Jump to content

Anoniem130412

Senior
 • Content Count

  30
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

-1

Personal info

 • You are:
  ondernemer
 • Gender
  Male
 • First name
  Stefan
 • How did you find us:
  zoekmachine

Register

 • What age group do you belong to?
  46-50
 • You are primarily interested in:
  juridische en fiscal
 • Which other websites about entrepreneurship and / or innovation do you visit regularly?
  de zaak
  MKB service

Company info

 • Branch
  Groothandel
 1. Lezers, Geldt de Wederindiensttredingsvoorwaarde op het moment van de toekenning van de vergunning? Of op het moment dat de medewerker echt uit dient is, dus na opzegtermijn etc? Voorbeeld: ik vraag vandaag een ontslagvergunning aan, hier gaan ± 6 weken overheen. De vergunning wordt op 20 mei verleend, is dit de datum waarop de 26 weken ingaan? Want ik moet dan nl. nog de arbeidsovereenkomst gaan opzeggen, wat binnen 8 weken moet gebeuren. En de opzegtermijn is ook nog eens 1 maand. Als ik dan uitga van 26 weken, ben ik al 12 weken kwijt met opzeggen arbeidsovereenkomst en opzegtermijn, resteren nog 14 weken waarin ik niemand anders in dienst mag nemen. Zie ik dit juist?
 2. Beste Lezers, Ik ontvang momenteel een WW uitkering. Ik werk nu 2 dagen in de week en ik wil nu nog voor 1 dag in de week als zelfstandige starten. Voorheen werkte ik 40 uur vandaar dat ik WW krijg. Ik heb op de site van het UWV gelezen dat ik (wanneer ik geen gebruik maak van de startersregeling) voor deze ene dag ( 8 uur ) gekort wordt op mijn uitkering. Het gaat om een hoveniersbedrijf dat ik dus in beginsel 1 dag in de week wil gaan uitoefenen. Ik heb nog een aantal vraagpunten die mij niet helemaal duidelijk zijn, te weten; 1. Moet ik ook meteen een AOV verzekering afsluiten? Niks moet, maar is dit verstandig vanwege de hoge premie? 2. In het eerste jaar ga ik enkele investeringen doen, zoals een bedrijfsauto en enkele materialen boven de € 450 ex BTW. Ik voldoe niet aan het urencriterium dus ik heb geen recht op zelfstandigenaftrek en startersaftrek, maar wel op investeringsaftrek, ik mag dus 28% van mijn investeringen aftrekken in de IB aangifte 2013. Hoe zit het verder met mijn inkomen? Stel met mijn huidige werk + uitkering heb ik een box 1 inkomen van € 40.000. Het eerste jaar ga ik € 10.000 verlies maken vanwege de investeringen die ik gedaan heb plus de overige bedrijfskosten, dan wordt de belasting berekend over € 30.000. Aangezien ik in de 42% schijf val, bespaar ik dus € 4.200 aan belasting, zie ik dit goed? Zijn er nog dingen die ik misschien over het hoofd zie, of het wel verstandig is om voor 1 dag in de week zelfstandig te worden?
 3. Beste Lezers, Zijn er werkgevers bij die onlangs ontslag hebben aangevraagd voor 1 of meerdere werknemers om bedrijfseconomische redenen? Mijn vraag is hoe het UWV kijkt naar de onderbouwing van de slechte financiële situatie. Er staat bij de onderbouwing o.a. minimaal te bezuinigen bedrag op personeelskosten, andere besparende maatregelen, cijfermatige gegevens en de liquiditeitsprognose. Ik weet niet hoe uitgebreid ik dit allemaal moet gaan uitwerken maar ik wil wel graag dat de aanvraag in 1 keer goed ingediend wordt en deze gelijk in behandeling kan worden genomen. In de prognose kun je bijvoorbeeld de lijn van het 1e kwartaal 2013 doortrekken, bijvoorbeeld 20% omzetverlies. In mijn ogen is dit reeël maar misschien zegt het UWV daarvan dat de cijfers te negatief worden uitgedrukt. Alvast bedankt.
 4. Zover is het nog niet. Wij zijn momenteel bezig met de bedrijfskosten fors te saneren en het laatste wat wij willen is failliet gaan en in de bjistand terecht komen. Wij zijn midden 50 dus ook niet echt meer populair op de arbeidsmarkt na 25 jaar zelfstandig ondernemer geweest te zijn. We proberen op dit moment gewoon het hoofd boven water te houden en zo min mogelijk schuld te hebben. En hopelijk houden we het dan vol totdat de economie weer wat aantrekt. Maar zoals ik al zei wil ik toch eens weten wat en of er mogelijkheden zijn met ons woonhuis.
 5. Het probleem is dat het huis al meer dan een anderhalf jaar te koop staat. Maar in deze tijd met de huidige hypotheekregels etc. koopt geen mens meer een huis van € 400.000, of het moet ook al iemand zijn die zelf 2 ton overwaarde heeft. Ik dacht dat er mogelijkheden waren om het over te dragen aan mijn twee kinderen, hetzij schenking, vruchtgebruik, daar weet ik nu te weinig vanaf.
 6. Beste Lezers, Wij hebben een vennootschap onder firma. Wij huren een pand om hier onze handel in te verkopen. De omzet/resultaten dalen zo dramatisch dat als het nog een half jaar zo doorgaat, er wellicht een faillissement gaat volgen. Het erge aan het verhaal is dat wij dan ook privé aansprakelijk zijn voor onze schulden. Voor ons rekeningcourant krediet van € 75.000 hebben wij de hypotheek op ons woonhuis als zekerheid gesteld. Ons huis heeft een WOZ waarde van € 400.000 maar wij hebben slechts een hypotheek van € 200.000. Nu wil ik er alles aan doen om bij een eventueel faillissement te voorkomen dat ons huis dalijk via de bank voor het hypotheekbedrag verkocht gaat worden, en wij onze overwaarde kwijt zijn. Wat kunnen wij hiertegen doen? Wij hebben twee kinderen, ik heb gelezen over het schenken aan je kinderen, schenking op papier etc. Ik heb hierover op dit forum gezocht maar kon tot dusver geen geschikte informatie vinden.
 7. Oke de procedure met de volgorde van de te nemen stappen is mij duidelijk. Het lijkt mij dat ik ten tijde van het gesprek met de medewerker de vaststellingsovereenkomst en de nieuwe arbeidsovereenkomstmeteen overhandig en de beschrijving over hun WW uitkering. Krijgen zij ook dan gelijk weer een vast contract omdat zij in het verleden minimaal 4 jaar voor ons hebben gewerkt?
 8. Dit is een duidelijk verhaal. 2 laatste vragen: 1. In de tijd tussen het gesprek en het wel of niet akkoord gaan met de vaststellingsovereenkomst meld de werknemer zich ziek, en kan ik diegene niet meer ontslaan. Hoe ondervang ik dit? 2. Wanneer een medewerker loonbeslag heeft voor ongeveer 20%. Zitten er dan nog haken en ogen aan?
 9. Oke het is mij weer wat duidelijker. Maar mijn medewerkers zijn ongeveer 4,6 en 8 jaar in dienst. Wat als die van 8 jaar in verweer gaat bij het UWV en zegt niet gekort te willen worden op zijn uren. Hoe sterk sta ik dan nog? Dan zou ik al hard moeten kunnen maken, of dit of helemaal eruit. Maar dan zit ik weer met mijn vorige kwestie dat wij met 3 vennoten geen 3 vestigingen kunnen runnen.
 10. Dennis, Ik hoop dat we er met deze constructie uit komen, dan laat ik je met rust ;) Heb jij al eens mee te maken gehad dat je deze informatie weet te vertellen? Ik heb nl. naar het UWV gebeld en die wisten dit niet zo 1,2,3 te vertellen, ik word dinsdag teruggebeld zeggen ze. Ik loop misschien het risico met die vaststellingsovereenkomsten dat personeel zich ziek gaat melden na het gesprek. Ik kan dit volgens mij ondervangen door eerst met het UWV contact op te nemen en te zeggen dat er gesprekken gaan plaatsvinden. Ze hebben inderdaad weinig keus en op deze manier kunnen ze alle 3 in dienst blijven en dit is voor mij als werkgever de meest coulante oplossing die ik hen kan bieden.
 11. Wij hebben op dit moment 3 personeelsleden in dienst. Wij zijn genoodzaakt minimaal de personeelskosten te halveren wegens slechte resultaten. Hiervoor zijn wij van plan om ontslagvergunningen aan te vragen bij het UWV. De werknemers werken allemaal 24 uur, dus wij verlonen 72 uur per maand. Is het mogelijk om van deze 3 medewerkers hun arbeidsuren terug te brengen naar 50%? Dus dat ze ieder 12 uur gaan werken? Kun je dit ook via het UWV regelen? Of zegt het UWV, je wilt 36 uur minder gaan verlonen ( 50% ) dus dat is dan minimaal 1 personeelslid helemaal eruit?
 12. Beste Dennis, Wij komen er niet met de verhuurder uit en de medewerker vind het toch te riskant waardoor wij van deze optie af moeten zien. Toch bedankt.
 13. Wij hebben op dit moment 3 personeelsleden in dienst. Vanwege de slechte resultaten zijn wij genoodzaakt deze alle 3 wegens bedrijfseconomische redenen te ontslaan. Wij hebben 3 vestgingen en zijn met 3 vennoten in onze VOF. Als wij nu ons personeel ontslaan betekent dit dat wij allen 40 uur per week in de zaak moeten zijn Dit moet minimaal 26 weken gebeuren voordat wij weer een oproepkracht etc. voor een paar uur in de week kunnen aannemen, om problemen met ons " oude " personeel te voorkomen. Dit is voor ons echter een probleem qua inkopen doen, levering tussen vestigingen, thuissituatie, huishouding etc. Dat is gewoon niet te combineren. De winkeliersvereniging wil niet meewerken aan versoepeling van de openingstijden zodat de zaak bijvoorbeeld tussen 12 en 2 gesloten kan worden. Nu is mijn vraag of het mogelijk is om een stagiair aan te nemen om bijvoorbeeld 12 uur in de week in de zaak te zijn? Het gaat hier om detailhandel. Ik zou dan verder moeten kijken hoe dat met school/opleiding etc. te regelen is, dat begrijp ik. Of gaat het dan ook om een " dienstverband " en gaan wij problemen krijgen met het UWV? Verder vroeg ik mij af als wij 1 personeelslid onderbrengen in een payroll-systeem, kunnen wij hem dan voor ons laten werken omdat deze dan juridisch niet bij ons in dienst is? Let wel: de medewerker waar het hier om gaat, zou volgens het afspiegelingsbeginsel als eerste ontslagen moeten worden. Alvast bedankt.
 14. In het huurcontract staat: Zonder voorafgaande schriftelijk toestemming van verhuurder is het huurder verboden: "Het gehuurde geheel of gedeeltelijk, kosteloos of tegen betaling aan derden in gebruik af te staan of onder of door te verhuren "
 15. Het probleem in deze is dat de verhuurder eigenlijk nergens aan meewerkt. Afkoop niet, leegstand met doorbetaling van huur niet. Dus ik ga er eigenlijk al vanuit dat indeplaatssteling met medewerkering van verhuurder ook niets gaat worden. En hoelang gaat zo'n verzoek bij de rechter dan duren? En wat zijn hier ± de kosten van? Als dit al met al enkele maanden gaat duren dan loopt dit plan ook weer helemaal in de soep.
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept