de Patrick

Junior
  • Aantal berichten

    25
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door de Patrick

  1. Mensen die interesse hebben zijn er genoeg maar daarmee zijn het nog geen betalende klanten. Weet ik, maar om nu eens terug te komen op mijn eigenlijke vraag: welke formule zou voor een start-up de betere keuze zijn?
  2. Momenteel verzamel ik de nodige gegevens om een ondernemingsplan te kunnen opstellen. Uiteraard ga ik pas een machine aanschaffen van zodra ik er voldoende geïnteresseerden zijn. Deze vraag was ook algemeen.
  3. Allerlei verpakkingen voor snackbars produceren, maar ook voor in de supermarktrekken. Maar ik moet toch ergens beginnen.
  4. Ik ga binnenkort bij een leverancier van machines gaan kijken naar een demo van een machine voor de vervaardiging van papierbakjes. Een vertegenwoordiger liet me reeds weten dat de prijs voor zo'n machine afhankelijk van de capaciteit gaat van 40.000 tot 65.000 euro (enkel aankoop machine exclusief BTW). Daar boven op komen natuurlijk nog kosten voor levering, installatie, training, onderhoud en herstellingen. Nu zit ik met het probleem dat het startkapitaal "beperkt" zal zijn en dat ik tegelijk genoeg productiecapaciteit moet kunnen voorzien om een afnemer te kunnen vinden. Als ik nu machines zou leasen in plaats van te kopen, dan zou ik mijn budget kunnen gebruiken om direct de nodige capaciteit te voorzien en na verloop van tijd de leasing voortzetten met de opbrengsten van de verkoop. Daarentegen staat dat - of zo zeggen ze toch - leasen beduidend duurder is dan kopen. Iemand ervaring mee?
  5. Het gaat om verpakkingen voor snackbars. Momenteel wil ik een marktonderzoek doen om te kijken waarin ik me kan onderscheiden van mijn concurrenten, in eerste plaats proberen als prijsbreker. Maar dat moet het marktonderzoek nog uitwijzen.
  6. Ik zou binnenkort enkele groothandelaars die leveren aan snackbars willen benaderen voor een marktonderzoek. De bedoeling is om te leveren aan groothandelaars en niet rechtstreeks aan snackbars. Nu weet ik alleen niet hoe ik dat het best aanpak. Degenen bij wie ik de enquête wil afnemen zijn natuurlijk potentiële klanten, maar ik weet niet hoe ik ze moet benaderen voor een marktonderzoek voor een bedrijf dat nog moet opgestart worden. Eén mogelijkheid is om ze gewoon te bellen, maar ik weet niet of ze dat zo graag hebben en of ze daar zo eventjes tijd voor willen nemen om dat grondig te doen. Anders kan ik ze ook een enquête per post sturen en een gefrankeerde omslag bijvoegen. Dan moet ik echter een verkoopbrief bijvoegen om ze zover te krijgen de enquête langer dan 5 seconden te bekijken. En dat komt ook weer zo raar over. Hoe hebben jullie zoiets aangepakt of hoe zouden jullie het doen?
  7. De meeste leveranciers die ik daar vind, leveren voornamelijk vulmachines en dergelijke. Er zijn twee bij die machine voor kartonnen dozen maken. Ik ga die eens vragen of ze ook machines voor papieren bakjes maken.
  8. Ik ben op zoek naar een machine om papieren eetbakjes mee te maken. Op internet vind ik een groot aantal van die, maar dat zijn allemaal Aziatische fabrikanten. Dat geeft wat problemen met invoer, installatie, training, onderhoud, herstellingen, enz. In Europa vind ik ze gewoon niet. Wel één in de VS, maar dat geeft dezelfde problemen. Kent iemand een fabrikant of importeur die zulke machines kan leveren? Of tips hoe ik ze efficiënter kan vinden? Zoiets bedoel ik (wat betreft resultaat):
  9. Stel je bent klaar met een productontwerp. Je weet wat je nodig hebt, welke leveranciers je kunnen voorzien en op welke doelgroep je je richt. Je moet gewoon nog machines aankopen en personeel aanwerven. Ga je dan eerst potentiële klanten vragen of ze zouden geïnteresseerd zijn in je product of ga je eerst machines aankopen en ongevraagd offertes versturen? Ik denk nl. dat je geen klanten over de streep trekt zonder dat je reeds over productiecapaciteit beschikt. Ik weet dat deze vraag wat gek klinkt, maar ik wil geen overhaaste beslissingen nemen en nadien met financiële problemen kampen.
  10. Heb de filiaalhouder van een supermarkt aangesproken en die wilde mij wel wat info kwijt over verkoopaantallen en productpositioneringen. Over de inkoopprijzen kon hij me niets zeggen. Dat zit bij de centrale aankoopdienst en die bepalen in erg grote mate het assortiment voor ieder filiaal (op basis van winkelconcept). Dat geeft me wel een eerste inschatting van de productievolumes die nodig zouden zijn. Al blijft het bij de opstart natuurlijk een risico.
  11. Ik heb nu een Duitse firma gevonden die een gelijkaardige machine (of lijn) kan leveren. Ze zijn maar zo'n 200 km van de grens verwijderd en geven bij de opstart 7 dagen opleiding om de machine te bedienen en kleine onderhoud zelf te doen. Ik zal deze zomer eens langs gaan bij die firma.
  12. Ik zou voor ik een product lanceer en de nodige investeringen doe, graag een enquête houden bij potentiële afnemers, zoals supermarkten. Informatie die ik graag zou hebben, is bv. bestelvolumes en prijzen bij concurrenten, hoe ze de toekomst van een bepaalde productcategorie inschatten (of ze dit willen blijven aanbieden), enz. Ik vrees echter dat ze die informatie niet zomaar zullen geven, laat staan aan iemand die nog geen productiecapaciteit heeft. Heeft iemand hier ervaring daarmee?
  13. Ik kan even de video niet terugvinden op Youtube (ik had ze maar beter bewaard). Het gaat om een machine voor puddingpotjes. De potjes worden door de machine van een stapel genomen (ik veronderstel met zuignapjes) en op een band gezet. Nadat ze gevuld zijn, wordt een kleefdeksel aangebracht. De potjes zijn per 6 aan elkaar vast (zoals bv. Petit Gervais). Andere machines (zoals ik me uit mijn tijd als jobstudent nog herinner) deden slechts één van deze dingen en het personeel moest de potjes van de ene band op de andere plaatsen. Ik zou de voorkeur geven aan een leverancier dicht bij huis, maar ik vermoed dat een machine op maat laten tekenen - door een firma die niet noodzakelijk ervaring met dit specifieke soort machines heeft - een hoop gaat kosten. En dit terwijl er in Polen een machine staat die bij wijze van spreken in een bouwpakket klaar staat.
  14. Heb je ook serres, e.d. ? Want je zegt dat je een bedrijf in "groente productie" hebt. Eventueel kan je je know-how aanwenden voor gelijkaardige producten. Ik dacht bv. aan de productie van zonnebloemolie.
  15. @ RiVe: Op youtube stond een video van de fabrikant. Op het eerste zicht doet die machine wat ik voor ogen heb. Ik ga ze natuurlijk niet zomaar kopen, maar een bestaand ontwerp kopen, is waarschijnlijk goedkoper dan er één vanaf nul te laten tekenen. Wat betreft de kwaliteit bedoel ik gewoon dat ik geen schrik heb dat ze in Polen alleen goedkope en slecht afgewerkte machines verkopen. @ Mathias: Ja, stuur maar eens. ;)
  16. Je vindt een lijst op http://grotematen-leveranciers.startpagina.nl/ Bekijk wat er allemaal op hun site staat of vraag een catalogus van hen.
  17. Ja, dat had ik wel begrepen. ;) Mijn vraag was echter specifieker. Zoek je leveranciers in het algemeen, of heb je moeite om één te vinden die specifiek in grote maten kan leveren?
  18. Ik heb informatie gezocht over automatische vulmachines. In de Benelux heb ik (op internet) niet echt gevonden wat ik zocht, maar op Youtube staat een video van een machine uit Polen die exact doet wat ik nodig heb (volgens de video althans). Nu weet ik niet of het zo'n goed idee is om een machine in Polen te kopen. Ik heb geen vrees wat de kwaliteit betreft, maar wanneer aan die machine iets defect is, dan zou de hersteldienst uit Polen moet komen. Heeft daar iemand ervaring mee? Anders laat ik in Nederland een machine ontwerpen op maat, maar dat zal de kostprijs opdrijven.
  19. Wil je weten of iemand textielgroothandels kent of groothandels die ook kledij in grotere maten leveren? In het eerste geval ga je sneller antwoord vinden via Google en anders kan je best de catalogi van groothandels vragen. Via Google vond ik op 30 sec deze: http://www.bloktextiel.nl/index.php http://www.dintex.nl/ http://www.lektextiel.nl/ http://www.textielleveranciers.nl/ http://www.benjo.be/producten.php http://www.textielstocks.be/
  20. waarschijnlijk kom je idd niet eens binnen zonder toestemming van het hoofdkantoor, anders moet je het zoeken bij de kleine lokale ondernemer.. heb je al andere verkoopkanalen overwogen? afhankelijk van je product kan je natuurlijk ook kiezen voor de zelfstandige speciaalzaak. Daar breng je inderdaad een belangrijk punt aan. Ik denk dat het vooral afhangt van het productievolume. Voor speciaalzaken en buurtwinkeltjes zou een kleiner volume nodig zijn, maar dan gaat het product zich meer moeten onderscheiden. Supermarktketens willen waarschijnlijk enkel producten aankopen die in alle filialen zullen worden aangeboden. Kwestie van consistentie in het assortiment.
  21. Ik was op zoek naar statistieken die bewijzen of een product beter verkoopt als een deel van de opbrengst naar een goed doel gaat. Ik zie veel bedrijven dergelijke acties organiseren en zelf ben ik actief vrijwilliger bij een hulporganisatie. Bij mij wekt dat dus wel enige sympathie op om dat product dan voor één keer te testen. Bij mijn zoektocht vond ik een Belgische telecomaanbieder die niet alleen een tijdelijke actie opzet, maar dit tot zijn businessplan heeft verheven! Ik sta erg sceptisch tegenover die idee. Geloven jullie er iets van? http://www.ello-mobile.be/nl.aspx
  22. Bedankt. Het gaat om een product met een relatief korte vervaldatum dat in de versafdeling komt. Best te consumeren binnen de 18 dagen na productie. Het lijkt me best direct te leveren aan de supermarktvestiging zelf, waar ze de voorraad direct in de koelafdeling zetten. Maar dat betekent dat ik steeds in kleine hoeveelheden zou moeten leveren, wat de distributiekost opdrijft. Daar de producten zo'n korte houdbaarheid hebben, zouden de producten (in het ideale geval) reeds verkocht zijn vóór de vervaldatum van de factuur. Misschien bereik ik daarmee dat de detailhandelaar zelf minder marge wil hebben?
  23. Dat klinkt logisch. Hoe langer de doorlooptijd, hoe langer het kapitaal vast zit in de voorraad. Mijn product zal in de versafdeling komen, dus misschien dat de winkel er dan minder marge op moet hebben.
  24. Ik wil binnenkort (nu ja, niet op zo héél korte termijn) een product op de markt brengen. Het gaat om iets uit de categorie Voeding en is niet uitzonderlijk uniek. Nu heb ik wel een berekening van de kosten van productie, levering en promotie, maar weet iemand hoe een detailhandelaar zijn uiteindelijke verkoopprijs en marge bepaalt? Houdt de detailhandelaar daarbij rekening met variabele kosten (zoals transport van een magazijn naar de winkels) of neemt die gewoon een vast percentage op de aankoopprijs? Na een summier marktonderzoek heb ik een optimale verkoopprijs in gedachten (deze moet ik eerst nog laten bevestigen door een grondigere bevraging). Stel dat een detailhandelaar een vast percentage op de aankoopprijs neemt en ik het toepasselijke BTW-percentage ken, dan kan ik mijn verkoopprijs proberen zo in te stellen dat het product aan die prijs in de winkelrekken komt. Of zie ik dat verkeerd?
  25. Die vraag is zowel éénvoudig als onmogelijk te beantwoorden. Eénvoudig: je doet een voorstel aan een handelaar van product, prijs en leveringstermijn. Maar ik heb de indruk dat je hier nog niet concreet over nagedacht hebt. Je wilt zelf gaan produceren. In welke hoeveelheden is dat dan? Welke reclame ga je voeren en wie is je doelpubliek? Als je dat weet, kan je erover nadenken welk verkoopkanaal je wilt gebruiken: grote ketens zoals C&A of een kleine boetiek in Maastricht. Of een webshop? Ga ook eens langs in een kantoor van VNO of (in Vlaanderen) Unizo. Die zullen je wel mee op weg zetten.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.