Jump to content

SmartSolar

Senior
 • Content Count

  39
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0

Personal info

 • Gender
  Male
 • First name
  James
 • Last name
  Post
 • Skype

Company info

 • Location
  Konstant op reis maar anders in Noord Thailand
 1. Hallo Matthias, Dank voor je positieve reactie. Ik ben niet vastgebakken aan productie in China. Als er een alternatief in Nederland zou zijn dan zou ik dat zeker verwelkomen. Heb je interesse om dit gezamenlijk te onderzoeken?
 2. Beste Hans, Ik ben naar dit forum gekomen met als doel om mijn marktbenadering te toetsen aan opinies van collega-ondernemers. Daarbij ben ik alleen maar blij met kritiek. Maar om nou te concluderen dat ik alleen maar op zoek ben naar geld is wel erg kort door de bocht! Ik hoop in de discussie duidelijk te hebben gemaakt dat ik zoek naar een marktintroduktie met betalingscondities die acceptabel zijn voor de doelgroep. In tweede instantie (na proof of concept) heb ik aangegeven dat ik een partner zoek. Intussen is duidelijk dat er -in bredere kring- aan getwijfeld wordt of de voorgestelde betalingscondities (30/70) zullen functioneren. Ik leg dat uiteraard niet zomaar naast me neer. Ik waardeer je (principe) aanbod om een demo op jouw grond neer te zetten. Zoals eerder aangegeven zou ik dan er voor moeten kiezen om het prototype niet in Thailand maar in Nederland op te bouwen. Ik bespreek dit thans met mijn partners. Het hotelproject die me ruineerde was een zwarte dag in mijn succesvolle geschiedenis. Maar ik meen dat een klasse 4 orkaan een goed excuus is... SmartSolar is not just me..."Best of class" -in hun discipline- technologen werkten hieraan mee. Ik sluit de discussie nog niet...
 3. Hallo Jean, Het is niet dat ik inflexibel wil zijn... Binnen mijn huidige mogelijkheden is de 30/70 formule het enige wat ik zonder externe hulp financieel aan kan. Het doel waarmee ik op HL deze vraag stelde was om te evalueren of deze betalingsconditie kans van slagen heeft. Uit jouw reacties, met name de laatste, maak ik op dat je het project - hoe uniek ook- met deze betalingsconditie geen kans geeft bij recreatieondernemers in Nederland. Ik neem aan dat je hiermee ook de campings bedoelt. Laat ik het eens omkeren. Wat zou je in mijn situatie dan wel doen?
 4. Hallo Hans, De doelstelling blijft "proof of concept" in den beginne. Hoe ik dat bereik is wat mij betreft secundair. In een eerdere post heb ik aangegeven dat ik de professionele verhuurmarkt niet als een initiele doelgroep zie. Laat mij maar mijn punt bewijzen dan wordt de discussie eenvoudiger.
 5. Ik denk toch dat je hier verkeerd denkt: jij ziet je concept als een product dat al dan niet geaccepteerd wordt in de markt. Er is echter niet één markt of één afnemer voor je concept. Voor verhuurders zijn het uiteindelijk de huurders die voor het totaalplaatje van woning, omgeving en parkservice moeten vallen. Hun wensen/verwachtingen zullen leidend zijn. Als verhuurder zie ik mijn vakantiehuizen als een investering op de lange termijn waarbij niet de laagste prijs relevant is maar de verhouding tussen TCO en verhuuropbrengst. Een goede verhuurbaarheid is daarbij leidend. Een beetje professionele verhuurder laat daarom ook de woningen door een professional bouwen zodat de kans op problemen zo laag mogelijk blijft en de verhuurbaarheid optimaal. Dat er ook campings bestaan die zelf gaan zitten klussen met een paar huisjes ontken ik niet, maar daarin zul je geen aantallen halen. Die kopen gewoon een leuke blokhut of safaritent voor €5000. Die gaan zeker geen risico lopen om tegen 100% vooruitbetaling een kit uit China te laten komen (als ze al een vergunning krijgen om iets dergelijks neer te zetten). Je onderschat de eisen die gesteld worden in toeristische gebieden aan de landschapsinbedding van vakantiewoningen. Een bamboehouten buitenkant is bijvoorbeeld al taboe, dat moet natuurlijk iets lokaals zijn (is ook niks mis met lariks). Zo zal iedere potentiële geinteresseerde tal van specifieke wensen hebben. Focus je daarom op de technieken die je ontwikkeld hebt en ga samenwerken met prefab-bouwers (vooral in Duitsland zitten er veel), projectontwikkelaars of stugabouwers (nieuwe regelgeving heeft in Zweden voor een boom in 25m2 Attefallshus-bouwpakketen gezorgd). Laat die de lokale aanpassing doen en focus jij je b.v. op het leveren/produceren van de modulaire wanden en energietechnieken. /quote] Proof of concept is mijn eerste prioriteit. Als er marktsegmenten zijn die uitsluitend lokale bouwmaterialen accepteren dan moet ik deze ignoreren. Versnippering werkt niet in onze situatie. Dit is het eerste project die bewijst dat renewable energy echt haalbaar is. Dat laat ik niet los.
 6. Het prototype heeft als doel om zeker te stellen dat het produkt zonder problemen te assembleren is. Doordat de produktie verregaand is geautomatiseerd (zoals uitgebreid uiteengezet in andere post's) is een probleemloze opbouw na een korrekt prototype gewaarborgd. Ik wil die specifieke discussie graag afsluiten.
 7. Hallo Hans, "Never ever give up" is mijn motto en dat is een universele wijsheid. Mijn opinie (en ervaring) is dat grotere organisaties zoals de "Europese distributeurs" zoals gesuggereerd pas echt geinteresseerd worden na "proof of concept". Dusmijn eerste prioriteit is om een eerste serie op de markt te krijgen (nadat het prototype "proof of concept" heeft bewezen). Dat kan ik financieel ook net behappen. Maar uiteraard kijk ik ook naar het vervolg. Zodra we het momentum hebben moet er snel gehandeld kunnen worden.
 8. Hallo Highio, Vele wegen leiden naar Rome is ook mijn ervaring. Maar nu we naar jarenlange ontwikkeling dicht bij implementatie komen, zoek ik naar een gebalanceerde benadering. Daar hoort ook een opinie van een technische universiteit bij maar dat is niet voldoende. Ik ben dus breedschalig bezig en laat de markt bepalen welke benadering het beste werkt. Dank voor de waardevolle bijdrage aan de discussie!
 9. Hallo Hans, Mijn mening is dat de basis van succesvol ondernemerschap ligt in de intentiviteit en gedrevenheid van de kleine ondernemer. Als het onderbuikgevoel voor een project goed is dan is dat een positieve indicatie om de mogelijkheden voor het project verder te onderzoeken. Maar niet om alles op het spel te zetten. Mijn werkwijze is om alle scenario's in kaart te brengen en dit te vertalen naar beslissingsmodellen (what to do if). Het evalueren van alle mogelijke benaderingen helpt ook bij het kiezen van de beste. En zoals je terecht stelde: dit forum is een uitstekend medium om je te dwingen fundamenteel te denken. Samengevat: volg je gevoel maar volg het analytisch op.
 10. Een belangrijk punt is of het algemeen bekend is dat de kantoorlocatie een horecabestemming gaat hebben. Als de verhuurder de ombouwkosten naar horeca zou betalen dan is een prijsverhoging redelijker. Maar dat doen ze dus niet. Tenzij dit een buitenkans-locatie is, zou ik in eerste instantie een prijsverhoging afwijzen. Ze kunnen vragen wat ze willen maar als niemand dit wil betalen...
 11. Beste Hans, Ik val ook in herhaling... Ik vraag niet aan afnemers om voor prototypes te betalen. Het staal, aluminium, hout en bamboe wordt met computergestuurde technieken bewerkt. Het prototype dient om zeker te stellen dat de maten kloppen en de opbouw dus probleemloos zal verlopen. Mocht er tijdens prototyping maatvoerings- of andere issues worden gevonden, dan worden deze gecorrigeerd. Als dit eenmaal OK i dan is de reproduceerbaarheid daarna gewaarborgd. De eerstvolgende serie zijn dus geen prototypes. De turn key recreatiewoningen kwam ik bij vakantieparken tegen. Tijdens het vooronderzoek kwam ik bij campings de veel goedkopere kale huisjes tegen. De discussie op dit forum heeft me zeker geholpen. Ook aan jou daarvoor mijn dank.
 12. Hallo Jean, Vakantieparken zoeken verhuurbare vakantiewoningen. Als i.h.a. grotere organisaties zijn ze niet geinteresseerd om zelf hieraan mee te werken. Inderdaad, inschakeling van derden is daarvoor vereist. Maar die zullen dat pas willen als het produkt is geaccepteerd in de markt. Campings zijn vaak familiebedrijven die buiten het seizoen veel klussen. Het opbouwen van huisjes past daar zeker goed bij. Deze doelgroep wil ook lage prijzen want hun opbrengsten zijn ook kleiner dan de vakantieparken. Dat maakt nog eens duidelijk waarom campings als primaire doelgroep gekozen zijn. Nogmaals mijn dank voor het kritisch meedenken. dit helpt zeker!
 13. Hallo Norbert, bedankt voor het meedenken. Ik ben ook niet tegen L/C's met name in den beginne. Maar 30% bij order en 70% CAD is wel een stuk gemakkelijker en goedkoper. Anderen menen echter dat ook dit klanten niet over de streep trekt. Dus in zoverre is L/C of CAD een zijdelingse kwestie.
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept