• 0

Computerprogramma laten ontwikkelen: waar contractueel op te letten?

Hallo,

 

Ik wil een programma voor op de computer laten ontwikkelen. Een programma waarmee veel mensen internationaal baat bij zullen hebben. Nu ben ik het internet af wezen struinen voor betrouwbare programmeurs en de verdere nodige informatie die ik hierover wil/moet weten.

Helaas heb ik tot op heden nog niets kunnen vinden. Voor mij is ook nog niet echt duidelijk wat voor contracten ik hierbij moet afsluiten zodat ikzelf de rechten van het programma zal behouden.

 

Is er iemand die mij hierbij kan adviseren?

Alvast bedankt.

 

(Mod: titel verduidelijkt)

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

10 antwoorden op deze vraag

  • 0

Dat is eigenlijk net zo eenvoudig als het klinkt.

 

In grote lijnen, heel simplistisch gezegd, laat je eerst een aantal bedrijven waarvan je vermoed dat ze dit voor je zouden moeten kunnen maken een offerte uitbrengen. Je stelt ze dus zo compleet mogelijk op de hoogte van wat je wilt hebben, indien nodig na tekenen van een NDA, en ze vertellen jou hoe ze het aan zouden gaan pakken en hoeveel tijd en euro's dat zal kosten.

 

Vergeet vooral niet daarbij mee te delen dat het intellectueel eigendom aan jou overgedragen moet worden. Dat is namelijk niet de standaard manier van werken, en houdt meestal in dat het geheel flink duurder zal uitpakken.

 

Daarna vergelijk je de uitgebrachte offertes, en probeer je in te schatten welke de meest realistische is. Welke overwegingen hierbij het zwaarst wegen is aan jou om te bepalen, natuurlijk.

 

Nadat je een keuze hebt gemaakt stel je een (standaard) contract op waarbij je als extra punt de overdracht van het inttelectueel eigendom opneemt. Even zoeken op het net zal ongetwijfeld wat voorbeelden opleveren.

 

Nogmaals - dit is een heel simplistische weergave omdat het op basis van wat je vertelt niet mogelijk is veel specifieker te worden.

Link naar reactie
  • 0

En om daarop aan te sluiten (vanuit ICT oogpunt): vraag ook aan de programmeur in welke taal de software geschreven wordt. Zorg er voor dat het een recente, algemeen geaccepeteerde taal is, zodat je ook bij andere programmeurs terecht kant. Daarnaast kan je van de programmeur vragen om de software onder te brengen bij een derde door middel van een Escrow overeenkomst, dat inhoudt dat , onder vooraf bepaalde voorwaarden (bijv. faillisement), de software wordt vrijgegeven.

geen byte te veel!

Link naar reactie
  • 0

 

Nadat je een keuze hebt gemaakt stel je een (standaard) contract op waarbij je als extra punt de overdracht van het inttelectueel eigendom opneemt. Even zoeken op het net zal ongetwijfeld wat voorbeelden opleveren.

 

Het is toch iets minder simplistisch. Software ontwikkeling en de contracten daarvoor zijn niet zo eenvoudig. Er bestaat veel slecht copy-paste werk. Het adagium luidt weliswaar `beter goed gejat, dan slecht bedacht´, maar flans niet zomaar iets in elkaar.

 

Het gaat niet alleen om de overdracht van het IE, maar ook om beheer en onderhoud, het service-window, de nazorg, aansprakelijkheid, de fasering in de oplevering, etc.. Waar het vaak al mis gaat is het maken van een deugdelijke functionele beschrijving en dat is zo´n beetje de basis.

 

Er zijn bij dit soort ontwikkeltrajecten legio zaken om rekening mee te houden, zeker in de contractuele sfeer. Denk er niet te lichtvaardig over.

 

 

 

 

jurist - interim manager legal - maar bovenal ondernemer 4legal ||legalalert | JuridischActueel |

Link naar reactie
  • 0
Er zijn bij dit soort ontwikkeltrajecten legio zaken om rekening mee te houden, zeker in de contractuele sfeer. Denk er niet te lichtvaardig over.

 

Oh, helemaal mee eens. Ik wilde alleen maar proberen over te brengen dat het geen uitzonderlijke situatie is en er dus redelijk 'standaard' oplossingen te bedenken zijn - vandaar de nadruk op simplisme m.b.t. mijn opmerkingen.

Link naar reactie
  • 0

Misschien een wat erg algemene tip, want in software ontwikkeling zijn nogal wat specifieke zaken elke keer van toepassing, maar kijk eens naar ICT~Office voorwaarden. Iedereen in de branche mag die (ook al ze geen lid zijn van ICT~Office gebruiken). Het zijn voorwaarden die door veel bedrijven gevoerd worden en die (in mijn ogen, maar ik kijk eruit de software ontwikkelaar kant naar) een gebalanceerde set voorwaarden zijn. Ze zijn ook (mede) door juristen opgesteld en het is dus geen copy & paste en flans werk. Misschien kun je afspreken om deze voorwaarden te gebruiken?

Link naar reactie
  • 0

Ook even een tip van mijn kant: 9 van de 10 software projecten lopen om wat voor redenen dan ook (gigantisch) uit. Zorg dat je dat ook goed hebt afgedekt van tevoren. Het is heel zuur als je een bepaalde deadline bij lange na niet haalt (en die kans is zeker niet gering).

 

Veel softwarebedrijven zijn niet reeel in het geven van de doorlooptijd. Ze proberen je eerst binnen te trekken door leuke beloftes, maar naderhand blijken die beloftes niet te kunnen worden nageleefd, maar nog even van aannemer wisselen is dan vaak geen optie.

Zelfstandige loonslaaf

Link naar reactie
  • 1

Is er iemand die mij hierbij kan adviseren?

De tips die hier langskomen gaan voornamelijk over juridische zaken, erg belangrijk, maar als jij met een contract in je hand je gelijk moet gaan halen is je project waarschijnlijk al flink op drift geraakt.

 

De manier waarop de TS in elkaar steekt (en de bijbehorende vraag) geeft al aan dat er weinig ervaring op het gebied van software ontwikkeling is. Daarnaast is "een programma voor op de computer laten ontwikkelen" nogal vorige eeuw, tegenwoordig is een internet gebaseerde toepassing eigenlijk nog de enige haalbare optie.

 

Mijn tip: zoek iemand erbij die verstand van software ontwikkeling heeft of het zelf kan ontwikkelen, want je gaat anders echt in elke valkuil vallen die je tegenkomt. En ik kan je zeggen dat die er ENORM veel zijn als het over software gaat.Voor de éérste keer in één keer een software project tot een goed einde brengen is een illusie die heel snel over is.

 

Als je wilt, kan ik best een keer je idee tegen het licht houden en je wat richting geven over eventuele volgende stappen.

Link naar reactie
  • 0

Bedankt voor jullie antwoorden en tips. Ik denk dat mijn eerste stap zal zijn, zoals Peter zei, een software ontwikkelaar benaderen (met een NDA) om vervolgens verder te kunnen komen met mijn project. Daarnaast zal ik bijzonder op mijn hoede zijn qua contracten. Ik overweeg ook om (de tip van Ilevering) de ICT~Office voorwaarden te gebruiken voor mijn doelstelling.

 

Mocht iemand nog meer kwijt willen, ik houd mij aanbevolen. Ik ben bang dat ik nog niet van de helft op de hoogte ben van wat er nog staat te wachten.

Link naar reactie
  • 0

Even wat tips, en misschien iets breder als dat de vraag was...

 

Hetgeen waarnaar jij moet kijken (naar mijn idee) is het afbakenen van risico's en onzekerheden. Dit kan in allerlei vormen. Via contracten/afspraken. Maar ook via stap-voor-stap plannetjes.

 

Als eerste is het belang dat jij weet wat jij daadwerkelijk wilt. Je wilt een stuk software dat iets doet. Dat is een prima start. Maar buiten dat, weet jij ook wat het in detail moet doen en in welke vorm dit straks geimplementeerd moet worden? Dubbelklik, install, yes yes klaar. of moet het online beschikbaar komen, of bevat het private gegevens etc.

 

Kan jij dit op dit moment niet, dan zou ik daar een expert opzetten welk jouw aan de hand kan begeleiden om dit wel te kunnen doen. Niet uitbesteden, want jij moet feeling houden met het geheel. Dus begeleiding vragen. Ontwikkelaars denken (veelal) anders dan niet ontwikkelaars. En dat kan (in mijn ervaring) communicatie problemen opleveren. Dus mocht dit een beperking wezen, zoek dan iemand die de vertaal slag kan maken. En het verhaal kan concretiseren

 

Zorg eerst dat je briefing op orde is. Een leek moet kunnen begrijpen wat je in de basis wilt. Dit is het allerbelangrijkste. Weet vooraf wat je wilt en wat je vooral niet wilt.

 

Kijk daarna welke zaken in jouw brieving teveel vertellen en misschien in eerste instantie achterwegen gelaten kunnen worden voor een kennismakingsgesprek. Het is prettig om vrijblijvend zonder NDA een eerste gesprek te kunnen voeren. In het eerste gesprek is het raadzaam om niet alleen met een commerciële te zitten. Vraag of degene die de projecten daadwerkelijk uitvoert er ook bij komt. Een NDA staat misschien een vrijblijvend gesprek in de weg.

 

Doe daarna een risico analyse. Wat zijn de grootste knelpunten van het verhaal. En wat zijn jouw wensen?

 

Maatwerk. Wie is is de eigenaar van de software en in welke vorm (eind product gecompileerd, of het totale verhaal). Kant en klare installatie eenmalig, of door derden? Zoals eerder gezegd intellectueel eigendom. En dan ook nog eens in welke vorm?

 

Toekomst / support: in welke programmeer taal wordt het verhaal ontwikkeld. Voor welke systemen is het geschikt (macos, windows, unix, offline, online?). Wat is de opbouw van de code. Elke ontwikkelaar heeft toch zijn eigen handschrift, of eigen bibliotheek. Doet de ontwikkelaar de support en in welke vorm (en met welke afspraken qua prijs en SLA), of zou een derde dit op moeten (kunnen) pakken? Het laatste verreist dat het pakket wat jij meeneemt compleet moet zijn.

 

Project afbakening. Wie heeft de regie? Jij wilt iets, de ontwikkelaar heeft hier ideen over en gaat aan de slag. Maar heeft jouw verhaal iets ander geinterpreteerd. Veelal worden dingen ook bedacht tijdens de ontwikkeling. Zou dit niet handig wezen? En als we dit nou doen. En opeens zit je met 40 uur extra maatwerk? Briefing is cruciaal. En zorg ervoor dat je jouw briefing/wensenpakket aanpast met de ontwikkelaar. Liever vooraf meer uren kwijt, dan achteraf verrassingen? Voor deze fase zijn er experts zat op HL.

 

Al deze zaken zijn grotendeels vast te leggen in een contract. Maar kijk wel goed naar de kosten/baten. Wat is het risico als de concurrentie er van weet, wat heeft een ontwikkelaar voor baat met deze software, etc. Alles wat dichtgetimmerd wordt, kost geld. En met een goede voorbereiding kan je vele kosten voor zijn. Dus ook simpel gezegd, wat is je budget. Voor 500 euro is bovenstaande (waarschijnlijk overbodig). Andere bedragen zullen bovenstaande moeten verantwoorden.

 

Mvg,

 

Micha

 

 

 

 

 

 

 

www.studio-immo.nl: Identiteit, Marketing en Media Ontwerp

www.greenscreenspecialist.nl Greenscreen video en fotografie oplossingen voor op locatie of in onze eigen video studio

Volg Studio Immo persoonlijk via twitter: www.twitter.com/studioimmo of op facebook: www.facebook.com/studioimmoreclame

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    12 leden, 157 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 80.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.