Jump to content

Createch

Junior
 • Content Count

  15
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0
 1. Dank voor je reactie. Wat ik wel vreemd vind is de term “maximaal 20% per jaar”. Ik lees bijna overal dat je jaarlijks maximaal 20% mag afschrijven (tenzij je een starter bent of VAMIL mag toepassen). Meer dan 20% afschrijven is dus niet toegestaan. Maar over minder dan 20% afschrijven kan ik geen informatie vinden.
 2. Ik wil nu de afschrijving van mijn auto voor 2018 op 0% zetten en voor de komende jaren op 20%. Dit levert toch geen probleem op? Ook zou ik de restwaarde iets hoger kunnen zetten.
 3. Nee, ik heb geen recht op startersaftrek en VAMIL is ook niet van toepassing.
 4. Goedenavond, Ik zit met het volgende probleem. Mijn winst uit onderneming (IB-aangifte, EZ) van 2018 komt uit op een laag bedrag (o.a. afschrijvingen en MIA-aftrek) waardoor ik niet optimaal mijn zorgkosten kan aftrekken Vorig jaar heb ik een elektrische auto gekocht en hiermee heb ik recht op MIA (17K aftrek). Ook heb ik mijn oude auto verkocht en hier heb ik wat boekverlies gemaakt. Dit zorgt ervoor dat mijn inkomen uit onderneming laag uitvalt. Het probleem is dat ik vorig jaar ook aardig wat zorgkosten heb gemaakt die ik hierdoor niet optimaal kan aftrekken. - nu wordt er ca. 15% afgeschreven (gekocht in april) op mijn nieuwe auto. Is het handig als ik de afschrijving op 0% zet? Mag dit wel? Krijg ik dan geen problemen in de toekomst? - Ben ik verplicht om de volledige MIA-aftrek van 17K volledig in het jaar van aanschaf/gebruik af te trekken?
 5. Verzekering van heel 2016 (als 1 boeking toegevoegd). Dus ik moet mijn IB-aangifte aanpassen?
 6. Bij naloop van mijn boekhouding zie ik dat mijn autoverzekering in een verkeerd jaar is geboekt. De autoverzekering van 2016 (zakelijke auto) is dus geboekt in het jaar 2017 en hierdoor niet meegenomen in de IB-aangifte van 2016. Hoe moet ik dit gaan corrigeren? Voor 2016 heb ik al een definitieve aanslag ontvangen. Moet ik hiervoor mijn IB2016 aangifte gaan aanpassen? Of kan dit ook verwerkt worden in de IB aangifte van 2017?
 7. Waarom laat je deze keuze niet over aan de klanten? Net als bij een verzekering kun je aangeven of je het bedrag maandelijks, per kwartaal of jaarlijks wilt betalen. Ook kun je als keuze hebben hoe je het wil betalen: iDEAL, automatische incasso, overmaken ed. En wat zijn je maandelijkse prijzen (of per kwartaal)? Elke iDEAL betaling kost je natuurlijk ook transactiekosten. AfterPay is ook leuk, maar is hiervoor wel prijzig. Ook zie ik het voordeel of nut van je 'abonnement' niet. Niet iedereen gebruikt elke dag een voedingssupplement. En wat is het voordeel t.o.v. de drogisterijen? Qua prijs levert zal het je geen voordeel opleveren of is het zelfs duurder.
 8. Bedankt voor je informatie. - Hoe zit het met de factuur als ik mijn prive-auto verkoop. Moet ik dan wel een factuur maken en het bedrag ex. BTW als kosten opgeven? Of hoe kan ik dit het beste in mijn administratie verwerken, zodat mijn omzet/winst wel in orde is? - Suppletie. Het is dus voldoende om alleen op de naheffingsaanslag een bezwaar te maken. Opnieuw een suppletie indienen is niet nodig? - correctie privegebruik BTW-aanschafkosten. De correctie voor het privegebruik (1/5 BTW aanschafkosten) had ik niet in mijn laatste BTW-aangifte niet verwerkt. Moet hiervoor een suppletie formulier invullen of kan ik deze ook verwerken in kwartaal 1 2015? Bedrag is lager dan €1000.
 9. Bedankt voor je reactie. Dus in principe is het bijna altijd voordeliger om een nieuwe auto zakelijk aan te merken voor de btw. -Wat als ik later mijn auto verkoop (IB prive)? Hoe moet ik dan dit in mijn administratie boeken. 1. verkoopfactuur met BTW, 2. verkoopbedrag zonder BTW als kosten boeken? Is het dan niet vreemd dat mijn omzet omhoog gaat? - En ik had al een suppletieformulier ingevuld om deze ontvangen BTW terug te betalen. Wat kan ik nu doen? Opnieuw een suppletieformulier invullen of eerst wachten op de brief van de BD?
 10. Ik heb de volgende vraag: Mijn situatie: - Vorig jaar een nieuwe auto gekocht (was van plan om deze zakelijk te maken) - BTW over aanschafkosten als voorbelasting afgetrokken - BTW over de gebruikskosten afgetrokken - Ik heb al mijn zakelijke ritten genoteerd. (80% zakelijk) Nu kom ik erachter dat het prive voordeliger is. 1. Is het mogelijk om mijn zakelijk te houden voor de BTW (aftrek over aanschafkosten + gebruikskosten) en voor de IB-aangifte prive? Of moet ik de afgetrokken BTW terugbetalen? 2. En hoe zit het met BTW-correctie dan? Betaalt ik dan over mijn prive/zakelijk KM-verhouding BTW-correctie? En moet ik dan de BTW over aanschafkosten delen door 5. Dus elke jaar met 1/5 berekenen? Of moet ik een correctie van 2,7% over de cataloguswaarde toepassen? 3. Kan ik deze BTW-correctie nog ergens van aftrekken? Opgeven als verlies bij mijn IB?
 11. Hi Norbert, In welk geval is er voor een verzekeraar (of andere instanties) sprake van een zakelijke auto? Als ondernemer moet ik twee keer een keuze maken of mijn auto prive of zakelijk is, nl. voor de BTW-aangifte en IB-aangifte. Hierbij kan ik bijvoorbeeld voor de BTW mijn auto zakelijk aanmerken en voor de IB-aangifte prive. Is er dan nog steeds sprake van een zakelijke auto of wordt er alleen naar de resultatenrekening (IB-aangifte) gekeken? Of moet beide zakelijk zijn aangemerkt?
 12. Ik heb vraag over cashback-acties. Stel ik koop een smartphone voor €400,- ex. BTW en vervolgens krijg ik later van de fabrikant €100,- terug (cashback-actie). Hoe zit dit fiscaal in elkaar? Moet ik dit later nog gaan corrigeren? Zo ja, alleen bij de WV-rekening? [titel verduidelijkt - mod]
 13. Goedemorgen Joost, Alvast bedankt voor je informatie. Ik heb een personenauto met 20% bijtelling. Dus deze auto zou ik niet willekeurig kunnen afschrijven. In mijn geval dus maximaal 20% p/j + 10% restwaarde? Klopt dit? En als ik deze auto later in het jaar heb gekocht, moet ik dan ook een maandcorrectie doen voor de afschrijving? Prive rijden is iets gunstiger als ik veel kilometers maakt, maar dat weet ik nog niet. Nadeel is wel dat ik wel verplicht een rittenregristratie moet houden en geen BTW kan terugvorderen. Mijn huidige plan is om met deze auto 2 of 3 jaar zakelijk te rijden en daarna wil ik deze verkopen. Als ik nu de BTW op de aanschafkosten terugvorder, kan ik dan nog later bij mijn IB-aangifte 2014 deze auto als prive etiketteren? De ontvangen BTW betaal ik dan terug en een kilometerregristratie wordt bijgehouden. Is een zakelijke autoverzekering verplicht, als ik deze auto uitsluitend voor woon- en werkverkeer gebruikt? Mvg, Createch
 14. Hi Richard, Dit jaar hoop ik aan het urencriterium te voldoen, maar willekeurige afschrijving van een personenauto is me nog onduidelijk. Volgens sommige kun je als starter een personenauto niet willekeurig afschrijven (maximaal 20% p/j) en moet er rekening worden gehouden met de restwaarde. Kun je dit misschien toelichten?
 15. Goedenavond, Ik heb een vraag over de fiscale mogelijkheden voor mijn auto. Deze maand heb ik me als zzp'er ingeschreven bij de Kvk en ook heb ik een nieuwe auto gekocht. Deze auto heb ik echter gekocht met een prive-lening (kleine aanbetaling + maandelijkse aflossing met een slottermijn) vanwege de acceptatie. Vragen: 1) Is het een probleem als ik deze auto op mijn zaak zet en vervolgens de BTW over de verkoopprijs terugvraag? Is de rente in dit geval ook aftrekbaar? 2) Hoe zit het met willekeurig afschrijven voor starters: kan ik deze auto in het eerste volledig afschrijven? Zo nee, wat is het maximale afschrijvingspercentage? En wat moet ik doen met de restwaarde? (De verkoopprijs was 15.000euro)
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept