ondernemerXYZ

Junior
  • Aantal berichten

    27
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door ondernemerXYZ

  1. Bedankt, duidelijk. Welk rente percentage zou ik moeten rekenen voor deze "onzakelijke" lening?
  2. Bedankt voor je reactie, Inderdaad: is bedrijf van mij vriendin. Mijn partner is fiscale partner, maar we zijn niet getrouwd in geen gemeenschap van goederen. Ik heb ook gebeld met de belasting. Ik het nu zo gedaan in het IB programma: Winst/verliesrekening Herwaarderingen voorraad; -9000 Buitengewone baten: 17000 Winst: 8000 euro Daarnaast kan ik mijn partner nog 2000 euro schenken. Dat kan ze dan weer in het bedrijf storten en mij dan weer 'afbetalen'. Hierdoor, en door de stakingsaftrek en verliezen uit vorige jaren blijft er zo weinig over dat ik daar geen trucjes voor ga uithalen. Vragen: 1. Als ik de schuld kwijtscheld, zou ik dan schenkbelasting moeten betalen? 2. Ik lees nu dat er sprake is van "ter beschikking stellen vermogen". 2.1. In de boekhouding van het bedrijf is elk jaar wel rente gerekend voor de schuld aan mij. Maar dit is gewoon bij de schuld opgeteld. 2.2. De schuld is ooit ontstaan (2016) toen we de vof waar ik in zat ontbonden hebben. Hier heeft een fiscalist vastgesteld wat de hoogte van de schuld was. De lening is daarom denk ik wel als "zakelijk" aan te merken. 2.3. Ik heb nooit deze rente opgegeven als inkomen. Ik zou de aangifte van 2016, 2017, 2018 kunnen gaan wijzigen? 2.2. Ik begrijp dat in principe bij het niet innen van de schuld ik het als verlies van mijn inkomen zou kunnen aftrekken. Dat zou wel heel interessant zijn. Vraag me af of dat wel verstandig is vanwege 2.3. Wat is wijsheid?
  3. Enige jaren terug had ik een vof met mijn vriendin. Op een gegeven moment ben ik eruit gestapt en is zij verder gegaan als eenmanszaak. Sinds dat moment staat er een lening open aan mij van ca. 17000 euro. Nu wil ze het bedrijf beeindigen. Ik ben bezig met het afsluiten van de boekhouding en de IB aangifte. De eindbalans 2018: Activa: voorraad 9000 euro (inkoopsprijs) in de praktijk niet zonder heel veel moeite te verkopen - dus niks waard. We hebben het aan de kringloopwinkel gegeven. Passiva: Eigen vermogen -8000 euro Schuld aan mij: 17000 Bedrijf beeindigd in 2019 Vragen 1. Ik heb het afwaarderen van de voorraad in het IB programma opgegeven onder "waardeveranderingen". Kan dit zo? Hiermee geeft de winst/verliesrekening een verlies van 9000 en is de activa kant van de balans 0. Op de passiva kant staat dan Eigen vermogen -17000 euro Schuld aan mij: 17000 Dan is er het kopje stakingswinst. Ik wil de schuld kwijtschelden. In principe ontstaat er een winst door de kwijtschelding. Ik zou graag gebruik maken vrijstelling kwijtscheldingswinst. 3. Wat geef ik op bij stakingswinst? Ik zou hier 17000 euro op moeten geven? 4. Het vreemde is welk bedrag ik ook invoer, het heeft geen effect op de uiteindelijke berekening van te betalen belasting. Hoe kan dit? 5. Hoe geef ik in het IB programma op dat ik gebruik maak van kwijtscheldingswinst vrijstelling? 6. Klopt de volgende redenatie?: De winst in 2019 is 17000 (kwijtschelding schuld) - 9000 (afwaardering voorraad) = 8000 winst. Hier gaat nog de stakingsaftrek af. Kom je op 4700 euro. Op de site van de belastingdienst staat: "Van de winst die is behaald met de kwijtschelding is alleen het deel vrijgesteld dat hoger is dan de te verrekenen verliezen uit werk en woning van voorgaande jaren en het verlies uit werk en woning over het lopende jaar. ". 6. Wat is een niet verrekend verlies uit vorige jaren? Is het niet zo, dat als die er zijn, dat je dit verrekend met de stakingswinst en dat deze daardoor alsnog op 0 uitkomt?
  4. Het wordt al iets duidelijker. Ik herschrijf de vraag: Er vanuit gaande dat ik aan alle andere vereisten voor gebruik FOR voldoe: Een van de regels is dat de maximale FOR toename afhankelijk is van de winst. De vraag is nu: in de maatschap is winst, in de EMZ niet. Mag ik nu toch de FOR op de balans van de EMZ laten nemen? Of kan ik de FOR alleen op de balans van de maatschap laten toenemen?
  5. Beste allen, Ik zit in een maatschap van waaruit ik gedetacheerd word. Daarnaast heb ik een EMZ, waarin niets gebeurd. Dit jaar maar ik een mooie winst in de maatschap. Ik wil toevoegen aan de fiscale oudedagsreserve. 1. Kleven er risico's aan het opbouwen van FOR in een maatschap? De EMZ heeft geen winst maar wel eigen vermogen. 2. Kan ik de FOR ook laten toenemen op de balans van de eenmanszaak? 3. Is het eenvoudig om de FOR over te zetten van maatschap naar EMZ indien ik de maatschap ooit verlaat?
  6. Ik ben vennoot in een maatschap. Ik ben werkzaam in de ICT. Daarnaast heb ik een eenmanszaak waarin op dit moment niet zoveel gebeurt. Op dit moment huur ik een huis. Ik wil graag weer kopen. Met de winst die ik maak denk ik wel een lening te kunnen krijgen van ca. 3-4 ton. Op termijn denk ik dat de huizenprijzen weer gaan dalen. Ik heb echter geen zin om daarop nog 5-10 jaar te gaan wachten. Daarnaast zou ik best graag een wat groter huis kopen waar nog het een en ander aan verbouwd moet worden zodat de prijs wat lager ligt. Nu zat ik te denken aan het zakelijk aan schaffen van een huis. Stel ik koop een huis met onzelfstandige werkruimte die iets meer dan 10% van het oppervlak bestaat. Hierin werk ik 16 uur per week. De tool van de belastingdienst: https://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/werkruimte/ geeft aan dat ik het huis dan als keuzevermogen zou kunnen hanteren. Dat betekent dat ik de verbouwing kan afschrijven van de winst en dat ook een mogelijk verlies door daling van huizenprijzen voor rekening van het bedrijf komt. Daarnaast kan ik ook de oudedagsreserve (FOR) goed toepassen omdat het eigen vermogen toeneemt. Er is een interessante rechtzaak geweest waarin een tandarts zijn huis ook als ondernemingsvermogen hanteerde. In eerste instantie vond de belastingdienst dat onterecht. In beroep werd de tandarts in het gelijk gesteld: http://www.taxence.nl/fiscaal-nieuws/nieuws/verdieping/praatjes-vullen-geen-gaatjes.149227.lynkx Vraag is of in onderstaande situatie ik op het 'randje' zit of voldoende "binnen de grenzen der redelijkheid"? 1. een huis van aanschafwaarde 3 ton, totaal oppervlak 150m2 2. 1 ton aan verbouwing 3. kantoor een onzelfstandige ruimte van 20m2 als kantoor gebruik (>10%). 4. 8-16 uur per week gebruik
  7. Ik zit in een vergelijkbare situatie. Ik vroeg me nog af wie dan de bijtelling betaalt?
  8. Bedankt voor je reactie. In dit artikel worden wat verschillende bedragen genoemd als maximum voor de zakelijke liquide middelen. Voor een ICT dienstverlener eenmanszaak: wat zal zo ongeveer gezien worden als een maximale nog acceptabele zakelijke buffer aan liquide middelen? Hoe wordt dat vastgesteld, is dat omzet afhankelijk of winst afhankelijk, etc.? (dus zonder enige investeringsplannen).
  9. Ik ben kortgeleden als maat in een maatschap gestart (ik ben een dienstverlener in de ICT.). De constructie waarin ik deelneem staat niet toe dat ik mijn werkzaamheden via een BV doe. Ik houd jaarlijks geld over wat ik graag zou willen 'oppotten'. Nu heb ik de volgende plannen: 1. Mogelijke ontwikkeling van een product. Nog geen concrete plannen. 2. Aanschaf van vastgoed ter verhuur Beide zaken zouden pas over 5-10 jaar spelen. Tot die tijd wil ik 'sparen'. Dat betekent dat de EMZ een flink bedrag aan liquide middelen (mogelijk ook belegd) opbouwt. 1. Is het mogelijk om als IB ondernemer zakelijk ondernemingsvermogen op te bouwen voor het aankopen van vastgoed? 2. Is het mogelijk om als IB ondernemer zakelijk ondernemingsvermogen op te bouwen voor investering in toekomstige productontwikkeling (nog niet concrreet)? 3. Indien de liquide middelen als zakelijk worden beschouwd en je daarmee een hoog ondernemingsvermogen opbouwt, klopt het dan dat je daar tegenover ook een FOR kan opnemen op je balans? Resultaat is dat belastingafdracht wordt uitgesteld en ik zodoende meer rendement kan behalen.
  10. Bedoeling is om opdrachten van ca 1 jaar voor verschillende opdrachtgevers te doen. ik ga voorstellen dat het detacheringsbureau een factuur voor bemiddeling rechtreeks naar opdrachtgever stuurt. Deze factuur is dan gebaseerd op mijn gemaakte uren. Totale kosten voor opdrachtgever blijven gelijk. Maar er is geen direkte link tussen de betaling en mij.
  11. Waar staat deze aanname? Ik verwacht niet hetzelfde tarief. In het tarief zal een marge voor het detacheringsbureau zitten waarmee ik relatiebeding afkoop.
  12. Dat zou niet worden gezien als verkapt dienstverband?
  13. Ik heb dit voorgesteld. Ik verleen het detacheringsbureau inzicht in de gemaakte uren en dan sturen zij mij een factuur. Mijn contact bij het detacheringsbureau geeft echter aan dat wanneer zij factureren dit altijd gekoppeld moet zijn aan een omschreven opdracht. Hoe zouden ze dit vorm moeten geven?
  14. Nee, ik neem ontslag bij het detacheringsbureau. In principe zou ik graag daarna als ZZP'er direkt voor de opdrachtgever gaan werken. Echter het detacheringsbureau wil een bepaalde fee vergoed krijgen (zij verliezen een inkomstenbron). Ik wil door wat meer risico te lopen meer gaan verdienen. Als ik vertrek bij de opdrachtgever loop het project schade op. Bovendien verwacht ik dat uit het netwerk in de toekomst nieuw opdrachten kunnen komen. Ik wil dit dus in een goede sfeer afhandelen.
  15. Beste allen, Ik ga starten als ondernemer. Ik ben lid geworden van een ZZP collectief. Op dit moment ben ik nog werkzaam bij een detacheringsbureau en werk ik voor een opdrachtgever voor dit detacheringsbureau. De opdracht duur nog ca. 1 jaar. Ik wil mijn huidige opdracht afmaken maar dan als ZZP'er. De opdrachtgever wil mij niet kwijt. Met het detacheringsbureau kan ik afspraken maken. Het detacheringsbureau blijft factureren aan de opdrachtgever. Ik als ZZP'er factureer weer aan het detacheringsbureau. Hierdoor kan het detacheringsbureau een marge maken op mijn uurtarief (als afkoop van een relatiebeding dat ik heb). Nu is het probleem dat de belastingdienst dit mogelijk ziet als verkapt werknemerschap. Het lijkt een beetje op het scenario waarbij een bedrijf werknemers ontslaat en daarna weer inhuurt. Hoe kan ik dit omzeilen? Het zou erg jammer zijn om de huidige opdracht te moeten afbreken.
  16. Beste allen, Enige tijd terughebben wij via een makelaar een pand gehuurd (1e verdieping). Het pand heeft een eigen voordeur met brievenbus, tevens heb ik zonder problemen kabel internet kunnen aanvragen. Het pand heeft als adres een extensie "2A". Het gebouw ligt vast aandat van de verhuurder. DIt pand heeft nummer 2. Nu ik de adresgegevens van het bedrijf wil overschrijven via de KVK geeft de KVK aan dat het pand niet in het BAG (Basisregistraties Adressen en Gebouwen) register is opgenomen (het pand van de verhuurder, nr 2, is wel opgenomen). Ik wil de verhuurder vragen het pand alsnog op te laten nemen in het BAG. Voordat ik dat doe de volgende vragen: 1. Wat voor gevolgen heeft dit voor de verhuurder wanneer hij het pand op laat nemen in het BAG? 2. Wat voor gevolgen heeft het als ik de vestiging gewoon op het oude adres (ons huis) laat staan? (verzekeringen etc. zijn aangevraagd op het nieuwe adres). Natuurlijk had ik dit van te voren uit moeten zoeken. Echter we hebben een webshop en we wilden voorkomen dat de gemeente ons zou zien als retail en dat daarmee het bestemmingsplan een probleem zou worden.
  17. Bedankt voor de duidelijke antwoorden, 1. Dus eten t.b.v. bv. overwerk kunnen kan gezien worden als een zakelijke kosten post en zijn (gedeeltelijk) aftrekbaar. 2. Koffie, suiker en koffiemelk e.d. kunnen gezien worden als kantinekosten en zijn (gedeeltelijk) aftrekbaar Maar nu broodjes die ik koop voor de gebruikelijke lunch. Zijn die kosten nog wel zakelijk te noemen? Aan de andere kant lijken lunch kosten wel veel op de kosten voor koffie, koffiemelk etc.
  18. Bedankt voor je antwoord. Ik heb even gezocht naar de definitie van "kantinekosten" maar kan het niet vinden. 1.In dit topic https://www.higherlevel.nl/forum/index.php?board=16;action=display;threadid=39011;start=msg363873#msg363873 vindt men het helemaal geen zakelijke kosten is en daarnaast dat een broodje halen beperkt aftrekbaar is. Is dat niet hetzelfde als pizza's laten brengen? 2. Valt de lunch bij zelf maken (brood, boter etc.) ook onder kantinekosten? 3. Pizza halen valt dus onder kantinekosten. Wat wanneer ik bij de pizzeria eet?
  19. Beste allen, Sinds kort hebben wij bedrijfsruimte gehuurd voor onze v.o.f.. We werken tegenwoordig vaak over. De ruimte ligt in de binnenstad. Dus is het erg handig om dan even een pizza te halen of even in een eetcafe te dineren. Ik vraag me af of de kosten voor het avondeten af te trekken zijn als zakelijke kosten? Ik lees wel veel over de aftrek van 73.5% voor zakelijke lunches/diners. Maar in dit geval gaat het dus om dineren m.b.t. overwerk en is er geen klant aanwezig tijdens het diner.
  20. Hallo, Ik heb uiteindelijk een inventaris/goederen verzekering afgesloten bij ING (=Nationale Nederlanden). Inderdaad denk ik dat onze goederen niet zo snel gestolen worden. Dus daarvoor is een alarminstallatie niet nodig. Maar de inventaris (o.a. computers) moet wel verzekerd zijn voor diefstal. Ook bij ING eisen ze dat de beveiliging aan bepaalde eisen voldoet. Ik heb mijn situatie beschreven en de verz, medewerker gaf aan dat hij dacht dat een alarminstallatie niet nodig zou zijn. Een goed slot was waarsch. voldoende. Ik gaf toen aan dat ze toch echt in hun voorwaarden hebben staan dat de beveiliging moet zijn goedgekeurd door een gecert. bedrijf. De medewerker zei toen dat ik een bedrijf voor mijn gemoedsrust wel kon inschakelen maar het leek hem niet nodig. Ik ben nu van plan toch een bedrijf even te laten kijken naar het hang/sluit werk. Want ik als er wordt in gebroken dan blijkt het vast plotseling toch niet gedekt. Ik moet even kijken hoe ik dat ga doen. Want als ik een bedrijf langs laat komen geven ze natuurlijk aan dat er vanalles aangepast moet worden (en dat zij dat wel voor mij kunnen doen :) ). In ieder geval is nu alles verzekerd tegen brand etc. alleen inbraak kan dus nog een probleem zijn.
  21. Daarom zou ik graag een offerte aanvragen bij een verzekeringsmaatschap. die die eis niet stelt. Dan kan ik prijzen vergelijken. Verder wil ik er zo weinig mogelijk tijd aan kwijt zijn. Liever wil ik niet allerlei offertetrajecten in met beveilingsbedrijven.
  22. Beste allen, We hebben sinds kort een pand gehuurd voor onze webshop. Het bedrijfspand ligt op de 1e etage in de binnenstad van Groningen en is ca. 150m2 groot. Er is geen alarminstallatie. We hebben ca. 20000 euro goederen (vooral plastic hobby onderdelen). Verder hebben we voor 5000 euro inventaris (computers e.d.) Nu heb ik een aantal offertes van verzekeringen opgevraagd. Alle offertes eisen dat het pand beveiligd wordt door een gecertificeerd bedrijf: ".... De verzekerde garandeert aan de maatschappij en deze verzekering geschiedt daarom ook op uitdrukkelijke voorwaarde dat ten aanzien van het diefstal-/vandalismerisico het/de in de polis genoemde adres(sen) is/zijn beveiligd conform de richtlijnen van het CCV/BORG door een gecertificeerd beveiligingsbedrijf, aangesloten bij een certificatie-instelling die een licentie-overeenkomst heeft met het CCV. Verzekerde is verplicht: a. een onderhoudscontract af te sluiten (voor het elektronische deel van de installatie) met een gecertificeerd beveiligingsbedrijf, aangesloten bij een certificatie-instelling die een licentie-overeenkomst heeft met het CCV. Dit onderhoudscontract dient in te gaan op de datum van oplevering van de beveiliging en van kracht te blijven gedurende de looptijd van de verzekering; ...." Vragen: 1. Zijn er ook verzekeringen die dit niet eisen? 2. Hebben jullie enig idee wat zo'n abbonnement gaat kosten?
  23. Beste allen, Ik heb een vraag over de voorwaarden voor startersaftrek. De site van de belastingdienst geeft de volgende voorwaarden: 1. U hebt recht op zelfstandigenaftrek. 2. In de 5 jaar voorafgaand aan het desbetreffende belastingjaar hebt u niet meer dan tweemaal van de zelfstandigenaftrek gebruikgemaakt. 3. In de 5 jaar voorafgaand aan het desbetreffende belastingjaar was u ten minste een jaar geen ondernemer. Dit jaar wil ik een eenmanszaak starten. Tot eind vorig jaar had ik 40% aandelen in een BV die ik ooit heb opgericht en was ik daar in loondienst. Heb ik dan een probleem betreffende punt 3? Wanneer ben je een 'ondernemer' voor de belastingdienst? [titel aangepast - mod]
  24. Hallo, Nee het is zeker niet de bedoeling om iets verkeerd te gaan doen. Ik heb gelukkig nog geen ervaring met rechtzaken, Voorbeelden: 1. Stel in de toekomst loopt een project voor een klant niet goed. Zal een klant wanneer hij een rechtzaak start niet al snel proberen het te gooien op "wanbestuur"? 2. Stel er wordt een product geleverd aan duizenden klanten. Er is iets mis met het product en het vervangen van alle producten resulteert in een failliet van de werkmaatschappij. Zal een curator de bestuurder kunnen aanspreken op "wanbestuur" (bv. omdat de kwaliteitscontrole voor het product beter kon). Dit is volgens mij vaak best subjectief... Hoevaak komt het in de praktijk voor dat een rechtzaak met een werkmaatschappij op subjectieve redenen wordt doorgeschoven naar de bestuurder als blijkt dat er geen geld te halen valt bij de werkmaatschappij?
  25. Bedankt, In dit artikel lees ik "De aansprakelijkheid van een rechtspersoon als bestuurder van een andere rechtspersoon rust tevens hoofdelijk op ieder die ten tijde van het ontstaan van de aansprakelijkheid van de rechtspersoon daarvan bestuurder is." Ik vind het lastig te lezen. Ik begrijp hieruit dat als de werkmaatschappij failliet gaat men mogelijkerwijs een claim eerst bij de holding neerlegt die bestuurder is. Eventueel wordt daarna direkteur A ook aansprakelijk gesteld omdat hij weer bestuurder is van de holding. Klopt dit? Is men verplicht eerst de holding aansprakelijk te stellen of kan men rechtstreeks de direkteur A aansprakelijk stellen (dus zonder iets te claimen bij de holding)? Oftewel is er vaste volgorde?
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.