Hallo,
Ik reageer met name om deze opmerking ` en starter in het ondernemersschap`
Ik adviseer je eerst een ondernemersvaardigheden opleiding te doen zoals AOV.
Zodra je op gebied van marketing voldoende kennis hebt opgedaan, zul je ook in staat zijn om een markt onderzoek te doen. Als je dat pragmatisch doet, begin je met gevestigde bedrijven en hun specifieke markt en doelgroep.
Het is niet zozeer dat ik je wil afschrikken, maar je wilt niet straks veel tijd, energie en geld steken en uiteindelijk met de andere kant van voor eigen risico en rekening werken. Immers je wilt niet failliet verklaard worden en blijven zitten met aansprakelijkheden ivm verkeerde keuze rechtsvorm en schulden en onbetaalde (volks)premies en belastingen die je rest van je leven kunnen beïnvloeden.
Elke weldenkende mens weet dat HoReCa een heel moeilijke markt is, waarbij je dagelijks hard moet werken en omzetten verre van constant zijn.
Als je het specifiek hebt over "strandpaviljoen" dan zul je je moeten realiseren dat de meeste toko's seizoensgebonden omzet hebben die van heel veel externe (natuurlijke) invloeden, waar jij geen controle over hebt, zoals het weer.
Misschien lijkt HoReCa heel romantisch en leuk, maar ga eens met verschillende HoReCa ondernemers borrelen en je zult er achter komen dat het afzien is en geen vetpot.
Je onderscheiden met een strandpaviljoen zal ook lastig zijn, er zijn maar een beperkt aantal locaties waar ze het hele jaar mogen staan, laat staan dat het aanloop locaties zijn voor het hele jaar.
Van niet alcoholische dranken moet je het niet hebben, dus je zit meteen met een ander probleem, locatie moet goed bereikbaar zijn met OV en fiets of voordelig met taxi naar een centraal punt in de stad.
Wat je ook moet weten is dat veel HoReCa (niet allen) creatief met inkomsten en personeel omgaan.
Zwart geld en in sommige gevallen witwassen van andere inkomsten heeft men nodig om het hoofd boven water te houden.
Sinds aanscherping van wetgeving mbt gokkasten in HoReCa gelegenheden zijn er heel veel over de kop gegaan. En dat is dan de generieke HoReCa.
Uit je vraag blijkt al dat je nog niets weet van HoReCa of strandpaviljoenen.
Vorige eeuw heeft een vriend van me een strandpaviljoen gehad, die alleen in de zomer er stond.
Hij heeft vergunning + paviljoen + opslag overgenomen als ook goodwil (ivm aanloop/naamsbekendheid etc..) moeten betalen.
Als er ergens een nieuwe strand of opties komen, moet je er vanuit gaan dat partijen die al reeds in het segment succesvol zijn er als eerste erbij zijn, bovendien hebben ze en trackrecord en kan gemeente informeren bij andere gemeente over de ondernemer in kwestie.
Daar kom je als beginner niet zomaar tussen. (overigens altijd proberen als iemand dat zegt!!)
Kortom ik zou je adviseren eerst competenties te ontwikkelen die je in staat zijn om zelfstandig de antwoorden te vinden voor elke vraagstuk die met basale ondernemerschap te maken hebben en dan zal je waarschijnlijk zelf al tot de conclusie komen dat HoReCa gewoon verspilling van tijd/geld en energie is, tenzij je veel (b.v. zwart) geld hebt en je een keten uit de grond kan stampen die significant marktaandeel of unieke markt kan aanboren.
Stel je zou een strandpaviljoen vinden die je het hele jaar kunt exploiteren, dan zou je b.v. met afspraken met bejaarden/verzorgingstehuizen het hele jaar een constante cashflow kunnen genereren.
Let er ook op dat je niet creatief gaat boekhouden of met personeel omgaat. HoReCa is één van de branches waar belastingdienst heel veel expertise over in huis heeft en ze kunnen aan je aangifte al concluderen dat een boeken onderzoek nodig is.