SmartSolar

Senior
  • Aantal berichten

    39
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door SmartSolar

  1. Hallo Matthias, Dank voor je positieve reactie. Ik ben niet vastgebakken aan productie in China. Als er een alternatief in Nederland zou zijn dan zou ik dat zeker verwelkomen. Heb je interesse om dit gezamenlijk te onderzoeken?
  2. Beste Hans, Ik ben naar dit forum gekomen met als doel om mijn marktbenadering te toetsen aan opinies van collega-ondernemers. Daarbij ben ik alleen maar blij met kritiek. Maar om nou te concluderen dat ik alleen maar op zoek ben naar geld is wel erg kort door de bocht! Ik hoop in de discussie duidelijk te hebben gemaakt dat ik zoek naar een marktintroduktie met betalingscondities die acceptabel zijn voor de doelgroep. In tweede instantie (na proof of concept) heb ik aangegeven dat ik een partner zoek. Intussen is duidelijk dat er -in bredere kring- aan getwijfeld wordt of de voorgestelde betalingscondities (30/70) zullen functioneren. Ik leg dat uiteraard niet zomaar naast me neer. Ik waardeer je (principe) aanbod om een demo op jouw grond neer te zetten. Zoals eerder aangegeven zou ik dan er voor moeten kiezen om het prototype niet in Thailand maar in Nederland op te bouwen. Ik bespreek dit thans met mijn partners. Het hotelproject die me ruineerde was een zwarte dag in mijn succesvolle geschiedenis. Maar ik meen dat een klasse 4 orkaan een goed excuus is... SmartSolar is not just me..."Best of class" -in hun discipline- technologen werkten hieraan mee. Ik sluit de discussie nog niet...
  3. Hallo Jean, Het is niet dat ik inflexibel wil zijn... Binnen mijn huidige mogelijkheden is de 30/70 formule het enige wat ik zonder externe hulp financieel aan kan. Het doel waarmee ik op HL deze vraag stelde was om te evalueren of deze betalingsconditie kans van slagen heeft. Uit jouw reacties, met name de laatste, maak ik op dat je het project - hoe uniek ook- met deze betalingsconditie geen kans geeft bij recreatieondernemers in Nederland. Ik neem aan dat je hiermee ook de campings bedoelt. Laat ik het eens omkeren. Wat zou je in mijn situatie dan wel doen?
  4. Hallo Hans, De doelstelling blijft "proof of concept" in den beginne. Hoe ik dat bereik is wat mij betreft secundair. In een eerdere post heb ik aangegeven dat ik de professionele verhuurmarkt niet als een initiele doelgroep zie. Laat mij maar mijn punt bewijzen dan wordt de discussie eenvoudiger.
  5. Ik denk toch dat je hier verkeerd denkt: jij ziet je concept als een product dat al dan niet geaccepteerd wordt in de markt. Er is echter niet één markt of één afnemer voor je concept. Voor verhuurders zijn het uiteindelijk de huurders die voor het totaalplaatje van woning, omgeving en parkservice moeten vallen. Hun wensen/verwachtingen zullen leidend zijn. Als verhuurder zie ik mijn vakantiehuizen als een investering op de lange termijn waarbij niet de laagste prijs relevant is maar de verhouding tussen TCO en verhuuropbrengst. Een goede verhuurbaarheid is daarbij leidend. Een beetje professionele verhuurder laat daarom ook de woningen door een professional bouwen zodat de kans op problemen zo laag mogelijk blijft en de verhuurbaarheid optimaal. Dat er ook campings bestaan die zelf gaan zitten klussen met een paar huisjes ontken ik niet, maar daarin zul je geen aantallen halen. Die kopen gewoon een leuke blokhut of safaritent voor €5000. Die gaan zeker geen risico lopen om tegen 100% vooruitbetaling een kit uit China te laten komen (als ze al een vergunning krijgen om iets dergelijks neer te zetten). Je onderschat de eisen die gesteld worden in toeristische gebieden aan de landschapsinbedding van vakantiewoningen. Een bamboehouten buitenkant is bijvoorbeeld al taboe, dat moet natuurlijk iets lokaals zijn (is ook niks mis met lariks). Zo zal iedere potentiële geinteresseerde tal van specifieke wensen hebben. Focus je daarom op de technieken die je ontwikkeld hebt en ga samenwerken met prefab-bouwers (vooral in Duitsland zitten er veel), projectontwikkelaars of stugabouwers (nieuwe regelgeving heeft in Zweden voor een boom in 25m2 Attefallshus-bouwpakketen gezorgd). Laat die de lokale aanpassing doen en focus jij je b.v. op het leveren/produceren van de modulaire wanden en energietechnieken. /quote] Proof of concept is mijn eerste prioriteit. Als er marktsegmenten zijn die uitsluitend lokale bouwmaterialen accepteren dan moet ik deze ignoreren. Versnippering werkt niet in onze situatie. Dit is het eerste project die bewijst dat renewable energy echt haalbaar is. Dat laat ik niet los.
  6. Het prototype heeft als doel om zeker te stellen dat het produkt zonder problemen te assembleren is. Doordat de produktie verregaand is geautomatiseerd (zoals uitgebreid uiteengezet in andere post's) is een probleemloze opbouw na een korrekt prototype gewaarborgd. Ik wil die specifieke discussie graag afsluiten.
  7. Hallo Hans, "Never ever give up" is mijn motto en dat is een universele wijsheid. Mijn opinie (en ervaring) is dat grotere organisaties zoals de "Europese distributeurs" zoals gesuggereerd pas echt geinteresseerd worden na "proof of concept". Dusmijn eerste prioriteit is om een eerste serie op de markt te krijgen (nadat het prototype "proof of concept" heeft bewezen). Dat kan ik financieel ook net behappen. Maar uiteraard kijk ik ook naar het vervolg. Zodra we het momentum hebben moet er snel gehandeld kunnen worden.
  8. Hallo Highio, Vele wegen leiden naar Rome is ook mijn ervaring. Maar nu we naar jarenlange ontwikkeling dicht bij implementatie komen, zoek ik naar een gebalanceerde benadering. Daar hoort ook een opinie van een technische universiteit bij maar dat is niet voldoende. Ik ben dus breedschalig bezig en laat de markt bepalen welke benadering het beste werkt. Dank voor de waardevolle bijdrage aan de discussie!
  9. Hallo Hans, Mijn mening is dat de basis van succesvol ondernemerschap ligt in de intentiviteit en gedrevenheid van de kleine ondernemer. Als het onderbuikgevoel voor een project goed is dan is dat een positieve indicatie om de mogelijkheden voor het project verder te onderzoeken. Maar niet om alles op het spel te zetten. Mijn werkwijze is om alle scenario's in kaart te brengen en dit te vertalen naar beslissingsmodellen (what to do if). Het evalueren van alle mogelijke benaderingen helpt ook bij het kiezen van de beste. En zoals je terecht stelde: dit forum is een uitstekend medium om je te dwingen fundamenteel te denken. Samengevat: volg je gevoel maar volg het analytisch op.
  10. Een belangrijk punt is of het algemeen bekend is dat de kantoorlocatie een horecabestemming gaat hebben. Als de verhuurder de ombouwkosten naar horeca zou betalen dan is een prijsverhoging redelijker. Maar dat doen ze dus niet. Tenzij dit een buitenkans-locatie is, zou ik in eerste instantie een prijsverhoging afwijzen. Ze kunnen vragen wat ze willen maar als niemand dit wil betalen...
  11. Beste Hans, Ik val ook in herhaling... Ik vraag niet aan afnemers om voor prototypes te betalen. Het staal, aluminium, hout en bamboe wordt met computergestuurde technieken bewerkt. Het prototype dient om zeker te stellen dat de maten kloppen en de opbouw dus probleemloos zal verlopen. Mocht er tijdens prototyping maatvoerings- of andere issues worden gevonden, dan worden deze gecorrigeerd. Als dit eenmaal OK i dan is de reproduceerbaarheid daarna gewaarborgd. De eerstvolgende serie zijn dus geen prototypes. De turn key recreatiewoningen kwam ik bij vakantieparken tegen. Tijdens het vooronderzoek kwam ik bij campings de veel goedkopere kale huisjes tegen. De discussie op dit forum heeft me zeker geholpen. Ook aan jou daarvoor mijn dank.
  12. Hallo Jean, Vakantieparken zoeken verhuurbare vakantiewoningen. Als i.h.a. grotere organisaties zijn ze niet geinteresseerd om zelf hieraan mee te werken. Inderdaad, inschakeling van derden is daarvoor vereist. Maar die zullen dat pas willen als het produkt is geaccepteerd in de markt. Campings zijn vaak familiebedrijven die buiten het seizoen veel klussen. Het opbouwen van huisjes past daar zeker goed bij. Deze doelgroep wil ook lage prijzen want hun opbrengsten zijn ook kleiner dan de vakantieparken. Dat maakt nog eens duidelijk waarom campings als primaire doelgroep gekozen zijn. Nogmaals mijn dank voor het kritisch meedenken. dit helpt zeker!
  13. Hallo Norbert, bedankt voor het meedenken. Ik ben ook niet tegen L/C's met name in den beginne. Maar 30% bij order en 70% CAD is wel een stuk gemakkelijker en goedkoper. Anderen menen echter dat ook dit klanten niet over de streep trekt. Dus in zoverre is L/C of CAD een zijdelingse kwestie.
  14. Ik heb zoals gesteld besloten om de doelstelling voorlopig aan te passen. Niet omdat jouw ei van Columbus was maar omdat ik me heb gerealiseerd dat er veel meer potentiele afnemers zijn die op dezelfde wijze zullen denken. Op dit moment worden andere vakantiehuisjes in bijna alle gevallen niet inclusief inrichting en apparatuur en al helemaal niet met onze energiebesparende systemen geleverd. Dus in de vergelijking steken we nog steeds met kop en schouder boven de massa uit. Natuurlijk moet ik wel zien de klanten -die me nog niet kennen- te overtuigen. Daar zijn dus de persoonlijke bezoeken in september en oktober aam Europese campings voor bedoeld. 30% vooruit is gebruikelijk in vele branches. En door de 70% betaling te koppelen aan de vrijgave van de vrachtbrief geeft dat in ieder geval de zekerheid dat er levering is. Graag zou ik ook van anderen horen of deze aangepaste benadering kansrijk is.
  15. Hallo RiVe, in de meeste gevallen (camping, vakantiepark, gastenhuis bij particulieren) is er een aansluiting op het electriciteitsnet en wordt de overtollige energie tegen een feed-in tariff (niet zo hoog meer maar wel redelijk in de meeste landen). Alleen als het gaat om plaatsing in afgelegen gebieden dan zijn accu's de oplossing. Daar ben ik niet net achter gekomen... dat is allang bekend. Zoals ik in een eerdere post noemde zullen de Lithium-Sulfur accu's de prijs en levensduur van energieopslag aanmerkelijk gaan verbeteren (over een jaar of 2 in massaproduktie). Voorlopig zijn de campings de belangrijkste doelgroep dus is dit niet zo aktueel.
  16. Bedankt voor deze reactie; dit raakt de kern van mijn vraag! Laat ik eerste uiteenzetten waarom 30% bij opdracht - 70% bij levering hier niet makkelijk kan. In China is het op zich gebruikelijk om 30% vooruit en 70 % cash against documents (of -beetje uit de tijd- L/C). Maar dan moet de verzender wel controle over de vrachtbrief (kunnen er meerdere zijn) hebben. Dus 3 zendingen voor verschillende klanten kan technisch makkelijk. Maar in ons geval ligt het wat complexer: [*] We kopen staal, hout en bamboe in en laten dit verschepen naar bewerkers: laser-CNC bij staal, CNC frezen/boren bij hout/bamboe en assemblage. Daarna gaat dit naar de lokatie waar de containers worden samengesteld [*]Alle andere komponenten en optionele apparatuur gaat ook naar b.g. lokatie, welke in een tax-free zone (soort douaneloods) moet liggen omdat er anders invoerrechten over de zonnepanelen moet worden betaald en de andere leveranciers anders geen VAT terug kunnen krijgen. [*] Er is dus niemand die de controle heeft over de vrachtbrieven. Ik ben in gesprek met een bedrijf in China die zowel de metaal- als houtbewerking aan kan. Ze zitten niet in een tax-free zone dus dat moet dan apart worden geregeld. Maar een tweede, belangrijk punt is dat Chinezen als ze zien dat een produkt succesvol is, een parallelafzetkanaal creeren als ze de kennis en de mogelijkheden hebben. Los van het inleveren van marge leid ik op dat moment een potentiele concurrent op. Het ligt dus niet zo simpel. En met de opmerking dat je persoonlijk zou verwachten dat een deel van de prijs na installatie (wat wij niet doen) kan worden betaald, word ik niet vrolijk... Maar daar zou ik nooit aan beginnen. Deze discussie heeft me doen besluiten om in eerste instantie alle apparatuur niet mee aan te bieden, dus alleen het kale huis. Dat verlaagt zowel de verkoopprijs als de kostprijs. Op die manier kan ik een eerste container met een stuk of 5-10 (afhankelijk van de maat v/d huizen) wel voorfinancieren. Dan hou ik controle over de vrachtbrieven. Dan kan ik voor elke afnemer een aparte vrachtbrief maken. Mijn betalingsvoorstel is dan 30% bij opdracht en 70% against documents. in het begin zal dat misschien niet altijd meevallen, maar het produkt is zo uniek en de prijs zo acceptabel dat ik op die manier minimaal wel een container vol zal krijgen. En dan is er alvast een begin met referenties en dat overtuigt zowel nieuwe klanten als mogelijke partners. Nogmaals, bedankt voor de reactie (al was het niet wat ik gehoopt had). Dit heeft me aangezet om de doelstelling aan te passen.
  17. Hallo Hans, Je hebt het er ook over gehad dat ik te groot van start zou willen... Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Ik denk wel vooruit en heb konkrete plannen (A, B...) hoe in welke situatie te handelen. Het is niet de eerste keer dat ik met out of the box ontwikkelingen concept marketing bedrijf. Dit produkt heeft een zeer lange ontwikkeltijd gehad omdat het tot in de puntjes perfect moest zijn. Nu zijn we met de prototype voorbereidingen bezig. Als die gebouwd is hebben we "proof of concept". De video die daar gemaakt wordt zal een van onze belangrijkste tools zijn om te overtuigen. Dan begint de verkoop en dat is gepland voor september en oktober in Europa, november in Amerika en Australie. Dat zullen geen grote aantallen zijn; het minimum wat per zending kan ligt ergens rond de 5. De reden waarom ik nu al bezig ben met financiering van de vervolgfase is omdat dit soort zaken (veel) tijd kost. Nu is de tijd er om met potentiele partners eerste discussies aan te gaan (en dat doe ik dus ook al). Als we dan in november terug kunnen zien op een succesvolle introduktie (en doordat de pijngrens bij 5 sets ligt moet dat makkelijk lukken) dan hebben we al een short list van partners die het produkt en de werkwijze al kennen. Dan is een snelle stap naar de volgende fase makkelijk te maken. En dat is ook belangrijk want het hoogseizoen (voor ons) ligt in het vroege voorjaar (en i.c. minder relevant het najaar).
  18. Beste Hans, mijn hartelijke dank voor het meedenken. Ik plaats mijn reactie bij de punten in het citaat.
  19. Ik had het aspect van kleine huisjes in Scandinavie nog niet specifiek beantwoord. Ik heb zelf vele jaren terug een tocht langs die "Huetter" gemaakt. Ons ontwerp heeft interessante mogelijkheden voor deze toepassing. We hebben het specifieke ontwerp nog niet gemaakt, maar het is een 100% modulair systeem, dus met wat puzzelen komt dat wel. Zo'n klein huisje zal waarschijnlijk ruim 3 meter breed (inclusief veranda van 1 x 5 m) en (bijvoorbeeld) 5 meter diep zijn. De indeling kan zoals een gemiddelde kleine hotelkamer zijn: Na de entree een badkamer van 2 x 2 meter en een slaapkamer van 3 x 2 m zijn. Het regenwater kan worden opgevangen en na filtering worden gebruikt via een pomp. Warm water is ook geen probleem. Het dak levert in deze opzet 1.5 kW (peak). Dat klinkt misschien niet hoog, maar ze worden niet continu gebruikt. De nieuwe Li-S accu's (forse verbetering van Li-ion - over een jaar of 2 beschikbaar in aantallen) zouden hier mooi in passen om de energie lang en economisch op te slaan. Hoeveel apparaten in deze off-grid toepassing kunnen worden aangesloten is slechts een kwestie van welke capaciteit inverter gekozen is.
  20. Bedankt voor het meedenken! Ik was in eerste instantie wellicht niet duidelijk geweest dat de indelingen niet vast staan. Dat is aan elke toekomstige afnemer. Een mooi voorbeeld hoe binnen 1 basishuis behoorlijk verschillende indelingen mogelijk zijn vind je in het op deze site geplaatste ontwerp "solar home double 30 roof 4 panel.png" Dus de discussie of een gezin op een vakantiepark of camping wel of niet nodig heeft, hoeven we niet te voeren. Maar eerste gesprekken met campingbazen gaven wel aan dat men vindt dat de inrichting van bestaande huisjes wel erg kaal is en de afwerking banaal (zoals niet of slecht weggewerkte leidingen). De minimale levervorm van elk huisje is het geraamte inclusief middenmuur, volledig afgewerkt en met alle (mogelijk) benodigde aansluitingen. Momenteel zijn we aan het bezien of we de ontwerpen zodanig kunnen verfijnen dat de eindgebruiker ook kan kiezen waar ramen en deuren komen. Deels zal dat zeker lukken. De rest is dus optioneel. Maar we zullen zeker ook een aantal komplete kits gaan aanbieden.
  21. Hallo Walter, Ik kom nog even terug op het video-aspekt. Een van onze USP's is dat de opbouw snel en gemakkelijk kan. Mijn idee is om de hele opbouw (van het prototype - in Thailand) te filmen en deze dan online te zetten, met de optie om versneld af te spelen. Als je hierbij wat tips kan geven (do's & don'ts). Ik had al begrepen dat de opnames niet mensloos moeten zijn, maar dat kan niet eens anders. Begin volgende maand is de Renewable Energy Asia beurs waar ik meerdere afspraken en een eerste interview. Als ik in Europa ben (september en oktober) zal ik ook wel interviews hebben met media die een raakvlak hebben met architectuur, sustainable construction, renewable energy. Is het een goed idee om interviews op te nemen en (deels) op te nemen op de website?
  22. Hallo Jean (en anderen), De indelingen zijn flexibel. De eindgebruiker kan er ook voor kiezen om zelf de inrichting te doen. De opzet is zeer zeker modulair. Als voorbeeld hoe verschillende indelingen kunnen met 1 gemeenschappelijk basisontwerp is in bijlage opgenomen. Dit ontwerp is zowel geschikt voor grotere vakantiewoningen maar kan ook 2 onder 1 kap in 1 of 2 verdiepingen + zolder. Onder de trap naar 1e verdieping (of zolder als er alleen begane grond is). zijn het toilet en (ruimte en aansluitingen voor) wasmachine opgenomen. De werkwijze is high tech: computergestuurde metaal en houtbewerking waardoor de opbouw razendsnel gaat (een wezenlijk voordeel in de westerse wereld) maar dat zie je niet terug in het eindresultaat. Daar zie je de afwerking, bijna alleen (engineered) bamboe en de matzwarte zonnepanelen. Het stalen frame is volledig weggewerkt. Het leidt geen twijfel dat ECO-gemotiveerde mensen hier enthousiast over zullen zijn. Bamboe is sustainable en er wordt al te lang over zero energy homes gepraat maar alle gerealiseerde projecten hebben voornamelijk tot doel om aan te geven dat het technisch mogelijk is. Maar dat weten we intussen wel. Waar het om gaat is dat het economisch verantwoord is. En dat doen wij dus! M.b.t. de betalingsvoorwaarden: Als we eenmaal financiering hebben (en dan de meeste onderdelen voor rond 70 kits in voorraad) dan zullen we met 30% bij order en 70% tegen documenten (na verzending van de container). Ik verwacht dit rond oktober/november bereikt te hebben. Dus als het om plaatsing begin volgend jaar gaat, kan dat prima.
  23. Beste Hans, Als financiering niet de bottle-neck was dan zou de geschetste benadering zeker kunnen werken. Maar onze realiteit is anders: [*] Ik heb alle ontwikkeling, (substantiele) kosten voor de vele matrijzen en stempels etc. t/m het prototype kunnen financieren. [*] Hierna is een verkoopaktie (zie eerdere post van sept. t/m nov. en dan 3 maanden om de orders binnen te halen) gepland om een eerste serie te kunnen maken. Met leveranciers is/wordt overeen gekomen dat dit een bescheiden aantal zal zijn. Dat kan 6 stuks zijn (minimumverwachting) maar ik hoop op rond de 20. Bij 6 stuks met een introduktiekorting is dat een operationele break-even aktie, bij 20 stuks wordt er ca 15% verdiend. Maar de belangrijkste functie van deze aktie is om eerste gebruikers te hebben -en als de campingeigenaren toestemmen in mijn concept om hun huisjes(s) te demonstreren aan geinteresseerden (collega's particulieren, tuincentra) dan is het ook een onderdeel van het verkoopsysteem. We kunnen dit alleen maar doen als er 30% wordt vooruitbetaald bij order en 70% voor verzending. [*] Hierna kunnen we een snelle groeifase in. het leek mij beter om een Nederlandse partner te vinden voor de Europese markt (en hetzelfde te doen voor andere belangrijke markten. Ik verwacht die partner niet te vinden binnen de leden van het HL-forum, maar wellicht komen er tips wie ik zou kunnen benaderen. Een konkrete vraag naar jou, Hans: Zoals je stelde heb je vaak prospects voor een vakantiewoning over de vloer. Is het geen idee om een van de afnemers van de eerste serie te worden en commissie op aankopen door prospects te ontvangen?
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.