Zelf heb ik ook een keer een betalingsprobleem met de KPN gehad en met de tandarts. Ik heb gewoon eerst betaald (na een paar aanmaningen natuurlijk) - dan kunnen ze in ieder geval geen (dure) incasso bureau's en deurwaarders sturen.
Dan stuur ik ze een brief met degelijke argumenten en een voorstel om het probleem op te lossen. En vraag ook duidelijk om aannemelijk te maken dat die voorwaarde in werking is getreden. Stel ook duidelijk dat je normaal belt, en dat de voorwaarde niet in werking is getreden.
Verder, doe hetzelfde als zijn altijd doen: Neem een dwangsom op, zo van "u (=kpn) dient binnen 21 dagen na dagtekening te betalen. Als u dit niet doet bent u in gebreke zonder dat verdere in gebrekestelling is vereist. Daarnaast zal ik alle gerechtelijke en buitengerechtelijke kosten op u verhalen, met een minimum van x en een bedrag van 50 euro voor ieder brief die ik u moet sturen, inclusief wettelijke rente, incassokosten, etc. U mag een tegenvoorstel doen binnen deze termijn."
Na een week, een herinnering. Hierin wordt hetzelfde ge-eist, met verhoging van de kosten, alleen, als ze binnen 7dagen reageren, worden de overige kosten kwijtgescholden.
Na weer 1 week, een aanmanig. Opnieuw hetzelfde.
De KPN weet niet wat je gaat doen! Ze weten niet of je wel of niet naar een rechter stapt. Als ze helemaal niets doen, kun je met deze brieven naar een deurwaarder en het bedrag eisen. Als het onverhoopt bij een rechter zou komen, zal die zwaar mee laten wegen dat ze niet gereageerd hebben - want als iets niet ontkent wordt, wordt aangenomen dat het zo is. Ook dat u bereidt ben tot een schikking (=tegenvoorstel) helpt -> ze hadden tenslotte een ander voorstel kunnen doen. Als ze niet van die mogelijkheid gebruik maken zal een rechter meer neigen een kosten reductie toe te kennen.
Je hebt wel een punt met je fair use argument: als je niet abnormaal veel belt, kunnen ze zich daarop niet beroepen. Vind je dat je inderdaad heel veel belt? Is het veel meer, bijvoorbeeld 10x zo veel, als een abonnement dat geen fair use heeft? Natuurlijk moet een contract partner (=kpn) natuurlijk wel kunnen aangeven waarom ze denken dat een bepaalde voorwaarde in werking is getreden. Bijvoorbeeld: u belt 360 min per dag, terwijl het gemiddelde voor een zakelijke gebruiker 50 minuten is. Of wat dan ook.
Ze hebben al aangeven dat het daar eigenlijk niet om gaat: dus dan geldt de prijsverhoging helemaal niet, want dan geldt die voorwaarde uit de algemene voorwaarden dus niet!
Toen ik het probleem met de kpn had, belde ik ze op. Aan de telefoon wisten ze niets van de brief (weten ze nooit), dus heb toen uitgelegd wat er in stond, inclusief eis tot betaling - de telefoonist zette het netjes in de computer. Na een poosje tweede keer gebeld. Die telefoniste zag het inderdaad allemaal in de computer staan en keerde het bedrag uit...
Dus, als je echt je poot stijf wil houden, gewoon briefjes schrijven. Kost wel tijd, maar verder niet zoveel. De bal ligt bij hen. En uiteindelijk moeten ze of betalen of aannemelijk maken welke voorwaarde geldt. En nogmaals: ze hebben al gezegd dat de Fair Use was een 'standaard' regel in de brief. Dan is de prijsverhoging dus nergens op gebasseerd...