jeebee1979

Junior
  • Aantal berichten

    16
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door jeebee1979

  1. Hallo Norbert, Bedankt voor je antwoord. Dat is al wel een beetje een opluchting. Heb nog nooit zonder werk gezeten en vandaar dat ik hier niet veel van af weet. De BV opheffen als ik voor mijzelf inderdaad een optie. Ik weet dat het niet altijd aantrekkelijk is om een BV te hebben. Ik heb een uitgesteld boekjaar tot einde 2015 dus daarover kan ik nog even nadenken, toch? Ik heb ook wel weer een aanbieding voor werk, maar dat is nog niet helemaal zeker. Moet er nog even stevig over nadenken wat ik nu ga doen.
  2. Vorig jaar heb ik een Holding / Beheer BV opgericht omdat ik aandelen zou verwerven in het bedrijf waar ik nu werk. Is alleen opgericht en verder heeft het nog geen banden met het bedrijf. Staat dus volledig op zichzelf. Er worden geen werkzaamheden vanuit mijn BV verricht en ik heb nog geen aandelen in het bedrijf waar ik nu werk. Ik ben nog gewoon in loondienst. Nu krijg ik pasgeleden te horen dat ik ontslagen wordt vanwege bedrijfseconomische omstandigheden. Ik zal jullie de beerput besparen hoe dat nu zo gekomen is. Gelukkig heeft het mij nog niet veel geld gekost. Alleen de BV oprichten en wat uren bij een fiscalist. Zonde geld maar goed, weer een ervaring rijker. Stel nu ik wordt daadwerkelijk ontslagen. Linksom of rechtsom zal dat toch wel gebeuren. Mocht het mijn werkgever niet lukken op BE omstandigheden dan wordt het wel verstoorde arbeidsrelatie of iets dergelijks. Dan kom ik dus in de WW terecht. Maar hoe gaat het UWV om met het feit dat ik een BV heb? Ik ben eventueel van plan om dan maar voor mijzelf te beginnen, maar zou dit dan graag vanuit de WW doen. Heb ik daar dan recht op? Of zeggen ze dan ineens, je had al een BV en nu gaat die vlieger niet op? Of erger nog, je hebt helemaal nergens recht op. Ik heb gewoon de laatste jaren ( zeg maar vanaf mijn 18e en ben nu 35 ) WW premies afgedragen.
  3. Hallo Dennis, Bedankt voor je opmerkingen. Je hebt zeker gelijk dat het dan erg lang kan duren. Misschien ben ik ook nog wat te vroeg mee. Ik denk dat het beter is om eerst een concreet voorstel van mijn werkgever af te wachten. Toch??? Dan kan ik daarop voort borduren??? Dan ben ik ook zeker van plan om advies in te winnen omdat ik wel zie dat ik hier op eigen houtje niet heel ver mee kom. Zover ik heb begrepen is het inderaad de bedoeling dat ik die 4,9% van de aandelen "krijg". Schiet me niet af als ik dit laatste verkeerd verwoord. Ik weet wel dat je niet zomaar wat krijgt. En dat ik dat inderdaad met dividend terug betaal. In de daaropvolgende periode kan ik mij dan orienteren op een financiering van de rest van de aandelen. Even een gerelateerde vraag: Mag je ook betaald worden met aandelen? Dus aandelen i.p.v. een salarisverhoging bijvoorbeeld? Even over de professionele ondersteuning. Ik weet niet of ik het hier in het forum mag vragen, maar kent iemand een goede adviseur op dit gebied in de buurt van Enschede? Mocht het nog niet duidelijk zijn, het gaat om een assurantiekantoor.
  4. Het is mij nu een stuk duidelijker. Ik ga mij er wel verder in verdiepen. Ik heb nu wat aanknopingspunten waar ik verder mee kan. De auto van de zaak uit luiheid vind ik nogal raar omschreven. Zo gek is een auto van de zaak voor een buitendienstfunctie toch niet, maar laten we daar maar niet over gaan discusseren.
  5. Hoi Norbert, Dat van die minder dan 5% was wel bekend. Zoals al aangegeven is het de bedoeling om het bedrijf langzaam over te nemen. Voor mij is het belangrijk om een soort zekerheid te hebben. Nu ik in loondienst ben en mij voor 200% inzet omdat ik in de toekomst het bedrijf kan overnemen, mis ik gevoelsmatig toch iets. Het alvast hebben van een klein belang in het bedrijf is voor mij een soort bewijs van vertrouwen wederzijds. Dat met de auto heb ik misschien een beetje verkeerd omschreven. Ik heb nu privé een auto. Daar heb ik ook kosten aan. In het verleden had ik altijd een lease auto, die ik privé ook kon gebruiken. Ondanks de bijtelling, was ik toen voordeliger uit. Dat zou ik graag wat optimaliseren. De privé auto is ook geen jonkie meer en de kosten voor onderhoud lopen dan ook aardig op. Met de BTW en managementfee heb je ook een punt. Zover ik weet werkt mijn werkgever ook o.b.v. een management fee. Vandaar de gedachte. Ik snap dat ik ook aan de werkmaatschappij moet denken, maar gezien de situatie wil ik er ook een beetje goed uitspringen. Wat bedoel je trouwens met frontverandering? Ik kom er op één of andere manier niet veel verder mee. Wat is nu wijsheid? Moet ik hiervoor nu bij de accountant terecht?
  6. Hallo allen, Ik hoop dat jullie mij weer een beetje verder kunnen helpen. Ik ben momenteel in loondienst en zoals al een keer eerder aangegeven is het de bedoeling dat ik langzaam het bedrijf ga overnemen omdat de huidige eigenaar er binnen nu en 10 jaar mee wil gaan stoppen. Nu wil ik de eerste stap zetten en hebben we afgesproken dat ik eind dit jaar / begin volgend jaar al een klein deel 4,9% van de aandelen verwerf via een winst-ingroeiregeling. Die 4,9% is vanwege het kunnen verrekenen van verliezen met een andere B.V. heb ik mij laten vertellen. Mijn werkgever heeft er nl. tegenwoordig een heel ander type bedrijf bij. Dat is 2 jaar geleden opgestart. het is niet zo dat hij het zinkende schip verlaat, maar hij heeft geen zin meer in de assurantiewereld. Bedrijf is familiebedrijf dat sinds 60jr bestaat. De cijfers laat ik uiteraard nog checken. Ga daarvoor ook op zoek naar een goede accountant. Notaris heb ik al. Nu kan ik in loondienst blijven, maar ook op basis van een managementovereenkomst gaan werken. Momenteel verdien ik € 3000,- bruto per maand (vast zonder variabele componenten). Helaas geen auto van de zaak. Wij hebben paar kleine auto's op het bedrijf staan waar de km's van geschreven worden. Mijn voorkeur gaat wel uit naar een eigen zakelijke auto omdat ik die km's schrijven een ramp vindt. Wat is voor mij nu lucratiever? Loondienst of management-fee? Ik snap dat je daarvoor misschien nog dieper de details in moet, maar laten we zeggen: Wat is in de meeste / vergelijkbare gevallen lucratiever? Alvast bedankt voor de hulp!
  7. Een advocaat? Die moet ik dan eerst even zoeken.... Dat zal in principe niet zo'n probleem zijn. Zijn er nog zaken waar ik aan moet denken in jullie ogen? Het is mij in ieder geval wel duidelijk dat we hierover duidelijke afspraken moeten maken en ik een vorm van advies nodig heb in deze richting. Ik zal in ieder geval het aanbod om het de accountant van ons kantoor het eens te laten uitleggen aannemen. Met die informatie kan ik dan hoop ik weer verder en het bij een eigen adviseur neerleggen. Ik ga mij in ieder geval verder inlezen in de materie. Bedankt voor de tips.
  8. Hoi Dennis, Je hebt helemaal gelijk. Dat percentage zal mij niet garanderen dat ik het bedrijf kan overnemen. Zekerheid is er dus niet veel.Ik had al gelezen dat het verstandig is om dit ook op papier te zetten. Dat ik in ieder geval de eerste in de lijn ben om de aandelen aan te bieden tegen een marktconforme prijs. Tja, de kans dat er een partij opstaat die tussendoor een bod doet is natuurlijk aanwezig, maar dat risico zou ik ook lopen als ik bijvoorbeeld 45% van de aandelen heb, toch? Dat over het vastleggen vind ik een goed punt. Mijn werkgever hamert er telkens op dat hij het bedrijf graag aan mij over wil doen (daarvoor heeft hij mij ook aangenomen) op termijn en ik wil het graag overnemen. Moet dan niet al te lastig zijn om dit op papier te willen zetten. Ik weet dat de pen machtiger is dan het zwaard, maar ondernemen blijft toch ook een beetje een gevoelskwestie in mijn ogen. Ik ben ondanks dat ook zeker van plan om hierover duidelijke, schriftelijke afspraken te maken. Die boodschap is mij nu wel duidelijk.
  9. Hoi Ronaldinho, Bedankt voor je uitgebreide uitleg. Het is mij nu al iets duidelijker. Ik denk inderdaad dat het met de fiscale eenheid te maken heeft. Mijn werkgever heeft nog een andere BV waar hij sinds kort mee begonnen is. Hij hefet inderdaad laten vallen dat het niet mogelijk was om meer te doen i.v.m. verrekenen van verliezen uit een andere BV. Ik wil geen overhaaste beslissing nemen en dat wordt ook niet van mij verwacht. Ik ga er van uit dat het aanbod dat mij gedaan wordt niet kwaad bedoeld is dus ik wil ook niet te achterdochtig zijn. Ik geloof niet dat mijn werkgever de goede naam en het bedrijf wil riskeren door mij een slecht voorstel te doen waarmee ik in de problemen kom. Dat is ook een beetje een gevoelskwestie. Ik heb er zelf om gevraagd dus moet ik het ook serieus nemen en de optie bekijken. Wel met een kritische blik natuurlijk. Zoals al eerder aangegeven wil ik in de toekomst het hele bedrijf overnemen en vraag mij af of dit nu een goede manier is om te beginnen of dat ik het dan maar beter ( in de toekomst ) in 1 keer kan doen of in een paar grotere gedeeltes. Ik vraag mij ook nog steeds af of dit een methode is die vaker voorkomt. Er zijn toch, neem ik aan, wel meer bedrijven die langzaam overgenomen worden door een werknemer i.v.m. ontbreken van een opvolger in de familie?
  10. Ja precies, dat vraag ik mij ook af. Ik heb wel gelezen dat iemand die meer dan 5% van de aandelen " verkoopt" hierover fors afrekenen moet met de belastingdienst. Dat kan er natuurlijk mee te maken hebben...... Wat mij nog niet helemaal duidelijk is, is wat nu precies de risico's zijn als ik die 4 of 4,9% van de aandelen bezit? Zitten er ook voordelen aan? Ik heb zelf het geld niet zo liggen om zo even een pak aandelen te kopen en het lijkt mij wel een goed idee om deze terug te verdienen. Momenteel weet ik ook niet wat ze waard zijn. Dat je verdere afspraken moet maken over een vervolg lijkt mij ook wel duidelijk en verstandig.
  11. Hoi Dennis, Bedankt voor je reactie. Mijn intentie is het om het bedrijf over te nemen. 2 jaar geleden ben ik ook aangenomen als beoogd opvolger. Met 4% van de aandelen heb je inderdaad niet erg veel in handen. Dat ben ik met je eens, maar je moet toch ergens beginnen. Het geeft ook wel een prettig gevoel om al een gedeelte in handen te hebben, al hoe klein het ook is. Ik kan nog een gesprek aan gaan met onze accountant. Dat is mij ook aangeboden. Die kan het dan uitleggen of een voorstel doen. Dat zou ik dan zelf ook nog ergens kunnen laten toetsen, toch? Wat zou in jou / jullie ogen dan een betere optie zijn? Salarisverhoging i.p.v. aandelen?
  12. Nee, zonder verdere kosten zal het ook niet gaan. Zoals al aangegeven gaat het in eerste instantie om mij een handreiking te doen. Mijn werkgever is op zoek naar iemand die het bedrjf op termijn helemaal wil overnemen en ik wil graag het bedrijf overnemen, maar wil ook wel een beetje zekerheid dat dit niet zomaar loze toezegging is. Dan kan ik bijvoorbeeld ook helemaal voor mijzelf beginnen, vanaf nul. Dat hoeft allemaal niet van vandaag op morgen te gebeuren, maar je moet een keer een begin maken. Vandaar dat ik er over begonnen ben omdit eens te bespreken. Als reactie daar op kwam hij daar mee. DGA ben je toch pas bij 5%?
  13. Misschien ook wel verstandig om erbij te zetten dat deze "actie" ook meer bedoeld is om mij tegemoet te komen. Mijn baas heeft zelf nog wel een paar jaartjes te gaan, maar wil mij, op mijn verzoek, wat zekerheid geven dat hij ook voornemens is om het bedrijf aan mij over te doen. Zie het als een eerste handreiking.
  14. Hoi Ron, Bedankt voor je reactie. Ik snap dat het een beetje erg makkelijk klinkt. Ik ben denk ik een goede werknemer in mijn vak en heb ook wel gevoel voor ondernemen maar op dit laatste gebied ben ik nog niet zo onderlegd. Als ik het goed begrijp hebben we het dan over een soort management buy-out over langere tijd. Het bedrijf wordt ook doorgelicht, maar inderdaad door de accountant van mijn "baas" Dat is natuurlijk een beetje tricky, daar heb je gelijk in. Het is allemaal nog in een vroeg stadium, vandaar dat ik hier ook even informeer. Een eigen adviseur in de hand nemen zou ik ook wel overwegen. Maar even los daarvan, is het een gebruikelijke manier van werken? Stel ik doe het op de voorgestelde manier (exacte invulling is nog niet besproken, slechts heel kort) wat kan er in het ergste geval gebeuren? Ik houd per slot van rekening mijn salaris, maar heb daarnaast een x percentage van de aandelen... toch?
  15. Hallo! Ik hoop dat ik in het juiste subforum terecht gekomen ben om deze vraag te stellen. Ik werk nu 2 jaar in loondienst bij een bedrijf (BV). Het is de bedoeling dat ik het bedrijf langzaam maar zeker ga overnemen. Omdat wij in een erg persoonlijke branche werken en het van oorsprong een familiebedrijf is, wordt er voor gekozen om dit langzaam te doen. Zodoende kunnen de klanten mij leren kennen en omgekeerd. Zelf kan ik mij hierin goed vinden. Zodoende heb ik ook de tijd om langzaam het ondernemerschap verder te ontwikkelen. Nu had ik mijn werkgever gevraagd om eens om tafel te gaan zitten hoe dit er ongeveer uit kan zien. Hij heeft al het e.e.a. besproken met zijn accountant en hij kwam o.a. met het volgende voorstel. Ik blijf voorlopig gewoon op de loonlijst staan en kan 4% of 4,9% (geen idee waar deze percentages vandaan komen) van de aandelen krijgen. Daarvoor moet eerst de waarde van het bedrijf vastgesteld worden om tot een prijs hiervoor te komen. Zover kan ik hem nog volgen. Werken vanuit een eigen Holding met management fee was ook een optie. Dat is mij wat minder duidelijk. Het geld kan ik waarschijnlijk niet zomaar ophoesten en zijn gedachte was om mij dit bedrag te laten "afwerken" of zoiets. Zover ik begrepen heb, heb je door de aandelen ook recht op winstdeling. Met mijn winstdeling betaal ik dan mijn "schuld" terug. Klinkt op het eerste gezicht wel redelijk. Wat vinden jullie als experts hiervan? Is dit een gangbare manier van werken? Het is een goed lopend bedrijf met hechte klantenkring dus zie ik voor wat dat betreft de toekomst wel positief in.
  16. Laat ik mijn eerste post dan maar doen over mijn vakgebied. Een AOV is inderdaad een prijzige verzekering. Zeker startend ondernemers schrikken er daarom voor terug. In principe heel begrijpelijk. Je hebt nog geen cent in de knip en je moet de polisboer al een fikss bedrag betalen. Of je een AOV moet afsluiten is natuurlijk afhankelijk van je perssoonlijke en financiële situatie. Heb je een vermogen waaruit je kunt putten, een partner met voldoende inkomen etc etc. Hoe groter je buffer, hoe minder je hoeft te verzekeren. De premie kun je drukken door een langere eigen risicotermijn te kiezen of een hogere drempel en ga zo maar door. Zodra je zelfstandig bent is er geen vangnet meer voor je. De verzekering is dan je strohalm. Door te wachten met afsluiten kan het later (door ouderdom of slechtere gezondheid) alleen maar lastiger en duurder worden. Je kunt ook een lager verzekerd bedrag kiezen. Veel verzekeraars bieden de mogelijkheid om zonder gezondheidsvragen het verzekerde bedrag te verhogen. Bij een AOV moet je ook niet alleen maar denken aan een zak met geld, maar ook aan preventie en eventueel begeleiding bij ingetreden AO etc. Bij een goede verzekeraar zit dit er ook bij. Ik zou altijd eens een gesprek aangaan met een onafhankelijk adviseur en je eens laten voorlichten over een AOV. Kan nooit kwaad.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.