Eduard61

Junior
  • Aantal berichten

    24
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door Eduard61

  1. @Roel, is inderdaad dezelfde vraag maar ik had achteraf gezien de vraag wat te specifiek gesteld mbt Portugal. Voor dit forum is het wellicht handiger om de vraag wat algemener te maken. Wellicht is dit andere ondernemers ook overkomen voor andere landen.
  2. Ik heb inderdaad wel gevonden hoe ik zo'n woonplaatsverklaring kan aanvragen, maar heb dit in de afgelopen 10-tallen jaren nog nooit meegemaakt. Het gaat mij meer om het principe. Als ik voor iedere buitenlandse factuur ieder jaar moet gaan aantonen dat we een Nederland bedrijf zijn, dan ben ik nog wel even bezig. Is het niet zo dat dit soort zaken overbodig zijn door de afgesproken internationale belastingverdragen ter voorkomen van dubbele belasting?
  3. Ben je verplicht om een woonplaatsverklaring te overleggen aan een buitenlandse klant bij het versturen van een factuur? Volgens deze klant (ander EU-land) heeft hij een Certificate of Residence van ons nodig om te voorkomen dat hij 25% bronbelasting zou moeten inhouden op onze factuur. Is het niet zo dat dit soort zaken overbodig zijn door de afgesproken internationale belastingverdragen ter voorkomen van dubbele belasting? Voor alle duidelijkheid gaat het hier om inkomstenbelasting en niet om omzetbelasting. Ter info: Wij hebben een VOF die gevestigd is in Nederland en leveren elektronische diensten via internet aan bedrijven in Europa. mod comment: topic van vandaag samengevoegd met dezelfde vraag als eerder deze week.
  4. We hebben de btw inderdaad verlegd op basis van hun goedgekeurde VAT-nummer voor Europese Transacties, maar dat staat volgens mij los van de bronbelasting. Het gaat volgens mij om de inkomstenbelasting. Dat één persoon van de belastingdienst het niet weet is volgens mij ook vrij nietszeggend. Ik heb wel nog een Belgisch document gevonden: https://www.senate.be/www/?MIval=/Vragen/SVPrint&LEG=5&NR=5978&LANG=nl Niemand ervaring mee in Nederland?
  5. Is een Portugese Mod 21-RFI verplicht om 25% bronbelasting te voorkomen obv het inkomstenbelasting verdrag? Wij leveren als VOF elektronische diensten via internet aan buitenlandse bedrijven, voornamelijk binnen Europa. Een klant van ons in Portugal verzoekt ons nu om een ingevuld mod. RFI-21 document en een bewijs van de Belastingdienst van vestiging van het bedrijf in Nederland, anders moeten ze volgens de Portugese wetgeving 25% bronbelasting inhouden op onze factuur en afdragen aan de Portugese overheid. Wat ik begrijp is dat volgens de Portugese wetgeving onze inkomsten geacht worden te zijn behaald in Portugal doordat we een factuur sturen voor onze diensten aan een Portugees bedrijf. Een daardoor zouden we Portugese belasting moeten betalen, tenzij we een mod. RFI-21 document kunnen aanleveren in combinatie met een proof-of-residence. Ik heb de belastingdienst gebeld, maar daar weten ze van niets. Als ik op internet op zoek ga dan kom ik alleen maar een aantal buitenlandse berichten tegen zoals: https://www.auxadi.com/en/news/payments-to-non-resident-suppliers/ https://portuguese-chamber.org.uk/news/mod-21-rfi-double-taxation-relief/ https://www.gardie.pt/single-post/2019/04/23/lets-talk-about-taxes Mijn vraag is of dat binnen de EU daadwerkelijk verplicht is om dergelijke bureaucratische formulieren aan te leveren om dubbele belasting te voorkomen?
  6. Ok, wat is er dan nog meer voor informatie nodig om wel met zekerheid te zeggen of de btw verlengd moet worden? Is het nu onduidelijk of het land van levering Frankrijk is, of is het onduidelijk of het om een Franse entiteit gaat?
  7. Ai. En ik maar denken dat ik alleen het BTW-nummer hoef te controleren...... Zoals Roel al aangeeft gaat het het om een levering aan een Franse entiteit. De bedrijfsvoering en woonplaats ligt in Frankrijk. Ik weet het even niet meer....
  8. Bedankt voor het antwoord. Ik neem aan als wij de BTW verleggen op basis van het goedgekeurde BTW-nummer, dat wij hier niet achteraf door in de problemen kunnen komen omdat het BTW-nummer is goedgekeurd voor verlegging, toch?
  9. De klant woont in Frankrijk en heeft voor zijn Nederlandse bedrijf een Frans BTW-nummer gekregen., zo lijkt het. Als ik bij VIES kies voor Frankrijk en dan het BTW-nummer invoer, dan is het BTW-nummer goedgekeurd en wordt er een Nederlands adres getoond.
  10. Wij exploiteren een website met een NL-domein vanuit ons Nederlandse bedrijf. Daarop kan iedereen adverteren. Onze bezoekers zijn voornamelijk Nederlandstaligen.
  11. Geen idee waarom je dit vraagt, maar we leveren diensten (advertenties op een website) aan iedereen die dat wil. In NL, europa en buiten europa.
  12. De eigenaar van het bedrijf woonde voorheen in Nederland, maar nu in Frankrijk en niet meer in Nederland. Ze hebben nu twee bedrijven, een in Nederland en een in Frankrijk. Ze willen met het Nederlandse bedrijf bij ons adverteren maar omdat zij de activiteiten met dit Nederlandse bedrijf vanuit Frankrijk uitvoeren, vallen ze onder de Franse TVA(-regels) en niet onder de Nederlandse. Als dus deze klant. Ik heb geen idee of dit wel klopt.
  13. Bedankt voor je reactie. Jazeker, dat schreef ik "Dit Franse BTW-nummer is inderdaad goedgekeurd voor Europese Transacties en op ec.europa.eu wordt dan een Nederlands adres weergegeven." Ze willen nu een factuur met een Nederlands Factuuradres waarbij het Franse BTW-nummer vermeldt moet worden én waarbij de BTW verlegd moet worden. Maar de landnaam op het Factuuradres is dus Nederland. Mijn boekhoudpakket gaat dat in ieder geval niet pikken, maar mag dit volgens de belastingdienst?
  14. Wij leveren via onze website diensten aan ondernemers in binnen-en buitenland. Een (buitenlandse) klant wil nu van ons een factuur met BTW verlegd in combinatie met een Nederlands Factuuradres met een Frans BTW nummer. Kan dat? Dit Franse BTW-nummer is inderdaad goedgekeurd voor Europese Transacties en op ec.europa.eu wordt dan een Nederlands adres weergegeven. Ze hebben een vestiging in Frankrijk van waaruit alles wordt gerund en een vestiging in Nederland met een Nederlands Factuuradres. Mogen wij dan inderdaad de BTW verleggen terwijl er sprake is van een Nederlands Factuuradres?
  15. Voor de zekerheid wil ik even staven of mijn denkwijze correct is, omdat ik met de zoekfunctie een dergelijke vraag nog niet ben tegengekomen. Wij hebben als VOF in mei 2012 een Chevrolet Volt Hybride gekocht (<50gr Co2). De BTW hebben we in mindering gebracht op onze omzet en we hoefden geen BPM te betalen. Nu, 5 jaar later, gaat deze auto in de verkoop en heeft zich een ondernemer uit Duitsland gemeld om deze auto te kopen. Het betreft een GmbH met een BTW-nummer dat is goedgekeurd voor Europese Transacties volgens de site http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/ Ik wil nu een 0%-btw-factuur maken voor deze ondernemer waarbij genoteerd wordt dat de “btw verlegd” is, en vervolgens de auto bij het RDW voor de export aanmelden. Heb ik dan overal aan gedacht of zie ik nog iets over het hoofd?
  16. Dat is dan weer een onduidelijkheid erbij want op internet wordt dat veelvuldig genoemd, ook bij pensioencasussen. Even deduceren. Wie bepaald nu exact of een vof in Nederland gevestigd mag blijven en OB moet betalen in NL indien de vennoten "langdurig" in het buitenland wonen/verblijven? Is dat nu "belastingdienst buitenland" (en gaat het dan om NL of SP?) of "kamer van koophandel in Rotterdam". Wellicht nog nuttige info, het gaat hier om een puur autonoom internet advertentiebedrijf zoals marktplaats .nl zonder vestigingsadres. Onze vaste inrichting is dus eigenlijk een server die alles vanaf het begin tot het einde zelfstandig kan afhandelen.
  17. Hoe kom je aan de informatie om deze stelling te doen? 183-dagenregeling Op grond van het belastingsverdrag tussen Nederland en Spanje is het uitgangspunt dat u pas in Spanje als fiscaal ingezetene wordt aangemerkt als u gedurende een kalenderjaar meer dan 183 dagen in Spanje verblijft (hoeft geen aaneengesloten periode te zijn) of het centrum van uw economische en levensbelangen zich in Spanje bevindt. Op zich maakt het mij niet uit waar ik belasting betaal, als mijn bedrijf maar gewoon in NL kan blijven en ik daar de OB kan betalen.
  18. Welke regeling bestaat daar dan voor? Waar moet ik dan exact op zoeken?
  19. Is er wellicht iemand die dit wel weet? Stel ik verblijf 7 maanden per jaar in Spanje, maar houdt mijn Nederlandse woonadres gewoon aan en blijf dus gewoon Nederlands ingezetene. Spanje zal mij na 6 maanden echter zien als fiscale inwoner waardoor ik dus eigenlijk in 2 landen een fiscale inwoner ben. Kan ik dan mijn VOF met vooral Nederlandse inkomsten van mijn NL-website gewoon in NL blijven zetelen en dus OB in NL betalen, terwijl ik dan mijn fiscale inkomen in Spanje moet afdragen?
  20. Oef, zonder gedoe kan ik dus weg vergeten begrijp ik. Waar ik belasting moet betalen maakt mij niet zo veel uit, maar mijn bedrijf in NL houden dat zou mij wel wat waard zijn. Maar dan kom ik weer in de problematiek van de ouderwetse "vaste inrichting" denk ik terwijl mijn bedrijf uitsluitend in de cloud zit. Is er nog een alternatief die een beetje van deze eeuw is?
  21. Maar ik wil helemaal niet emigreren met mijn bedrijf. Ik wil alleen flexibel kunnen wonen. Ben je dan verplicht om je bedrijf naar Spanje te verhuizen of kan je dan onder bepaalde voorwaarden het bedrijf in NL voortzetten?
  22. We zien door de vele fiscale bomen en bos niet meer, vandaar deze vraag. Samen met mijn vrouw hebben we een VOF waarbij we leven van een .NL-website vanuit een werkkamer aan huis. Wij zouden heel graag voor een aantal jaren b.v. 8 maanden per jaar in Spanje willen wonen en werken vanuit een koop- of huurwoning en 4 maanden in Nederland in b.v. een gekochte of gehuurde recreatiewoning. Daarbij gaat het niet over geld besparen, maar gedoe besparen. Wij zitten niet te wachten op een fiscale emigratie waarbij het bedrijf moet worden overgeheveld naar Spanje met Spaanse fiscale toestanden, fiscale afrekeningen, stakingswinsten, conserverende aanslagen en af te kopen FOR-bedragen. Ondanks dat Spanje wellicht fiscaal goedkoper zou kunnen zijn, willen er best meer belasting betalen door de onderneming in Nederland voort te zetten om vooral gedoe te besparen. Oftewel, hoe kan ik mijn belastingcentjes in Nederland blijven afdragen, zonder Spanje tekort te doen en toch 8 maanden in Spanje te wonen? Is het mogelijk om een VOF met een .NL-website fiscaal in Nederland voort te zetten, zonder een ouderwets Nederlands fysiek kantooradres en deels vanuit Spanje en Nederland te besturen? Onze inkomstenbron, en emailadres bevindt zich namelijk op internet waardoor we geen fysiek adres nodig hebben. Wat is nu de eenvoudigste oplossing zonder gedoe?
  23. @Joost Bedankt voor je antwoord. Toch vraag ik mij af of jouw stelling "Een virtueel kantoor is geen vaste inrichting in de zin van de wet" echt klopt. Mijn business bestaat uit dienstverlening via internet. Wij hebben geen fysieke producten en handelen alles online af. Zie het maar als een webwinkel die zelfstandig draait waarbij echter geen sprake is van fysieke leveringen. Om mijn zelfstandige ondernening te laten functioneren, heb ik als enige faciliteit een bureau en een internetaansluiting nodig waarmee ik mijn laptop kan aansluiten en mijn IP-telefoon. Als ik dus periodiek een bureau huur in een service-kantoor om mijn werkzaamheden te verrichten, zoals telefonische acquisitie, voldoe ik volgens mij voor 100% aan de definitie die jij hierboven hebt beschreven.
  24. Als ondernemer binnen een eenmanszaak wil ik graag net over de grens in Duitsland gaan wonen. Het bedrijf wil ik graag belastingtechnisch in Nederland houden. Nu kan je in Nederland een `virtueel kantoor` huren met een postadres en bedrijfsruimte op afroepbasis. Mijn vraag is nu of dit `Virtuele kantoor` officeel is toegestaan als `Vaste Inrichting`, zoals de Belastingdienst dat begrip bedoeld? Weet iemand hoe dat officieel zit? Zijn er mensen die hier gebruik van maken en kunnen aangeven hoe de Belastingdienst hiermee in de praktijk mee omgaat?
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.