• 0

Wat kun je feitelijk en emotioneel verwachten als je besluit te stoppen

Wat kun je feitelijk en emotioneel verwachten als je besluit te stoppen?

 

(ervaringen en struikelblokken van een ondernemer)

 

Deze column is geheel geschreven op persoonlijke noot, op basis van persoonlijke ervaringen, zonder de intentie ervaring of verstand te hebben van juridische of fiscale zaken. Iedere situatie en ieder bedrijf is anders, houdt daar rekening mee. Dit zijn slechts enkele obstakels in het proces…. Down.

 

 

Half Augustus…..

 

Doordat mijn zaak niet rendabel genoeg was om van te kunnen leven en een gezin te onderhouden, heb ik, na een lange periode van wikken en wegen, besloten mijn zaak te beëindigen. Hieronder een opsomming van de struikelblokken waar je dan als ondernemer mee te maken krijgt.

 

Op het moment dat je het besluit neemt te stoppen, overvalt je allereerst een enorm gevoel van opluchting: de kogel is door de kerk. Het besluit is genomen, familie, vrienden en kennissen zijn op de hoogte gebracht, er is nu dan ook geen weg meer terug. Je nieuwe leven kan gaan beginnen.

 

Geen zeurende crediteuren meer aan je hoofd, nooit meer je huurbaas ontlopen omdat je achter bent met de huur. Gewoon werken, een vast salaris, eens uit kunnen gaan kijken naar een hypotheek, sparen, uitjes met de kinderen, de toekomst lacht je eindelijk tegemoet! Het eerste salaris is al uitgegeven aan leuke dingen!

 

Besloten wordt om, tegen alle adviezen in, géén faillissement aan te vragen, maar met open vizier naar buiten te treden en te proberen iedereen zo veel mogelijk tegemoet te komen. Je hebt tenslotte geen jarenlange zakelijke relatie met iedereen opgebouwd om nu met de staart tussen de benen te “vluchten”!

 

Omdat alles wat je nu gaat meemaken, zakelijk maar zeer zeker ook emotioneel gezien zwaar is, is het zaak zo spoedig mogelijk begeleiding te zoeken. Iemand die voor jou de zaken behartigt, de gesprekken voert en met boze crediteuren of advocaten in gesprek gaat. Zelf zit je in zo’n emotionele achtbaan dat het de voortgang van de beëindiging geen goed doet. Rationeel nadenken kun je vanaf nu even vergeten! Hiervoor zijn diverse bureau’s of ondernemerscoaches te vinden.

 

Maar dan…..

 

2 dagen na het besluit om te stoppen:

 

Nu moeten er ook daadwerkelijk stappen ondernomen worden en begint het pas door te dringen dat je écht daadwerkelijk je bedrijf gaat opdoeken !

 

Leveranciers worden aangeschreven met verzoek om uitstel van betaling en opschorting van incassomaatregelen. Alle vrienden, kennissen, collega’s en aangesloten organisatie’s worden op de hoogte gebracht van je besluit. ’s Avonds, als een dief in de nacht, de ramen van het bedrijf vol kalken met : “Opheffingsuitverkoop” . Nu is het begonnen.

Morgen ziet iedereen het of leest iedereen je aankondiging.

 

Op een enkeling na reageert gelukkig iedereen positief. Een hele opsteker, want die eerste dag is superspannend. Vanaf dat moment gaat het snel: leveranciers voelen nattigheid en gaan bellen, mailen en brieven schrijven. Sommigen staan dezelfde dag nog op de stoep om hun eigendomsvoorbehoud op te eisen. (Men komt terug halen, wat men geleverd heeft en waarvan de factuur nog niet betaald is. Hier heeft men ook het recht toe).

 

Contracten maken m.b.t datgene wat men meeneemt. Andere leveranciers komen gelijk met een schikkingsvoorstel. Hier heb je nog nooit mee te maken gehad, alles wat er nu gebeurt, is nieuw ! Tijd om klanten te woord te staan, is er ineens niet meer: je hangt continu aan de telefoon, bent in overleg of zit contracten te typen. Je wordt geleefd. Dit was dag één….

 

1 week na besluit te stoppen

 

Na enkele dagen begint de eerste druk wat af te nemen en heeft iedereen al wel gereageerd op je besluit. Positief of negatief.

 

Intussen probeer je alles te gelde te maken wat maar mogelijk is. Dit geld heb je nodig om je crediteuren te betalen en dat wil je ook graag. Zo goed mogelijk zonder schulden alles afsluiten. Zoals mijn coach aanhaalde: Liever een snel kwartje, dan een langzame gulden!

 

Het volgende dient zich aan: er zijn potentiële overname kandidaten. Ook hier heb je nog nooit mee te maken gehad, dus hoe ga je die gesprekken aan? Zij willen het onderste uit de kan, maar jij ook!

 

 

2 weken na besluit te stoppen

 

Na onderzoek en navraag lijkt WSNP aanvragen de beste oplossing. Voor de WSNP aanvraag (dit loopt via de gemeente van je woonplaats) moet je uitgeschreven zijn bij de KvK en ingeschreven zijn bij het CWI. Ook je partner.

 

Het CWI bestrijdt dit. Je kunt best ingeschreven staan bij de KvK, dit maakt het CWI niet uit. Er zijn zoveel ondernemers die ook gewoon een baan hebben. Werk zoeken en vinden ziet CWI niet zitten, eigenlijk de hele inschrijving niet, maar omdat gemeente dit eist, werkt men mee. (men vindt het momenteel niet verstandig, aangezien er nog heel veel werk verzet moet worden richting afhandeling van het bedrijf).

 

Via het CWI kun je ook bijstand aanvragen. Na bekijken van het inkomen van partner (24 uur werk), belastingvoordeeltjes en dergelijke komt men uit op een uitkering van 130 euro per maand. Voor die 130 euro moet je aan je sollicitatieplicht voldoen, alles aannemen wat op je weg komt, partner moet 40 uur gaan werken (indien dit niet binnen de huidige werkomgeving kan, dan ergens anders solliciteren), enzovoorts.

 

(Persoonlijk en in overleg hebben wij besloten van die bijstand af te zien)

 

Uitschrijving KvK ook geregeld.

 

3 weken na besluit te stoppen

 

Met wat geluk wordt het bedrijf verkocht. Laatste persoonlijke eigendommen worden ingepakt, lichten gaan uit, deur op slot en de sleutels worden ingeleverd. Personeel fietst huilend naar huis. Dit was het dan.

 

Mijn overname is onder grote druk en met de rug tegen de muur gegaan. Probeer hier voldoende tijd voor uit te trekken!

 

Het echte besef is er nog niet, wel wederom een groot stuk opluchting. Er is weer een stap genomen richting het einde.

 

Op advies van mijn coach WSNP aanvraag teruggedraaid. Toch weer goede hoop op een positieve afwikkeling. Liever blut en al het geld/inkomen naar de crediteuren dan failliet of WSNP !

 

Volgende stap. De balans wordt opgemaakt. Alles wat er te gelde gemaakt kon worden, is verkocht en je hebt nu een zak met geld. Let wel, alles is contant verkocht.

 

Nu zul je gesprekken moeten aangaan met alle crediteuren. Boekhouding tot in de kleinste puntjes up-to-date brengen. Geen factuurtje mag er gemist of vergeten worden. Er moet een verdeling gemaakt worden tussen de gelden en de crediteuren. Een nieuw leerproces dient zich aan genaamd: het crediteurenakkoord.

 

Alle crediteuren krijgen naar rato een bepaald percentage van de openstaande schuld aangeboden, tegen finale kwijting. Wie is een preferente crediteur, wie heeft een achtergestelde lening, waar zit nog een borgstelling op? Alle papieren en contracten van de laatste jaren moeten boven water komen.

 

10 weken na besluit te stoppen

 

Er moet een deugdelijk en goed onderbouwd rapport richting de crediteuren waarin beschreven staat hoe de financiële situatie is, wat er gedaan is en wat er geboden zal worden.

 

Enkele “vuistregels”: 75% van de crediteuren moeten akkoord gaan met 75% van de totale schuldenpositie. De belastingdienst ontvangt altijd het dubbele percentage van het aangeboden akkoord. Dus wanneer je 30% biedt aan de crediteuren, zal de BD alleen meegaan voor 60%.

 

Niet vergeten formulieren BD in te vullen en in te leveren:

 

- Verzoek kwijtschelding van belasting en/of premie voor ondernemingen

- Verzoek kwijtschelding van belasting en/of premie voor particulieren

 

Deze dien je beide in te dienen, omdat je ook privé aansprakelijk bent.

 

(stel dat je op huwelijkse voorwaarden getrouwd bent, zorg dan wel dat je ieder jaar verrekent, anders is, net als in gemeenschap van goederen, je partner ook aansprakelijk)

 

Wanneer alle crediteuren akkoord gaan met je voorstel heb je ontzettend veel geluk. Maar zelfs wanneer maar één crediteur afwijzend staat ten opzichte van je voorstel kan het akkoord (vooralsnog) geen doorgang vinden. Houd er rekening mee dat dit een proces kan zijn van weken. Zeker bij de grotere partijen als kredietmaatschappijen of de bank dienen er behoorlijke constructieve gesprekken gevoerd te worden, voordat men tot een besluit komt. Dit kunnen zeer slopende weken zijn.

 

x weken na besluit te stoppen

 

Het aangeboden akkoord heeft het niet gehaald. Er zijn partijen die helemaal niet reageren (non-respondenten) of weigeraars op het akkoord. Wat dan rest, is het dwangakkoord. Hierover volgende keer meer.

 

Down / almost up!.

 

PS. meer weten over de WSNP? Zoek op dit forum even op de zoekterm ‘Lonneke’. Nee geen grap helaas, gewoon even doen

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

13 antwoorden op deze vraag

  • 0

uit de column

 

’s Avonds, als een dief in de nacht, de ramen van het bedrijf vol kalken met : “Opheffingsuitverkoop” . Nu is het begonnen.

Morgen ziet iedereen het of leest iedereen je aankondiging.

 

Het grootste deel kan dan wel emotieloos overkomen, maar op een of andere manier greep dit stukje me.

Het moment voordat het bekend wordt, onzekerheid over de reacties van iedereen die je kent, de reacties in het dorp. Onzekerheid over de toekomst...

 

Complimenten en reus voor je column, je 'kijkje in je persoonlijke keuken', en je positivisme en geestkracht op dit forum.

 

Frans

 

Link naar reactie
  • 0

Marcel, Top van je dat je dit deelt aan zo'n groot publiek. Ook voor mij persoonlijk een groot deel herkenbaar en het raakt me dan ook behoorlijk.

Ik hoop dat je er snel weer bovenop komt. Ik zie ook liever Up bij je naam staan als Down..

ronny

.

www.bofatelefoondienst.nl

Link naar reactie
  • 0

Marcel, pluim voor de wijze waarop je dit in je column verwoordt. Juist de afstandelijke toon waardoor je een heldere kijk op gebeurtenissen geeft dwingt respect af wetende welke emotione rollercoaster er steeds op 1000 toeren draait bij je!

 

Marjan

 

maak eens een buiteling:

www.saltoadvies.nl

Link naar reactie
  • 1

Ontzettend bedankt voor de mooie woorden. Eerlijk is eerlijk, een column maken en plaatsen is echt niet makkelijk. Het gevoel van te willen meten met andere columns speelt hierin zeker mee.

En er zijn er hier een paar die dat behoorlijk goed in de vingers hebben...

 

Wij gaan gewoon stug verder.....!

 

 

Link naar reactie
  • 0

Ontzettend bedankt voor de mooie woorden. Eerlijk is eerlijk, een column maken en plaatsen is echt niet makkelijk. Het gevoel van te willen meten met andere columns speelt hierin zeker mee.

En er zijn er hier een paar die dat behoorlijk goed in de vingers hebben...

 

Wij gaan gewoon stug verder.....!

 

 

 

Dat je je wilt meten met anderen getuigt van gezonde ambitie. En dat je deze eerste geplaatst hebt, van lef. En wat je schrijft leest makkelijk weg. Dus ja, ga ajb verder!

 

Onderdaad heel onderkoeld beschreven, maar onderhuids voel ik de emoties. Dikke reus voor je openhartigheid!

r.i.p. Fred Wiersma | IN MEMORIAM

Link naar reactie
  • 0
Gast Verwijderd account

Wow!, goed stuk en ik denk dat een aantal posters hier die in een soortgelijke situatie zitten is een voorbeeld aan jou moeten nemen ipv alleen maar klagen!

 

 

Oud stuk maar vond hem te goed om niet te reageren.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    5 leden, 316 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.