Jump to content

Kroesnoff

Junior
 • Content Count

  7
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

2

Personal info

 • How did you find us:
  zoekmachine
 • Country
  Nederland
 • First name
  Maarten Jan
 • Last name
  van Dijk

Register

 • You are:
  ondernemer
 • What age group do you belong to?
  36-40
 • You are primarily interested in:
  ondernemen algemeen
  financiering
  ondernemingsplannen
  juridische en fiscale zaken
  Financiën / administratie en credit management
  innovatief ondernemen

Company info

 • Location
  Zutphen
 1. Aanname 1 ging ik inderdaad vanuit. Als dat niet het geval is, dan kan er inderdaad verder ook niets zakelijk aangemerkt worden. Wat dan wel kan is dat de zakelijk gereden kilometers vanuit privé gefactureerd worden aan de zaak, tegen een bedrag van maximaal 0,19 cent. Daarom is het altijd een rekensom wat het meest gunstig is om als ondernemer te doen. Soms is dat om de auto prive te rijden en 'm niet zakelijk aan te merken. In het geval van de youngtimer regeling, denk ik dat die rejensom vrijwel altijd in het voordeel van het zakelijk aanmerken van de auto zou gaan. Hoogstens is er nog een scenario denkbaar waarin je de auto hebt gekocht als inverstering, met de verwachting dat hij meer waard gaat worden in de toekomst. Als dat het geval is, denk ik dat je over die waardevermeerdering IB betaalt indien je de auto op de balans van de onderneming hebt gezet. Aaname 2 is denk ik niet nodig. Afrekenen over het privegebruik (dus ook prive-parkeren) van de auto gebeurt helemaal via de bijtelling. Ook als je met die auto op vakantie gaat, dan is nog altijd je brandstof en tol e.d. zakelijk. Dit alles er van uitgaande dat je bijtelling betaald. Wil je de auto zakelijk rijden en géén bijtelling betalen, dan zul je een sluitende kilometerregistratie moeten bijhouden waaruit blijkt dat de auto uitsluitend zakelijk wordt gebruik.
 2. Ja hoor. Je kunt ook parkeerkosten elders opvoeren als kosten; ook de benzine; de verzekering; het onderhoud; de belasting... ook de wasstraat.... ook als je besluit élke dag door de wasstraat te willen ;-) Kortom: je kunt gewoon alle kosten die direct samenhangen met je autogebruik opvoeren. Het privegebuik wil de belastingdienst wel gecorrigeerd zien, daarom krijg je te maken met 'bijtelling'. En omdat jij een youngtimer hebt, gaat die bijtelling niet over de cataluguswaarde, maar over de dagwaarde. Daarom hoef je ook geen rittenadministratie bij te houden.
 3. Tjonge, best ingewikkeld. Erg vriendelijk dat jullie mee willen denken! Maar ik moet dus op de maximale lijfrentepremieaftrek, de volgende zaken in mindering brengen: Dus, zoals Odeon terecht zegt, kan ik de FOR afstorten in het boekjaar vóórdat ik staak, telt 'ie niet mee. Maar, als ik de overige bepalingen begrijp ik dat ik lijfrenteaftrek kan toepassen over de stakingswinst: tot niet meer dan het in het tweede lid aangegeven maximum verminderd met het in het derde lid bedoelde bedrag aan reeds opgebouwde voorzieningen. Onder die voorzieningen lees ik dat 3.13, eerste lid, onderdelen b en c, meetellen. Dat verwijst naar: Dat artikel B, maakt dat ik alle pensioenregelingen (dus lijfrente die een willekeurig eerder jaar is aangeschaft) sowieso aftrek. Toch? Dus bedoelt Odeon dan, dat ik er ook voor kan kiezen de FOR te laten vrijvallen zonder er lijfrente voor te kopen; in welk geval ik de FOR optel bij mijn inkomen in dat jaar en er IB over betaal... waarna ik na het staken van mijn onderneming (een een daaropvolgende boekjaar) alsnog lijfrente kan aankopen via het maximale percentage lijfrenteaftrek dat ik van de stakingswinst kan afboeken (€ 113.569 (2018) dus)? Of zit ik er dan helemaal naast? En is dat niet broekzak-vestzak? Want, dan betaal ik toch IB over de FOR, danwel over de Stakingswinst? Of zit ik nu op een verkeerd spoor?
 4. Nou, bedankt voor je antwoord! Dat helpt! Dus stel ;-) ik ben een ondernemer die het aardig voor de wind is gegaan en: ik wil daarom graag stoppen op mijn vijftigste ik heb 20 jaar maximaal gebruik gemaakt van de FOR = 20 x 8775 = 175.500 voordat ik mijn onderneming staak, stort ik dat bedrag af in bancaire lijfrente vervolgens heb ik, vanwege de verkoop van een bedrijfspand, óók nog een x-bedrag aan stakingswinst als ik mijn onderneming verkoop Dan kan ik geen gebruik meer maken van de lijfrentepremieaftrek, aangezien deze in mijn situatie (staken op mijn 50ste) maximaal € 113.569 (2018) is. Vanwege de bedragen die reeds omgezet zijn naar lijfrente, neemt deze af naar 0. Derhalve zal ik over de hele stakingswinst tegen progressief tarief moeten afrekenen met de belastingdienst (behoudens bijv. de stakingsaftrek en de MKB winstvrijstelling).
 5. Dank je wel voor dit antwoord! Maar stel dat ik als ondernemer geen gebruik maak van de FOR, maar mijn jaarruimte fiscaalvriendelijk inleg op een pensioensrekening? - Als ik er dan voor het staken van mijn onderneming een lijfrente van koop, dan wordt het ook in mindering gebracht op mijn maximale lijfrentepremieaftrek, neem ik aan - ook het ingelegde jaarruimte op een pensioenrekening behoort bij staking van de onderneming tot de stakingswinst? Kortom: het maakt voor de maximale lijfrentepremieaftrekt niet uit of ik voor mijn pensioen reserveer via de FOR of via mijn jaar- en reserveringsruimte?
 6. Dag allen, Ik zit met een vraag omtrent de FOR. k snap het niet meer 😉 Als ik mijn onderneming stop, dan valt de FOR vrij. Deze kan ik ip fiscaal-neutraal afstorten naar een lijfrenteproduct (tel de FOR bij mijn belastbaar inkomen op , maar creeer een evengrote aftrekpost; resultaat=0). Zie: deze pagina van de belastingdienst Maar, maakt de FOR in dat geval onderdeel uit van mijn stakingswinst? Dat zou betekenen dat de afstorting in een lijfrentepremie is gemaximaliseerd. Dat lees ik in dit artikel: over stakingswinst door MoneyWise Kortom: is het zo dat ik de totale reserve in de FOR sowieso kan omzetten naar lijfrente? Waarna ik tot een zeker maximum ook (een deel van de) stakingswinst kan afstorten? Aangezien mijn jaarruimte is gecorrigeerd voor de FOR, zou ik verwachten dat ik nu de totale reserve zou mogen afstorten. Of gaat de FOR bij vrijval onderdeel uitmaken van mijn Stakingswinst en kan ik slecht tot het toegestane maximum de FOR afstorten naar lijfrente? Ik hoop van jullie te horen!

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept