Jump to content

FloRijder

Junior
 • Content Count

  24
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0

Personal info

 • Country
  Nederland

Company info

 • Location
  Rotterdam
 1. @Branko Bedankt! Echter heb ik nog een vraag. Weet niet of het beter is om een nieuwe topic te starten, maar ik probeer het hier even: Ik heb inkoopfacturen waarbij ik weet dat de btw verlegd is naar mij, alleen ontbreekt dit stuk informatie: "btw verlegd" of "VAT reverse charge" van de factuur. Soms staat er alleen "0% VAT/btw", "0%" of ontbreekt deze btw-regel geheel terwijl ik wel weet dat de btw-verlegd is naar mij. Het betreft facturen die automatisch gegenereerd worden door de online diensten waarvan ik gebruik maak. Als ik kijk naar de regels van NL moet ik "btw verlegd" of soortgelijk in een andere taal aangeven zijn op de factuur bij een intracommunautaire werving. Weet niet precies hoe het zit bij diensten die zijn afgenomen. Dus mijn vraag: Moet ik dit alsnog wegboeken als "btw verlegd" of moet ik puur gebaseerd op wat de factuur staat, het wegboeken als "0%/geen btw"?
 2. Ik heb een bedrag van 20 euro ontvangen als referral commissie van mijn telefoon abonnement provider. Op de site van de Belastingdienst staat: Ze leveren echter geen creditfacturen, ze storten gewoon het bedrag. Waarschijnlijk omdat ik gewoon een "particuliere" abonnement heb bij hun. Moet ik dit wegboeken als omzet inclusief 21% btw of zonder btw? En in het geval van een PayPal of Google verificatiestorting naar mijn rekening gaat het niet om een geleverde dienst. Weliswaar zijn deze kleine bedragen (onder de 30 ct) verwaarloosbaar aangezien alles wordt afgerond op hele euros bij de aangiftes, maar ik wil het wel op de goede manier wegboeken. Momenteel heb ik deze weggeboekt als omzet zonder btw. Alvast Bedankt! :) [verandering: titel]
 3. Mijn excuses, dat ik het zo vervelend heb verwoord. Maar bedankt voor je antwoord. Dat is nu duidelijk voor mij. Met vriendelijke groet, FloRijder
 4. Als een goede vriend en ook nog voormalige particuliere klant heeft besloten mij de helft van het bedrag cadeau te geven voor het aanschaffen van een zakelijk product voor mijn eenmanszaak en deze direct heeft verstuurd naar mijn zakelijke rekening, moet ik naar hem een factuur sturen (opnemen in de omzet) of privé bijdrage grootboekrekening? Voor de rest heb ik geen zakelijke relatie meer met deze klant. Ik neem aan wegboeken in bijdrage uit prive grootboekrekening sinds het niet gaat om een geleverde prestatie?
 5. Ben ik als ondernemer verplicht een creditfactuur uit te reiken voor een terugbetaling aan een klant of hoeft dat niet per se? Voorbeeld: Ik heb een voorschotfactuur van 1000 euro waarvan er nog 200 euro over is. Mag ik deze resterende bedrag terugboeken naar de klant zonder een creditfactuur te leveren? Met vriendelijke groet, FloRijder
 6. Aha, duidelijk. Hmm, geen idee. Ik moet onderzoeken hoe dit precies te werk gaat met PayPal. Mag ik een klant meerdere voorschotfacturen sturen ondanks een eerdere voorschotfactiur nog niet "opgemaakt" is? Als dus blijkt dat de voorschot groter moet zijn gebasseerd op een betere schatting? Is het ook mogelijk om de kosten die ik doorbereken in een keer door te berekenen met 1 factuur? Bijvoorbeeld, als ik over een periode van 2 maanden 10 verschillende kosten gemaakt hebt voor de klant, in plaats van voor elke kost een factuur te maken, kan ik niet gewoon wachten tot alle kosten gemaakt zijn en dan pas 1 gehele factuur maken voor al deze kosten en dan wegboeken met de voorschotfactu(u)r(en)? En hoe gedetailleerd moet deze factuur zijn, moet ik van alle 10 kosten aangeven op de factuur wanneer deze betaald zijn? Of kan ik gewoon op een lijn de kosten aangeven en de factuurdatum als leverdatum gebruiken? Bedankt voor alle hulp!
 7. Ik kan mijn laatste reactie niet meer wijziging, dus maar een nieuwe reactie erbij: Moet er altijd een voorschotfactuur horen bij een vooruitbetaling van een klant? Kan het ook zijn dat de klant gewoon een bedrag overmaakt als "tegoed" (zonder bijbehorende factuur) en dat ik de toekomstige facturen gewoon wegboek van dat tegoed? (net zoals @prinsrachid dat beschrijft in de 3e alinea van zijn laatste reactie)
 8. Dat ligt er een beetje aan. Als je per se die kosten wil doorbelasten, zorg dan dat het heel duidelijk wordt gecommuniceerd vantevoren. En probeer ook te zorgen voor een min of meer gratis optie. Op zich zou ik geen kosten berekenen voor een simpele vooruitbetaling, maar deze in je prijzen inbakken. Of pas doorberekenen bij de daadwerkelijke levering. Verder zit je een beetje met de btw. Als de aard en omvang van de prestatie op het moment van betaling nog niet bekend zijn, kun je eigenlijk nog geen btw doorberekenen. Dan kan pas als je exact weet wanneer en wat er voor geleverd gaat worden. Persoonlijk zou ik waarschijnlijk de vooruitbetaalde bedragen gewoon zelf bijhouden (zonder rekening te houden met de servicekosten). En op het moment dat iemand iets bestelt, maak je alsnog een factuur voor die specifieke levering. Je moet op die factuur dan wel vermelden dat deze is betaald en op welke datum het bedrag was vooruitbetaald. Als het om een aantal klanten gaat dat goed is te overzien, zou ik een aantal grootboekrekeningen in de boekhouding aanmaken waarop je kunt bijhouden hoe hoog ieders vooruit betaalde (nog) is. Wegens de aard van de prestatie gaat dit helaas moeilijk anders. Het is echter wel een algemene fenomeen bij de soort dienst die ik lever, dus klanten verwachten dit al. Uiteraard wordt dit van te voren alsnog duidelijk gecommuniceerd met de klant. De aard van de prestatie waarvoor de voorschot wordt betaald is wel al bekend en daarbij geld de normale 21% btw-tarief. Alleen de omvang hiervan is nog niet bekend. Gebaseerd hierop kan ik wel gewoon de btw doorberekenen op de facturen en btw-vrij naar buiten EU, toch? Het gaat om een paar dozijn aan klanten. Ik gebruik Xero, een online boekhoudsoftware die dit gemakkelijk bijhoudt aan de hand van ingevoerde creditfacturen en afgetrokken kosten, per klant. Het meeste gebeurd vrijwel automatisch en overzichtelijk.
 9. In mijn geval is de kans groot dat niet het hele bedrag opraakt. Ik verricht mijn dienst alleen na ontvangst van de betaling dus loop ik het risico van wanbetalers niet op.
 10. Ik ga vooruitbetalingen ontvangen van klanten voor kosten die waarschijnlijk gemaakt moeten worden tijdens het leveren van een dienst. Meestal maken ze het over via PayPal en zijn de transactiekosten tussen de ~3 en 10% die ik zal doorberekenen aan de klant. Ik heb in gedachten hiervoor twee verschillende facturen te moeten gebruiken: [*]Een normale factuur (met btw conform de algemene regels) met op regel 1 het uiteindelijke voorschotbedrag en op regel 2 de "servicekosten" voor het doorberekenen van de transactiekosten. [*]Een niet uitgereikte creditfactuur (met een referentie naar de eerste factuur) voor het voorschotbedrag waarbij gemaakte kosten hier van worden afgetrokken. Indien er geld over blijft, reik ik deze creditfactuur uit en stort ik het resterende bedrag terug. Mijn vraag: heb ik dit allemaal goed of is er een betere manier?
 11. Digitale diensten die niet volautomatisch worden geleverd zonder tussenkomst van een mens vallen niet onder "digitale dienst" voor de belastingdienst. Dat betekent dat je hiervoor geen gebruik kunt maken van de MOSS-regeling en dat je inderdaad gewoon 21% Nederlandse btw in rekening brengt voor particulieren binnen de EU.
 12. Zo. Ik had niet gedacht dat het zo simpel zou zijn. Met intracommunautaire dienstkosten van Facebook (gevestigd Ierland) met bijbehorende facturen blijft de btw effectief 0% want de verlegde btw van 21% mag direct weer worden afgetrokken van de voorbelasting. Klopt het dat als ik deze kosten uitsluit van de btw-aangifte ik nog steeds 0% btw moet betalen over deze kosten?
 13. Jawel, zoals ik al eerder had vermeld soms blokkeert Facebook jouw de toegang tot de account omdat zij vinden dat je de advertentieregels geschonden heb. Deze regels zijn ongelooflijk strict en wordt vaak gecontroleerd door automatisch systemen omdat het zo'n groot bedrijf is. Dan moet je dus een nieuwe account aanmaken. Die heeft dan de recentste gegenereerde factuur die je nog zou moeten downloaden van de vorige account niet erop staan. Het is een beetje scheef. Soms blokkeren ze je account zelfs met tegoed nog erop. Dat moet je dan als verloren beschouwen want dat krijg je echt niet teruggestort. Er zijn meerdere dingen van Facebook die zich erg op grijs gebied bevinden zoals het eisen van een ID om de toegang tot je profiel te herstellen wat soms niet eens voor 100% succesvol is. In sommige landen is het zelfs illegaal. Maar ja, de vraag was dus hoe ik dan op een goede manier deze kosten zonder factuur kan inboeken in mijn administratie. Wat betreft kosten zonder factuur van bedrijven in Nederland is het aardig simpel wat ik heb vernomen: wegboeken zonder btw aftrek van voorbelasting. Voor intracommunautaire kosten zit je dus met hoe dit internationaal te controleren valt voor de belastingdienst. Ik vroeg me af of dit eigenlijk ook niet geldt voor kosten van bedrijven binnen Nederland waarvan je de factuur niet bezit en deze kosten wegboek zonder de btw af te trekken van voorbelasting, er is dan ook geen factuur dat aangeeft dat deze kosten niet intracommunautair zijn? Uiteindelijk kan ik deze als privé wegboeken, maar daarom kijk ik eerst of het niet anders kan.
 14. Ja dat klopt, maar de verkoop van deze advertentieaccounts aan derden is niet toegestaan. Dus gebruik ik ze voor mijn eigen affiliate onderneming, wat ik dus al deed.
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept