Jump to content

Ties Coolen

Junior
 • Content Count

  10
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

1

Personal info

Register

 • What age group do you belong to?
  36-40
 • You are primarily interested in:
  internationaal ondernemen
  columns en algemene informatie

Company info

Vision

 • I'm looking for people who
  ondernemen of willen ondernemen in China, India of Vietnam (souricing, inkoop & import).

Single Status Update

See all updates by Ties Coolen

 1. China & Import - Jaar van de Rat 

   

  Meta-omschrijving: Het jaar 2020 staat volgens de Chinese dierenriem in het teken van de rat. Ontdek wat de Chinese jaarwisseling kan betekenen voor Westerse importeurs.

   

  De Westerse wereld viert elk jaar op 1 januari het begin van een nieuw kalenderjaar. In Oosterse landen zoals China en Vietnam valt deze feestdag op een andere datum. Volgens de traditionele Chinese kalender is 2020 het jaar van de rat en begint officieel gezien pas op zaterdag 25 januari.

   

  Het jaar van de rat uitgelegd

  De Chinese dierenriem bestaat uit 12 verschillende dieren. Elke cyclus en begint om de 12 jaar weer opnieuw bij de rat. Volgens de legende was de rat namelijk het eerste dier dat verscheen toen Boeddha alle dieren uit het dierenrijk tot zich riep.

   

  Het jaar van de rat is hiermee dus niet alleen het eerste jaar van een nieuwe cyclus, het is ook het begin van vernieuwing en vooruitgang. De start van zo'n nieuwe cyclus heeft vaak grote invloed op de manier waarop mensen over het algemeen communiceren met elkaar.

   

  Kenmerkende eigenschappen van het jaar van de rat zijn onder anderen: humor, alertheid, flexibiliteit en vitaliteit.

   

  Lentefestival in China

  In China is het Lentefestival de belangrijkste feestdag van het jaar. Het begint op de eerste dag van de Chinese kalender en wordt bepaald door de maankalender.

   

  De viering van het Lentefestival vindt elk jaar plaats tussen eind januari en begin februari. Veel fabrieken in China zijn tijdens deze periode gesloten.

   

  Chinese fabrieksarbeiders ontvangen vaak een bonus of andere beloning en reizen voor enkele dagen terug naar hun geboorteplaats, om samen met familie en vrienden het begin van het nieuwe jaar te vieren.

   

  Vertraging orders uit China

  Tijdens deze drukke periode beloven de meeste fabrikanten uit China, dat de levering van producten ook gewoon op tijd zal arriveren. Toch blijkt dit in de praktijk niet altijd mogelijk te zijn.

   

  Het productieproces in China verloopt tijdens de nieuwjaarsviering namelijk een stuk langzamer dan normaal. Het vervelende gevolg hiervan is dat sommige orders nogal wat vertraging oplopen.

   

  Ook aan het einde van de Chinese nieuwjaarsviering krijgen veel Westerse importeurs te maken met vertragingen van hun bestellingen uit China.

   

  Dit komt omdat sommige Chinese fabrieksarbeiders ook na het Lentefestival thuis blijven. Andere kiezen ervoor om bijvoorbeeld in een andere regio aan de slag te gaan.

   

  Vertraging voorkomen

  Het duurt vaak even voordat het personeelsbestand bij de fabrikant in China weer helemaal op peil is. Westerse importeurs proberen hier vaak rekening mee te houden, door zoveel mogelijk om het Lentefestival heen te plannen.

   

  Verder is het van belang om tijdens deze periode de uitvoering van kwaliteitsinspecties nauwkeurig in de gaten te houden. Gedurende de Chinese jaarwisseling kan het niveau van de kwaliteitscontroles namelijk behoorlijk verminderen.

   

  Probeer in zo'n geval bijvoorbeeld meer kwaliteitscontroles in te plannen dan normaal, of laat een extra Pre Shipment Inspection (PSI) uitvoeren.

   

  Jaar van de Rat

  Het jaar van de rat staat in het teken van vernieuwing en vooruitgang! Voor bedrijven en andere importeurs een mooi streven voor 2020!

   

  Ik wens iedereen in China een gezond, gelukkig en voorspoedig Chinees nieuwjaar!

   

EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept