Jump to content

Ilya

Junior
 • Content Count

  19
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0

Personal info

 • You are:
  ondernemer
 • How did you find us:
  via een kennis

Register

 • What age group do you belong to?
  31-35
 • You are primarily interested in:
  expert advies
 • Which other websites about entrepreneurship and / or innovation do you visit regularly?
  Geef hier svp een aa
 1. Ik lees afgelopen dagen veel over maatregelen die negatief kunnen uitpakken voor zpp'ers. De reden zou zijn dat veel zzp'ers zichzelf wegzetten bij bedrijven, terwijl zij eigenlijk gewoon in dienst zouden moeten zijn. Ik vraag mij af of het duidelijk is wat nu de concrete gevolgen zijn. Wordt in 2014 de zelfstandigenaftrek afgeschaft of gekort? Wordt in 2014 de startersaftrek afgeschaft of gekort? Ik lees de meest uiteenlopende wild-west verhalen maar kom er niet echt concreet achter wat er nu verandert (of zal dit de komende maanden pas concreet blijken als alles volledig uit-onderhandeld is?)...
 2. Dank allen. Ik heb met de hulp van het al bestaande forumbericht + de diverse aanvullingen (o.a. op belastingdienst.nl) genoeg antwoorden gevonden die mij hoopvol stemmen.
 3. @Frank. Ja, dat bericht had ik gelezen. Ik moet toegeven dat dit niet duidelijkheid schepte, en wellicht zijn er anderen die er al meer van weten....een mod mag mijn bericht eraan toevoegen natuurlijk... @Belastingdienst Waarom zijn die kosten meestal niet aftrekbaar? Ik heb wel degelijk kosten aan mijn huisvesting, en het is simpelweg het meest praktisch om aan huis te starten. In mijn persoonlijke situatie is er zelfs geen reden om een bedrijfsruimte te nemen, ik werk immers niet met klanten oid. Ik kan die ruimte prima voor andere zaken gebruiken, daarmee gaat mijn totale leefcomfort vooruit in de woning. Door thuis te werken geef ik dat op, maar daarnaast bespaar ik mijzelf tot op zekere hoogte kosten voor een bedrijfsruimte. Dat niks aftrekbaar is terwijl ik daar wel hele dagen achtereen opgesloten aan het werk ben vind ik een beperking van het systeem. @René Ik neem aan dat dit over hetzelfde bericht als in de reactie van Frank gaat?
 4. Ik kom er niet helemaal uit wat nu de huidige regels zijn mbt het opvoeren van de werkruimte als aftrekpost. Wanneer ik een huurwoning heb en hier bv €1000 per maand aan betaal en bv 15 of 20% van het oppervlak wordt door mijn werkkamer in beslag genomen. Kan ik dit percentage van de lasten v/d huurwoning dan aftrekken, rekening houdend met de vereiste dat de ruimte 100% voor werk dient (en dat ik het urencriterium haal)? Het zal geen woning zijn met eigen ingang van buitenaf. Dit is ook niet nodig, want ik werk zelfstandig en ontvang er ook geen klanten (die heb ik niet in die zin dat dit nodig is). Wanneer dit wel nodig is om het als aftrekpost te kunnen opvoeren, dan ben ik benieuwd of dit op termijn versoepeld wordt omdat het niet 100% dekkend is lijkt me... Dank, Ilya
 5. Zijn de definitieve kosten voor W8 al bekend, of is het nog gissen?
 6. Dank voor je input. Het is duidelijk dat ik de komende periode weer even flink moet wennen aan de verschillen tussen Nederland en het land waar ik nu leef :). Komt uiteindelijk wel goed, en op korte termijn zit het ook wel snor met de terminologie.
 7. @KindSupport tuurlijk, zal ik tegen die tijd zeker doen! @Marjan klopt, maar ik werk hard aan groei. Zou ik niet hard werken (of helemaal niet werken) dan is mijn inkomen nog steeds minimaal een paar jaar redelijk gegarandeerd. Het blijven reizen om de sites vooral te laten groeien is essentieel voor de groei, niet in het geval van status quo. Ik kan voor het onderhoud verder prima terugvallen op freelancers.... Ik vind het woord 'zakenreis' ook niet echt de lading dekken, het is meer een soort inspectiereis...waarbij de complete bestemming onderzocht wordt in een bepaalde periode. Ik kan mij inderdaad prima voorstellen dat niet alles aftrekbaar is (zoals dagelijkse kosten van levensonderhoud), maar ik neem aan dat ik kosten van vliegtickets, overnachtingen, kosten aan het reisprogramma en lokale entreegelden etc (mits ik er een bon oid van heb) wel opvoerbaar is?
 8. Hi, Ik ben Ilya. Ik woon in Maleisie en run een aantal websites. Binnenkort verhuizen we weer terug naar Nederland en dan zal ik het geheel binnen een eenmanszaak onderbrengen. Ik zie op tegen de verhuizing, maar kijk uit naar dit nieuwe avontuur. Keek al een tijdje mee op het forum, maar de drang werd te groot om niet actief mee te doen :).
 9. De situatie zit nu nog ietwat vaag in elkaar ja, maar dat is vanaf begin volgend jaar ineens heel simpel: Ik woon dan in Nederland, en start in Nederland als zzp-er. Ik reis echter regelmatig om de sites te blijven onderhouden en te laten groeien. In de eerste instantie gewoon als eenpitter. Als ik tijdens zo'n vakantie nu van de 3 weken 2 weken op een zonnebed langs het strand lig, begrijp ik inderdaad dat het niet fair zou zijn wanneer ik alles opgeef. Als echter elke dag van die drie weken simpelweg bomvol zit met activiteiten die uiteindelijk allemaal vroeger of later een plekje vinden op mijn sites, lijkt het me een ander verhaal. Dat dit een grijs gebied kan zijn, daar kan ik niet echt wat aan doen. Mijn business is toch ook wel een heuse business. Mijn inkomsten hangen samen met conversies, die weer voort komen uit mijn content etcetc (dat ken je dus ook wel :)). Ik denk in ieder geval niet dat mijn situatie vanaf 2013 vreemd of verwarrend is. Wel hangen mijn doelen (en de haalbaarheid) mede af van in hoeverre ik de kosten mbt reizen kan aftrekken.
 10. Je hebt gelijk. Ik vond de titel 'reiskosten aftrekbaar' echter ook de lading niet echt dekken :). Ik hoop dat je gelijk hebt. Ik heb er nog geen ervaring mee. In mijn toekomstige eenmanszaak is dit - naast inhuur freelancers - de grote kostenpost.
 11. Hi Norbert, Dank voor je antwoorden. Ik vind het niet makkelijk om op dit moment een inschatting te doen van hoe het er over x jaar uit kan zien. Zelfs als ik rekening houd met bepaalde situaties (zoals permanente arbeidsongeschiktheid) dan blijf ik inkomen genereren. Of dit echter altijd zo blijft is de vraag. Wel lijkt het mij dat ik daar ook weer oplossingen op kan bedenken (bv personeel/freelancers). Mijn restinkomen is eigenlijk dus mijn inkomen. Dit maakt de keuze voor mij pittig en neig ik ernaar om het niet te doen en voor een grotere spaarpot te kiezen. Dit vooral omdat ik mij zorgen maak of ik in mijn situatie uberhaupt arbeidsongeschikt wordt verklaard, als blijkt dat mijn inkomsten gewoon doorlopen bij een probleem. Ik ga de Rabo site eens goed doornemen. Kijken of ik daar vind wat ik zoek. Dank.
 12. Hi, Dank voor je reactie. Het gaat om de situatie vanaf 2013 nadat ik weer terug ben. Ik betaal nu niet in NL belasting, dit heb ik ook bevestigd gekregen door de belastingdienst zelf. Ik heb geen onderneming. Ik kon dit niet in NL starten, en ook niet in het land waar ik woonachtig ben. Wel betaal ik hier belasting (op persoonlijke basis) en heb ik hier een visum (toeristenverhaal is niet aan de orde). Straks ben ik terug in Nederland. Dan start ik als zzp-er, en zal ik natuurlijk weer in NL belasting betalen. Ik ben echter geen reisbureau oid, maar een eigenaar van travel websites. Ik zal elk jaar een aantal keren reizen, met forse kosten tot gevolg. Die zijn duidelijk te herleiden naar mijn 'werk' en wil ik dan ook kunnen opvoeren als aftrekposten. Ik vraag mij echter af of dit gewoon netjes 100% kan, of dat men het een grijs gebied vindt en daardoor bv maar een deel toelaat.
 13. Je bent lekker bezig als je al enkele tientjes per dag verdient, en je eerste uitbetaling pas in november krijgt. Dan zit je voorlopig goed. Houd er wel rekening mee dat affiliate marketing een moordende business is met veel concurrentie. Waar je vandaag nog op een gouden ei zit, kan dit morgen een verrot 'century egg' zijn (Chinees gerecht :)). In theorie kun je ook ondernemen met alleen een BTW nummer. Je inkomsten voer je op als inkomsten uit overig werk oid en dan komt het ook wel goed. Tenzij je voor je business afhankelijk bent van een eenmanszaak, dan is het een ander verhaal. Als je er nog naast studeert (zou ik zeker niet zomaar mee stoppen, al lopen zaken nu lekker....mits je er de tijd voor hebt), lijkt de zaak geen vereiste. Ik vind de redenen die je zelf schetst om een bedrijf te starten allemaal geen echte redenen, het zijn allemaal bijeenkomstigheden, maar ook met deze zaken kun je uiteindelijk behoorlijk onsuccesvol blijken :). Zanox hoort BTW trouwens te verleggen. Wanneer je zelf een factuur aanmaakt (volgens mij werkt dat zo bij Zanox) kun je misschien ook wel die BTW er al bij optellen. Ik denk dat je echter zelf in je administratie moet bijhouden dat Zanox een buitenlands bedrijf is dat BTW verlegd, dan hoef jij het ook niet op te voeren. Ik ben echter ook een starter, dus helemaal zeker weet ik het niet.
 14. Dank voor je reactie. Eigenlijk bevatte dit bericht diverse uiteenlopende 'starters' vragen :). Ik bedacht mij echter op het laatste moment dat ik het beter kon scheiden en in de juiste rubrieken kon plaatsen. Eigenlijk zit ik vooral met mijn activiteiten. Ik lees weinig over vergelijkbare situaties. Misschien komt dit doordat dit ook niet zo heel moeilijk in elkaar steekt. Ik loop weinig risico, verdien passief (als lange termijn gevolg van het werk) en run de sites al jaren. Aangezien ik al die tijd in het buitenland woonde, was dit nooit echt van belang. Nu zullen zaken veranderen. Ik zit een beetje met de datum start in mijn maag. Ik kom eind 2012 terug, en ben dan al ondernemer. Echter zal ik die week niet echt 'ondernemen'....na jaren in het buitenland te hebben gewoond staat hereniging met familie en vrienden centraal. Toch ziet de belastingdienst dit waarschijnlijk anders. Ik wil eigenlijk pas op 1-1-2013 starten met de 'nieuwe start'....kan dit gewoon zonder problemen, of krijg ik dan al direct met allerlei gedoe te maken omdat ik al in 2012 (hetzij pas in de laatste dagen van jaar) terugkwam en mogelijk ondernemer was. Enig idee hoe dit er in de praktijk uit zal zien?
 15. Ik run een aantal travel websites. Mijn sites dien ik op orde te houden. Daarnaast komt mijn omzetgroei indirect voort uit het bezoeken (en ervaren) van nieuwe reisbestemmingen. Het komt erop neer dat ik leef/rondkom van het reizen. Hier zijn ook flink wat kosten aan gebonden. Nu draai ik al jaren zelf op voor die kosten (woon in het buitenland). Eenmaal terug in Nederland zijn dit eigenlijk aftrekkosten. Het zijn namelijk geen vakanties, ik zal in de meeste gevallen alleen op pad gaan en ter plekke werk verrichten (varierend van foto's, video's tot het schrijven van nieuwe content aan de hand van het bezoeken van attracties etc). Kan ik al deze kosten aftrekken? Ik weet hoe mijn 'werkdagen' er nu uitzien, en dat is vaak echt doorbikkelen; met zere voeten laat in de avond op het hotelbed ploffen en de dag erop weer zo'n lange dag. Natuurlijk erg leuk, maar minder wanneer de NL belastingdienst zegt dat bv maar een deel aftrekbaar is. Dat zou namelijk flink wat schelen in mijn netto inkomen.... Zijn er HL-ers met vergelijkbare ervaringen? Is het verklaarbaar richting de belastingdienst dat dit simpelweg mijn businessmodel is? Ik kan mijn omzet verder prima aantonen, maar aan de uitgavekant moet het duidelijk zijn dat ik die kosten maak als investering voor toekomstige groei. Die groei zal echter nooit 1-op-1 volgen op de investering... Gr. Ilya [Mod edit: in overleg met TS titel aangepast ]
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept