Ga naar inhoud
 • Heb je een column, artikel of opiniestuk geschreven over innovatie en/of ondernemerschap? Dan plaatsen we deze na een redactionele check graag op Higherlevel.nl! Middels onderstaand formulier kun je de column plaatsen. Let op: de columnsectie is niet bedoeld voor Online Marketeers die werkzaam/ingehuurd zijn om producten/diensten onder de aandacht te brengen.

 • Log in om dit te volgen  

  10 tips om een conflict te stoppen voor het uit de hand loopt

  Ruzie! Wie heeft er nooit mee te maken? De één wat meer dan de ander en de ene persoon is ook beter in staat om een ruzie niet te laten escaleren dan een ander. Maar wat als je nou een persoon bent die het moeilijk vindt om een ruzie niet uit de hand te laten lopen? Voor jou heb ik deze 10 tips:

   

  - Luister goed naar wat er gezegd wordt, niet alles wat wordt gezegd is ook zo bedoeld.

  - Vraag aan de ander wat deze precies bedoeld, heb je het goed begrepen?

  - Zorg dat je weet waar het over gaat, hebben jullie het over hetzelfde?

  - Loop weg als je je opgefokt voelt en kom terug als je bedaard bent, begin dan bij tip 1 (en sla deze tip over als je weer hier aanbelandt bent :).

  - Vertel hoe je je voelt door wat de ander zegt of heeft gezegd, soms komen dingen onbedoeld hard over en weet de ander niet dat het jou zo raakt.

  - Respecteer de mening van de ander ook al staat die haaks op jouw mening. Dat houdt niet in dat je het met hem of haar eens hoeft te zijn.

  - Als het nodig is, verontschuldig je dan voor je gedrag.

  - Overleg met de ander hoe jij het ziet en hoe jullie dit samen kunnen oplossen zodat jullie beiden tevreden zijn over het resultaat.

  - Onderhandel over de punten waar over te onderhandelen valt.

  - Sluit een compromis waar je mee kunt leven.

   

  Het is natuurlijk makkelijk praten, of liever gezegd schrijven. Want als je in een conflict verwikkeld zit is het soms helemaal niet makkelijk om de bovenstaande tips toe te passen. Als het niet lukt om er samen uit te komen, zorg dan dat je een onafhankelijke derde inschakelt zoals een MfN Registermediator. Die is opgeleid om jullie tijdens het gesprek te begeleiden, jullie zoveel spreektijd te geven als nodig is en om jullie te helpen elkaars standpunten in te zien.

   

  Maar het allermooist is natuurlijk als je er samen uit kunt komen, samen weer door dezelfde deur kunt en samen tot een oplossing bent gekomen zonder hulp van buitenaf. En dat is mogelijk, maar het vergt wel wat van je.

   

  Ik ben benieuwd naar verhalen over ruzies die door jullie zelf zijn opgelost en op welke manier, laat als je wilt hieronder een reactie achter.

   

   

  [columnredactie toelichting: deze column is inmiddels - maar ná het indienen op HL - ook elders gepubliceerd]

  Log in om dit te volgen  


  Aanbevolen reacties

  Dat zijn wel ongeveer alle open deuren die je kunt bedenken. Als beide partijen dat namelijk zouden doen was het conflict wellicht nooit ontstaan.

  Deel deze reactie


  Link naar reactie
  Delen op andere sites

  Dat zijn wel ongeveer alle open deuren die je kunt bedenken. Als beide partijen dat namelijk zouden doen was het conflict wellicht nooit ontstaan.

   

  Mee eens, en uit een verfrissende bonje kunnen soms ook heel bevredigende resultaten voortkomen... 'Een conflict bestaat vaak uit verschillende werkelijkheden, die niet in hetzelfde verhaal passen.' (vrij naar: Lingsma)

  Deel deze reactie


  Link naar reactie
  Delen op andere sites
  Dat zijn wel ongeveer alle open deuren die je kunt bedenken. Als beide partijen dat namelijk zouden doen was het conflict wellicht nooit ontstaan.

   

  Klopt! Je hebt helemaal gelijk.

  Deel deze reactie


  Link naar reactie
  Delen op andere sites


  Maak een account aan of log in om te reageren

  Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

  Account aanmaken

  Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

  Registreer een nieuw account

  Inloggen

  Heb je reeds een account? Log hier in.

  Nu inloggen

×

Cookies op HigherLevel.nl

Cookies zijn nodig om Higherlevel.nl goed te laten functioneren. Door het gebruik van HigherLevel.nl verklaar je onze voorwaarden te hebben gelezen en te accepteren.

 Meer informatie   Oké