• 0

Nieuw idee, maar hoe nu verder?

Hallo iedereen,

 

Niet lang geleden heb ik een nieuw idee voor een product bedacht waar ik heel trots op ben.

Maar ik heb een klein probleem. Ik wil graag een onderzoek doen om te achterhalen of mijn idee succesvol kan zijn. Aangezien ik nog geen patent heb durf ik dus geen onderzoek te doen omdat ik bang ben dat iemand mijn idee steelt.

 

Nu denk je, waarom vraag je geen patent aan dan??

Op de website Octrooi heb ik gelezen dat een patent tussen de 2 en 10 duizend euro kost.

 

Ofwel, ik heb dat geld er niet voor over zonder dat ik een idee heb of het wel succesvol zal zijn of niet. Wat is een logische stap? Ik ben een student en 2000 euro vind ik heel veel geld.

 

Bij voorbaat dank,

 

Arthur

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Iemand met geld achter de hand en of een heel goed netwerk in de afnemersmarkt heeft nu eenmaal andere kaarten als iemand die geen cent te makken heeft en ook nog eens niet beschikt over een netwerk dat kan helpen bij de realisatie.

 

Nico,

 

Wij hebben het idee onder geheimhouding gepresenteerd. Koste ons niets.

Idee slaat aan en men wil wel de risico's en patentkosten incl. verdediging in de rechtzaal op zich nemen.

 

Het bedrijf hebben we gebeld om te vragen of nieuwe ideeen mochten laten zien. We kenden ze dus nog niet.

Ergo: geen netwerk, geen geld en wel suc6vol.

Het kan dus wel.

 

Groet,

Auke Jan

 

Jullie casus is een uitzondering en zeker geen regel.

Link naar reactie
  • 0

En verder: als je echt geen mogelijkheden ziet om iets te beschermen kun je het idee gewoon op de markt brengen. Op kleinere of grotere schaal. Als het geimiteerd wordt kom je met een verbeterde versie of iets geheel nieuws. De Inventieve voorsprong zou ik zo zeggen. Dit is een zeer krachtig wapen.

Voordat je 'het idee gewoon op de markt brengt', zou ik goed nagaan of je geen inbreuk maakt op de rechten van iemand anders. Het is mijn ervaring met veel uitvinders dat zij hun vinding vaak pas goed op nieuwheid (laten) onderzoeken als zij het traject van een octrooiaanvraag ingaan. Als zij besluiten geen octrooi aan te vragen, nemen zij dikwijls als vanzelfsprekend aan dat ze hun product op de markt mogen brengen.

Link naar reactie
  • 0

Mijn advies aan een armlastige student zou zijn:

 

1. Kijk eens goed op Google (waarin ook veel patenten zijn opgenomen!) in hoeverre je idee nieuw is;

 

2. Schrijf zelf een patentaanvraag (ik kan je --pro Deo-- wel wat helpen); voor een student een best interessante excercitie;

 

3. Indiening kost € 220; je krijgt dan (helaas pas na 9 maanden) ook nog eens een Nieuwheidsrapport, waaruit je kunt opmaken (1) hoe nieuw je idee is en (2) in hoeverre er (patent)kapers op de kust zijn; het belangrijkste voordeel voor de nabije toekomst is (3) dat je je eigen idee zo goed mogelijk hebt omschreven en (in potentie) beschermd, wat bij gesprekken met mogelijk geïnteresseerde partijen een groot pré is doordat (a) een dergelijke partij minder gauw op de loop gaat met een dergelijk (in potentie gepatenteerd) idee en doordat (b) een patent(aanvraag) toch ook een zeker aureool van nieuwheid/inventiviteit heeft; en bovendien doordat © je overkomt als een knaap die zich niet de kaas van het brood laat eten.

 

Stuur me desgewenst een pmailtje.

 

Vriendelijke groet

 

Cees van der Waal

 

P.S.

1. Ik zit geheel op dezelfde lijn als Hans van Nijnatten (zie zijn bijdragen hierboven)

2. Mocht je idee allen betrekking hebben op de (uiterlijke) vormgeving van het product, dan kun je die (alleen) beschermen m.b.v. een modeldepot.

0650745035 - info@budgetpatent.nl www.budgetpatent.nl

Link naar reactie
  • 0

Hallo Arthur,

 

Meld je eens aan op MOD EDIT: lees even de regels: geen SPAM en/of zelfpromotie

Deze partij kan er voor zorgen dat jou idee gefinancieerd kan worden, de je zelf direct er aan verdiend en dat je het intellectueel eigendom voor een deel zelf behoud.

 

Succes!!

 

B Schamp

Link naar reactie
  • 0

Iemand met geld achter de hand en of een heel goed netwerk in de afnemersmarkt heeft nu eenmaal andere kaarten als iemand die geen cent te makken heeft en ook nog eens niet beschikt over een netwerk dat kan helpen bij de realisatie.

 

Klaarblijkelijk lees je Nico's bericht niet goed, want dat is ook precies wat hij bedoelt!! ;)

 

Hier bedoelde ik dat je het ook zonder netwerk en zonder geld kan redden.

Link naar reactie
  • 0

Ik heb een geheimhoudingverklaring laten tekenen, een presentatie gegeven over het nieuwe product en de print-out van de sheets ook laten tekenen voor gezien.

 

Bij wie hebben jullie dit geregeld? Bij een bedrijf of de KvK?

Lijkt me een goede optie:)

 

Bij een groot bedrijf met een goede reputatie in de markt. Die zullen zo'n kleine speler niet willen belazeren voor die paar centen.

Link naar reactie
  • 0

Ik wil toch even waarschuwen dat het stappenplan van de heer Odems en de actie van Auke Jan goed kunnen uitpakken maar ook heel verkeerd.

 

Op het moment dat je anderen deelgenoot maakt voordat er een octrooi is aangevraagd neem je het risico dat iemand anders er mee aan de haal gaat. Er zijn weinig bedrijven die een NDA willen ondertekenen.

 

 

Hans,

 

In dit geval zijn we bij twee grote bedrijven geweest. De ene tekende onder vermelding "als we zoiets hebben breek in in op je presentatie". En de tweede heeft uitsluitingen in de geheimhoudingsverklaring erbij geschreven. Zo van... behalve ons product x....

Ze willen dus nog wel tekenen.

 

Bij ons staat kostenminimalisatie nogsteeds voorop.

 

 

Link naar reactie
  • 0

Ik heb geen enkel probleem met je aanpak waarmee je blijkbaar, naar eigen mening, goede resultaten weet te behalen.

Maar je neemt wel een bepaald risico. Weet uit ervaring dat een goed idee opeens vele vaders kan hebben en soms pas na een tijdje opeens ergens in iets gewijzigde vorm opduikt.

 

Verder vraag ik me af of je er met deze werkwijze het maximale uit weet te halen.

 

Het idee om ergens naar olie te boren en dat idee verkopen voor een paar duizend euro kan leuk lijken (geen risico en wel geld) maar als je zeker van je zaak bent kan je beter zelf de grond kopen en een proefboring uit laten wijzen dat je op een plas zwart goud zit.

En als de toehoorder in het eerste geval niet helemaal te goeder trouw is, koopt hij niet het idee maar het aangrenzende perceel. Je snapt mijn punt denk ik wel.

 

Belangrijkste is dat je eerst een en ander goed overweegt en dan een (juiste) beslissing neemt.

 

Link naar reactie
  • 0

Maar je neemt wel een bepaald risico.

Verder vraag ik me af of je er met deze werkwijze het maximale uit weet te halen.

 

 

Hans,

 

Dit klopt helemaal.

De onderhandelingen moeten eigelijk nog beginnen (behoudenshet eerste aftastende bod)

Met iets nieuws weet je eigeijk nooit wat het "maximale" is. Dit is voor beide partijen een gokje naar het mogelijke succes van het product (Olie bijvoorbeeld).

 

De contacten lopen op dit moment best wel soepel, maar natuurlijk weet je niet zeker of er iets achter je rug staat te gebeuren.

Voor de waardebepaling hebben we overleg gehad met Syntence. Deze gaan uit van 4% van de inkoopprijs als royalties.

 

Na dit gesprek heb ik nog wel een echt goede verbetering aan het product gedaan. Wellicht dat daardoor het aftastende bod hoger was dan de genoemde 4%. Voor dit idee geldt eerder de marktwaarde dan de inkoopprijs.

Marktwaarde is lastig.

 

Wat vraag je als je een concept van oliewinning hebt? Vraag een miljard en niemand stapt in. Vraag 100.000 euro en 5 euro per vat?

Als je de 100.000 niet vraagt en ze haken na een jaar ???af, dan heb je niets. Alleen tijd verloren.

 

Syntentce wil wel een contractje schrijven voor 2 a 3000 euro. Ze hebben echter geen idee wat de klant wil.

Een patent het je ook voor 3 tot 5000 euro.

Alleen de kostenzijde van het verhaal geeft enige zekerheid.

 

Blijft lastig. Ook als het voor de wind gaat.

 

Groet,

Auke Jan

Link naar reactie
  • 1

Hallo iedereen,

 

Ik heb intussen een afspraak voor 9 feb staan met de KvK voor een spreekuur. Ik krijg gratis een uur met een expert die me kan helpen met mijn idee. Ik weet verder niet of deze persoon ook na gaat naar de nieuwheid van mijn idee. Maar hij zal me hoe dan ook verder kunnen helpen.

 

Na wat informatie zoeken heb ik besloten dat als mijn idee goed blijkt bij de KvK, dat ik dan een I depot ga aanvragen. Weliswaar geen octrooi, maar het is een begin en kost geen fortuin. Als dit allemaal goed gaat, dan ga ik nadenken over hoe ik het product op de markt wil brengen.

 

Ik houd jullie op de hoogte!

Link naar reactie
  • 0

 

Ik heb intussen een afspraak met de KvK voor een spreekuur.

Ik weet verder niet of deze persoon ook na gaat naar de nieuwheid van mijn idee.

Na wat informatie zoeken heb ik besloten dat als mijn idee goed blijkt bij de KvK, dat ik dan een I depot ga aanvragen. Weliswaar geen octrooi, maar het is een begin en kost geen fortuin. Als dit allemaal goed gaat, dan ga ik nadenken over hoe ik het product op de markt wil brengen.

 

Ik houd jullie op de hoogte!

 

Hé Large.

 

Vraag even of KvK ook geheimhoudingplicht heeft voordat je het idee bloot geeft.

Bij Syntence hebben ze geheimhoudingsplicht en onderzoeken ze gratis of je idee nieuw en octrooiwaardig is. Je hoeft dan geen octrooi aan te vragen. Ook kunnen ze je helpen met een strategie om de markt te benaderen.

;)

 

 

Link naar reactie
  • 0

Vraag even of KvK ook geheimhoudingplicht heeft voordat je het idee bloot geeft.

 

 

De technostarterspreekuren (ik neem aan dat dat de afspraak is die LTL gemaakt heeft) vinden plaats onder auspicien van de Nederlandse Orde van Uitvinders, NOVU, de KvK is in deze alleen facilitator. Natuurlijk vallen de onderwerpen die hier besproken worden onder de geheimhoudingsplicht, anders zouden deze gesprekken geen meerwaarde bieden.

 

Voor deze spreekuren worden NOVU leden ingezet die zelf ervaring hebben met het succesvol naar de markt brengen van producten. Je moet deze mensen zien als adviseur en coach. Samen met jou nemen ze door waar je precies staat met je vinding en zullen je op basis daarvan adviezen geven. Een en ander is natuurlijk afhankelijk van de fase waarin jouw idee verkeerd.

Afhankelijk van het verloop van het gesprek is er misschien ruimte om even de octrooidatabase te doorzoeken. Dit zal nooit volledig kunnen zijn, daarvoor is het onderwerp vaak te complex en vraagt daardoor ook meer tijd dan het spreekuur toelaat.

Zoals ik al schreef, het is een gesprek met een adviseur, die zal jou helpen met de zaken even op een rijtje te zetten en zal je adviezen geven welke weg nu te volgen. Voor het zoeken in de octrooi database kunnen in het kort enkele basis principes worden uitgelegd, verder biedt onder andere de site van het octrooicentrum een goede handleiding hoe je dit zoeken zelf kunt verrichten. Iets wat handig is als je geen geld hebt om dit uit te besteden.

 

@Auke Jan,

Verdiep je hier even in wie hier zoal schrijft over intellectueel eigendom en wat hun achtergrond is.

Mensen als Cees, Hans en idbroker zijn al vele jaren actief in dit vakgebied, zij gaan echt geen zaken voorstellen die onzinnig zijn. Ik raad je dan ook aan je eerst eens goed te verdiepen in het onderwerp Intellectueel Eigendom. Door de stelligheid van jouw berichten lijk jij je hier te willen profileren als deskundige, maar als iemand die nog in de eerste fase zit van zijn eerste vinding is het misschien verstandiger om je iets bescheidener op te stellen.

 

Overigens heet de organisatie waar jij op doelt Syntens en niet Syntence.

Link naar reactie
  • 0

wat Nico zegt ^

 

Ik denk dat ik na die spreekuur een goed beeld zal krijgen of mijn idee eigenlijk wel iets voorstelt of niet.

Ben heel benieuwd, ik hoop dat het wat wordt ;D

 

Ow en Nico, zijn er nog zaken waar ik van te voren over na moet denken voor ik naar die spreekuur ga? Goede argumenten bedenken? Mijn plan presenteren? Ik heb een soort demo model van mijn idee, lijkt me goed idee om die wel mee te nemen??

 

Verder nog andere zaken?

 

Groet,

Link naar reactie
  • 0

Hoe beter beslagen je ten ijs komt hoe meer je uit het gesprek zult halen. Het is een coach gesprek, ze zullen je helpen om te bepalen waar jij nu staat. Er is in die zin geen goed of fout, het gaat erom vast te stellen wat je volgende stappen zouden kunnen zijn.

 

Tijdens dit gesprek zal er een inventarisatie plaatsvinden van onderwerpen die voor jou van belang kunnen zijn. Denk aan eventuele partners waar je mee op zou kunnen trekken. Denk aan vragen over hoe je denkt je markt te bereiken, Denk aan een vraag wie nu eigenlijk je klant is.

Om een voorbeeld te geven de klant van een fietsenfabriek is niet de groothandel maar is de eindgebruiker. Hoe beter een fabrikant zich profileert onder eindgebruikers hoe makkelijker hij groothandelaren en dealers kan overtuigen zijn merk op te nemen in het assortiment.

Dus denk daar alvast over na, het gaat er niet om dat je op elke vraag een compleet antwoord moet hebben, het gaat er nu vooral om dat er een goede inventarisatie plaatsvind van waar je nu staat inclusief een SWAT analyse. Denk daarbij aan je eigen sterke en zwakke punten. Als jij goed bent in design en fabricatie maar nog geen netwerk heb jouw product te kunnen distribueren dan zal dat een punt van aandacht voor zou worden. Maar ook persoonlijkheidskenmerken kunnen van belang zijn. Ben jij niet goed in zakelijke gesprkken dan is het handig om daar een oplossing voor te vinden bijvoorbeeld door samen te gaan werken met een partner.

Als je in grote lijnen over deze en andere zaken alvast een beetje nagedacht hebt dan verloopt een gesprek veel vruchtbaarder dan wanneer iemand binnenkomt met een idee en verder nog nergens over nagedacht heeft.

Wat je bijvoorbeeld zou kunnen doen is alvast even het project invoeren op Novuster. Deze site stelt een groot aantal vragen aan de hand waarvan een advies wordt afgegeven over de status van jouw project. Dit advies zou als leidraad kunnen dienen voor het gesprek met de adviseur.

Ook zijn er wel enkele boeken te krijgen over dit onderwerp. ik denk daarbij aan Ik heb een goed idee wat nu? of de meer uitgebreide versie de Uitvindergids.

Ook zou je je alvast kunnen verdiepen in het schrijven van een ondernemingsplan, bij de boekhandel hebben ze daar wel het een en ander over.

 

Succes

Link naar reactie
  • 0

Thx nico,

 

Ik heb al over een hoop zaken nagedacht en aantal dingen zelfs op papier gezet. De tips dieje geeft zijn handig, ik zal speciaal voor het gesprek een document maken met alle aantekeningen en belangrijke zaken. Die toetsing heb ik gemaakt, deze was zoals jij al aangeeft om het gesprek met de choach beter te laten verlopen.

 

Ik ben van plan om met het idee naar een fabricant te stappen. Ik wil het product (denk ik) niet zelf op de markt brengen. Want dan komen investeringskosten, onderzoekskosten en ontwikkelingskosten bij. Dat laat ik het fabricant zelf doen, althans dat is hoe ik het nu zie.

Ofwel, als een fabricant mijn idee goed vindt, kan hij deze van mij OF overkopen OF met mij samenwerkend het product op de markt brengen. Ik wil het geheel niet zelf doen iig, vanwege studie en kosten die het met zich meebrengt.

 

Zie het als een eerste stap in de wereld van uitvindinden en de uitvinding in werking zetten. Nogmaals dank, ik zal de vorderingen posten!

 

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    6 leden, 183 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 80.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.