Jump to content

ROEM050

Junior
 • Content Count

  20
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0

Personal info

 • You are:
  adviseur
 • First name
  Ronald
 • Last name
  Eman

Company info

 • Location
  Nederland
 1. Ja dat zou zeker wel kunnen. Maar of dat een acceptabele oplossing gaat bieden is de vraag. Zover wij weten komt de beroepsgroep straks met een protocol dat gevolgd zal moeten gaan worden. We wachten dat wel even af.
 2. Het CBR heeft alle examens stopgezet. Of het dan zin heeft om motorrijlessen door te laten gaan vraag ik mij af. Of andere rijscholen dat wel doen weet ik niet. Mijn zoon heeft alleen bevoegdheid voor categorie B. Er zijn zeker wel mogelijkheden om delen uit te voeren evt middels alternatieven. Echter uiteindelijk zal het toch om het totaalpakket moeten gaan. Dat de hoogte van de zakelijke kosten onafhankelijk zijn of hij wel of niet zelfstandig woont. In dit topic ging het er ook meer om dat de TOZO gebruikt zou kunnen gaan worden voor bekostiging van zakelijke kosten.
 3. Ok. Maar blijft nog één vraagje over. Over een lening moet rente worden betaald. Vallen deze rentekosten dan ook buiten de bedoelde kosten?
 4. Dat hoeft niet. Ik heb deze discussie ook al elders op dit forum gelezen. Daarbij komt dat het aanschaffen van een goede tweedehands met eigen geld ten opzichte van een lease-contract wel degelijk tot lagere kosten leidt. NB. Ook inclusief de afschrijving wordt het bedrag niet gehaald. ;)
 5. Klopt. Het zijn (voor ons) ook geen onoverkomelijke kosten. Echter vanwege zijn thuiswonende situatie zijn de kosten van levensonderhoud lager dan het aanhouden van een niet operationele eigen onderneming. Dat we het eigen kind blijven steunen is geen discussie. Het topic begon met het aspect dat iemand te weinig kosten maakte om recht te hebben op de 4000 euro, maar daar dus de TOZO voor zou moeten gaan gebruiken. Met andere woorden een bijdrage die bedoeld is als levensonderhoud gebruikt gaat worden voor doorlopende bedrijfskosten.
 6. Nog niets gehoord van de gemeente. De aanvraag is in behandeling. Gemiddeld aan gewerkte uren in de voorgaande weken zou wel aan te tonen zijn. We wachten af.
 7. Of het de gedachte was of niet maakt niet zoveel uit. Als je de personeelskosten buiten beschouwing laat zal men ontdekken dat het leeuwendeel van de kosten gaat naar de financiële economie (banken, onroerend goed, verzekerings- en leasemaatschappijen).
 8. Het bedrijf opdoeken op korte termijn zal ook niet direct gebeuren. Er is op dit moment ook niet echt een alternatief. Feit is wel dat menige ondernemer nu duidelijk krijgt hoeveel doorlopende kosten er zijn en dat vooral dit soort kosten (te) weinig flexibel zijn. Het is prima dat de overheid bijspringt in dit soort tijden, maar de kostendiscussie hoor ik te weinig over. Is het bijvoorbeeld reëel dat verzekeringspremies en wegenbelasting doorlopen, terwijl de auto stil moet staan? Of zou het reëler zijn dat dit soort kosten nu worden opgeschort, omdat er toch geen gebruik of aanspraak op gaat worden gemaakt? Wat de toekomst gaat brengen weten we niet, maar ik hoor vaak dat men verwacht dat alles snel weer teruggaat naar de oude (pre-corona) situatie. Er is momenteel een hevige discussie gaande over de 1,5-meter economie en hoe die gestalte moet gaan krijgen. Over de rijschoolbranche heb ik nog niets concreets gehoor. Maar ook hier mis ik weer een aspect in de discussie. 1,5-meter voorzieningen wel of niet - willen de mensen/klanten dat wel? Ik heb wat beelden gezien uit Wuhan en één van de dingen die opvalt is dat mensen vooral nog angstig zijn en daarom juist situaties die niet-strikt noodzakelijk zijn bewust ontlopen. Horeca die weer open is krijgen nauwelijks klanten bijvoorbeeld ondanks alle voorzieningen.
 9. Mijn zoon heeft iets vergelijkbaars. Hij is zzp-er met een rijschool. Mede door investering van eigen geld zijn de huidige vaste lasten laag, maar daardoor komt hij ook niet op die 4000 euro aan kosten. Hij heeft nu een aanvraag gedaan voor TOZO, maar of hij die toegewezen krijgt is nog de vraag. Ik hoor geluiden dat daarvoor in 2019 aan het urencriterium moet zijn voldaan en dat heeft hij niet (startup fase). Hij woont (gelukkig) nog thuis dus een hapje eten zal geen probleem vormen. Als hij de TOZO krijgt toegewezen dan kunnen daar de doorlopende kosten van worden betaald. Maar mocht dat niet zo zijn dan komen die vaste kosten uiteindelijk voor eigen rekening. Die vaste kosten zijn hoger dan zijn kosten voor levensonderhoud (Bankkosten, Franchise kosten, Bedrijfsverzekeringen en Wegenbelasting). Dan komt toch de vraag aan de orde of het reëel is om het bedrijf te laten voortbestaan.
 10. Hier sluit ik mij even bij aan. Je kunt de bv niet opheffen (bij gebrek aan baten) zonder dat alle schulden/vorderingen zijn afgehandeld. Dan zou alleen faillissement overblijven, maar dan zal de curator hetzelfde gaan doen (door die lening bij jou privé uitkomen). Maar zolang je de verplichtingen blijft voldoen koop je tijd om het probleem in eigen beheer op te lossen. Als je het door een ander laat doen wordt je er doorgaans nog slechter van.
 11. Daar heeft de BD regels voor. https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/werk_en_inkomen/bijzondere_situaties/geld_lenen_van_uw_bv/voorwaarden_bij_de_rekening_courant
 12. Goede opmerking. Maar wellicht kan dit voorkomen worden door en de BD te betalen en een periodieke betaling te doen aan de bank? Als hij daarna in default blijft is de situatie dat er nog 1 schuldeiser is.
 13. Ze zullen gaan dreigen bijvoorbeeld door het krediet op te zeggen. Maar het lijkt mij dat het bij dreigen zal blijven, omdat ze verwachten niets te kunnen halen.
 14. Pas op. Officieel moet je je inschrijven op Curaçao als je langer dan 4 maanden daar wilt blijven. https://www.kgmc.nl/nl/inschrijven-in-het-bevolkingsregister-van-curaçao
 15. Mijn ervaring met de bank is dat zij niet zomaar gaan afzien van die borgstelling. Als ik het verhaal goed heb begrepen is er achterliggend nog een huis met hypotheek? Er is nu sprake van een bv zonder baten, maar wel met een uitstaand krediet bij de bank? Ga er maar vanuit dat de bank dat allang in de gaten heeft. Het tekenen van die borgstelling zal inhouden dat men op het huis beslag zal laten leggen. Het lijkt mij verstandiger om dit alles een bij een expert voor te leggen. Echter denk ik dat ook daar geen geld voor is? Ik denk dat de eerste prioriteit de belastingdienst is. Verder zou ik niet denken aan faillissement of beëindiging. Het ergste wat er dan kan gebeuren is dat de bank beslag laat leggen op een (lege) bv?
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept