Nico Schouten

Retired Mod
  • Aantal berichten

    4952
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    2

Alles dat geplaatst werd door Nico Schouten

  1. Hoi Mick, De laatste paar dagen moet ik veel denken aan wat Higherlevel mij allemaal heeft gebracht. De rode draad in dat verhaal ben jij. Ik heb je leren kennen als iemand met een tomeloze bevlogenheid voor ondernemerschap. Het ging jou daarbij ook, en vooral, om de mens die achter die ondernemer zat. In de reacties hier is terug te lezen dat je met heel veel mensen contact hebt gehad, lief hebt gedeeld en leed hebt gedeeld. Door de jaren heen hebben we als community meerdere malen mensen van het eerste uur verloren en dat raakte jou. En nu jij . . . De laatste dagen zijn voor mij een soort trip down memory lane geweest waarin allerlei mooie herinneringen uit het verleden terug kwamen. Het doet mij opnieuw beseffen hoeveel mensen deze community geraakt heeft en ook welke impact de community heeft op ondernemingen in Nederland. Ik hoop dat jouw familie kracht kan putten uit de wetenschap dat jouw persoonlijkheid voor heel veel ondernemende mensen een lichtpunt is geweest. De borrels, uitstapjes, The Next Event etc, allemaal mooie herinneringen waar jij altijd bezig was met het welzijn van jouw mensen (moderatoren) en jouw community (HL'ers). Ze zeggen dan rust in vrede, de vrede heb je verdient maar ik weet bij jou niet hoe rust eruit zou moeten zien. X
  2. Vandaag online met Lilalollie gesproken. Het eerste deel van het vraagstuk was snel opgelost. De eerste link die Cosara plaatste gaf al een duidelijk antwoord, het auteursrecht ligt bij de auteur en dus kan ze in principe met haar proefschrift doen wat ze wil. Van de site van de Universiteit Leiden. In ons gesprek werd mij duidelijk dat Lilalollie de methoden die zij tijdens haar onderzoek heeft ontwikkeld nu wil doorontwikkelen. Dit gaat gebeuren in de vorm van praktische handleidingen voor professionals binnen het domein. Deze krijgen handvatten aangereikt om de kennis in de praktijk toe te passen De vraag ging dus niet zozeer over publiceren uit het eigen proefschrift maar over nieuw werk dat ontstaat op basis van het proefschrift. Overigens was Lilalollie tijdens deze Phd fase niet in dienst bij de universiteit waar ze gepromoveerd is. De complicerende factor is dat ze op dit moment wel op dit domein bij deze universiteit werkt en bezig is om haar eigen bedrijf op te zetten actief binnen hetzelfde domein. Daar kan een mogelijk conflict ontstaan in het grijze gebied tussen het werk dat ze doet voor haar werkgever en het werk dat ze doet als zelfstandig ondernemer. (multi founded company) Nu is het niet heel ongewoon in de onderzoekswereld dus ik heb geadviseerd wat ik mensen in deze positie zie doen, namelijk, hier open met leidinggevenden over praten en afspraken maken die ook in het personeelsdossier vermeld worden. Je voorkomt daarmee dat je later nagedragen kan worden dat je nevenwerkzaamheden nooit hebt gemeld. Door in de startfase hier transparant over te zijn en hierover goede afspraken te maken voorkom je als het goed is vervelende kwesties zoals mogelijke claims op werk voor je eigen onderneming door de werkgever. Voor andere onderzoekers die dit lezen. Het voorbeeld van Lilalollie kan ook voor jou opgaan maar het kan ook een heel ander verhaal worden. Hoewel naar buiten toe het beleid rondom IER (intellectuele eigendomsrechten) eenduidig lijkt raad ik je aan om goed te onderzoeken of dit in jouw geval ook zo is. Ik schrijf dit omdat ik de laatste maanden merk dat mensen weer aan het schuiven zijn met de panelen binnen de Knowledge Transfer Offices binnen kennisinstituten. Mijn advies: laat je door mensen van binnen en buiten het kennisinstituut informeren. Dat levert je een betere positie op mocht je moeten onderhandelen over IER.
  3. Ik denk dat ik wel begrijp waar lilalollie tegen aanloopt. IP in het onderzoeks- en onderwijsveld is een beetje een grijs gebied waar je je soms lelijk aan kunt branden. Hoewel het de bedoeling is dat er zoveel mogelijk kennis doorsijpelt 'naar de markt' beland je in de praktijk soms in een soort mijnenveld als je zelf met die kennis gaat ondernemen. Ik begeleid nu zelf ook een net gepromoveerde ondernemer die nu een NWO beurs toegewezen heeft gekregen en min of meer tegen dezelfde onduidelijkheid aanloopt als jij. Ik stuur je een pb.
  4. Zoals Think Twice ook aangeeft, WP is een mooi systeem maar als je meer functionaliteit nodig hebt en ook nog eens veel meer bezoekers en transacties moet verwerken dan is WP niet het systeem om mee verder te gaan. Nog even los van de eventuele veiligheidsissues maken de continue stroom aan updates ook dat je feitelijk je site bij elke update volledig moet checken op werking. Voor je het weet heb je iemand fulltime zitten op het controleren van de effecten van updates op het totale systeem. Een kleine update van de ene plugin kan gevolgen hebben voor de werking van een andere plugin. Bij maatwerk speelt dat nauwelijks, alleen bij updates van de serversoftware moet je dan in de zandbak testen voordat je de nieuwe versie pushed. En omdat je alles zelf gebouwd hebt en gedocumenteerd weet je dan ook waar je rekening mee moet houden. Je ziet nu veel webwinkeltjes op basis van WP en Woocommerce, werkt hartstikke leuk tot je webwinkel uit zijn voegen groeit en je een flink magazijn met orderpickers hebt. Als je dan de volledige orderflow via WP laat lopen dan kan ik je nu al vertellen dat er veel gevloek uit het magazijn gaat komen als de scanners weer eens traag zijn omdat er teveel taken in de wachtrij blijven hangen. En dat terwijl je al de allersnelste server hebt draaien. Dat soort problemen kun je ondervangen door samen met je klant een strategie te ontwikkelen die past bij zijn ambities. In het geval van een grote webwinkel waar er van alles gekoppeld moet worden, daar ga je vroegtijdig kijken naar de software architectuur. Welke taken zijn er, hoe moeten die verwerkt worden, waar zitten de bottle necks, waar zitten de risico's. Vaak kom je dan op modulaire systemen die deels wel of niet in de cloud draaien deels misschien wel lokaal. Hoe denk jij dat je dat met wat plugins oplost zonder dat je tegen beheerproblemen aanloopt en de klant nog steeds wordpress prijzen betaald. Ik ben ook benieuwd welke verzekeraars dan bereid zijn je tegen een prettig tarief te verzekeren bij storingen veroorzaakt door de software. Als je wp website plat gaat ligt immers alles plat.
  5. In het eerste bericht doet Bob al een goede suggestie. Ik zou zeggen, begin in deze startup fase lekker goedkoop met Wordpress dat misschien voor 80% doet wat het moet doen. Als die 80% je heel veel inkomen brengt dan weet je ook hoe die andere 20% procent eruit moet zien en loont het om een maatwerk site te (laten) bouwen. Tegen die tijd is namelijk 80% van je werk afkomstig van die 20% software die nog ontbreekt en dat vind je niet in de vorm van WP plugins. Ik heb zeker 25 sites draaien op WP die gebruikt worden om te ontdekken of het aanbod aanslaat bij de klanten. (Zowel voor mijn klanten als voor klanten van mijn klanten). Slaat het aanbod dan heb je in ieder geval al ontdekt wat je graag anders wil en kun je een goed eisenpakket samenstellen. Dat voorkomt dat je je site 2 keer moet bouwen omdat het de eerste keer vaak op basis van aannames gebeurt. En, mocht je idee toch niet levensvatbaar blijken dan schrijf je met een WP site in ieder geval ook geen klein vermogen aan maatwerksoftware af. Op deze manier heb ik al diverse klanten op weg geholpen met een WP site. Een deel komt na een jaar of 2 terug en wil dan weten wat er nog meer mogelijk is. Dat is dan het moment om te kijken welke ambities ze hebben, hoe de organisatie er nu uitziet en waar ze naartoe willen. Dat geeft dan weer de input voor de functionaliteiten van de website. En daarmee weet ik wat het betekent aan de technische kant als we maatwerk gaan bouwen. Ander belangrijk advies. Ook al kost een WP website niet de wereld, het is wel verstandig om wat navraag te doen bij klanten van het bedrijf waarmee je in zee gaat. Juist omdat WP zo laagdrempelig is zie je ook veel cowboys die zeggen wel even een sitetje voor je te bouwen. Regelmatig zie ik dat soort projecten ontsporen en ben je zomaar een jaar verder voordat je zelf concludeert dat dit dus geen goede bouwer was. Even navragen bij klanten naar het proces kan je geld, tijd en frustraties besparen.
  6. Al ruim een jaar werk ik aan de oprichting van een coöperatie die als doel heeft de landbouwtransitie te versnellen. De focus ligt daarbij op technologie. Hiervoor hebben we een aantal challenges uitstaan waar studenten vanuit hun opleiding aan kunnen werken. We hebben per periode zo'n 20 tot 35 studenten die via het onderwijsprogramma van hun opleiding voor ons bezig zijn met het onderzoeken en bedenken van oplossingen. Mede door corona krijgen we ineens ook via hogescholen en universiteiten vragen of studenten bij ons ook hun stage kunnen lopen. Formeel is onze coöperatie nog niet opgericht en kan daarom dus ook geen verzekeringen afsluiten. Ook hebben we daarom geen officieel vestigingsadres maar daar gebruik ik mijn eigen vestigingsadres in Utrecht voor. Veel studenten komen bij ons terecht via allerlei informele contacten die wij met docenten en stagebegeleiders hebben. Contracten buiten een formuliertje met de opdracht waar de student aan werkt had ik tot nu toe nog niet gezien. Sinds een week of 2 is daar nu een andere hogeschool aan toegevoegd die student gevraagd heeft aan ons een officieel stagedocument te overleggen. In dat stagedocument staat het volgende: Het gaat mij vooral om de punten 1 en 2. Studenten werken nu vooral thuis en af en toe spreken we af op een onderwijslocatie of bij de locatie van een van onze partners. Ze lopen geen ander risico dan op school of een kantoor. En als ik de punten 3 en 4 lees dan is de student eigenlijk al via zijn opleiding verzekerd. Kan iemand mij een idee geven wat ik hiermee aan moet? Moet ik vanuit mijn bedrijf iets van een WA afsluiten voor stagiairs of zijn er nog andere zaken waar ik qua verzekeringen rekening mee moet houden?
  7. Heb je het over het vinkje dat je zet bij inschrijving voor een course dat het IP dat ontstaat vanuit jouw werk de hogeschool of het stagebedrijf toekomt? Van belang zijn: Maak je gebruik van faciliteiten van de HvA voor deze nieuwe onderneming? Is het idee een logisch gevolg van of onderdeel van een stage voor je opleiding bij een bedrijf of bij de HvA? Als je het betreffende vinkje hebt aangevinkt en op bovenstaande vragen is het antwoord ja, dan zou de HvA mogelijk aanspraak kunnen maken op een aandeel in de onderneming. Zolang je geen faciliteiten van de HvA gebruikt voor je onderneming en je onderneming ook geen activiteit is ontstaan uit werkzaamheden tijdens een stage hoef je je niet druk te maken over een eventuele claim. Komt er wel een claim en je hebt geen gebruik gemaakt van HvA faciliteiten en je onderneming is niet voortgekomen uit een eerdere stageopdracht dan is de case snel afgedaan. Ik werkte zelf tot voor kort bij de studentenincubator van de Hogeschool Utrecht. Binnen de HU is voor zover ik weet nooit een claim gelegd op aandelen van een studenten startup evenmin bij de UU. Uitgezonderd UtrechtInc startups, die startups maken gebruik van faciliteiten van een universiteit en daar worden van tevoren duidelijke afspraken over gemaakt. En ook belangrijk: Heb je je laten informeren over de eventuele risico's die je loopt met deze constructie. Weet je wat dit project fiscaal voor je kan betekenen? Weet je wat de gevolgen belastingtechnisch kunnen zijn ook ten aanzien van een eventuele DUO lening? Verder weet ik niet wie je bedoelt met anderen, zijn dit Nederlanders die ook in Nederland wonen of bevinden deze mensen zich in andere landen? Ik heb vaker (vooral studenten) mensen deze constructie zien gebruiken voor samenwerkingen met mensen elders op de wereld. Het lastige aan dit soort constructies is dat je vertrouwd op, ik vermoed, mensen die elders op de wereld met je samenwerken en waarmee je afspraken maakt over het gezamenlijke project. Helaas bleek vaak dat er gedurende het project wrijving ontstaat doordat afspraken niet nagekomen werden, of cultuurverschillen maakten dat verwachtingen niet met elkaar overeenkwamen. Het gaat mis op simpele dingen als één persoon die zijn eigen kunnen iets overschat heeft en meer tijd nodig heeft of bijvoorbeeld vanwege financiële problemen andere klussen voorrang is gaan geven boven een onbetaalde of nauwelijks betaalde job met een onzekere uitkomst. Kortom, bezint eer ge begint. Vraag rond in het startup netwerk van Amsterdam. er zitten daar genoeg startups die vast wel ervaringen met je willen delen over samenwerken.
  8. Ieder jaar in november vindt in Eindhoven het GLOW festival plaats. Dat is een event waarbij lichtkunstenaars verspreid over de Eindhovense binnenstad hun kunstwerken laten zien. In 2014 zat er op de High Tech Campus in Eindhoven een start-up die bezig was met de ontwikkeling van bluetooth beacons. De link was snel gelegd met de GLOW organisatie en dat jaar zou de GLOW app voorzien worden van software om BT beacons te kunnen detecteren. Idee, de app geeft je direct relevante informatie over de kunstenaar van het object waar je op dat moment in de buurt bent. Mijn zakelijke buren leverden de website en werkten samen met de beacon ontwikkelaar die alleen iOS software kon leveren. Ze kwamen bij mij terecht om te kijken of mijn team een Android versie kon ontwikkelen (binnen 3 a4 weken). Als ik het mij goed herinner hadden wij binnen 1 of 2 weken een demonstrator operationeel. We zijn toen samen met de andere partijen uitgebreid gaan testen in de stedelijke omgeving. Al snel ontdekten wij dat er echt heel veel factoren zijn die de ontvangst van een BT signaal beïnvloeden. Om er een paar te noemen: toestel, OS, aantal smartphones die actief BT signaal uitzenden, andere signaalbronnen in de omgeving, materialen in de omgeving (reflecterend absorberend) , plaats waar de gebruiker het toestel bewaard, enz. De app is operationeel geweest tijdens GLOW 2014 en tijdens onze praktijkproef bleek dat smartphones teveel variaties lieten zien om tijdens een event zoals GLOW nauwkeurig genoeg te zijn om zijn werk te doen zoals wij dat voor ogen hadden. In 2015 hebben we ook andere toepassingen onderzocht, bijvoorbeeld voor routing binnen in gebouwen, crowd control tijdens evenementen en voor een fietsroute app met toeristische routeinformatie. Door die ervaring had ik al ernstig mijn twijfels over gebruik van BT in een Corona app met een proximity functie. Ik lees nu dat een van de ontwerpers van het protocol onderschrijft dat BT misschien niet de meest geschikte technology is en dus mijn eigen bevindingen onderschrijft.
  9. Heb je een link naar een bron. Ik ben in Utrecht bezig met iets dergelijks dus ben wel benieuwd wat er verandert is aan de regels voor inschrijving.
  10. Dat klinkt alsof je een goede chatbot kunt gebruiken. Neem eens contact op met de Sparklab. Zij helpen bedrijven met het opzetten van een thunnel op basis van een chatbot ten behoeve van sales en voor servicedoeleinden.
  11. Mijn bedrijf is ooit eens uitgeschreven doordat een overijverige minister in al zijn wijsheid had besloten dat het handelsregister opgeschoond moest worden. (verhaal op zich) Een half jaar na mijn uitschrijving (ik was aan het ontwikkelen) begon ik weer facturen te sturen en heb mijn bedrijf toen opnieuw ingeschreven zonder dat iemand bij de KvK vragen stelde. Een aantal jaar hebben beide inschrijvingen onder elkaar gestaan. Ik heb daar nooit van iemand vragen over gehad. Zoek je nu op mijn bedrijfsnaam dan zie ik slechts 1 inschrijving, blijkbaar verdwijnen oude inschrijving na x jaar uit het overzicht op de KvK lijst. Je zult vrijwel zeker ook een nieuw btw nummer krijgen. Had je hiervoor een emz en nu weer dan zal het verschillen van het vorige nummer doordat b01 b02 word. Ook daaraan zou iemand kunnen zien dat je met bedrijf 2 bezig bent. Ook daar heb ik nooit reacties op gehad.
  12. Presentatie van Michiel Muller over Picnic afgelopen maandag 19 februari tijdens het Young Entrepreneurs Event van de JSVU in Utrecht. Sorry, beeld en geluid zijn niet optimaal, verhaal over Picnic begint ongeveer bij 8:45.
  13. Startup in Residence Utrecht - indienen tot en met 11 december Korte samenvatting: Met Startup in Residence wil Utrecht startups uitdagen om innovatieve oplossingen te verzinnen voor maatschappelijke uitdagingen (challenges). Onder professionele begeleiding werken startups en medewerkers van de gemeente deze oplossingen uit tot een concreet product of dienst. De gemeente kan deze producten en/of diensten inkopen bij de startups, als deze in de ogen van de gemeente innovatieve oplossingen bieden voor de challenges. Hiermee wil de gemeente startups een impuls geven aan de ontwikkeling van hun bedrijf. Het programma stimuleert uitwisseling van ideeën, kennis en ervaring tussen bedrijfsleven en overheid en moet daarmee ook een bijdrage leveren aan het innovatievermogen van de gemeente Utrecht. Er zijn 10 challenges waar je op in kunt schrijven. De gezonde sportkantine De ontdekking van Leidsche Rijn Meer MBO'ers in de horeca Kies bewust MBO Utrecht klussenbusvrij Startups en Scale-ups in de lift Utrechtse zonnekracht monitoren Iedereen energieneutraal Zelfplanner trouwen De wildcard Heb je vragen over de challenges of het programma stuur dan een e-mail aan info @ stir-utrecht.nl. Waarom vind je dit interessant of wil je dit delen?: Een mooie oppertunity voor kleine jonge bedrijven om een grote klant als gemeente als launching customer binnen te halen.
  14. op 1 november (onder voorbehoud ivm complexiteit aanbestedingsregels) wordt het lijstje steden/ministeries met nog 1 deelnemer uitgebreid. Zodra deze challenges online staan zal ik de link hier plaatsen.
  15. Zoals ik je verhaal lees zou een coop inderdaad goed passen bij wat jij voor ogen hebt. Het grote voordeel van een coop vind ik dat iedere deelnemer een belang heeft bij het succes van de coop, kortom succes deel je en dat is bij andere rechtsvormen anders. Neem eens contact op met Onno van Bekkum van CO-OP Champions. Hij heeft al meer dan 20 jaar ervaring in de wereld van de coöperaties en heeft een speciaal programma ontwikkeld om jou te helpen de coop vorm te geven. Ik ben zelf betrokken geweest bij de opzet van enkele coops en haal altijd Onno erbij vanwege zijn enorme ervaring op dit gebied, kan hem dus ook van harte aanbevelen.
  16. Zelf heb ik een vast team in Roemenië zitten en daar hebben we het af en toe ook wel eens over de verschillen en de overeenkomsten in ondernemersklimaat. In grote lijnen. Er is daar minstens zoveel red tape zo niet meer. De belastingdruk is gelijkwaardig. In de grote steden zoals Bucurest en Timosoara weet ik dat woonruimte naar verhouding stevig aan de prijs is. Als je de regio in gaat dalen de kosten voor wonen naar redelijk. Je uitgaven liggen lager, je inkomsten evenzeer. Per saldo is het maar de vraag of je er iets mee opschiet. Daarnaast kun je in Roemenië eigenlijk niks als je de taal niet spreekt. Wat wil je daar gaan doen en waarom kan dat niet vanuit Nederland? Je hebt het over dat je op wil treden namens een Engelse opdrachtgevers actief wil zijn, hoe reëel zijn de inkomsten die je kunt genereren in Roemenië?
  17. Ik sluit mij volledig aan bij StevenK. Na het lezen van jouw reacties krijg ik het gevoel dat zij jou enkele aandelen willen geven omdat ze je er graag bij willen hebben. De redenatie over de waarde van het bedrijf doet imho niet ter zake en zou zeker nooit een punt van discussie moeten worden. Als je met de eigenaren gaat discussiëren over waarde die jij op vrijwel nul stelt dan is deze kans voor alle partijen verkeken. Niemand hoort graag dat zijn inspanning van afgelopen periode geen waarde hebben en persoonlijk vind ik dat in dit geval ook niet reëel. Ik denk dat je het veel meer moet zoeken in een goede winstdeling/bonusregeling voor de verkopen die je realiseert. Aandelen blijft ook in de toekomst een hekel punt. Jij gaat je inspannen voor de sales en als je dat goed doet zal de waarde van het bedrijf stijgen. Wil je over een jaar alsnog instappen dan moet je meer geld meebrengen. Dat wringt meestal met het gevoel dat jij degene bent die voor de extra omzet hebt gezorgd. Ik raad je aan om voor jezelf een aantal scenario's uit te schrijven en goed na te denken of dit voor beide partijen iets oplevert cq acceptabel is. Verder is het belangrijk dat jullie van elkaar heel duidelijk hebben wat jullie van elkaar verwachten. Ga niet over 1 nacht ijs maar neem daar de tijd voor. Het advies van StevenK om er een derde onafhankelijke partij bij te betrekken met ervaring op het gebied van deelnames zou ik zeker opvolgen.
  18. Een productontwikkeling is een ding, het product vervolgens naar de markt brengen een ander ding dat regelmatig onderschat word. Mijn vraag aan jou/jullie Heb je al een idee hoe jij het ontwikkelde product aan de man wil brengen?
  19. Een nieuw teken aan de wand voor de CF platforms dat ze nu toch echt iets moeten gaan doen aan de steeds langer wordende lijst aan faalprojecten. IMHO moet het mogelijk zijn om bij indiening van het plan het project op haalbaarheid te toetsen, iets wat nu geheel in handen van de deelnemer ligt. PayPal trekt kopersbescherming bij crowdfundingcampagnes terug
  20. Ik gok dat het kunststofbuisjes zijn. Er zijn printer die direct op flesjes, dopjes enz kunnen printen zonder dragermateriaal. Geen idee of die dingen ook streepjescode kunnen printen. Dan blijft ver verpakking iig doorzichtig en heb je geen last van loslatende stickers.
  21. Robin Wood Sorry kon het niet laten. Voor wat het nog waard is. Als jij jezelf als merk neer gaat zetten is je bedrijf eigenlijk niet overdraagbaar. Heb je een unieke naam die niet direct aan jouw naam gelinkt is dan valt er toch makkelijker iets over te dragen. Ja ik weet dat dat ook met een naam kan maar het blijft imho wat vreemd als je op een moment klanten hebt die vragen naar Robin en dan ontdekken dat dat de vorige eigenaar was. Je zegt nu dat je geen personeel wil, maar stel nu dat het allemaal lekker loopt en je al een tijde capaciteitsproblemen hebt, dan komt er misschien alsnog een moment waarop je iemand aanneemt, en misschien die later de tent wel overnemen. Dat gaat makkelijker als je een bedrijfsnaam hebt die niet direct aan je familienaam is gelinkt.
  22. Maar wat koop je nu precies? De domeinnaam kun je overzetten op jouw naam. Meest handige lijkt inderdaad het gelijk oversteken. Maar dan? Zoals hier al vaker beschreven, de code blijft eigendom van de ontwikkelaar jij krijgt het gebruikersrecht. Dat is vooral belangrijk als de website als maatwerk ontwikkeld is, als het op basis van Open Source is ligt het genuanceerder. Hoe het intlellectueel eigendom in dit verhaal geregeld is wordt mij niet duidelijk. Ook zal er waarschijnlijk een apart contract zijn voor de hosting. Mogelijk zijn developer en hoster één partij, dan kun je dat rechtstreeks met hen regelen. Als hoster en developer aparte partijen zijn zul je ook dat afzonderlijk moeten regelen.
  23. Heb je alleen aandelen in de BV A? Of heb je, zoals meestal gebruikelijk, aandelen in via je eigen BV in BV A? Voor inkomsten uit intellectueel eigendom zijn er aparte fiscale mogelijkheden. Onze forum fiscalisten, je boekhouder of je accountant kunnen jou daar meer over vertellen.
  24. Als je in een fysieke winkel een prepaid kaart koopt gebruik je de factuur van die prepaid kaartjes. Van Apple krijg je geen aankoopfactuur als je iets in de store koopt met je tegoed. Als je Apple betaald net credit kaart of iDeal natuurlijk wel omdat je de transactie dan met Apple doet. In jouw geval doe je de transactie met de winkel waar je de iTunes prepaid kaart koopt. Als je toch een BTW factuur krijgt heb je een BTW lek ontdekt :D
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.