EJE

Junior
  • Aantal berichten

    14
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door EJE

  1. De materialen siliconen - aluminium - hardstaal zijn de materialen waar de matrijs van gemaakt zijn. De materialen die erin gaan waren bij mij ABS. (even voor de duidelijkheid). Of een normale matrijs geschikt is voor rubberen/siliconen onderdelen weet ik niet. Ook de vorm zal wel van belang zijn bij de kosten. Die goedkope matrijs kwam volgens mij uit NL. De grotere matrijzen waren veel duurder en daarvoor is de basis in China gemaakt, en zijn ze afgewerkt in NL.
  2. Ik ken je probleem om een "inschatting" te krijgen van veel, duur, kosten etcetera. Om een klein voorbeeld te geven: wij hebben een simpele matrijs gemaakt om wat busjes te spuiten. Ook ongeveer onderdelen van 1cm3. Matrijs kostte zo`n 1500 euro (aluminium) en de stukskosten ca 5 - 10 ct. ABS. Let wel dat de spuitgietbedrijven weinig zin hebben om iedere week 5 stuks te draaien, dus dat je meteen voor één of twee jaar voorraad aanschaft. Dat was dus niet voor een 2 componenten mold maar gewoon in ABS.
  3. Of het de moeite waard is om te gaan spuitgieten hangt niet alleen af van de matrijskosten maar ook van de andere technieken: Er zijn vele afwegingen te maken of frezen/draaien etc wellicht rendabeler is, of misschien zelfs 3D printen. Verwacht je echter dat je dit product een flink aantal jaren op deze manier kunt blijven voeren (geen wijzigingen!), de vormen en materialen zijn geschikt om te spuitgieten, dan kan het een goede optie zijn. Ik heb aan een aantal verschillende spuitgietproducten meegewerkt, maar ik ben geen kenner op het kunststofgebied: die ga je wel nodig hebben. In Nederland is het bij mijn weten redelijk gebruikelijk dat de matrijsmakers nog een beetje mee kunnen denken in het ontwerp, in China is dat bij mij nog niet voorgekomen. Wat ik weet is dat je matrijzen uit siliconen kunt laten maken, maar die gaan slechts enkele tientallen stuks mee. Aluminium matrijzen gaan volgens mij tot enkele duizenden stuks, en hardstaal tot enkele tienduizenden stuks. Aluminium matrijzen lijken me in dit geval welk geschikt. Ik heb goede ervaringen met Alligator plastics.
  4. Een redelijke vergoeding voor je uren lijkt me op de plaats. Dan komt jou client er ook nog eens netjes vanaf. Dit soort dingen doe ik meestal in overleg (is me ook één of twee keer voorgekomen). Wat belangrijk is, is dat je je klant het gevoel geeft dat jíj hem iets geeft. En niet andersom!
  5. http://www.belastingdienst.nl/zakelijk/personeel_loon.html en iets nauwkeuriger: http://www.belastingdienst.nl/zakelijk/loonheffingen/download/ Daar het formulier: melding loonheffingen aanmelden werkgever. Als je dat invult krijg je een loonheffingsnummer. Je moet dan je personeel aanmelden en iedere maand aangifte doen hiervoor. Zorg dat je even goed uitzoekt welke gegevens je allemaal van je werknemer moet hebben. Zorg dat je in ieder geval een kopie paspoort hebt. Daarnaast is er ook nog een verklaring voor de loonheffingskorting: als je die toepast moet je die ook hebben liggen voor eventuele controles.
  6. Vast een stap in de goede richting: Rusland is geen EU land. Volgens mij moet je gewoon Nederlandse btw toepassen.
  7. Luchtvracht is duur. Dit zijn geen hele uitzonderlijke tarieven. Als je het goedkoper wilt moet je vaker bestellen dan kun je flinke kortingen op transportkosten krijgen. Het kan wel lonen om een paar verschillende koeriers naast elkaar te leggen. Als je een goed betaalbare oplossing hebt voor snel vervoer van relatief zware pakketten dan ben ik ook wel benieuwd. Machines van 80 tot 100 kg zijn ook niet leuk om de vrachtkosten te betalen ;)
  8. In mijn offertes vermeld ik altijd de betalingscondities. Eventueel een voorschot en in ieder geval de betalingstermijn. Mijn klanten betalen vaak redelijk tot goed. Ik snap dat het lastig is om als éénpitter je klanten op te bellen, maar dat kan toch ook een voordeel zijn. Grote klanten bel ik gewoon naar de afdeling crediteurenadministratie, maar ik denk dat jou uitdaging/probleem zit bij de klanten waar je met dezelfde mensen te maken krijgt. Dat is wat lastiger. Je zou een kennis/medeondernemer kunnen vragen om er achteraan te bellen, ik ken een aantal eenmanszaakjes die dat zo doen. Ik heb niet zoveel problemen met zelf bellen, gewoon doen! Je klant weet tóch dat je van zijn geld leeft, zo zit de wereld in elkaar. Je hoeft je dus mi. niet te schamen om te vragen wat jou toebehoort! Als je vaste klanten hebt die steevast te laat betalen zou het kunnen helpen om in de eerste of tweede aanmaning te zetten dat bij uitblijven van tijdige betaling de volgende orders op vooruitbetaling zijn. Kredietbeperking en dergelijken zie ik niet als goede oplossing: de échte wanbetalers betalen dit waarschijnlijk toch niet. Wat ik wel aan zou raden is om je herinneringen op tijd te versturen. Niet te lang wachten, maar laten merken dat jij niet gediend bent van te late betalingen! De éénpitters zullen de aanmaning wel herinneren en die vinden het ook niet leuk om als wanbetaler bekend te staan. Je kunt je directe relatie ook in je voordeel gebruiken bij deze betalingen :)
  9. Idem zoals een hoop andere mensen hier: ik zou het product niet, ergens anders of pas als ik het probleem helemaal zat ben kopen. Voor mij zou het ontbreken van iDeal of paypal gelden als een obstakel om te kopen. Zeker bij een webshop! Nog iets anders: in je openingspost lijkt het alsof jou "eerlijkheid en openheid" heel belangrijk is. Dat is het ook wel maar ik betwijfel of klanten hier een echt pluspunt in zien. Het lijkt mij zelf geen prbleem als je de iDeal bijv. toevoegd en je verkoopprijs met €0,50 (voor iedereen) omhoog bijstelt.
  10. Ik heb zelf (en enkele klanten met mijn) ook wel eens een klein onderzoek gedaan naar koeriersdiensten. Mij zelf bevalt UPS (heb ik in dit topic nog niet voorbij zien komen) echt heel goed. Ze komen alle pakketten netjes ophalen en het normale binnenland expres-saver tarief ligt rond 5 - 6 euro zonder korting. Als je inderdaad enkele honderden tot duizenden zendingen verwacht dan kan hier behoorlijk veel vanaf! Tracking is beschikbaar, evenals verzekering en retourzendingen. Via het web zijn zendingen aan te maken die binnen een uur geloof ik nog opgehaald kunnen worden. Daarnaast lopen de mensen van UPS in een uniform en rijden ze in een nette bus die iedere dag gewassen wordt. Dat kan je niet zeggen van de DHL/TNT/DPD chauffeurs die in grijze (ooit witte) busjes of personenauto`s de pakjes komen afgeven die overduidelijk geasfalteerd met nicotine zijn.
  11. Als je een dergelijk product wilt laten ontwikkelen in Azië én je wilt A (of B) kwaliteit leveren dan zul je je leveranciers goed uit moeten zoeken. Zelf heb ik ervaring met een aantal producten in China produceren (elektronica en spuitgietdelen) maar de goede bedrijven hiervoor vindt ik lastig te vinden. Je zult er zelf veel verstand van moeten hebben om de kwaliteit te kunnen waarborgen. Ik weet ook niet in hoeverre het apparaat moet concurreren met huidige tablets dan zul je je beurs open mogen trekken. Zeker voor één proto zul je niet snel de juiste fabrieken warm laten lopen is mijn ervaring. Hoever ben je met het ontwerp? Heb je een volledige specificatie van het ontwerp (incl software/io/prestaties) of heb je slechts een paar schetsen? Is er al enige optimalisatie uitgevoerd naar produceerbaarheid?
  12. Ik zelf ben ook een prototypebouwer, maar wij doen absoluut niet hetzelfde: ik ben namelijk elektronica-prototypebouwer (en ontwikkelaar). Een prototype kan alles zijn van een website tot een printplaat tot een mechaniek of een beeld. Zorg dat je zelf weet waar jij van dienst kan zijn! En maak dit ook naar buiten duidelijk. Ik vermoed dat het volgende wat ik schrijf universeel is, ik vertel het nu vanuit mijn kant, hier kan je zelf een draai aan geven: Wat voor mij erg fijn werkt is het vinden van een klant die redelijk veel behoefte heeft aan mijn kennis en werkplaats, maar geen zin heeft om dit zelf neer te zetten. Dit soort bedrijven vindt ik in de mechanica: geen kaas van elektronica gegeten hebben, maar door de nieuwe wensen van de markt wel die richting op willen gaan. Voor dit soort klanten lever ik proto`s, ontwikkelwerk, en de uiteindelijke producten. Op deze manier hoeft niet iedere proto die je maakt uit te groeien tot succes omdat jou klanten meerdere projecten hebben lopen en je eigenlijk deel uit kan maken van het ontwikkelwerk. Ook hoef je niet iedere keer nieuwe klanten te zoeken. In het begin heb ik enkel op betaalde basis gewerkt voor het ontwikkelwerk, maar nu mijn bedrijf langer staat en mij meer zekerheid biedt kan ik ook risico`s nemen door op no cure - no pay basis te werken: ik ontwerp een product en produceer dit op bestelling. De proto`s geef ik aan mijn klant om te verkopen en slaat het aan dan heb ik er een product bij. Ik denk niet dat je alleen dit moet doen omdat het veel investeringen vraagt waar je niet van weet of het iets wordt. Hoe denken klanten erover om op no cure - no pay basis te kopen? Als ze echt vertrouwen hebben in het product mag het toch wel wat geld kosten. Als ze zelf geen vertrouwen hebben dan valt er misschien wel wat te halen, maar dan moet jij je klanten zien te overtuigen. Op dit moment kan ik voor sommige klanten een dergelijk traject aanbieden omdat ik denk dat de producten zullen verkopen, maar de klant niet voldoende vertrouwen heeft om het ontwikkel/proto traject te betalen. Dan verdien ik de moeite terug als het product wel verkoopt. Wat ik je verder nog in overweging wil geven is de markt waarop jij je begeeft: voor de eerste proof-of-concept modellen is niet altijd veel geld beschikbaar, en het genereert enkel inkomsten als jij uren maakt. Echter is tijdens de crisis hier behoorlijk op bezuinigd (zeker op het uitbesteden hiervan). Dan zit jij dus zonder inkomsten op dat moment. Kan jij je diensten niet uitbreidden naar bijv. kleine serieproductie zodat je zelf wat dingen kunt "leveren" aan de klanten?
  13. Ik heb zeker de factuur van de vervoerder wel verwacht. En ik denk wel dat jullie gelijk hebben dat ik erachteraan had kunnen bellen, maar nadat de zending en het telefonisch contact goed afgelopen waren heb ik er niet bij stil gestaan dat de factuur wel eens verkeerd gestuurd zou kunnen zijn. Tijdens het contact met het incassobureau kwam ik er pas achter dat de vervoerder zelf klantnummers aanmaakt bij dit soort zendingen, en dat ik bij dezelfde vervoerder ook meerdere klantnummers zou kunnen hebben vanwege de verschillende services. Derhalve heb ik dus ook nooit een adreswijziging naar de vervoerder gestuurd. Ik zal de overige afwikkeling posten zodra ik meer weet. (Oké, misschien ben ik wat sceptisch over incassobureau`s. Ik zal me beperken tot incassobureau V.)
  14. Ik lees al een tijdje mee op dit forum, maar nu zit ik zelf dus met een probleem waar ik niet uitkom, en ik voel mij daar niet gelukkig bij. In 2004 ben ik naast mijn studie met een eigen bedrijf begonnen, en heb sindsdien ook sporadisch wat spullen geïmporteerd vanuit China. Nu heb ik in november 2010 uit China weer een machine laten komen, welke ook prima afgeleverd is. Echter is de rekening voor de invoerrechten niet bij mij aangekomen (derhalve ook niet betaald). Nu heb ik eind januari een prachtige aanmaning gekregen van incassobureau V.: een hoofdsom van een kleine €250 met een verhoging van ~€69. Ik heb direct na het ontvangen van deze aanmaning het incassobureau opgebeld om een kopie van de factuur te vragen en deze ook gekregen. De hoofdsom heb ik overgemaakt. Wat blijkt? Vervoerder D. heeft de factuur naar een adres gestuurd waar ik al sinds halverwege 2006 niet meer ben. Dit was mijn woonadres destijds, en nu zit ik enkele jaren een dikke honderd kilometer ergens anders. Nu heb ik wel eens vaker voorgehad dat een factuur niet gestuurd was of verkeerd, en normaal gesproken doen incassobureaus er niet moeilijk over om genoegen te nemen met de hoofdsom, omdat ik niet in de fout ben. Maar deze keer niet: het incassobureau vindt dat ik nalatig ben geweest doordat ik geen adreswijziging heb doorgegeven aan D. Ik heb geprobeerd om contact op te nemen met D. om inhoudelijk deze kwestie te bespreken echter hebben die mijn account gesloten omdat het is overgedragen aan het incassobureau. Wat moet ik hier mee doen? Is het terecht wat vervoerder cq. incassobureau beweren? Even een aantal korte feiten op een rijtje: 1. Zending DDU afgeleverd op een recent adres. 2. Factuur voor invoerrechten is naar een (heel) oud adres gestuurd. 3. Het juiste adres is zowel te vinden op mijn website en bij de kvk. 4. Ik ben omstreeks de afleverdatum door de vervoerder gebeld, echter zat ik in bespreking en kon niet opnemen. Teruggebeld en toen wist men niet waar het over ging. Gemeld dat ik deze zending verwachtte en ze wilden weten of het afleveradres goed was. Dat was prima, meer is er niet gevraagd. 5. Ik ontvang veel vaker binnenlandse zendingen op hetzelfde adres/bedrijfsnaam en dat gaat wel altijd goed. 6. Mijn leverancier heeft naar mijn huidige bedrijfsnaam en adres verzonden, zonder mijn account nummer. 7. Er wordt nu beweerd dat ik nalatig ben door het niet-doorgeven van een adreswijziging, en daarom de kosten moet betalen. 8. Volgens mij heb ik nooit een account bij vervoerder D. aangevraagd. Echter dit kan ik niet verifiëren om dat vervoerder mij geen info meer wil geven. Mijn verhaal doen bij vervoerder gaat dus niet, en jullie weten zelf hoe incassobureau`s reageren op inhoudelijke vragen. What to do?
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.