online_ondernemer

Junior
  • Aantal berichten

    16
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door online_ondernemer

  1. Dat klopt. Inmiddels hebben we het zo geregeld: 1. In plaats van nieuwe aandelen uitgeven, laten we de investeerder aandelen van de huidige aandeelhouders kopen tegen nominale waarde. Die ene aandeelhouder verkoopt niets, dus verwatert deze ronde niet. 2. Er wordt 1 letteraandeel gecreëerd, waar de agio op gestort kan worden. Dank voor het meedenken.
  2. Hij heeft anti-verwatering, dus de afspraak is dat we willen voorkomen dat zijn aandelenpakket kleiner wordt. Dan kom je dus eerder uit bij krijgen. En schenkbelasting hierover betalen probeer je natuurlijk te voorkomen; er is nog geen euro uit de startup uitgekeerd. * we kijken inmiddels naar de mogelijkheid om de aandelen van de andere 2 aandeelhouders (die dus wel verwateren) tegen nominale waarde te verkopen, en daarna agio storting te laten plaatsvinden door de investeerder op zijn nieuwe aandelen.
  3. We zijn nu voornemens om onze investeerder nieuw uit te geven aandelen te laten kopen voor het bedrag dat hij gaat investeren. Het geïnvesteerde bedrag moet als agio in de boeken komen. Omdat een aandeelhouder een antiverwateringsclausule heeft, geven we voor hem ook nieuwe aandelen uit zodat hij op zijn percentage blijft zitten. De notaris zegt; > Als je het zo doet, dan wordt de waardering van het hele bedrijf in een keer erg groot (misschien onlogisch en onwenselijk) > De aandeelhouder die de aandelen krijgt (tegen nominale kostprijs) kan aangeslagen worden door de fiscus omdat zij dit mogelijk als schenking zullen zien Hij opperde dat we misschien nog even advies moeten inwinnen. Hij suggereerde om alle aandelen tegen nominale waarde te verkopen, en de investeerder de agio op zijn aandelen te laten storten. Ik weet nu niet zo goed wat het verstandigst is.
  4. Mijn accountant heeft ons iets aangeraden waarvan ik graag ruggespraak wil... Vanaf september werkten we met 3 man aan een nieuw bedrijf en spraken 3k managementfee af Deze fee hebben we niet uit kunnen keren (geen geld in het bedrijf) We spraken af dat dit als achtergestelde lening op de balans komt te staan, ook als mogelijk onderhandelingsmateriaal met een investeerder (we zouden bereid zijn het te laten vallen) We hebben de bv afgelopen november opgericht Nu raadt de accountant aan; stuur nu (in 2020) gewoon een factuur, laat de BV de BTW terugvragen bij de belastingdienst en die betalen aan jullie holdings. Jullie holdings dragen de BTW op hun beurt ook af. Het openstaande bedrag zet je als achtergestelde lening op de balans. Dit doen we nog een paar maanden tot de fees wel betaald kunnen worden (wat aannemelijk is aangezien er een grote deal aankomt). Alvast bedankt voor het meedenken!
  5. Ok, jullie reacties zijn dermate sceptisch op het scenario dat ik even ga overdenken wat een betere route is. Inderdaad beter met een jurist een geschikt pad uitstippelen... Dank!
  6. Ik ben bezig met het opzetten van een nieuw bedrijf. Deze moet nog worden opgericht (BV) en heb jullie advies nodig. > Het idee is dat ik de BV in mijn eentje opricht. > Aandelen worden in mijn BV Holding ondergebracht > In januari sluit een compagnon aan, die krijgt in principe 30% - hiervoor betaalt hij niet > Eventueel nog een tweede compagnon (waar we nog mee moeten onderhandelen) > Rond die periode gaan we ook op zoek naar een investeerder voor max 25% Nu is mijn belangrijkste vraag; hoe zal de fiscus omgaan met het "krijgen" van die 30% terwijl kort daarna betaald wordt voor die aandelen?
  7. Dank Joost voor het meedenken. Ik denk dat de drag-along regeling de andere aandelen waardevoller maken. Afspraken over de prijs zouden moeten volstaan denk ik!
  8. Ja, zo'n vermoeden had ik al. Misschien moeten we in de overeenkomst opnemen dat die specifieke winstrechtloze aandelen voor een maximaal bedrag (te weten de nominale waarde) verkocht mogen worden. Of misschien nog beter; bij verkoop van bv minimaal 75% van de aandelen komen te vervallen. Dank voor je reactie
  9. Winstrechtloze aandelen maken geen aanspraak op dividend. Maar wat gebeurt er bij een verkoop van het volledige bedrijf? De winstrechtloze aandelen hebben ook een waarde lijkt mij (want het zijn wel stemmen). Maar wordt hiervoor ook betaald, of hangt dat maar net van de kopende partij af? In mijn geval is het zeer ongunstig als voor de winstrechtloze aandelen ook een percentage van de totale overname som zou worden betaald, en we kunnen nu nog de zaken wijzigen indien nodig! Dank & groet!
  10. Thanks voor je uitgebreide reactie. De eerste afspraak die ik maakte was dat ik opties zou krijgen als bonus, zodat ik als kleinaandeelhouder/werknemer meer mee zou profiteren en dus bij het bedrijf zou blijven. Om de investering van de investeerders te beschermen zou ik alleen meeprofiteren zodra het bedrijf voor meer dan 1 miljoen verkocht wordt. Vond ik ergens begrijpelijk aangezien er ook bijna een miljoen in is gestoken. Omdat opties op de uitoefenwaarde worden belast bleek het slimmer te zijn om er toch aandelen van te maken die ik nu koop tegen de huidige waarde (7.5k). Aangezien ik onder het AB blijf zijn de inkomsten die hier in de toekomst uit voortvloeien onbelast. Er is een drag-a-long tag-a-long regeling, die bepaalt dat iedereen tegen dezelfde voorwaarden mag verkopen als iemand een geschikte koper vindt, of de aandelen van de initiele verkoper tegen dat bedrag kan overnemen. De 30k betalen kan overigens niet in mijn nadeel werken, dwz dat ik dat pas hoef te betalen na verkoop van boven 1 miljoen. Het is goed te weten dat de "rare" constructie volgens jou wel mag. De 30k aanvullende aankoopsom kan ik mee leven ook omdat we dat vanaf het begin hebben afgesproken. (Misschien moet ik proberen dit via aanvullende prestatie te niet te doen) Maar de aanbiedingsverplichting vind ik vervelend. Nu is deze tot stand gekomen dat ik bij faillissement mijn investering niet kwijt ben, maar verplicht moeten blijven omdat ik anders aandelen kwijtraak stuit mij tegen de borst. Nogmaals dank, heb het net weer even helderder nu!
  11. Ik ben klein aandeelhouder in een BV en er ligt een voorstel om mijn percentage uit te breiden. Ik ben behalve aandeelhouder ook in dienst bij het bedrijf. Aanvullende voorwaarden nieuwe aandelen Aan de nieuw te verkrijgen aandelen worden wat bijzondere voorwaarden gesteld: > Er geldt een aanbiedingsplicht bij uitdiensttreding tegen een vast bedrag (even voor het gemak: 7.500 euro) > Bij verkoop van het bedrijf boven 1 miljoen euro, moet ik 30.000 euro aanvullende koopsom betalen Er gaat een redelijk lange geschiedenis aan deze voorwaarden vooraf. Dit is eigenlijk de "beste belastingtechnische uitkomst" van eerder gemaakte afspraken waarin ik opties zou krijgen. Maar opties zijn bij hoge bedragen veel zwaarder belast dan aandelen, vandaar deze aanvliegroute. (ik blijf overigens ook in de nieuwe situatie onder het aanmerkelijk belang, en de nieuwe aandelen neem ik over van groot aandeelhouders, dus het betreft geen nieuwe uitgifte) Advies? Ik ben benieuwd naar jullie mening : 1. Mogen dit soort voorwaarden juridisch gezien wel gesteld worden? 2. Is die aanbiedingsplicht tegen een vast bedrag niet een verkapte vorm van een optie? Enorm bedankt, Higherlevel is een superforum!
  12. Een stagiair heeft 2 kanten, enerzijds kun je ze bepaalde klusjes laten oppakken die een bijdrage kunnen leveren aan het succes. Inderdaad goedkope arbeid. Maar daar tegenover staat geen tot weinig ervaring waardoor we zelf tijd moeten investeren. Kosten baten komen bij een goede stagiair vaak net aan positief uit. En als ze zichzelf bewijst na 5 maanden krijgt ze vanzelf wat ze verdiend, bij ons of elders!
  13. Dank voor jullie reacties. Als ik het goed begrijp dan zou het dus geen problemen op moeten leveren. Al vraag ik mij wel af hoe de wetgeving dan is om tegen te gaan dat bedrijven op deze manier heel goedkoop aan arbeidskrachten komen. Als je bijvoorbeeld krachten uit de Oostbloklanden wilt onderbetalen, dan kan dat dus in stagevorm! Of is het ontbrekende "leeraspect" van doorslaggevend belang waardoor de vlieger niet opgaat?
  14. We hebben een interessante potentiele stagiair die graag bij ons een aantal maanden ervaring op wil doen. Ze zit in haar laatste fase van haar studie, en wil aan haar praktijkervaring werken. Vanuit de universiteit is de stage niet verplicht, sterker nog ze staan er eigenlijk niet echt achter. Voor zover ik weet mag je alleen een stage dienstverband overeenkomen indien er sprake is van de driehoeksverhouding school, student, bedrijf (anders lijkt het erop dat je de minimumloon omzeilt). Ik ben erg benieuwd of we toch een stagedienstverband met haar aan kunnen gaan. Wie heeft hier ervaring mee, of weet welke (officiele) instantie hierover uitspraak kan doen? Mvg Sander
  15. Of we in de toekomst een evenredig aantal uren zullen maken valt nog te bezien. Aangezien er nog geen omzet gedraaid wordt, en tijdens de start nooit over inkopen is gesproken, sluit ik dat eigenlijk uit als reële optie. nb: We zijn te vrijblijvend begonnen, dat realiseer ik me goed. En dat is stom, helemaal omdat we allen vanaf het begin hebben geroepen dat we het op tijd wilden concretiseren! Er is geen conflict maar wel een spanningsveld.
  16. Wij zijn 4 jonge heren tussen de 25 en 30, allen zeer gedreven online actief, en we zijn al een poos bezig met de voorbereiding van een ambitieus plan. Het idee begon ruim 3 jaar geleden tussen mij en een vriend. Na een half jaar voorbereiden besloten we er een extra programmeur bij te betrekken, en een jaar geleden kwam de vierde persoon erbij (tevens programmeur). We staan nu op het punt ons in te schrijven bij de KvK (als Vof). Echter is de verdeelsleutel nog een punt ter discussie. Ik ben van mening dat degenen die zich het meeste hebben ingespannen, een groter percentage verdienen. Het gaat immers om een paar honderd uur, maar natuurlijk ook om het vormgeven van een plan wat vruchtbaar moet blijken (en iedereen gelooft er heilig in). Alles is overigens in de vrije tijd gebeurd. Een invalshoek van het andere kamp is dat we het "met zijn vieren gaan doen in de toekomst", en dat daarom de verdeelsleutel in de basis 25 % moet zijn. Ik ben eigenlijk op zoek naar een constructie waarbij beide kampen tevreden worden gesteld. Ik zou het niet relaxed vinden als ik 2 jaar lang heb lopen zwoegen aan de voorbereiding, om er exact hetzelfde voor te staan als de laatste die een jaartje terug is aangesloten... Jullie advies wordt zeer op prijs gesteld! gr
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.