot, maar heb ik dan vervolgens ook toestemming nodig. 2) schriftelijk op de hoogte brengen van niet nakomen contract/afspraken (namelijk uitgaven > bevoegd/ niet betalen verplichtingen, termijn instellen en vervolgens als de vennoot niet reageerd ontbinden? is dit voldoende voor een ontbinding bij kvk? E.e.a. Wil ik zo spoedig laten verlopen, zodat hij niet meer verplichtingen/ schade kan aanrichten.
  8. Dank voor je reactie. Vanaf 1 april 2011 betaal ik de leasekosten maar ontvang ik EUR 0,30 per zakelijk gereden km van mijn opdrachtgever. Mag ik er dan nogsteeds voor kiezen om de auto prive te rijden en de leasekosten prive te betalen en zakelijk EUR 0,19 te declareren?
  9. Even een specifiek geval in mijn huidige situatie. Tot 1 maart 2011 was ik in dienst bij mijn werkgever en genoot ik van een leaseauto. Per 1 maart 2011 gestart als freelancer, waarbij ik tot op heden nogsteeds geniet van de leaseauto. De eerste maand waren de kosten volledig voor mijn voormalige werkgever. Nu de 2e maand krijg ik een factuur voor de leasekosten. Tot en met 1 maart 2011 betaal ik bijtelling via de payroll van mijn voormalige werkgever. Een aantal vragen: - Kan ik er überhaupt voor kiezen om vanaf 1 maart 2011 de auto privé te rijden en zakelijke km's op mijn emz te schrijven of mag je gedurende het boekjaar niet switchen? - indien bovenstaande niet kan betekend dit dat ik bij mijn aangifte 2011 straks een bijtelling moet opgeven t.a.v. de maanden vanaf maart 2011 en dat ik de leasekosten en aftrek btw via mijn emz kan verantwoorden/ terugvragen? - Als ik binnenkort een tweedehands auto koop kan ik er dan alsnog niet voor kiezen om deze privé te rijden en zakelijke km's te rijden, aangezien je niet mag switchen gedurende het boekjaar?
  10. @Victor, eens voor de boekhouding zal je dan kiezen voor een extra grootboekrekening.
  11. 1 ) De computer van € 300,00 komt rechtstreks in de kosten over 2010 en hebben dus invloed op het resultaat. De computer van € 1.000,00 (stel aankoop 01-01) wordt geactiveerd en komt debet op de balans. Hierop 20% afschrijving, welke ook weer naar het resultaat gaan. Blijft een bedrag van € 800,00 op de Balans debet. (Dit is enkel interessant als je in de toekomst wel een positief resultaat verwacht. je kunt namelijk nog 4 jaar afschrijven en dus het toekomstige resultaat drukken.) 2.) Liquide middelen zijn altijd positief of -0-. ( Te vergelijken met een kas. Als die leeg is kan er niets meer betaald worden.) 3) Klopt aan creditzijde enkel Eigen Vermogen € 800. Met vriendelijke groet, Jan van Nistelrooij. Liquide middelen kunnen natuurlijk ook negatief zijn als het saldo (R/C) met de bank negatief is (schuld). Dit noemen we echter schulden aan kredietinstellingen en worden gepresenteerd onder de vlottende passiva.
  12. Dit hoef je niet in je boekhouding te verwerken. In de jaarrekening kan je toelichting dat het betreffende bedrag niet tot je vrije beschikking staat. De garantie kan je daarnaast toelichting bij de niet uit de balans blijkende rechten en verplichtingen.
  13. Is er niet een makkelijkere ondernemingsvorm waarbij we als 2 zelfstandigen samenwerken, zonder dat één van ons alle risico's draagt en waarbij als de samenwerking niet slaagt één makkelijk kan uitstappen en de activiteiten kan voortzetten.
  14. Als ik op KvK en andere bronnen kijk en ook hier in het forum blijkt dat iedereen zegt dat je je ALTIJD moet inschrijven als zzp-er bij KvK een rechtsvorm moet kiezen. Echter lees ik in de folder van KvK (Freelance ondernemen) het volgende: Nu vraag ik me af of het inderdaad zo is of je je MOET inschrijven als freelancer en wanneer dit niet hoeft.
  15. Ok, dus er moet ALTIJD sprake zijn van een rechtsvorm (natuurlijk of rechtspersoon) alleen los daarvan wordt gekeken of je voor inkomstenbelasting ondernemer bent, zo nee dan is het resultaat uit overige werkzaamheden? Zijn hier ook uitzonderingen op? (v.w.b. verplicht rechtsvorm/ inschrijving KvK).
  16. Het voordeel is dat uw man minder winst maakt en minder belasting betaalt, wellicht in het toptarief van 52% en dat u belasting gaat betalen met een heffing vanaf 33,5%. De exacte omvang van uw beloning moet dan ook wel vastgesteld worden i.o.m. een adviseur/fiscalist. Assisteren bij montage is natuurlijk nog steeds werk van ondersteunende aard en verandert aan de situatie niets... Maar zoals ik al schreef, er is veel grijs gebied en veel rechtspraak over dit onderwerp. groet Joost Geldt dit ook als je fiscale partners van elkaar bent? of haal ik dan nu winst uit onderneming en werk door elkaar? Is Inkomsten uit overig werk anders ook niet een oplossing voor de partner? Ik lees bij Aanvullende toelichting Bij aangifte inkomstenbelasting 2009 namelijk het volgende:
  17. Het verschil is ook verwarrend, doordat er verschillen zijn op het gebied van fiscaliteiten en wetgeving (rechtsvormen). Bij belastingdienst is namelijk het volgende opgenomen met de titel: U verricht freelance werkzaamheden Moet je je in deze situatie inschrijven bij KvK en een rechtsvorm kiezen? En wie/hoe bepaald men of er sprake is van ondernemerschap of van een dienstbetrekking. Dienstbetrekking kan ik me wel iets bij voorstellen (middels VAR verklaring).
  18. Thanks voor de bevestiging. Zoals ik al zei ligt het risico qua aansprakelijk vooral bij het onrechtmatig aangaan van verplichtingen. Derhalve kan een VOF dan toch wel een oplossing zijn voor mijn situatie? En als ik het voor mezelf helemaal zou willen afdichten, zou ik altijd nog een BV erboven kunnen plaatsen (indien de compagnon geen BV samen wilt oprichten).
  19. zo eenvoudig is het niet. Je kunt niet verlangen dat al je klanten de KvK gaan vragen of er beperkte bevoegdheden zijn bij de vennoten. Overigens heeft dat niets met de aansprakelijkheid van doen. Na kort wat gegoogle kom ik dit tegen: Bron: http://www.mkbservicedesk.nl/75/samenwerking-vof-vennootschap-onder.htm Qua aansprakelijkheid zie ik met name het risico voor ons dat één van de vennoten onrechtmatig een verplichting aangaat (afnameverplichting, leveringsverplichting, financiering etc). Dit lijkt af te dekken te zijn met bovenstaande.
  20. Ik dacht dat als je afgesproken bevoegdheden openbaar maakt. D.w.z. deponering bij KvK dat dan deze aansprakelijkheid geregeld is, aangezien een derde van een onbevoegd handelen van de vennoot op de hoogte had kunnen zijn.
  21. Dank voor je antwoord. In aanvulling hierop: Qua aansprakelijk denk ik vooral dat het risico ligt bij het ten onrechte aangaan qua verplichtingen, dit is toch wel contractueel af te dichten. Verder is er geen sprake van beroepsaansprakelijkheid of zullen we financieringen afsluiten. Daarnaast heb je als cooporatie wel denk ik meer opstartkosten (notarieel). Kunnen we hier als ZZP-er in deelnemen of dient dit als EMZ te gebeuren. Daarnaast lijkt me een ander nadeel belastingtechnisch. Opstellen van een jaarrekening is voor mijn geen probleem. Daarnaast val je volgens mij onder het VPB regime. Als we winst willen delen gaat dit dan middels een dividend uitkering? Een BV is overigens geen optie, omdat de inkomsten in eerste instantie gering zijn (ik doe het naast mijn werk en de compagnon naast zijn andere ondernemingen). Derhalve zijn de opstartkosten (kapitaalinleg) en fiscaal niet voordelig.
  22. Voor- en nadelen bekeken op forums e.a. sites (zoals kvk e.d.) Situatie: Met een compagnon wil ik samen een zaak beginnen. Het belangrijkste vind ik dat de aansprakelijkheid goed is geregeld en dat als het niet goed gaat makkelijk onze wegen scheiden. - Voor de hand liggend is een VOF, maar hier vind ik de aansprakelijkheid een groot nadeel. Is dit in te perken middels een overeenkomst en moet deze ook zijn gedeponeerd en zijn opgesteld door een notaris? - Maatschap zou ook kunnen alleen hier is geen sprake van een gescheiden vermogen. - Coorporatie is een optie, maar hierbij moet je loon uitbetalen aan de bestuurder? - Is het ook mogelijk dat (ook al is het een webshop) dat we een samenwerkingsverband (overeenkomst) tekenen en vervolgens als zzpers samenwerken en dat op één naam BTW e.d./ administratie wordt gevoerd en de winst wordt doorbelast aan de andere zzper? Aandachtspunt is hier alleen de fictieve dienstbetrekking. Graag jullie advies. Bvd.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.