ThinkStrong

Junior
  • Aantal berichten

    15
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door ThinkStrong

  1. Ik wordt regelmatig als freelancer door bedrijven ingehuurd om mee te werken binnen hun ontwikkelteam aan vaak nieuwe innovatieve producten. Nu komen deze bedrijven hiervoor vaak in aanmerking voor WBSO subsidie. Ik heb wel eens gehoord dat ik als freelancer hier soms ook gebruik van kan of had moeten maken. Ik wil gene subsidie bij mijn opdracht gevers wegkapen, daarom vroeg ik me af of ene bedrijf toch WBSO subsidie kan krijgen voor gemaakte uren door externen en of ik in mijn geval als externe hiervoor in aanmerking kan komen, ook als is het niet mijn eigen innovatieve idee? Iemand hier ervaring mee?
  2. De interne overdracht was omdat mijn contact persoon die de aangifte had gedaan bij dit kantoor vertrokken was helaas. Het betreft hier geen boete, want uitstel was aangevraagd iets wat ze schijnbaar voor al hun klanten standaard doen. Maar bij uitstel is het dus blijkbaar onmogelijk om voor 1 juli te betalen en wordt er belasting rente gerekend. Gezien ik idd geen voorlopige aanslag had ging dat over een flink bedrag.. het leed is al geschied helaas, maar zo had ik net zo goed zelf aangifte kunnen doen.
  3. Ik had graag jullie mening. Ik zit al 3 jaar bij een boekhouder en ik ben altijd redelijk alert en had dit jaar als in maart een afspraak voor aangifte IB. Nu heb ik de concept aangifte gekregen dezelfde week waar ik nog wat kleine vragen over had. deze heb ik heb begin april gesteld. Nu kreeg ik daarop van een collega het antwoord dat hij mijn contact over zou nemen en diezelfde week terug zou komen op mijn vragen. Eind april meldt hij me dat hij geen tijd heeft om op mijn vragen terug te komen wegens de BTW aangiftes die er nog liggen en dat hij het verplaatst naar mei. Ik was me bewust dat er mogelijk belasting rente betaald moet worden indien niet voor 1 juli betaald werd. Nu was ik in de veronderstelling dat ik nog makkelijk voor 1 juli kon betalen, gezien het begin mei was. Eind mei is de aangifte uiteindelijk ingediend en ik was me er niet van bewust dat het weken kon sturen voor ik een aanslag kreeg en dat er vervolgens ook die maximale 19 weken belasting rente wordt gerekend. Dit kwam voor mij neer op een bedrag van 400.- Ik vind dit de schuld en tekortkoming van mijn boekhouder. Ook vind ik de rente en de termijn dat de belasting dienst gebruikt negens over gaan. Want ze nemen alle tijd om de aanslag te sturen en dan berekenen ze ook nog de rente tot 6 weken na datum aanslag. Dus ook als ik nu direct betaal, moet ik nog rente betalen over een periode tot begin oktober? Daar zal ik zeker bezwaar tegen aantekenen, maar dat zal vast zinloos zijn. Maar wat betreft de boekhouder vind ik het zijn verantwoordelijkheid om zijn klanten te behoeden voor extra kosten, daar betaal ik hem uiteindelijk toch niet voor? Dat hij het druk heeft is niet mijn probleem en uitstel aanvragen wat hij voor al zijn klanten doet, helpt hem maar jaagt zijn klanten dus op kosten. Ik heb hem dit medegedeeld, maar hij toont hierin geen berouw, buiten dat hij snapt het vervelend te vinden, maar daar heb ik niks aan.
  4. Ik heb als zzp'er een leuke uitdagen de nieuwe opdracht gevonden via een zzp bemiddelaar. We zijn in principe akkoord echter in de model overeenkomst staan voor hun nogal een vrijbrief aan aansprakelijkheden die ze bij mij wegleggen. Nu zie ik in mijn huidige contract min of meer dezelfde voorwaarden staan, dus ik dat meer mensen hier mee bekend zijn, die met soort gelijke partijen werken. Nu eisen hun dat ik ene beroepsaansprakelijkheidsverzekering heb. Dat snap ik en wil ik zelf ook. Die heb ik, maar gezien deze opdracht in de automotive sector ligt en ook nog eens embedded software betreft wordt dat al een stuk lastiger (dan wel niet mogelijk) te verzekeren. Nu bieden hun zelf de optie om tegen een vast bedrag per gewerkt uur, via hun raamwerk contract met Hiscox jezelf hiervoor te verzekeren. Hoe betrouwbaar is dit vraag ik me af. Hun geven aan dat al hun opdrachten automatisch gedekt zijn en zelfs na navraag van mijn specifieke opdracht beamen ze dat. Nu als ik zelf bij Hiscox kijk en wat mijn eigen verzekeringsagent zegt is dat Hiscox alles behalve automotive en embedded wil verzekeren. Waar doe ik verstandig aan?
  5. Ik heb in beginsel ook naar dit soort pakketen gekeken, ik heb/had geen verstand van boekhouden, grootboek rekeningen, balans etc. Dat vragen ze daar allemaal niet. Echter mijn probleem was dus transparantie en inzicht in je administratie. Daarnaast zijn hun eigenaar van al je financiële administratie. Als je geluk hebt hebben ze een fatsoenlijke export functie, maar ik vrees van niet. Dan moet je ook nog maar een boekhouder vinden die hiermee wil/overweg kan. Die zijn vaak toch wat traditioneler. Om die redenen heb ik voor e-boekhouden gekozen. Volgens mij is dit ook gratis voor starters. Uiteindelijk is het niet zo ingewikkeld en ik vind het juist belangrijk dat je wel weet wat grootboek rekeningen zijn, waar gemaakte kosten zitten en horen. Dat je wel snapt wat je btw aangifte is en hoe die is opgebouwd. Het kost me nu iets van 30.-/maand, maar heb dan wel alles voor facturen te maken, relatie beheer, btw aangifte, boekhouding (of nouja facturen inboeken) Mijn boekhouder kan er in om het even snel te controleren. Ideaal. De tijd die ik er voorheen kwijt mee was is die 3 tientjes per maand niet waard. Dat heb je als zelfstandige in minder dan een uur al terug verdiend toch. Ik heb geleerd, dat zakelijk alles inderdaad duurder is als je gewend bent, maar je inkomsten zijn daar hopelijk ook naar. En dan geld toch echt tijd = geld vind ik. Gemak en ontzorgen kost nou eenmaal geld. Dat doe jij bij je klanten ook tenslotte neem ik aan.
  6. Als je binnenkort officieel ondernemer bent, moet je dan voor je eigen boekhouding niet gewoon verkoop facturen hebben? Ik ken niet de exacte regels, want winkels hoeven dat ook niet, maar je zult toch wel duidelijk aantoonbaar moeten maken, wat je omzet is en dat daar btw over betaald moet worden. (ook al val je onder de vrijstelling, dan moet je dat nog aan kunnen tonen lijkt me) Ik vind ebay/amazon verkopen en aankopen altijd een wat irritantere in e-boekhouden. Ze zijn volgens mij teveel gericht op particuliere verkoop, maar misschien hebben ze ook zakelijke opties. Als je een factuur maakt in e-boekhouden, dan staat daarop gewoon wat je verkocht hebt en dat valt in 1 van je verkoop grootboek rekeningen de verzendkosten maak je als aparte regel en komt dus in een andere grootboek rekening terecht.
  7. idd wat is fors maar premies tussen 600 en 1200.-/jaar zijn zeer gebruikelijk. in verhouding valt het allemaal wel mee inderdaad, maar als het niet nodig is...
  8. Ik ben freelance machine software ontwikkelaar en werk vaak via tussen partijen bij klanten in de tech industrie. Nu hebben deze tussen partijen vaak pittige contracten qua aansprakelijkheid. Nu is dat natuurlijk ook enigzins logisch als freelancer dat je zeker meer risico draagt dan als werknemer. Er wordt geëist dat ik een Beroeps aansprakelijkheid verzekering heb. Prima, die heb ik, alleen heb ik bij mijn vorige opdracht waar ik deze voor heb afgesloten van mijn verzekerings adviseur als tip gekregen om altijd een termijn aan de aansprakelijkgheid te hangen om zo te voorkomen dat ik tot in den treuren de forse premie van de verzekering moet blijven betalen voor het geval er jaren later na de opdracht nog een claim zou komen. Ik wil dus voorstellen om een termijn in het contract op te nemen. Heeft iemand hier ervaring mee en wat is dan reëel?
  9. Dus van de brandstof kan ik geen zakelijk vs prive kilometer percentage van de btw terug vragen? Wanneer is het dan geen woon-werk verkeer? Dat staat volgens mij nergens zwart op wit?
  10. Ik ben freelancer en zit voor mijn werk vaak bij mijn opdracht gever op kantoor, omdat dat gewoon praktischer werkt als thuis. Ik kan de werkzaamheden vaak ook wel deels thuis doen, maar bij de opdracht gever geniet mijn en zijn voorkeur. Nu beschouw ik de kilometers die ik elke dag van en naar mijn opdracht gever rijdt als zakelijk. Ik lees dat als er lange perioden naar een opdracht gever wordt gereisd de belastingdienst dit beschouwt als woon werk verkeer en dit dus niet zakelijk aftrekbaar is. Nu is "lange periode" een vaag begrip. Als ik een opdracht van een half jaar heb bij een opdracht gever is dat dat lang in deze context of niet? Hoe gaan jullie hiermee om?
  11. Hallo, Ik sta al enkele jaren ingeschreven bij de KVK, maar pas dit jaar ben ik ondernemer voor de IB gezien ik begin dit jaar mijn vaste baan heb opgezegd en hier vol voor ga nu. Of ik dat de komende 5 jaren vol ga houden kan ik nu niet zeggen. Dat hangt er van af hoe het gaat en of het me bevalt. Nu heb ik me afgelopen maanden zitten verdiepen in alle belasting regels en mogelijkheden. Gezien ik dit jaar best wat winst verwacht te maken en ik wat apparatuur moet aanschaffen wilde ik gebruik maken van de willekeurige afschrijf regeling. Het gaat om een investering van +- 3500.- en 1 van 1000.- Klopt het dat ik deze beide volledig mag afschrijven in dit belasting jaar (dmv willekeurige afschrijvingsregeling) en dat ik daarbovenop ook nog de KIA (kleine investerings aftrek van 28%) mag toepassen? Indien ik willekeurig afschrijf, dan maakt de maand van aankoop niets uit neem ik aan? Zelfs als ik hem in december aan zou schaffen mag ik hem volledig afschrijven? Een andere vraag is dat stel ik ben volgend jaar geen ondernemer voor de IB? Wat dan? Moet ik dan de deinvesterings bijtelling betalen of niet?
  12. Hallo, Ik had graag wat advies voor zaken die ik in mijn zzp opdracht contract moet / zou moeten vermelden. De situatie is als volgt: Via mijn huidige opdracht gever (noemende bedrijf A) heb ik een nieuwe opdracht gekregen voor een voor mij nieuwe klant (bedrijf B) Het betreft hier het ontwikkelen van software voor een gebruikersproduct. Nu is de constructie dat ik samen met bedrijf A de software ontwikkel en dat bedrijf A het product gaat ontwikkelen in opdracht van bedrijf B. De software die ik maak zal uiteindelijk van bedrijf A zijn (Dit is niet keihard afgesproken, maar dat is wel een beetje de strekking van de opdracht) Gezien ik ZZP'er ben factureer ik mijn diensten rechtstreeks aan bedrijf B. Dit is voor mij met oog op het hebben van meerdere opdracht gevers gunstiger. Echter, zit ik nu een beetje met het wat als scenario: Ik wil me graag indekken voor: - Wat als ik meer uren dan begroot moet maken door ontwerpfout van bedrijf A - Wie is er eindverantwoordelijk bij een gezamelijke ontwikkeling? Bedrijf A levert uiteindelijk het product inclusief software. Stel er zit straks een cruciale bug in en er is een terugroep actie vereist. Daar heb ik als ZZP'er niet de middelen voor - Moet ik ook een overeenkomst sluiten met bedrijf A Nu is de relatie met beide partijen goed en denk ik misschien in doem scenario's, maar ik weet dat dit soort dingen in de praktijk gewoon gebeuren en als groot bedrijf kun je dit meerwerk of extra kosten wat makkelijker dragen als als zelfstandige. Het zou logischer zijn dat ik factureer aan bedrijf A en dan dragen zijn alle eindverantwoordelijkheid, maar ik wilde toch graag weten hoe ik het goed kan regelen Ik kan in de algemene voorwaarde proberen te zetten dat ik niet verantwoordelijk ben voor gevolgschade, maar zo makkelijk kom je er toch niet van af lijkt me?
  13. Ik had ene vraag over de startersaftrek en mogelijkheid tot willekeurige afschrijving voor starters. Ik heb altijd in loondienst gewerkt en naast deze vaste baan een bedrijfje er naast gehad in consultancy en product ontwikkeling. Hiervoor heb ik met ongeveer 6 jaar geleden al ingeschreven bij de kvk en maak ik sindsdien ook gebruik van de btw terug gave. Voor de IB geef ik de winst met aftrek van kosten op als inkomen uit overige werkzaamheden. Gezien ik in deze periode niet voldoe aan het uren criterium van 1225 uur en niet altijd meerdere opdracht gevers heb gehad heb ik nooit gebruik gemaakt van de MKB winst vrijstelling, starter aftrek en zelfstandigen aftrek. Nu ben ik begin dit jaar als volledig zelfstandige begonnen en het mijn vaste dienstverband beëindigd. Ik ga dit jaar hoogstwaarschijnlijk makkelijk voldoen aan de 1225 uur en 3 opdracht gevers zijn ook al geregeld. Klopt het dat ik dan nu toch recht heb op de starters aftrek en de optie tot willekeurig afschrijven? Ik sta dan al wel meer dan 6 jaar ingeschreven bij de KVK, maar dat zegt volgens mij niks of dat je ondernemer bent voor de IB. En de belasting dienst stelt als eis dat je niet langer dan 5 jaar ondernemer voor de belasting dienst bent.
  14. Bedankt voor de toelichting. Nu weet ik nog niet wat ik komend jaar zakelijk ga rijden, dus kan ik dan gewoon in het laatste kwartaal bepalen of de 1,5/2,7% regeling voordeliger is of een percentage prive kilometers corrigeren? Laatste vraag is nog wanneer is het nu 1,5% en wanneer 2,7% Na de link hierboven van de belastingdienst bekeken te hebben, concludeer ik dus 1,5% bij correct voor zakelijke gebruik van prive auto en 2,7% correctie bij prive gebruik van zakelijke auto. Klopt dat?
  15. Ik heb al diverse topics doorgelezen en weet denk ik grotendeels wel hoe het zit, maar had het graag nog even bevestigd voor mijn situatie. Ik maak zakelijk gebruik van mijn privé auto. Daardoor mag ik de btw van brandstof en onderhoud als voorbelasting terug vragen. In het laatste kwartaal moet ik dit corrigeren naar rato gebruik zakelijk/prive. En hier had ik nu net mijn onduidelijkheid over. Mijn boekhouder zegt simpelweg pak kilometerstand op 1-1 en 31-12 en trek daar alle zakelijke ritten van af. Dan weet je het percentage, maar ik lees overal dat de belasting dienst een sluitende rittenadministratie verwacht. Nu is dat voor de zakelijke ritten niet zo'n probleem, maar als ik mijn partner ook op moet leggen dat ze alle ritjes privé gaat administreren dan vind ik dat erg veel gedoe. Nu komt er ook bij dat ik mits mijn opdracht gever op een redelijke afstand zit ik het wel zo fijn vind om op de racefiets te gaan. In een sluitende ritten administratie wordt dat lastig verantwoorden. Ok je rijdt dan niet zakelijk met je auto nee, maar zou toch graag dat voordeel meerekenen. Nu kun je als je gene ritten administratie bijhoud ook in het laatste kwartaal een correctie doen van 1,5 of 2,7% op de catalogus waarde inc BPM en BTW. Maar wanneer is het 2,7 en wanneer 1,5%. Ik las iets over de eerste 4 jaar, maar van wat? Leeftijd auto? Ondernemerschap? Nu kan het volgens mij gebeuren als de catalogus waarde wat hoger is dat de 1,5% of 2,7% berekening hoger uitkomst dan je werkelijk aan BTW betaald hebt. Mag/kun je dan simpelweg gewoon alles wat je in de eerste 3 kwartalen als voorbelasting hebt opgegeven volledig corrigeren? Hopelijk kan iemand het me helemaal duidelijk maken :)
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.