Jump to content

Marlyvk

Senior
 • Content Count

  40
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0

Personal info

 • You are:
  ondernemer
 • Gender
  Female
 • How did you find us:
  zoekmachine

Register

 • What age group do you belong to?
  25-30
 • You are primarily interested in:
  ondernemen algemeen
 • Which other websites about entrepreneurship and / or innovation do you visit regularly?
  Geef hier svp een aa
 1. Ik zou gewoon wat spelen met het soort berichten en kijken wat de beste resultaten geeft. Ik sluit me verder aan bij de mening van Wouter, dat commerciële berichten minder interessant zijn.
 2. Je vraag zou eigenlijk beter in een ander (sub)forum passen. Dit is namelijk een forum over het maken van een businessplan.... Maar dat kun je natuurlijk heel breed zien ;-) Helaas zou ik niet weten waar je terecht kunt. Misschien eens wat googelen, ergens anders navraag doen of op een ander forum navragen?
 3. Ik heb alleen je eerste openingspost gelezen, want daarna wist ik eigenlijk wel al voldoende. Ik vind het op zich prima dat mensen ervaringen op het HL forum delen. Ik heb verder geen ervaring met Qcredits, maar heb wel links en rechts gehoord dat ze heel gemakkelijk kleinere kredieten verstrekken en dat ze daarbij niet altijd heel veel tijd of aandacht aan een businessplan besteden. Van de ING heb ik bijvoorbeeld gehoord dat je vaak zelfs zonder businessplan een lening kunt aanvragen bij Qcredits. Als het daadwerkelijk klopt kan dat inderdaad betekenen dat het voor ondernemers zonder of met een slecht businessplan wel risico's inhoudt. Nu wil ik niet zeggen dat jouw plannen niet goed waren, maar het kan wel invloed hebben op de tegenvallende resultaten. Verder vind ik het heel vreemd en opmerkelijk dat Qcredits zou adviseren om de post BTW vooraf te schrappen. Je kunt je afvragen wie je dan voor je hebt gehad en of deze wel genoeg kennis en ervaring heeft. Persoonlijk zou ik met deze eis nooit ingestemd hebben, want het is vragen voor problemen met het betalen van rekeningen. Je moet de BTW vooraf betalen en in het ergste geval krijg je dat bedrag pas een kwart jaar later terug. Zoiets simpels had de adviseur bij Qcredits echt wel moeten weten. Tenslotte nog het advies om financiële problemen tijdig op te lossen. Als je bedrijf niet goed loopt en je betalingsachterstanden hebt, wacht dan niet langer maar zoek ergens een baan.
 4. Bedankt voor de tip! Ik zal me zeker eens verdiepen in de liquiditeitsprognose. Misschien toch wel nuttig... De getallen die ik gegeven heb waren overigens maar een fictief voorbeeld ;-)
 5. Een liquiditeitsprognose is iig niet verplicht bij een financieringsaanvraag. En verder heeft mijn boekhouder als reden aangegeven dat ik niet te maken heb met rekeningen die door klanten pas na een bepaalde termijn worden voldaan en dat zodoende een liquiditeitsprognose niet zo belangrijk is. Ten minste zo heb ik het begrepen. Ik weet wel dat het bij seizoensarbeid bijvoorbeeld wel belangrijk is om een liquiditeitsprognose op te stellen. Maar hij zou hem wel kunnen opstellen als ik er expliciet om zou vragen ;-)
 6. Bedankt voor de tip Marjan! Om de post afschrijving te bepalen ga ik de inventaris en apparatuur in 5 jaar afschrijven en de verbouwing in 10 jaar. Dat lijkt me nu het belangrijkste. Vervolgens laat ik gewoon alles door een boekhouder controleren. Die zijn er immers ook niet voor niets :-)
 7. Bedankt voor de informatie! Mijn boekhouder vindt het niet echt nuttig dat er een liquiditeitsbegroting wordt opgesteld. Momenteel zijn de rente- en bankkosten voor de eerste drie jaar van de exploitatiebegroting als volgt bepaald: het totale bedrag (lening+volle krediet) maal rentepercentage. Boekhouder had 6% genomen, maar de bank was het daar niet mee eens en ik heb het daarom nu naar 11% veranderd.... Maar mijn gevoel zegt dat deze manier niet echt klopt. Er zit toch wel verschil tss lening en krediet, met name de aflossing ontbreekt op deze manier in de begroting (of telt die niet mee in deze post). Het feit dat de kosten ieder jaar hetzelfde zou blijven klopt ook niet, gezien het feit dat er afgelost wordt en verwacht kan worden dat de omvang van het gebruikte krediet afneemt.
 8. Dank je Marjan! Dat verheldert alles enigszins. Zou ik dan ook kunnen stellen dat het meubilair en spullen voor de wachtruimte en consultatieruimte bij elkaar opgeteld mag worden? Voor de wachtruimte zijn hierin opgenomen: stoelen, tafeltje, wandfolderhouder, weegschaal, deurmat, prikbord en klok (samen >450). En voor de consultatieruimte: kruk, whiteboard, weegschaal kat, keukenweegschaal, pedaalemmer, posters, klok, apotheekkast, bureau, stoelen, brievenbakje, papiermand (samen >450). De chirurgische handinstrumenten zijn bij elkaar opgeteld ook meer dan € 450,- maar los natuurlijk weer niet. Stofzuiger, diepvries, vetbedden (speciale dekentjes), infraroodlamp, toonkast, meubels voor kantoortje (tafel, stoelen), infuusstandaard, dwangkooi, stuwband, reageerbuisrek met buisjes, microscoop, otoscoop, ophtalmoscoop, telefoon, kassa, printer, labelprinter, vakliteratuur. Eigenlijk het enige waar ik momenteel echt zeker van ben dat het bij de inventaris boven € 450,- hoort zijn de opnamehokken die boven de € 450,- liggen. Sorry overigens als ik belachelijk gedetailleerd zou zijn..... :-)
 9. Eigenlijk in het verlengde van mijn vorige topic over afschrijvingen nu een vergelijkbare vraag over rente- en bankkosten, want hoe stel je deze voor een exploitatiebegroting op? Als toevoeging er even bij vermelden dat de bedoeling is dat de exploitatiebegroting uiteindelijk bij een financierder terecht komt voor een financieringsaanvraag. Ik zal hieronder even mijn redenering laten zien. Ik hoop dat iemand mij kan vertellen of ik zo goed denk. Stel dat ik - neem fictieve getallen - 100.000 lening bank (voor verbouwing, inventaris en apparatuur) en 30.000 krediet (voor zaken die minder dan 1 jaar in bedrijf aanwezig zijn: o.a. voorraad) zou krijgen. Nu zou ik moeten opzoeken hoeveel de rente voor de lening en krediet bedraagt. De rente voor de lening staat vast, maar de rente van het krediet is variabel. Als aflossingstermijn van de lening zou volgens mij de afschrijvingstermijn als richtlijn genomen kunnen worden? Uit een gesprek van de bank is namelijk gebleken dat bij een afschrijvingstermijn van 10 jaar een aflossingstermijn van 10 jaar wordt genomen. Maar hoe doe ik dat dan als ik bij de afschrijving voor verbouwing 10 jaar en voor inventaris + apparatuur 5 jaar neem? In de exploitatiebegroting zou ik de jaarlijkse aflossing en rente voor de lening dus moeten opnemen. Ik neem aan dat er lineair wordt afgelost en dat betekent dat de rentekosten iedere jaar dalen. Wat het krediet betreft is het moeilijker om daarvoor de jaarlijkse kosten te begroten. Hoe dieper in het rood, hoe meer kosten aan jaarlijks te betalen rente. De bedoeling is natuurlijk dat dit krediet zo snel mogelijk weer uit de rode cijfers gaat, maar hoe lang dat gaat duren vind ik moeilijk in te schatten. Iemand een idee hoe ik dat zou kunnen doen? Van de ene kant zouden deze kosten na 1 jaar terug horen te zijn, aangezien er zaken mee worden gefinancierd die minder dan 1 jaar in het bedrijf blijven. Zou ik een inschatting kunnen maken adhv. het resultaat voor belastingen in de exploitatiebegroting? Stel dat deze het eerste jaar op 30.000 wordt geschat, dan zou dit het krediet kunnen dekken??? Alvast bedankt weer!
 10. Helemaal duidelijk nu! Verbouwing 10 jaar en inventaris+apparatuur 5 jaar. Alleen ben ik nu weer aan het worstelen met wat onder inventaris valt. En vooral het feit dat daarbij het gros minder dan 450 kost. Dat kan ik moeilijk allemaal het eerste jaar als kosten opnemen??? En ja, de exploitatiebegroting dient aan een bank voorgelegd te worden. Ik laat het overigens wel allemaal vooraf door een boekhouder controleren.
 11. Bedankt voor de reacties! Ik zal even wat extra uitleg geven: Van de totale investering (bestaande uit verbouwing, apparatuur, inventaris en voorraad) de voorraad aftrekken. Je houdt dan over: verbouwingskosten, apparatuur en inventaris. Totale afschrijving hierover in 10 jaar. Volgens de persoon die dit zo voorstelde geeft dit in de exploitatiebegroting het gunstigste resultaat voor belastingen. Het kan volgens hem ook wel anders maar dan zou ik in de exploitatiebegroting voor de investeringen beneden € 450,- extra posten moeten opnemen en dat zou een minder gunstig resultaat voor belastingen in de exploitatiebegroting geven. Uit navraag aan de persoon die de afschrijvingspost heeft begroot bleek dit inderdaad zo te zijn, maar het is alleen niet als dusdanig berekend. Kan ik dat niet beter veranderen en de apparatuur en inventaris in 5 jaar afschrijving ipv. de huidige 10 jaar? Het geeft daardoor een wat minder hoog resultaat voor belastingen in de exploitatiebegroting, maar voor de bank komt dat toch wel degelijker over, niet? Bij willekeurig afschrijven is het toch zo dat je eventueel aanvankelijk meer of minder afschrijft dan bij lineaire afschrijving en dat je later respectievelijk minder of meer moet gaan afschrijven (dacht ik zo). Maar in een exploitatiebegroting hoef je hier toch nog geen rekening mee te houden?
 12. Ik begrijp dat het ook moeilijk is om via een forum hierin advies te geven. Ik heb me er nog eens over gebogen en ik denk dat ik het nu wel goed moet zijn. Voor de zekerheid laat ik het wel een boekhouder nog eens controleren. Suggesties blijven wel welkom natuurlijk ;-)
 13. Zo heb ik het niet ervaren. Als je met je businessplan voor een financieringsaanvraag bij een bank aanklopt wordt je niet altijd voor een gesprek uitgenodigd ;-) Belangrijkste onderdeel van je businessplan is ongetwijfeld je financieel plan, want daar is de bank het meest in geïnteresseerd en is ook voor jezelf het meest interessant om als starter de conclusie te kunnen stellen of je plannen ook haalbaar zijn. Het schriftelijk deel is ook belangrijk, maar wordt vooral bruikbaar als je eenmaal aan de slag gaat. Dat vormt namelijk de bijbel van de onderneming, al is het natuurlijk niet de bedoeling dat ie net zo dik gaat worden ;-) Hou het idd kort, maximaal 20 pagina's.
 14. De inhoudsopgave is voor elk bedrijf ongeveer hetzelfde en bovendien bestaat er geen standaard inhoudsopgave per sector. Je moet het gewoon zelf opstellen en je niet teveel door standaard zaken laten leiden. Maar dit zou alvast een voorbeeld kunnen zijn waar je wat aan hebt. En anders even bij de sticky topics zoeken. Daar staat meestal ook veel nuttig basisinformatie! I. SAMENVATTEND OVERZICHT II. PERSOONLIJKE ACHTERGROND A. Personalia B. Opleidingen C. Werkervaring D. Interesses E. Motivatie en doelstellingen F. Sterktes en zwaktes III. PRAKTIJKGEGEVENS IV. MARKETINGPLAN A. Bedrijfsformule B. Bedrijfsconcept C. Marktanalyse D. Concurrentieanalyse E. Doelgroepanalyse F. Acquisitieplan G. Marketingmix H. Toekomstperspectief V. FINANCIEEL PLAN A. Exploitatiebegroting B. Financieringsplan C. Liquiditeitsbegroting D. Privéspecificatie
 15. Nog een punt waar ik momenteel over aan het tobben ben is de totale investering. Momenteel heb ik bij de investering één maand vaste maandlasten betrokken. Hierin is o.a. huur, telefonie, internet e.d. betrokken. Nu vraag ik me af of ik na de eerste maand wel al in staat zal zijn om op eigen kracht de vaste maandlasten op te brengen en of ik niet meerdere maanden vaste lasten in het totale investeringsbedrag moet betrekken? In het begin heb je vaak toch een aanloopperiode voordat alles helemaal soepel loopt. Ik heb wel een post onvoorziene kosten betrokken, maar dat zet ook niet veel zoden aan de dijk in het geval ik in de aanloopperiode de volledige vaste lasten nog niet uit bedrijfsactiviteit zou kunnen opbrengen. Nogmaals: alvast bedankt!
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept