Wesepo

Junior
  • Aantal berichten

    18
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door Wesepo

  1. Ben ik de enige die totaal niet snapt van hoe het priveberichten systeem werkt? Ik heb nog nooit zo een onduidelijk en ongeorganiseerd systeem gezien. Alle berichten staan door elkaar en ik heb geen idee of ik wel op het juiste bericht aan het reageren ben. Het zal vast door een slimmerik bedacht zijn, maar is er dan wel nog een manier om gewoon een threaded view te selecteren speciaal voor mijn account? Zodat als ik reply op bericht X dat die reply onder bericht X komt te staan en niet onder bericht Y of Z?
  2. Heb je er al eens over nagedacht dat die documenten misschien helemaal niet bestaan? Ik ga er voor het gemak even vanuit dat het over een eenmanszaak gaat aangezien je zelf de documenten niet in bezit schijnt te hebben. Als het om een vennootschap gaat dan kun je die namelijk downloaden bij de KVK voor een paar euro, maar bij een eenmanszaak bestaat die deponeringsplicht niet. Echter, zover ik daarvan op de hoogte ben, is het voor een eenmanszaak ook niet verplicht om een jaarrekening (incl documenten) te maken, maar hoef je enkel een administratie bij te houden. Dus wellicht heeft hij de geschetste documenten gewoon nooit gemaakt, daarom ook niet toegezonden en kan hij ze nu ook niet afgeven?
  3. Wellicht niet de oplossing die de schoonheidsprijs verdient, maar ik ben er zeker van dat als jij stopt met de rekeningen te betalen dat je partner zich goed achter zijn oren zal gaan krabben. Zijn pensioenvoorziening komt dan in het gedrang en hij zal zich gaan aansturen op een veilige oplossing 'zijn schaapjes op het droge krijgen'. Helaas heb ik al enkele malen zulke situaties mogen ervaren en je komt er niet uit zolang je het belang niet bij de ander krijgt. Vaak is degene die lijdt gewoon te netjes en te lief en daar wordt gebruik van gemaakt. In zulke situaties doe je er goed aan om eens flink boos te worden, of om het belang terug in balans te krijgen door bijvoorbeeld bovenstaande aanpassing van handelen. Het is niet mooi, het is niet netjes, maar soms is het nodig.
  4. Ik ken zat mensen die jouw voorbeeld 1 hanteren, ik hanteer zelf jouw voorbeeld 2. En je bent ondernemer, vergeet dat niet. Er wordt niet verwacht dat je een werknemer bent die 8 uur per dag zijn werk krijgt opgelegd en binnen dat stramien moet presteren. Je bent ondernemer en dat is iets heel veelzijdigs. Daarom zijn uren ook lastig te boeken. Eigenlijk moet je niet te ver daarin doorslaan en enkel de grote categoriën boeken, dus dingen zoals "Klantbeheer" of "Administratie" of "Project X".
  5. Wat de Belastingdienst wilt kunnen controleren is of je jarig bent geweest op de dag dat je een restaurantbon opvoert in de administratie, of dat je wellicht op vakantie was. Maar een logboek is natuurlijk harstikke gemakkelijk te neppen en dat weten de inspecteurs ook wel, maar toch vinden ze het fijn om het te bekijken. Ook zullen ze bij een controle je KM-declaraties tegen je urenregistratie leggen om te zien of je daadwerkelijk weg bent geweest. Het is zoals gezegd vormvrij. Ik houd het gewoon in excel bij met in kolom 1 de datum, kolom 2 de gespendeerde tijd en in kolom 3 de werkzaamheden. Ik heb reeds steekproefmatig een controle mogen meemaken en dat daarbij hebben ze geen woord gerept over de urenregistratie, alles was in orde.
  6. Klopt deze stelling wel als je http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/bijzondere_regelingen/margeregeling/margegoederen/btw_berekenen_als_een_klant_goederen_bij_u_inruilt bekijkt? Ik heb verder geen verstand van margegoederen, maar het is gebruikelijk dat als je iets inbrengt dat je de verkoper (jij privé) daar iets voor ontvangt. Als je een BV hebt bijvoorbeeld. Bij een eenmanszaak is privé gelijk aan zakelijk en is inbrengen feitelijk niets anders dan het opvoeren in de administratie. Volgensmij kun je alles probleemloos in je voorraad opnemen tegen de prijs waarvoor je het gekocht hebt. De inkoopkosten kun je aftrekken van de verkoopprijs waardoor je de feitelijke winst onder de streep overhoudt. Wellicht dat iemand anders hier compleet thuis in is, bovenstaand is meer globale informatie.
  7. Ahhh oke, de partner waar jij het over hebt is de levenspartner van je compagnon. Ik dacht dat je een situatie had dat meerdere mensen in 1 pand gevestigd zaten. Dan zit je met een lastige situatie qua aansprakelijkheid als je gehuwd of getrouwd bent, of een geregistreerd partnerschap hebt. Een samenlevingscontract/overeenkomst is geen van dat allen. Dus ze wonen wel samen en dat is interessant voor de Belastingdienst ("fiscaal partnerschap"), maar niet interessant voor de wettelijke aansprakelijk. Je woont samen, heel leuk, je hebt op papier staan wie wat betaalt en welke eigendommen van wie zijn, maar je bent niet verantwoordelijk voor de schulden van de ander. Zelfs al zou de eigenaar van de EMZ sterven en schulden achterlaten, dan kan de relationeel partner (jouw compagnon) tegoeden erven maar tegelijk de schulden weren(mits diegene als erfgenaam is opgenomen in het testament).
  8. In België heb je dit wel. Daar moet je als ondernemer bepaalde (aantoonbare) ervaring hebben in bedrijfsvoering alvorens je een bedrijf mag starten. Zie bijvoorbeeld http://www.vdab.be/werkinzicht/zelfstandige.shtml Dat zou helemaal niet misstaan in Nederland.
  9. Het blijft lastig, of je het nou vast legt of niet. Wat je globaal moet regelen is wie de eigenaar van het pand is (dat moet er in dit geval maar 1 zijn) en die andere huurt een werkplek binnen dat gebouw. Vastgelegd moet worden dat meubilair van de BV is en de eenmanszaak slechts de zitplek betaalt, zeg maar de huishoudelijke kosten die de BV moet maken om de eenmanszaakpersoon daar neer te zetten. Als een ex of de deurwaarder dan aan de deur staat voor de EMZ is het heel simpel: er valt niets te halen (behalve evt de computer van die persoon). In deze situatie kun je het model van een samenlevingsovereenkomst het best hanteren: je houdt een lijst bij van de (dure) voorwerpen/meubilair die je aanschaft en bewaart de aankoopbonnen (die zitten als het goed is in je administratie). Als dan iemand denkt recht te hebben op iets, of dat nou een huurder, partner, deurwaarder of (ex-)echtgenote is dan is het heel simpel om aan te tonen wat van wie is. Sluitend krijg je het nooit, tenzij je het kantoor opdeelt in 2 fysieke kanten, dus dmv een scheidingswand (unit) (met eigen deur). Alles wat je samen doet is en blijft lastig, net zoals bij een relatie zul je altijd dingen samen hebben en er zullen altijd twistpunten blijven.
  10. Wesepo

    Beginnen

    De kosten die jij beschrijft noemen ze de aanloopkosten. Aanloopkosten kun je met terugwerkende kracht opvoeren in je administratie en zo alsnog de BTW terugvragen bij de Belastingdienst zodra je geregistreerd staat bij de KVK en je BTW-nummer van de Belastingdienst hebt ontvangen. Tegenwoordig ontvang je je BTW-nummer automatisch van de Belastingdienst na registratie bij de KVK. En indien je een eenmanszaak gaat registreren is het BTW-nummer nu al heel simpel te achterhalen: "NL + je BSNnummer + .B01". Wel opletten dat je geen TV mag opvoeren in je administratie als je printpapier gaat proceduren met je bedrijf. Het moet wel echt gerelateerd zijn aan je bedrijf en er zit volgensmij ook een maximum aan de termijn van de aanloopperiode. Even goed nazoeken op de website van de Belastingdienst.
  11. Ik denk dat je het best even langs een fiscalist gaat, een specialistische boekhouder zeg maar. Iemand die op de hoogte is van financiële constructies en die weet waar je mee te maken gaat krijgen in grensoverschreidende situaties. Betreft de samenwerking zou ik alles goed op papier vastleggen. Dat doe je meestal in de statuten of in een samenwerkingscontract. Bij een vennootschap (BV) kan de notaris je daarmee helpen, bij een eenmanszaak of VOF kun je dat zelf doen en de KVK biedt daar een basismodel (template) voor aan op hun website. Je moet goed opletten welke rechtsvorm je kiest. Als je een eenmanszaak of VOF kiest dan ben je persoonlijk volledig aansprakelijk en worden alle activiteiten gemeten tegen de inkomstenbelasting (tot 50%), terwijl als je een BV opricht dan gaat het tegen maximaal 25% belast worden als je winst maakt. Daarnaast zoals je zegt is het verstandig om grensoverschreidend te kijken, bijvoorbeeld een GmbH op te richten en de auto's in Duitsland in te kopen om zo de BPM te mijden. Echter moet je niet vergeten dat de Belastingdienst eist dat je belasting afdraagt in het land waar de arbeid voornamelijk verricht wordt. Ik geloof dat de maatstaf 70% is. Dus als je 70% van je tijd in NL aanwezig bent en een bedrijf in Duitsland registreert dan blijf je in Nederland belastingplichtig. Daarnaast kan de belastingdienst (ism de douane) achter je aan gaan zitten als je grotendeels in Nederland aanwezig bent en met een Duits kenteken rijdt. Heel veel haken en ogen, dus ongeacht hoe goed de kwaliteit van de reacties hier is zou ik absoluut een paar honderd euro uitgeven om iemand met verstand je ideeën laten uit te zoeken en de zaken goed op papier te laten zetten. Zeker omdat je met meerdere partners / vennoten bent. Zet op papier wie waar voor aansprakelijk is, voor welk deel, wie hoeveel mag uitgeven of wiens anders kosten, hoe de auto's gedeeld worden als 1 of meerderen eruit stappen (ga je auto's doormidden zagen of gaat de één de ander uitkopen? en tegen welke prijs? De premiumprijs of de handelsprijs?).
  12. Juist, je mag (moet zelfs) alles regelen hoe jij dat zelf wilt. De KVK heeft slechts een uitvoerende functie dwz zij moeten feitelijk doorvoeren (registreren, administreren) wat jij wilt. Ze mogen het eigenlijk niet eens tegenhouden, slechts als er gegronde tegenargumenten zijn (zoals discriminerende zaken e.d.) mogen ze het weigeren, of staken. Zelf heb ik meerdere vennootschappen en alles staat geregistreerd op hetzelfde adres. Het is bij de wet geregeld dat je een adres moet opgeven waar jij te vinden bent als ze je zoeken, en de wet stelt geen limiet aan het aantal bedrijven dat je mag registreren en ook niet aan de hoeveelheid bedrijven op 1 adres. Het is 'vormvrij' om in de termen van de overheid te spreken. Vaak is het voldoende om een huurcontract te laten zien. Ze vragen heel lief of ze het mogen kopiëren zodat ze als jij weg bent kunnen controleren of het een echt fysiek kantoor is of een virtueel kantoor waar wel je post komt maar jij nooit te vinden zult zijn (feitelijk wat je nu hebt). Een virtueel kantoor hebben ze wat tegen, maar verbieden kunnen ze het in de praktijk niet. Als je twijfelt dan check je de site van de KVK even. Je kunt wijzigingen ook per post doorgeven, dan hoef je je niet te 'verantwoorden' aan een medewerker als je dat onprettig vindt. Je hebt wel kans dat je dan een (deel) van je huurcontract moet meezenden of een bankafschrift of iets om aan te tonen dat het adres van jou is. Als je al met een andere BV op een adres gevestigd zit dan kun je daarmee aantonen dat jij op dat adres mag vestigen. Zo heb ik het ook gedaan. Ik heb uit naam van mijn 1e BV een (kale) brief in Word opgesteld waarin ik mijn 2e en opvolgende BV's toestemming geef om op dat adres te vestigen. Handtekening eronder en meesturen. Dat werd bij mij probleemloos geaccepteerd (en ik zou het gek vinden als ze het zouden weigeren).
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.