• 0

datum ontslag ?

Zoals misschien bekend, ben ik stoppende met mijn zaak. Van de 5 dames in dienst, die ik alles altijd open en eerlijk verteld heb, zijn er al drie onder panne, dus vrijwillig weggegaan. 1 persoon heeft 2 soll. gesprekken lopen, waarbij ik ook al gesprekken heb gehad, dus dat komt ook goed.

 

Met de laatste dame is afgesproken dat ze tot het bittere eind blijft. Geweldig natuurlijk. Zij heeft al geen makkelijk leven, iedere cent is welkom, en ik heb geweldig veel aan haar, maar dat ter zijde...

 

Wat is nu de verstandigste datum om haar zg te laten stoppen ? Mevr, werkt 2 middagen vast, nu natuurlijk veel meer ivm met uitverkoop en geen personeel meer.

 

Ze heeft volgens mij recht op 2 maanden uitwerktijd : ontslag aanbieden per bv 15 juli ? Eindatum 15 september ?

Geplande sluitingdatum winkel is eerste week oktober...

 

Greetz...

 

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

8 antwoorden op deze vraag

  • 0
Cyber Security Adviseur
Cyber Security Adviseur

Zoals misschien bekend, ben ik stoppende met mijn zaak. Van de 5 dames in dienst, die ik alles altijd open en eerlijk verteld heb, zijn er al drie onder panne, dus vrijwillig weggegaan. 1 persoon heeft 2 soll. gesprekken lopen, waarbij ik ook al gesprekken heb gehad, dus dat komt ook goed.

 

Met de laatste dame is afgesproken dat ze tot het bittere eind blijft. Geweldig natuurlijk. Zij heeft al geen makkelijk leven, iedere cent is welkom, en ik heb geweldig veel aan haar, maar dat ter zijde...

 

Wat is nu de verstandigste datum om haar zg te laten stoppen ? Mevr, werkt 2 middagen vast, nu natuurlijk veel meer ivm met uitverkoop en geen personeel meer.

 

Ze heeft volgens mij recht op 2 maanden uitwerktijd : ontslag aanbieden per bv 15 juli ? Eindatum 15 september ?

Waarom niet gewoon een ontslagvergunning aanvragen? Dat is de meest zekere weg naar een WW uitkering voor deze dame. Ik kan verder niet beoordelen wat de opzegtermijn is, want dat staat in de arbeidsovereenkomst en/of cao.

Link naar reactie
  • 0

Naar mijn weten begint de opzegtermijn altijd op de eerste dag van de volgende maand. Stel je zou vandaag 19 - 08 - 08 het ontslag indienen. Dan gaat de opzegtermijn in vanaf 1 september tot in jou geval 1 oktober. Zorg dus ook echt dat je voor die 1 september het ontslag heb ingediend, anders zou ze recht hebben op nog een maand. Zal het verder overlaten aan mensen die hier meer ervaring mee hebben.

Link naar reactie
  • 0

Hierbij een stuk informatie inzake ontslag. Let wel: het gaat hier om een contract voor onbepaalde tijd.

 

Bij onderstaande opzeggingsvoorschriften geldt als uitgangspunt dat de werkgever de arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd opzegt. Daarbij moet hij diverse bepalingen in acht nemen en er tevens voor zorgen dat het ontslag niet kennelijk onredelijk is. Een werkgever die de opzeggingsregeling niet in acht neemt kan verwachten dat de benadeelde medewerker tegen hem gaat procederen (3.4.3.4.). Het vraagstuk waarbij de medewerker de arbeidsovereenkomst opzegt wordt behandeld in hoofdstuk 3.4.7., in welk geval minder opzeggingsbepalingen van toepassing zijn (3.4.7.)

 

De tijdstippen die van belang zijn

 

Bij opzegging spelen vier tijdstippen een rol:

A. De dag waarop een vergunning van de C.W.I. wordt verkregen

B. De dag waarop de werkgever opzegt, waarmee de opzeggingstermijn begint te lopen.

C. De laatste dag van de opzeggingstermijn

D. De dag waartegen mag worden opgezegd. Dat is de dag waarop de arbeidsovereenkomst eindigt (laatste werkdag). Deze dag kan samenvallen met de laatste dag van de opzegtermijn, maar kan ook op een later tijdstip gelegen zijn.

 

A. Verkrijgen van een ontslagvergunning

 

De werkgever vraagt de ontslagvergunning aan bij de districtsmanager van de CWI (Centrale Organisatie Werk en Inkomen) die een bepaalde procedure volgt (3.4.3.3.). Binnen 3 dagen wordt de medewerker op de hoogte gesteld van de aanvraag. Daarvoor heeft de werkgever dus de mogelijkheid om de medewerker zelf in te lichten. Wordt de vergunning toegewezen, dan bevat deze doorgaans voorwaarden, waaronder de tijd waarbinnen de vergunning van kracht is. De voorwaarden gelden voor de werkgever, terwijl zij "niet" met zich meebrengen dat de werkgever een schadevergoeding aan de werknemer dient te betalen. Zegt een medewerker de overeenkomst op, dan kan de werkgever verlangen dat degene de opzeggingstermijn in acht neemt. De medewerker hoeft geen vergunning te vragen voor het opzeggen van de arbeidsovereenkomst.

 

 

B. De dag wanneer er opgezegd wordt.

 

Zodra de werkgever de vergunning heeft gekregen kan hij de arbeidsovereenkomst opzeggen. Op dat moment begint de opzeggingstermijn.

 

 

C. De opzeggingstermijn

 

Om te bepalen tegen welke dag er opgezegd behoord te worden dienen de opzeggingstermijnen bekend te zijn, wat in hoofdstuk 3.4.3.2. wordt behandeld (3.4.3.2.). Na de berekening van de opzeggingstermijn kan bepaald worden wat de laatste dag van de opzeggingstermijn is. Dat is de dag waarop de opzeggingstermijn eindigt, te rekenen vanaf de mededeling van de opzegging.

 

In de zeer uitzonderlijke situatie dat de arbeidsovereenkomst nog niet is aangevangen, begint de opzeggingstermijn pas te lopen vanaf de aanvang van de arbeidsovereenkomst.

 

D. Tegen welke dag mag er opgezegd worden na de opzeggingstermijn

 

De dag waartegen opgezegd mag worden is vaak niet de laatste dag van de in acht te nemen opzeggingstermijn. Het burgerlijk wetboek (BW) schrijft voor dat er tegen de laatste dag van de maand opgezegd moet worden, binnen welke maand de opzeggingstermijn eindigt. Het is evenwel mogelijk dat de schriftelijke arbeidsovereenkomst of cao bepaalt dat er tegen een andere dag opgezegd moet worden. Doorgaans vindt opzegging plaats tegen de laatste dag van de maand (art 7:672-1 BW).

 

 

Voorbeeld

Stel de dag waartegen partijen mogen opzeggen is de laatste werkdag van de maand. Nadat de werkgever een vergunning van de CWI krijgt zegt hij de arbeidsovereenkomst op, waarbij hij een opzeggingstermijn van 2 maanden in acht neemt. De opzegging vindt plaats op 14 maart en de arbeidsovereenkomst eindigt op 31 mei, dat is de dag waartegen de werkgever de overeenkomst mag opzeggen. 14 maart plus 2 maanden is 14 mei. De dag waartegen de werkgever mag opzeggen is in dit geval de laatste dag van de maand, dus 31 mei.

 

Resumerend

 

De werkgever kan de arbeidsovereenkomst rechtsgeldig opzeggen als er geen opzeggingsverboden zijn (3.4.3.1.) en zodra hij daartoe een vergunning heeft verkregen (3.4.3.3.). Daarbij neemt hij de door hem berekende opzeggingstermijn in acht (3.4.3.2.) en zegt hij op tegen de dag waartegen hij de arbeidsovereenkomst mag opzeggen. Neemt een werkgever voorgaande niet in acht, dan kan de medewerker hiertegen opkomen. Dat kan hij ook als het ontslag kennelijk onredelijk is (3.4.3.4.).

 

 

 

Ice76 - The Ice Cream Dealer

Rockin The World

www.ice76.com

Link naar reactie
  • 0

Sorry, misschien was ik niet helemaal duidelijk. Wat ik bedoelde is : We (ik en het team) wisten dat het einde eraan kwam. Deze laatste dame hefft (gelukkig voor mij) nog geen andere baan, maar weet dat het ophoudt.

 

Moet ik dan nu al ontslag aanvragen of pas op de laatste werkdag ? Vorige vraag was eigenlijk bedoelt als : kan ik dit met "terugwerkende" kracht doen ? We wisten op 15 juli dat we gingen sluiten. Had ik beter toen al ontslag aan kunnen vragen ?

 

Indien ik haar op sluitingsdag ontsla, wie betaalt dan haar 2 maaanden uitwerktijd. Moi zei de gek, of het UWV ?

 

D.

Link naar reactie
  • 0

Opzeggingstermijn, in acht te nemen door de werkgever

 

Duur van het dienstverband De opzeggingstermijn die de werkgever in acht moet nemen is in eerste instantie afhankelijk van de duur van het dienstverband.

 

Bij de berekening van de duur van het dienstverband wordt er gerekend vanaf het begin van de eerste arbeidsovereenkomst tussen partijen. Heeft een kantonrechter de arbeidsovereenkomst hersteld, dan wordt de onderbreking verwaarloosd, evenals onderbrekingen van korter dan 3 maanden. Zit er evenwel meer dan 3 maanden tussen twee arbeidsovereenkomsten, dan wordt er vanuit gegaan dat partijen weer opnieuw een arbeidsverhouding zijn aangegaan. Bij onderbrekingen van meer dan 3 maanden is er als het ware weer sprake van een eerste arbeidsovereenkomst.

 

Meetellen diensttijd bij "vorige" werkgever

Onder bepaalde omstandigheden moet de diensttijd bij een vorige werkgever meegeteld worden bij de berekening van de opzeggingstermijn.

A. De diensttijd bij een vorige werkgever wordt meegerekend als de huidige werkgever de onderneming van de vorige werkgever heeft overgenomen, waardoor de medewerker van rechtswege in dienst is gekomen. Hoofdstuk 2.8. gaat nader in op overgang van onderneming en het meetellen van de diensttijd bij de overdrager (2.8.).

B. De diensttijd bij een vorige werkgever telt ook mee als de huidige werkgever redelijkerwijze is te zien als de opvolger van de vorige werkgever, ten aanzien van het werk dat de medewerker verricht. Vergelijk ook hoofdstuk 3.2.1.4. (3.2.1.4.).

- Het komt geregeld voor dat een werkgever een medewerker in dienst neemt die voorheen hetzelfde werk voor hem deed, maar dan als uitzendkracht of gedetacheerde kracht. Degene werd dus eerst ingeleend bij een uitzendbureau of detacheringbureau. De diensttijd als uitzendkracht telt dus mee, tenminste als de uitzendkracht (nagenoeg) hetzelfde werk blijft doen, ook al werd hij toen ingeleend via het uitzendbureau (vorige werkgever) en trad hij pas later direct in dienst bij zijn huidige werkgever (voorheen inlener).

- Dat de huidige werkgever redelijkerwijze is te zien als een opvolger, kan zich ook in andere omstandigheden voordoen. Denk bijvoorbeeld aan medewerkers die (nagenoeg) hetzelfde werk blijven doen, die evenwel van werkgever veranderen doordat er met hun binnen een concern wordt geschoven (alleen de formele werkgever verandert doordat een andere BV uit het concern als werkgever gaat optreden).

 

Duur van het dienstverband In acht te nemen opzegtermijn

korter dan 5 jaar: 1 maand

5 jaar of langer, maar korter dan 10 jaar: 2 maanden

10 jaar of langer, maar korter dan 15 jaar: 3 maanden

15 jaar of langer: 4 maanden

 

In beginsel neemt de werkgever dus minimaal 1 maand als opzeggingstermijn in acht, terwijl er voor iedere 5 dienstjaren een verlenging van 1 maand komt (art 7:672-2 BW).

 

Je kan niet met terugwerkende kracht een ontslag aanvragen. Ik weet niet wat de duur is van haar huidige contract, maar als het korter is dan 5 jaar, dan ben je nog op tijd met aanvragen.

Vwb jouw vraag inzake uitwerktijd: neem contact op met CWI of een jurist (tenzij een andere HL-er het wel weet ). Volgens mij is dit niet wettelijk vastgelegd dat de werkgever de uitwerktijd betaalt. Alleen zeker weten doe ik dat niet.

 

Veel succes!

 

Ice76 - The Ice Cream Dealer

Rockin The World

www.ice76.com

Link naar reactie
  • 0

Indien het op bijstand van een advocaat aankomt, dan kan hij wellicht beroep doen op "de door de overheid gefinancieerde rechtsbijstand" - "toevoeging" in advocatentaal. Hij moet dus een advocaat zoeken die bereid is de zaak op zich te nemen tegen toevoeging. De advocaat vraagt de toevoeging aan. Indien hij voldoet aan de criteria, dan krijgt de advocaat de toevoeging en kan procederen. Hij zal een eigen bijdrage moeten betalen - afhankelijk van zij inkomen (if any) en vermogen.

 

Avé Karel

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    7 leden, 278 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.