Jump to content

ondernemerXYZ

Junior
 • Content Count

  24
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0

Personal info

 • How did you find us:
  zoekmachine

Register

 • You are:
  ondernemer
 • What age group do you belong to?
  31-35
 • You are primarily interested in:
  juridische en fiscal
 • Which other websites about entrepreneurship and / or innovation do you visit regularly?
  Geef hier svp een aa
 1. Het wordt al iets duidelijker. Ik herschrijf de vraag: Er vanuit gaande dat ik aan alle andere vereisten voor gebruik FOR voldoe: Een van de regels is dat de maximale FOR toename afhankelijk is van de winst. De vraag is nu: in de maatschap is winst, in de EMZ niet. Mag ik nu toch de FOR op de balans van de EMZ laten nemen? Of kan ik de FOR alleen op de balans van de maatschap laten toenemen?
 2. Beste allen, Ik zit in een maatschap van waaruit ik gedetacheerd word. Daarnaast heb ik een EMZ, waarin niets gebeurd. Dit jaar maar ik een mooie winst in de maatschap. Ik wil toevoegen aan de fiscale oudedagsreserve. 1. Kleven er risico's aan het opbouwen van FOR in een maatschap? De EMZ heeft geen winst maar wel eigen vermogen. 2. Kan ik de FOR ook laten toenemen op de balans van de eenmanszaak? 3. Is het eenvoudig om de FOR over te zetten van maatschap naar EMZ indien ik de maatschap ooit verlaat?
 3. Ik ben vennoot in een maatschap. Ik ben werkzaam in de ICT. Daarnaast heb ik een eenmanszaak waarin op dit moment niet zoveel gebeurt. Op dit moment huur ik een huis. Ik wil graag weer kopen. Met de winst die ik maak denk ik wel een lening te kunnen krijgen van ca. 3-4 ton. Op termijn denk ik dat de huizenprijzen weer gaan dalen. Ik heb echter geen zin om daarop nog 5-10 jaar te gaan wachten. Daarnaast zou ik best graag een wat groter huis kopen waar nog het een en ander aan verbouwd moet worden zodat de prijs wat lager ligt. Nu zat ik te denken aan het zakelijk aan schaffen van een huis. Stel ik koop een huis met onzelfstandige werkruimte die iets meer dan 10% van het oppervlak bestaat. Hierin werk ik 16 uur per week. De tool van de belastingdienst: https://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/werkruimte/ geeft aan dat ik het huis dan als keuzevermogen zou kunnen hanteren. Dat betekent dat ik de verbouwing kan afschrijven van de winst en dat ook een mogelijk verlies door daling van huizenprijzen voor rekening van het bedrijf komt. Daarnaast kan ik ook de oudedagsreserve (FOR) goed toepassen omdat het eigen vermogen toeneemt. Er is een interessante rechtzaak geweest waarin een tandarts zijn huis ook als ondernemingsvermogen hanteerde. In eerste instantie vond de belastingdienst dat onterecht. In beroep werd de tandarts in het gelijk gesteld: http://www.taxence.nl/fiscaal-nieuws/nieuws/verdieping/praatjes-vullen-geen-gaatjes.149227.lynkx Vraag is of in onderstaande situatie ik op het 'randje' zit of voldoende "binnen de grenzen der redelijkheid"? 1. een huis van aanschafwaarde 3 ton, totaal oppervlak 150m2 2. 1 ton aan verbouwing 3. kantoor een onzelfstandige ruimte van 20m2 als kantoor gebruik (>10%). 4. 8-16 uur per week gebruik
 4. Ik zit in een vergelijkbare situatie. Ik vroeg me nog af wie dan de bijtelling betaalt?
 5. Bedankt voor je reactie. In dit artikel worden wat verschillende bedragen genoemd als maximum voor de zakelijke liquide middelen. Voor een ICT dienstverlener eenmanszaak: wat zal zo ongeveer gezien worden als een maximale nog acceptabele zakelijke buffer aan liquide middelen? Hoe wordt dat vastgesteld, is dat omzet afhankelijk of winst afhankelijk, etc.? (dus zonder enige investeringsplannen).
 6. Ik ben kortgeleden als maat in een maatschap gestart (ik ben een dienstverlener in de ICT.). De constructie waarin ik deelneem staat niet toe dat ik mijn werkzaamheden via een BV doe. Ik houd jaarlijks geld over wat ik graag zou willen 'oppotten'. Nu heb ik de volgende plannen: 1. Mogelijke ontwikkeling van een product. Nog geen concrete plannen. 2. Aanschaf van vastgoed ter verhuur Beide zaken zouden pas over 5-10 jaar spelen. Tot die tijd wil ik 'sparen'. Dat betekent dat de EMZ een flink bedrag aan liquide middelen (mogelijk ook belegd) opbouwt. 1. Is het mogelijk om als IB ondernemer zakelijk ondernemingsvermogen op te bouwen voor het aankopen van vastgoed? 2. Is het mogelijk om als IB ondernemer zakelijk ondernemingsvermogen op te bouwen voor investering in toekomstige productontwikkeling (nog niet concrreet)? 3. Indien de liquide middelen als zakelijk worden beschouwd en je daarmee een hoog ondernemingsvermogen opbouwt, klopt het dan dat je daar tegenover ook een FOR kan opnemen op je balans? Resultaat is dat belastingafdracht wordt uitgesteld en ik zodoende meer rendement kan behalen.
 7. Bedoeling is om opdrachten van ca 1 jaar voor verschillende opdrachtgevers te doen. ik ga voorstellen dat het detacheringsbureau een factuur voor bemiddeling rechtreeks naar opdrachtgever stuurt. Deze factuur is dan gebaseerd op mijn gemaakte uren. Totale kosten voor opdrachtgever blijven gelijk. Maar er is geen direkte link tussen de betaling en mij.
 8. Waar staat deze aanname? Ik verwacht niet hetzelfde tarief. In het tarief zal een marge voor het detacheringsbureau zitten waarmee ik relatiebeding afkoop.
 9. Dat zou niet worden gezien als verkapt dienstverband?
 10. Ik heb dit voorgesteld. Ik verleen het detacheringsbureau inzicht in de gemaakte uren en dan sturen zij mij een factuur. Mijn contact bij het detacheringsbureau geeft echter aan dat wanneer zij factureren dit altijd gekoppeld moet zijn aan een omschreven opdracht. Hoe zouden ze dit vorm moeten geven?
 11. Nee, ik neem ontslag bij het detacheringsbureau. In principe zou ik graag daarna als ZZP'er direkt voor de opdrachtgever gaan werken. Echter het detacheringsbureau wil een bepaalde fee vergoed krijgen (zij verliezen een inkomstenbron). Ik wil door wat meer risico te lopen meer gaan verdienen. Als ik vertrek bij de opdrachtgever loop het project schade op. Bovendien verwacht ik dat uit het netwerk in de toekomst nieuw opdrachten kunnen komen. Ik wil dit dus in een goede sfeer afhandelen.
 12. Beste allen, Ik ga starten als ondernemer. Ik ben lid geworden van een ZZP collectief. Op dit moment ben ik nog werkzaam bij een detacheringsbureau en werk ik voor een opdrachtgever voor dit detacheringsbureau. De opdracht duur nog ca. 1 jaar. Ik wil mijn huidige opdracht afmaken maar dan als ZZP'er. De opdrachtgever wil mij niet kwijt. Met het detacheringsbureau kan ik afspraken maken. Het detacheringsbureau blijft factureren aan de opdrachtgever. Ik als ZZP'er factureer weer aan het detacheringsbureau. Hierdoor kan het detacheringsbureau een marge maken op mijn uurtarief (als afkoop van een relatiebeding dat ik heb). Nu is het probleem dat de belastingdienst dit mogelijk ziet als verkapt werknemerschap. Het lijkt een beetje op het scenario waarbij een bedrijf werknemers ontslaat en daarna weer inhuurt. Hoe kan ik dit omzeilen? Het zou erg jammer zijn om de huidige opdracht te moeten afbreken.
 13. Beste allen, Enige tijd terughebben wij via een makelaar een pand gehuurd (1e verdieping). Het pand heeft een eigen voordeur met brievenbus, tevens heb ik zonder problemen kabel internet kunnen aanvragen. Het pand heeft als adres een extensie "2A". Het gebouw ligt vast aandat van de verhuurder. DIt pand heeft nummer 2. Nu ik de adresgegevens van het bedrijf wil overschrijven via de KVK geeft de KVK aan dat het pand niet in het BAG (Basisregistraties Adressen en Gebouwen) register is opgenomen (het pand van de verhuurder, nr 2, is wel opgenomen). Ik wil de verhuurder vragen het pand alsnog op te laten nemen in het BAG. Voordat ik dat doe de volgende vragen: 1. Wat voor gevolgen heeft dit voor de verhuurder wanneer hij het pand op laat nemen in het BAG? 2. Wat voor gevolgen heeft het als ik de vestiging gewoon op het oude adres (ons huis) laat staan? (verzekeringen etc. zijn aangevraagd op het nieuwe adres). Natuurlijk had ik dit van te voren uit moeten zoeken. Echter we hebben een webshop en we wilden voorkomen dat de gemeente ons zou zien als retail en dat daarmee het bestemmingsplan een probleem zou worden.
 14. Bedankt voor de duidelijke antwoorden, 1. Dus eten t.b.v. bv. overwerk kunnen kan gezien worden als een zakelijke kosten post en zijn (gedeeltelijk) aftrekbaar. 2. Koffie, suiker en koffiemelk e.d. kunnen gezien worden als kantinekosten en zijn (gedeeltelijk) aftrekbaar Maar nu broodjes die ik koop voor de gebruikelijke lunch. Zijn die kosten nog wel zakelijk te noemen? Aan de andere kant lijken lunch kosten wel veel op de kosten voor koffie, koffiemelk etc.
 15. Bedankt voor je antwoord. Ik heb even gezocht naar de definitie van "kantinekosten" maar kan het niet vinden. 1.In dit topic https://www.higherlevel.nl/forum/index.php?board=16;action=display;threadid=39011;start=msg363873#msg363873 vindt men het helemaal geen zakelijke kosten is en daarnaast dat een broodje halen beperkt aftrekbaar is. Is dat niet hetzelfde als pizza's laten brengen? 2. Valt de lunch bij zelf maken (brood, boter etc.) ook onder kantinekosten? 3. Pizza halen valt dus onder kantinekosten. Wat wanneer ik bij de pizzeria eet?

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept