Jump to content

evol

Junior
 • Content Count

  12
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0

Personal info

 • You are:
  ondernemer
 • How did you find us:
  zoekmachine

Register

 • What age group do you belong to?
  31-35
 • You are primarily interested in:
  ondernemen algemeen
 • Which other websites about entrepreneurship and / or innovation do you visit regularly?
  Geef hier svp een aa
 1. Het zou gaan om de verstrekking van een hypotheek aan mijzelf. Deze zal bij de notaris passeren.
 2. Ik ben DGA van mijn BV en wil spaargeld in mijn BV brengen om hier later een lening uit te kunnen verstrekken. Nu begrijp ik dat er voor het storten 2 opties zijn: 1. storten als aandelenkapitaal 2. storten als agio Optie 1 vereist de notaris. Als ik dit voor het eind van het jaar wil realiseren is dit wellicht kort dag. Vraag die ik nog wel heb is of ik meer mag plaatsen dan ik direct kan volstorten? Mag ik in delen over een periode volstorten? En hoe lang mag die periode dan zijn? Optie 2 vereist geen notaris. Mag ik zelf de notulen opstellen? Als ik het goed begrijp komt het geld met deze optie als Eigen Vermogen op de balans. Kan ik bij deze optie hier ook een lening uit verstrekken? Of moet het kapitaal hiervoor eerst geplaatst worden? Alvast dank voor enige reacties.
 3. Twee aanvullende vragen m.b.t. dit onderwerp: 1. Ben je verplicht om naar 0 af te schrijven? 2. Omdat je nu in jaar 1 direct 75% mag afschrijven, zit je al meteen onder de dagwaarde. Moet je dan nog in jaar 2 en 3 wel afschrijven of kan je bijv. in jaar 4 weer afschrijven als de boekwaarde weer boven de dagwaarde is?
 4. Ik hoor vandaag mijn aangifte omzetbelasting Q4-2013 in te dienen, maar loop tegen het privé gebruik aan van mijn auto en daarmee de correctie privé gebruik. Ik heb dit jaar (2013) een auto gekocht, en bijna alleen zakelijk gereden (privé is minder dan 500 km). Hier heb ik een km administratie voor bij gehouden. Hoe bepaal ik het privé gebruik voor de omzetbelasting? Ik begrijp dat je het woon-werk verkeer moet bepalen, maar hoe doe je dat als ondernemer? Ik heb o.a. voor een klant in Brussel gewerkt. De ene keer reed ik naar het hotel, en de volgende dag naar de klant. De andere keer reed ik eerst naar de klant, en daarna naar het hotel. Is de rit van mijn huis naar de klant, woon-werk verkeer? Is de rit van mijn huis naar het hotel, geen woon-werk verkeer? Is de rit van het hotel naar de klant, geen woon-werk verkeer? En gerelateerd aan de auto: Wat is een normale afschrijving voor een nieuwe auto: in 5 jaar tijd lineair naar 20% van de aanschafwaarde afschrijven?
 5. De auto wordt zakelijk aangeschaft vanuit mijn eenmanszaak en komt dus op mijn naam. Volgens mij is het dus alleen zaak de energierekening op mijn naam te krijgen.
 6. Dank voor de gegeven antwoorden. De auto die ik krijg kan aan een regulier stopcontact opgeladen worden, dus er komt geen echte laadpaal maar gewoon een stopcontact met eigen groep en tussenmeter. Enige wat ik me vandaag nog realiseerde is dat het huidige energiecontract op naam van mijn vriendin staat. Moet ik een contract afsluiten op mijn naam om de BTW terug te kunnen vragen?
 7. Tegen de winter krijg ik een zakelijke hybride auto geleverd die ik ook privé ga rijden (0% bijtelling). Hiervoor moet ik een buitenstopcontact laten aanleggen bij mijn huis zodat ik de auto kan opladen. Hiervoor wil ik tevens een meter gaan plaatsen om de afname te kunnen meten voor het opladen. Momenteel heb ik een privé contract voor de levering en gebruik van energie. Kan ik over de stroom die ik afneem voor het opladen van de auto de btw terug vragen? Of moet ik hiervoor switchen naar een zakelijk energie abonnement? Ik hoor graag wat jullie gedachten hierover zijn. Mijn bedrijfsvorm is overigens een eenmanszaak.
 8. Ik heb een nieuwe zakelijke auto gekocht, die in aanmerking komt voor de KIA regeling. De rekening bestaat naast BTW uit verschillende componenten: - auto - accessoires - korting - kosten rijklaar maken - legeskosten - registratiekosten - verwijderingsbijdrage Ik heb ergens gelezen dat legeskosten niet in aanmerking komen voor de KIA regeling. Mag je de overige bedragen bij elkaar optellen en vormen zij samen de som waarover je mag afschrijven tot 75%? En wat doe ik met de legeskosten (en eventueel andere componenten) in mijn boekhouding?
 9. In aanvulling op mijn vorige post heb ik nog een vraag over de auto van mijn partner. Hij heeft per 1 mei een zakelijke auto met een catalogus waarde van 33900 incl. BPM en BTW en hij houdt geen kilometer administratie bij. Voor de btw correctie privegebruik komt dat dan uit op (33900*2,7)/100 * 8/12 = 610 euro. Wat vul je dan in bij vraag 1d linker kolom? Is dit de catalogus waarde? Daarnaast vraag ik me af of je deze btw correctie ook nog als autokosten mag boeken in je administratie, ten laste van je winst?
 10. Ik ga een auto aanschaffen om naar klanten te kunnen reizen. Mijn partner heeft ook een zakelijke auto, die tevens prive wordt gebruikt (en dus bijgeteld wordt). Ik denk er daarom aan de tweede auto zakelijk te gebruiken, met maximaal 500 km/jaar prive gebruik om bijtelling van de tweede auto te voorkomen. Ik ga hier een rittenadministratie voor bijhouden. Hoe zit het dan met de BTW correctie aan het einde van het jaar? Worden de kilometers van mijn huis naar de locatie van de klant (deze is normaal gesproken constant over de periode van de overeenkomst) bij een eenmanszaak nu wel of niet als woon-werk verkeer gezien?
 11. Een late reactie (ik ben ondertussen begonnen bij de klant), maar nog hartelijk bedankt voor alle reacties! Wat een actief forum, ik weet zeker dat ik er vanaf nu nog vaker gebruik van ga maken. Jammer dat er geen eenduidig antwoord is. Het zou erg frustrerend zijn als de belastingdienst het beschouwd als privekosten, terwijl ik om zakelijke redenen afzie van vakantie. In loondienst had mijn werkgever mij moeten compenseren voor zowel mij als mijn partner. Ik denk er over om de belastingdienst aan te schrijven om zekerheid te krijgen. Ik heb overigens geen annuleringsverzekering. Als ik deze wel had gehad als aanvulling op mijn HEMA reisverzekering, dan had ik in mijn situatie geen recht gehad op een vergoeding. Zoals Norbert al aangaf, kom je als zelfstandige niet in aanmerking voor deze clausule, slechts als je ingeschreven staat als werkzoekende bij het UWV. Ik hoor het graag als jullie verzekeringsmaatschappijen kennen die dit wel vergoeden. Dan stap ik graag over.
 12. Ik ben ZZPer, en heb een eenmanszaak. In augustus hebben mijn vriend en ik tickets geboekt voor een vakantie naar India in de maand maart. Na navraag bij KLM blijken deze tickets niet te wijzigen en niet te annuleren. Momenteel sta ik op het punt een overeenkomst met een klant te tekenen voor zo'n vijf maanden. De klant geeft mij geen mogelijkheid drie weken op vakantie te gaan ivm go live datum in deze periode, waardoor ik mijn vakantie zou moeten opgeven bij het aangaan van de overeenkomst. De agency die er tussen zit is bereid mij 1 van de 2 tickets terug te betalen. Ik vraag mij nu af hoe ik administratief om moet gaan met de kosten die gemoeid zijn met het annuleren van mijn vakantie. Kan ik tickets in mijn zaak opbrengen als zakelijke kosten? En zo ja, moet ik de terugbetaling van de helft van de ticket kosten zien als omzet?
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept