Ga naar inhoud
 • 0

BTW verhoging: goed of niet goed?

Ik hoorde dat de regering de btw wil verhogen. Bos wil dat nu een jaar uitstellen. Minister van der Hoeven wil de btw wel verhogen omdat ze dan een verlaging van de WW premie kan doorvoeren die goed voor de economie zou zijn.

 

Maar een verhoging van de BTW is een rem op de economie. Bovendien is btw een de-nivellerende belasting omdat een bijstandsmoeder net zoveel btw op een brood betaald als een miljardair, en waarschijnlijk eten ze precies evenveel brood.

 

Als de regering iets voor de economie wil doen dan moeten ze de btw terugbrengen naar 5% en de WW premies en andere sociale lasten sterk verlagen door de uitkeringen uit te dunnen. Als Polen en Roemenen hier voor minder geld willen werken dan Nederlanders, waarom zouden we die Nederlanders dan nog een uitkering moeten geven? Ik kan daar echt niet bij. Gewoon het minimumloon gelijktrekken in de hele EU, naar het laagste niveau. Zoals een Duitse werkgever vandaag zei op BNR: "als duitse werknemers vinden dat ze geen kansen krijgen hadden ze maar beter op moeten letten op school".

In de VS is de sales tax 5%.

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

16 antwoorden op deze vraag

 • 0

Als het puur gaat om het verkrijgen van geld voor algemene middelen dan is een btw verhoging wellicht niet de slechtste maatregel - inderdaad omdat die iedereen treft, in tegenstelling tot bijv de inkomstenbelasting oid die slechts mensen treffen die geld verdienen.

 

Alleen heb ik niet het idee dat het een of-of verhaal is, en dat er gewoon over de hele linie overal waar mogelijk geld gehaald wordt.

 

Bovendien kan de btw van 1 land in de eurozone niet heel sterk gaan afwijken van dat van de anderen, dat bemoedigd import door de bewoners wat de economie om zeep helpt. Zouden we in nederland bijv voor 5% gaan dan zou dat juist een flinke boost geven aan onze internethandel richting de buurlanden die rond de 20 blijven zitten.

Link naar reactie
 • 0

Als het puur gaat om het verkrijgen van geld voor algemene middelen dan is een btw verhoging wellicht niet de slechtste maatregel -

 

Een btw verhoging maakt arbeid duurder en maakt producten duurder waardoor mensen minder gaan kopen en minder andere mensen gaan inhuren. Je wacht nog een jaartje met het laten schilderen van je huis omdat dat nu wel erg duur wordt, bijvoorbeeld. En daardoor worden de schilders werkloos en moet de btw nog verder omhoog om de gestegen kosten van uitkeringen te bekostigen.

 

Als je de uitkeringen gewoon stopzet dan bespaart de overheid in een klap 20 miljard en gaan we met z'n allen meer geld uitgeven, bijvoorbeeld door ons huis te laten schilderen. Dan kunnen die werklozen mooi aan de slag als schilder of tuinman of werkster, in loondienst of beter nog als eigen ondernemer.

 

Ik ben een beetje erg anti-uitkering tegenwoordig, maar dat komt door mijn persoonlijke ervaringen op dat vlak.

 

 

 

 

Link naar reactie
 • 0

Als je de uitkeringen gewoon stopzet

Pardon?

Je kan toch niet zomaar de kraan dicht draaien? Er zijn zo veel voorbeelden van mensen die maar al te graag bereid zijn te werken maar het om allerlei redenen niet kunnen. Los van de arbeidsongeschikten, wat dacht je van mensen die vluchten naar Nederland omdat in hun eigen land de kop eraf word gehakt? Die zullen toch ook eerst een beetje Nederlands moeten leren voor ze aan het werk kunnen? Daarbij is er ook nog veel discriminatie door werkgevers waardoor bijvoorbeeld goed opgeleide Marokkanen veel minder makkelijk aan een baan komen.

 

Tuurlijk ben ik het met je eens dat we mensen die alleen maar op de bank hangen en geen enkele poging doen om aan een baan te komen aan moeten pakken, maar zelfs bij hun kun je imo niet zomaar de geldkraan dichtdraaien.

 

Ken jij ook het verhaal van Mohammed? Mohammed woonde in Irak, hij heeft daar op de universiteit gezeten en is een goede dokter. Hij heeft al 20 jaar dokterservaring in Irak. Vervolgens vlucht hij voor de oorlog en komt naar Nederland. Hij snapt zelf ook wel dat hij hier niet meteen als dokter aan de slag kan maar hij kan toch zeker wel een baan als assistent in een ziekenhuis vinden? Hij leert goed Nederlands en begint te solliciteren, maar ondanks zijn ervaring en diploma's aan de universiteit mag hij in het ziekenhuis alleen schoonmaken... Als je het nou mogelijk maakt om die mensen gewoon een baan op hun niveau te geven denk ik dat je ook minder werklozen hebt en bovendien hebben we in bijvoorbeeld de zorg veel mensen nodig, dan moeten we denk ik niet zeuren over dit soort formaliteiten. Laat Mohammed anders op kosten van het ziekenhuis een Nederlands diploma halen, ipv te zeuren dat er te weinig werknemers zijn...

 

Maar zomaar stoppen met uitkeringen? :o We wonen in een van de rijkste landen van de hele wereld, dan kunnen we toch niet zomaar mensen laten verhongeren omdat we het zo belangrijk vinden dat we weer een leuke economische groei hebben?

Makkelijk en snel online boodschappen bestellen? Dat kan bij Thijl!

Twitter | Facebook

Link naar reactie
 • 0

Maar zomaar stoppen met uitkeringen? :o We wonen in een van de rijkste landen van de hele wereld, dan kunnen we toch niet zomaar mensen laten verhongeren omdat we het zo belangrijk vinden dat we weer een leuke economische groei hebben?

 

Natuurlijk is er een grote groep mensen die je niet kunt laten verhongeren. Bijstandsmoeders, gehandicapten, mensen die een bedrijfsongeval hebben gehad. Maar ik zie niet waarom we 130.000 Polen en Roemenen in ons land aan het werk moeten hebben terwijl er een half miljoen mensen een uitkering krijgen die dat werk ook hadden kunnen doen.

 

Ik ben erg voor die Polen en Roemenen want die werken hard en leveren een constructieve bijdrage aan onze economie. Ik vind dat we immigranten die hier een baan vinden onbeperkt moeten toelaten. Maar ik vind wel dat we dan 130.000 uitkeringen kunnen stopzetten van mensen die dat werk ook hadden kunnen doen maar er geen zin in hadden.

 

Maar zoals ik al zei, ik ben nogal bevooroordeeld door eigen ervaringen. Als je fysiek in staat bent te werken dan heb je geen uitkering nodig.

 

Link naar reactie
 • 0

Dag Christine,

 

Vandaag dit bericht: http://www.businesscompleet.nl/site/businesscompleet/news/show/667 ontvangen, staaft jouw bevindingen volgens mij.

 

Succès en groet,

 

Hans

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
 • 0

In het MKB staan ook heel veel Polen het dommere werkt te doen hoor. Draai- en freesautomaten vullen is geen leuk werk, maar moet ook gebeuren.

Het probleem ligt eigenlijk al bij de opleiding van technische mensen. HBO-techneuten zijn voor een heleboel zaken helemaal niet geschikt. De politiek heeft de ouderwetse nijverheidsschool al jaren geleden de nek omgedraaid en daar zit een heel groot probleem. Ook voor het loodgieterswerk e.d. moet nu een Pool op komen draven. De vraag is dan zelfs of zijn diploma en opleiding daarbij wel op juiste waarde is ingeschat. Er zijn zelfs al doden door gevallen hier in Brabant......

Link naar reactie
 • 0

De politiek heeft de ouderwetse nijverheidsschool al jaren geleden de nek omgedraaid en daar zit een heel groot probleem.

 

Het samenvoegen van heel veel verschillende scholen tot het vmbo heeft een hoop ellende veroorzaakt. De leerlingen van de mts leren daar geen techniek meer en de mavo-leerlingen leren er ook niks. Typisch voorbeeld van het streven naar egalisering van het onderwijs: iedereen moet precies hetzelfde en dus leren ze allemaal niets.

Maar de achteruitgang van het onderwijs moet al lang geleden begonnen zijn, toen de huidige kamerleden op school zaten, anders waren ze wel minder dom geweest.

 

 

Link naar reactie
 • 0

Vandaag dit bericht: http://www.businesscompleet.nl/site/businesscompleet/news/show/667 ontvangen, staaft jouw bevindingen volgens mij.

 

Ik denk dat dat refereert aan dat mkb onderzoek dat ik eerder noemde. Ze zeggen o.a.

Het aantal bij CWI ingeschreven niet-werkende werkzoekenden (nww) was in april 435.000. Dat is 5,7 procent van de beroepsbevolking. Van het totaal aantal werkzoekenden was meer dan 175 duizend mensen langer dan drie jaar werkloos. Dat zijn over het algemeen moeilijk bemiddelbare mensen.

 

"moeilijk bemiddelbaar", hoezo moeilijk bemiddelbaar? Je belt wat tuinders in het Westland, en je hebt die mensen aan het werk. De afgelopen maand hadden ze mooi naar Limburg gekund voor de asperges. Vroeger had je ook mensen die hun leven lang opperman waren, waarom zouden mensen daar nu te goed voor zijn?

 

175000 langdurig werklozen, en er zijn 130000 Polen en Roemenen in ons land. Ik gun het de Polen en ik denk dat die beter werk leveren dan die 175000 werklozen zouden kunnen, maar toch.

 

 

Link naar reactie
 • 1

Door de te hoge belastingen in ons land loont het vaak niet de moeite om van een uitkeringssituatie weer te gaan werken. De armoedeval is vele malen erger dan de meeste mensen denken. Je bent je huursubsidie kwijt, geen bijzondere bijstand meer enz enz. Nu nog werken de Polen erg hard en gemotiveerd omdat ze hier een veel hoger loon als in hun moederland krijgen. Maar als ze eenmaal hier ingeburgerd zijn, merken ze hier hoe ze al die tijd zijn uitgebuit, en willen ze niet meer dat werk doen. Dan kunnen wij weer nieuwe gastarbeders halen.

 

Verder ken ik nog al wat Marokkaanse en Turkse jongeren, die hard werken en erg gemotiveerd zijn. Ze hebben vaak last van hun nietwerkende buurtgenoten. Overdag liggen die te slapen en 's nachts maken zij verschrikkelijke herrie. Keiharde muziek en scheuren in hun BMW's. Deze werkweigeraars lachen gewoon hun werkende buren uit. "Ik verdien in één dag meer dan jij met jou rotbaantje in heel jouw leven."

 

Kortom, Wij moeten als samenleving veel meer respect hebben voor de gewone lagerbetaalde werknemers, daar wordt nu nog vaak roofbouw op gepleegd.

Link naar reactie
 • 0

Er zijn zo veel voorbeelden van mensen die maar al te graag bereid zijn te werken maar het om allerlei redenen niet kunnen. Los van de arbeidsongeschikten, wat dacht je van mensen die vluchten naar Nederland omdat in hun eigen land de kop eraf word gehakt? Die zullen toch ook eerst een beetje Nederlands moeten leren voor ze aan het werk kunnen?

 

 

Dit is een voorbeeld hoe het niet moet. In ons land is de werkloosheid onder vluchtelingen één van de hoogste van de westelijke wereld.

Ten eerste mogen veel asielzoekers niet werken ook al willen zij graag.

Ten tweede worden hier miljarden besteed aan allemaal talencursussen. In andere landen moeten de nieuwkomers dat maar zelf regelen. En wat blijkt? Daar leren zij het op eigen gelegenheid veel beter en sneller. In bijv. Engeland Duitsland of Amerika kunnen nieuwkomers de nieuwe taal vloeiend spreken. Zij werken of doen vrijwilligerswerk en leren de taal spelenderwijs in de praktijk. Hier moeten zij gedwongen achter de geraniums zitten. Daarom vertrekken bijv. veel Somaliers naar Engeland, want daar is meer gelegenheid om te werken

Link naar reactie
 • 0

Tja, de BTW verhoging was mede bedoeld als compensatie voor het afschaffen van de WW premie voor werknemers. Die staat dus ook op losse schroeven. Ik meen dat er volgens Bos nog een gat van 1,4 miljard is. Wie legt het verschil even bij?

Het meest gegeven antwoord op fiscale vragen: "Dat is afhankelijk van de feiten en omstandigheden".

Link naar reactie
 • 0

Christine,

 

De wet verbiedt zowel rijken als de armen brood te stelen.

 

We hebben een vereenigd Europa (dat is het doel), de grenzen zijn geslecht. Dan kan het niet zo wijn, dat de bewoners belemmerd wordt te werken waar ze willen. Wat we niet willen zien is dat er een soort "underground economy" bestaat. Zonder deze zou ons normale gewone economie wellicht instorten. Ik herinner me dat Wim Kok (als MP) enorm te keer ging tegen de "duistere (naai-)bedrijven die illegalen in dienst hadden, deze schaamteloos exploiteerden, tegen schandalige hongerlonen". Hij zou krachtig hiertegen optreden maar kort daarna werd hij commissaris bij de grootste olieboer van ons land.

 

Wist hij niet of wilde het niet weten, dat deze illegalen, legaal in hun eigen land, zelfs tegen een schandalige hongerloon niet aan de bak kwamen?

 

Zoals gesteld treft de werkeloosheid grotendeels de laagopgeleiden. Velen hebben wij destijds in het land gehaald, juist om het ongeschoold werk te doen omdat wij (theoretisch) van eigen bodem niet genoeg krachten hadden voor het ongeschoolde werk. Ik heb in Marokko en Turkije z.g.n. "Sociale Attaché's" ontmoet (geen valide titel in de diplomatie) die deze mensen uitzochten.

 

Jawel, dat MOEST wel, toen.

 

Deze mensen en hun nazaten hebben wij "gepamperd" en geknuffeld, en velen leven nu op kosten van de gemeenschap, en er is dus een "nieuwe lichting gastarbeiders" onststaan, die zichzelf heeft uitgenodigd, dankzij onze Verenigde Europa. Polen en Roemenen. Die doen vaak werk dat jij en ik niet zouden doen. Ik gun het ze. NEEN, ik gun ze ONS!

 

Wat betreft de BTW, natuurlijk is elke verhoging inflattoir, omdat het betaald moet worden aan het einde van de economische circuit (de eindgebruiker, burger en die heeft een beperkt inkomen). Maar dat is nooit anders geweest, wanneer de PvdA aan de regeringstafel zit, vliegt de staatsschuld en de inflatie omhoog.

 

Ave, Karel

 

P.S. ik teken mijn brieven met "met een welgemeende groet", omdat ik "Met (een) vriendelijke groet(en)" eigenlijk niet netjes vind, lees anders: "ik ben zo vriendelijk U te groeten", hoe klinkt dat? Hier zocht ik naar een kortere groet en dat is Ave geworden.

 

 

 

 

Link naar reactie
 • 0

 

 

Christine,

 

De wet verbiedt zowel rijken als de armen brood te stelen.

Heb ik anders beweerd?

 

We hebben een vereenigd Europa (dat is het doel), de grenzen zijn geslecht. Dan kan het niet zo wijn, dat de bewoners belemmerd wordt te werken waar ze willen.

 

Dat is precies wat ik zei. Maar ik vind wel dat als een meneer in Amsterdam weigert een baan aan te nemen waar vervolgens een meneer uit Polen voor wordt ingehuurd die tenminste wel gemotiveerd is om flink te werken, die meneer in Amsterdam niet "van ons belastinggeld" een uitkering moet krijgen.

 

 

Link naar reactie
 • 0

Christine,

 

Neen, ik beweerde dat echter met een ondertoon van een geconstateerde ongelijkheid.

 

Omtrent die Amsterdam mijnheer ben ik het met je eens.

 

Zouden ze je afgeluisterd (afgespiekt) hebben? De BTW verhoging gaat voorlopig niet door. Zag je Bos & Balkeneinde op de TV (journaal), ze stonden bijna te huilen, 2 kleine jochies wier speelgoed was afgenomen.

 

Ave, Karel

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  14 leden, 533 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...