Jump to content

ondernemerXYZ

Junior
 • Posts

  27
 • Joined

 • Last visited

Reputation

0

Personal info

 • You are:
  ondernemer
 • How did you find us:
  zoekmachine

Register

 • What age group do you belong to?
  31-35
 • You are primarily interested in:
  juridische en fiscal
 • Which other websites about entrepreneurship and / or innovation do you visit regularly?
  Geef hier svp een aa

Recent activities

 1. Bedankt, duidelijk. Welk rente percentage zou ik moeten rekenen voor deze "onzakelijke" lening?
 2. Bedankt voor je reactie, Inderdaad: is bedrijf van mij vriendin. Mijn partner is fiscale partner, maar we zijn niet getrouwd in geen gemeenschap van goederen. Ik heb ook gebeld met de belasting. Ik het nu zo gedaan in het IB programma: Winst/verliesrekening Herwaarderingen voorraad; -9000 Buitengewone baten: 17000 Winst: 8000 euro Daarnaast kan ik mijn partner nog 2000 euro schenken. Dat kan ze dan weer in het bedrijf storten en mij dan weer 'afbetalen'. Hierdoor, en door de stakingsaftrek en verliezen uit vorige jaren blijft er zo weinig over dat ik daar geen trucjes voor ga uithalen. Vragen: 1. Als ik de schuld kwijtscheld, zou ik dan schenkbelasting moeten betalen? 2. Ik lees nu dat er sprake is van "ter beschikking stellen vermogen". 2.1. In de boekhouding van het bedrijf is elk jaar wel rente gerekend voor de schuld aan mij. Maar dit is gewoon bij de schuld opgeteld. 2.2. De schuld is ooit ontstaan (2016) toen we de vof waar ik in zat ontbonden hebben. Hier heeft een fiscalist vastgesteld wat de hoogte van de schuld was. De lening is daarom denk ik wel als "zakelijk" aan te merken. 2.3. Ik heb nooit deze rente opgegeven als inkomen. Ik zou de aangifte van 2016, 2017, 2018 kunnen gaan wijzigen? 2.2. Ik begrijp dat in principe bij het niet innen van de schuld ik het als verlies van mijn inkomen zou kunnen aftrekken. Dat zou wel heel interessant zijn. Vraag me af of dat wel verstandig is vanwege 2.3. Wat is wijsheid?
 3. Enige jaren terug had ik een vof met mijn vriendin. Op een gegeven moment ben ik eruit gestapt en is zij verder gegaan als eenmanszaak. Sinds dat moment staat er een lening open aan mij van ca. 17000 euro. Nu wil ze het bedrijf beeindigen. Ik ben bezig met het afsluiten van de boekhouding en de IB aangifte. De eindbalans 2018: Activa: voorraad 9000 euro (inkoopsprijs) in de praktijk niet zonder heel veel moeite te verkopen - dus niks waard. We hebben het aan de kringloopwinkel gegeven. Passiva: Eigen vermogen -8000 euro Schuld aan mij: 17000 Bedrijf beeindigd in 2019 Vragen 1. Ik heb het afwaarderen van de voorraad in het IB programma opgegeven onder "waardeveranderingen". Kan dit zo? Hiermee geeft de winst/verliesrekening een verlies van 9000 en is de activa kant van de balans 0. Op de passiva kant staat dan Eigen vermogen -17000 euro Schuld aan mij: 17000 Dan is er het kopje stakingswinst. Ik wil de schuld kwijtschelden. In principe ontstaat er een winst door de kwijtschelding. Ik zou graag gebruik maken vrijstelling kwijtscheldingswinst. 3. Wat geef ik op bij stakingswinst? Ik zou hier 17000 euro op moeten geven? 4. Het vreemde is welk bedrag ik ook invoer, het heeft geen effect op de uiteindelijke berekening van te betalen belasting. Hoe kan dit? 5. Hoe geef ik in het IB programma op dat ik gebruik maak van kwijtscheldingswinst vrijstelling? 6. Klopt de volgende redenatie?: De winst in 2019 is 17000 (kwijtschelding schuld) - 9000 (afwaardering voorraad) = 8000 winst. Hier gaat nog de stakingsaftrek af. Kom je op 4700 euro. Op de site van de belastingdienst staat: "Van de winst die is behaald met de kwijtschelding is alleen het deel vrijgesteld dat hoger is dan de te verrekenen verliezen uit werk en woning van voorgaande jaren en het verlies uit werk en woning over het lopende jaar. ". 6. Wat is een niet verrekend verlies uit vorige jaren? Is het niet zo, dat als die er zijn, dat je dit verrekend met de stakingswinst en dat deze daardoor alsnog op 0 uitkomt?
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept