Amanda299

Junior
  • Aantal berichten

    18
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door Amanda299

  1. Dat is een goeie! Logische keuze zou zijn dat je een memoriaal aanmaakt zoals je normaal ook je verkochte producten afboekt en deze opboekt in de 7000 reeks. In dit geval werkt dat niet omdat je het product niet verkoopt maar zelf behoud. De voorraad moet namelijk lager worden doordat je een product uit je inkoopfactuur haal. In E-boekhouden is een tegenrekening altijd verplicht, dus moet de voorraad ook weer opgeboekt worden op een andere tegenrekening. Prive opnamen en stortingen kan je nu niet meer kiezen, want dan word het bedrag 2x afgeboekt omdat je in je inkoopfactuur ook al heb gedaan. Eigenlijk zou automatisch je voorraad aangepast moeten worden als je iets uit je inkoop haalt.
  2. Het gaat hier over het product zelf. Volgens mij word er geen geld naar prive rekeningen overgemaakt. Het gaat alleen om het product wat van de inkoopfactuur af moet en naar een andere tegenrekening moet. Dus nogmaals, inkoop splitsen met het product naar tegenrekening....... niet bekend. Contact met e-boekhouden opnemen naar welke tegenrekening opgeboekt moet worden. BTW mag niet af te dragen zijn, dus voor de zekerheid contact met je boekhouder opnemen en even doorgeven dat je die puzzel voor prive heb gekocht en eventueel nog vragen of je het goed heb gedaan. Omdat niemand echt het antwoord weet zal dit de beste oplossing zijn.
  3. Joost zijn antwoord klopt niet. Prive opnames en storingen gaat geld naartoe, dat is een balanspost. Een prive aankoop inboeken is niet moeilijk. Je gaat naar je 3000 reeks van je voorraad en zoekt je inkoopfactuur op waar het prive product staat. Je maakt een nieuwe regel aan in de inkoopfactuur. Van het totaalbedrag haal je het bedrag af wat de puzzel kost en zet deze in de nieuwe regel. Bij BTW vul je 21% in. Tegenrekening van de puzzel word privegebruik, al moet je even contact met E-boekhouden opnemen in welke reeks dat mag. Hun geven namelijk geen standaard regel omdat dit doorgaans niet gebruikt word.
  4. Op kantoor gebruiken wij E-boekhouden. Deze is prima en overzichtelijk. De support is ook goed!
  5. Dit is niet geheel juist. Als je een bedrag van je inkoopbedrag afhaalt en deze boekt naar prive opnames incl BTW moet je dit doorgeven aan je boekhouder. Je berekend daarop nog steeds BTW en daardoor komt het BTW bedrag ook nog steeds bij je aangifte te staan. Het inkoopbedrag blijft namelijk hetzelfde net als de BTW, alleen word er een product naar een andere reeks geboekt. Hierdoor is de BTW nog steeds aftrekbaar omdat het bij het inkoopbedrag staat. De BTW mag namelijk voor prive producten die je zakelijk koopt niet aftrekbaar zijn.
  6. Nieuwe reeksen openen voor privegebruik is niet de bedoeling in boekhoudkundige reeksen. Daarom hebben boekhoudprogramma's geen reeks voor producten die prive gebruikt worden. Anders zou iedereen ondernemer worden en alles tegen inkoopprijs kunnen kopen en boeken in de journaalpost, dat is niet de bedoeling.
  7. Is prima zo, maak het ook niet te moeilijk. Voorraadbeheer, de naam zegt het al, beheert je voorraad. Alles wat je in voorraad heb staan en direct voor de verkoop moet daarin staan. Als je een product heb verkocht en de voorraad 0 is mag je deze verwijderen uit je voorraadbeheer in Excel. Het product heb je tenslotte niet meer. Als je de voorraad 1x per jaar doe dan moet je uiteraard wel de verkochte producten behouden omdat je de inkoopprijs moet weten en een validatie doet eind van het jaar. Alle verkochte producten over een periode van 1 dag/week/maand/jaar tel je op en je heb je inkoopprijs. Als ik het goed zie en lees dan was dus je inkoopprijs van de VERKOCHTE producten ruim 17000 euro in 1 jaar. Deze boek je in op 31 December van het afgelopen jaar.
  8. Goed begrepen! Als je het snapt of weet dan is het allemaal niet zo moeilijk. Op het internet kom je dit soort dingen maar weinig tot niet tegen met een goede uitleg. Daarom zijn wij er op dit forum om het uit te leggen.
  9. Excel is prima te doen, veel collega's van ons gebruiken het ook. In Excel staat je voorraad met producten waarbij in de boekhouding alleen de bedragen staan. Meeste boekhoudpakketten kunnen ook voorraadbeheer hebben waarbij je je producten kunt invoeren. Vermoed dat het in dit geval niet van toepassing is. Oke, als je honderden/duizenden inkoopfacturen heb dan word automatisering sneller en makkelijker. Als het slechts om tientallen gaat kan dat prima in Excel. Waar moet je rekening mee houden als je je voorraad bijhoud in Excel: Elke inkoopfactuur apart invoeren in Excel. Inkoopprijs ook apart houden voor iedere inkoopfactuur, is logisch als je de inkoopfactuur al apart invoert. Is overzichtelijker en makkelijker omdat het zo ook word ingeboekt in je boekhouding. Verschilt de prijs van hetzelfde product van inkoopfactuur 1 en inkoopfactuur 25? Geen probleem, je heb de facturen apart ingeboekt, dus Fifo is dan de beste optie. Verkoop je dat product dan verwerk je die in de boekhouding met de inkoopprijs van inkoopfactuur 1. Hetzelfde product met inkoopfactuur 25 die misschien wat duurder/goedkoper is maakt niet uit voor je boekhoudpakket, deze staat keurig apart ingeboekt met de juiste inkoopprijs van inkoopfactuur 25.
  10. Die kan je wegboeken naar eigen voorkeur. Stel je verkoopt in 1 maand voor 500 euro aan producten. Op je voorraad staat 3000 en op je 3001 staat 250. Dan mag je de 500 euro die je in 1 maand heb verkocht gedeeltelijk wegboeken. Ze vallen beide in voorraad, dus het maakt niet uit hoe je dit verrekend. Je kan in 1x de verzendkosten wegboeken waarbij je nog 250 euro overhoud die je van je voorraad mag afhalen. Dit komt exact op hetzelfde neer als dat je verzendkosten en inkoopprijzen in de 3000 voorraad heb staan.
  11. Als TS het overzicht wil bewaren dan mag/moet hij de verzendkosten weer terug in de 3000 reeks zetten. Eventueel inderdaad zoals Cosara zegt een extra reeks aanmaken, bijvoorbeeld 3001 met 'verzendkosten' oid. De inkoopprijzen hoef je niet aan te passen, want verzendkosten zijn vaste kosten. Volgens mij mag je deze ook niet verwerken in je inkoopsprijs, maar dat weet ik niet zeker.
  12. Verzendkosten mag je gewoon op de 4000 reeks laten, niks mis mee. Zo word ook voorkomen dat je onnodig de inkoopprijzen van je producten moet aanpassen. Portokosten als je een inkoop binnenkrijgt betaal je tenslotte zelf. Stel je gaat je producten ophalen met de auto dan ga je je benzinekosten ook niet berekenen in je voorraad. De meeste bedrijven die wij op ons kantoor helpen doen ook hun portokosten inboeken in de 4000 reeks kosten. Het is ook makkelijker overzicht te houden hoeveel je kwijt bent aan porto kosten van de pakketen die je van leveranciers ontvangt.
  13. Verzendkosten mag je in de reeks 4000 boeken zoals je gedaan heb. Reeks 4000 zijn je kosten, daar vallen ook porto kosten onder. Als je zelf pakketten verstuurd en verzend labels koopt dan boek je die ook in de 4000 bij porto kosten.
  14. Lees je eerst goed in voordat je deze handeling uitvoerd. Om problemen in de toekomst te voorkomen kan je ook contact opnemen met de Belastingdienst. Hier vragen is natuurlijk ook prima!
  15. Die mag je gewoon laten staan, dus de gehele inkoopfactuur in 3000 zetten. BTW krijg je overigens ook weer terug van de Belastingdienst. Ook dit kan andersom. Als je eerst alle inkopen inboekt in 3000 en vervolgens over het afgelopen jaar je voorraad bijwerkt. Stap voor stap Inkoopfacturen in 3000 Voorraad die je nu nog heb bij elkaar optellen. Stel inkoop is in 2022 10.000 euro Alle producten die je nu nog in voorraad zijn hebben een waarde van 7000 euro. Er is voor 3000 euro aan inkoop verkocht in 2022 Memoriaal: rekening 7000 daar vul je een bedrag van 3000 in met als tegenrekening 3000 Klaar is kees!
  16. Klopt, het is maar wat je fijner vind. Sneller zou zijn om de inkoopfacturen direct naar de voorraad te doen. Voordeel is dat je dan geen memoriaal hoeft te maken van de 7000 naar de 3000. Je inkoopkosten moeten namelijk op de 3000 staan, dat zijn de 'kosten' van je voorraad. Je zult overigens zien dat als je alle inkoopfacturen naar de 3000 zet je geen verlies meer heb maar zeer waarschijnlijk een dikke winst over houd. Dat komt omdat op de 3000 een balans rekening is en geen winst/verlies. Daarom is het belangrijk om bij verkochte producten deze UIT de 3000 te halen en IN de 7000 winst/verlies. Je ziet dan dat je verkochte product een verlies zal zijn.
  17. Welkom! Probeer wat personen te benaderen of te vinden die eventueel kosten willen maken om je plan te laten werken. Een crowdfunding kan ook om een zakcentje te krijgen. Google eens op fabrikanten of trek je stoute schoenen aan en mail/bel er eens eentje. Misschien kom je zo in contact met iemand die je erbij zou willen helpen.
  18. Ik haak hier even op in hoor, er worden nu verschillende dingen gezegd... Heel simpel. 7000 is inkoopfacturen, bestel je bij je leverancier dan boek je hier je facturen in. 3000 is voorraad. Je had nog geen voorraadbeheer in je boekhoudpakket begreep ik. Dus als eerst doe je dit: Je telt alle inkoopkosten van de producten die je nu nog op voorraad heb bij elkaar op en zet je in 3000 3000 is dus voorraad wat je nog in bezig heb. Voorbeeld bij verkocht product. 3000 voorraad reeks staat op 5000 euro Je voorraad heeft dus een inkoopwaarde van 5000 euro. Maand December heb je voor 2000 euro INKOOP verkocht. Je omzet was hoger omdat je hopelijk winst maakt, die uitbetaling gaat naar je Mollie rekening. Open een memoriaal. Kies je 7000 rekening, dus de rekening waar je je inkoopfacturen heb staan. Bedrag 2000 Tegenrekening is 3000 KLAAR. Wat je nu in je memoriaal gedaan heb is de inkoop, dus de voorraadwaarde van de producten aangepast zodat de voorraadwaarde weer klopt met de producten die je in bezig heb. Waarom op 7000? daar staan je inkoopfacturen zodat dat weer in balans is.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.